JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Brandnertal Loischkopf

Tschengla Bürserberg - Schesatobel Murbruch - Burtschaalpe - Burtschasattel - Loischkopf - Parpfienzsattel - Alte Stattweg - Tschengla Bürserberg

starstarstarstarstar_border 15,5 Km 1130 Hm 7:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Deze rondwandeling in het Brandnertal boven Bürserberg zal wandelaars die van een stevige dagtocht houden zeker aanspreken, de route bevat onwaarschijnlijk mooie uitzichten op de hoogste toppen van het Rätikon gebergte en de indrukwekkende Zimba. Het wordt nog indrukwekkender omdat er vanaf de Loischkopf op 1809m hoogte gelijkertijd tot diep onder in het dal op Bludenz wordt uitgekeken. Op verschillende plekken is de route eenvoudig in te korten voor wie dit te veel vindt, deze mogelijkheden worden in de tekst aangegeven.

routekaart rondwandeling Brandnertal Loischkopf

De wandeling gaat over smalle bergpaadjes en bredere wandelpaden, alleen in het eerste deel is het nog even asfalt. Maar dat is wel een stukje door een heel mooi Almlandschap met fraaie vergezichten al vanaf de eerste stappen.

hoogteprofiel rondwandeling Brandnertal Loischkopf

Uniek is de Murbruch waar de wandeltocht pal aan langs gaat, daar kunnen we de gevolgen zien van de grootste aardverschuiving in Europa, en ook de Alte Stattweg is bijzonder.

Op de Burtschasattel kunnen we pauzeren bij het nieuwe restaurant Frööd en daar tijdens de lunch van het Brandnertal uitzicht genieten. De dag eindigt met een afdaling over het hoogplateau Tschengla, ook wel het Zonneterras van het Brandnertal genoemd.

Landal Greenpark Brandnertal
recht op de prachtige Zimaba af

We beginnen aan de rondwandeling vanaf de parkeerplaats bij het Landalpark Brandnertal bij Bürserberg.

Bürserberg bestaat uit Bürserberg-dorp en het hoogplateau Tschengla waar het park te vinden is. Vanuit het dorp worden het park en Tschengla goed aangegeven, via een schitterende route omhoog naar 1200m, met onderweg geweldige uitzichten op Bludenz en het Klostertal.

(Navigatiesysteem: Bürserberg, Tschengla 3)

Achter de receptie en het restaurant ligt een ruime parkeerplaats, wij verblijven er in een appartement en kunnen vanaf de voordeur aan de wandeling beginnen.

Eerst gaan we over de asfaltweg terug richting Bürserberg-dorp, de route waarover we omhoog zijn gereden. Tijdens de rit omhoog was al te zien hoe mooi de glooiende Alpenweiden hier zijn en het uitzicht vanaf de weg op Bludenz met daar achter het Klostertal. Omlaag lopend kunnen we daar nog wat meer van genieten.

wandelen met zicht op Bludenz

Aan de overzijde van het dal boven Bludenz zien we de Hoher Frassen, de huisberg van Bludenz waar we al eens een mooie rondwandeling hebben gemaakt, en bij de toegang naar het Brandnertal de imposante Zimba.

eerste blik op de Sesatobel Murbruch

We blijven de asfaltweg volgen, langs de kleine Kapelle, en over de brug onderaan de Murbruch. Na de brug volgt een recht stuk licht omhoog lopend, daarna draait het naar rechts en komen we verderop bij een splitsing naar rechts.

stevig klauteren naar het kruis

Dit lijkt een oprit naar een woning, maar er staat een richtingaanwijzer die aangeeft dat het er rechtsaf naar de Burtschasattel gaat. En daar willen we naar toe.

We gaan dus recht op de witte woning af en houden voor het huis rechts aan met een gevoel dat we een tuin in lopen.

Naast het huis staand zien we boven aan de bosrand een groot blauw/wit kruis staan, daar moeten we naar toe. Het pad omhoog is echter vaag. We zoeken een beetje onze weg over de steile helling omhoog naar dit opvallende kruis.

Daar is het pad wel duidelijk, het gaat links voor het kruis langs het bos in. Een lang recht pad en alsmaar stijgend met slechts hier en daar een open stukje tussen de bomen met wat uitzicht.

Hogerop gaat het naar rechts en wordt het vlakker met op regelmatige afstand wit/rood/wit markeringen die we kunnen volgen. Het paadje komt uit op een breder pad waarop we rechtsaf slaan.

alsmaar die prachtige uitzichten richting Bludenz

Nog maar een kort stukje is het dan voor we aan de rand van de imposante Sesatobel Murbruch aankomen en de weg naar links en dicht langs de diepe afgrond omhoog volgen.

Deze aardverschuiving (Murbruch) is het gevolg van de gletsjerwerking van de Schesatobel. Een in duizenden jaren gevormde afzetting van puin. Nadat het gebied is ontbost is er erosie opgetreden met als gevolg dat in 1861 hier de grootste aardverschuiving van Europa plaats heeft kunnen vinden. Een indrukwekkend gezicht hier vanaf de rand

langs de rand van de Sesatobel Murbruch langs de rand van de Sesatobel Murbruch langs de rand van de Sesatobel Murbruch langs de rand van de Sesatobel Murbruch
langs de rand van de Sesatobel Murbruch langs de rand van de Sesatobel Murbruch langs de rand van de Sesatobel Murbruch
klik op een kleine foto voor een vergroting

Verderop voor een rotswand gaat de weg naar links weer het bos in, we blijven deze dan nog een klein stukje volgen tot we rechtsaf een smal paadje kunnen kiezen. Dit paadje is op een boomstam weer met wit/rood/wit gemarkeerd.

het paadje langs de Murbruch

Het paadje komt opnieuw op de brede weg uit en door daarop rechtsaf te gaan gaat het nog eens naar de rand van de aardverschuiving.

Het zicht daarop is vanaf hier nog mooier. Aan de overzijde is ook het Landal park goed te zien en links daarvan het topkruis op de Loischkopf waar we straks zelf bovenop zullen staan.

Ook nu weer gaat de weg verderop naar links het bos in, en weer volgt er een afslag scherp naar rechts en kiezen we voor dit smalle paadje omhoog.

Er volgen een paar steile stukjes waarbij het terug loopt naar de afgrond van de Murbruch. De vele bomen langs de rand verhinderen echter zicht op het diepe gat.

Bovenaan wordt het weer vlakker en zijn er wel weer een paar leuke doorkijkjes, het is dan nog maar een paar meter voor we de bredere weg weer bereiken.

een slagboom, we bereiken de Burtschaalpe

Op de weg gaan we weer rechts en komen daarna langs een afslag links met een richtingaanwijzer die we kunnen negeren. (Op onze kortere Murbruch wandeling komen we vandaar omhoog.)

Even gaat het nog langs de Murbruch, daarna lopen we rechtdoor het bos in. Nu blijven we langere tijd deze Forstweg volgen, deels geleidelijk omhoog en hier en daar steilere stukken en haarspeldbochten.

Het gaat door dicht bos tot aan een slagboom met daarachter een afrastering. Dit geeft aan dat we op de Burtschaalpe (1448m) zijn aangekomen. Over de Alm gaat het dan verder tot aan de boerderij Burtschaalpe.

Verderop staat de Tschenglahütte, het is vanaf hier mogelijk de route in te korten en de weg langs die Hütte te volgen en daarna gemoedelijk af te dalen naar het beginpunt van de route.

We komen weer bij een richtingaanwijzer, bij het bord gaan we links omhoog naar de Burtschasattel via het smalle paadje. De berghelling wordt snel steiler en het paadje kronkelig. Zigzag gaat het over de Alm omhoog tot we weer op de brede weg stuiten waar we recht oversteken, en vervolgen op het bergpaadje.

de mooie omvinging rond de Burtschaalpe de mooie omvinging rond de Burtschaalpe de mooie omvinging rond de Burtschaalpe de mooie omvinging rond de Burtschaalpe
de mooie omvinging rond de Burtschaalpe de mooie omvinging rond de Burtschaalpe de mooie omvinging rond de Burtschaalpe
klik op een kleine foto voor een vergroting

Net voor we nog eens op de weg uitkomen staat daar een bankje. We besluiten er een korte pauze te houden en even van het mooie uitzicht over Bludenz te genieten.

nog een klein stukje tot de Burtschasattel

Vanaf hier kunnen we het brede pad omhoog volgen en gaat het wat meer geleidelijk verder richting de Sattel.

Bij de volgende splitsing zouden we rechtsaf via de Klamperaalpe naar de Loischkopf kunnen, we gaan echter voor de route over de Burtschasattel en dat gaat daar rechtdoor.

Daarna is er nog een keer links een afsplitsing naar de Taleukopf, (1746m) een heel mooi uitzichtpunt maar een route die we dan heen en terug zouden moeten lopen. We laten dit voor vandaag gaan en blijven doorgaan tot we de Burtschasattel op 1665m bereiken bij het nieuwe bergrestaurant Frööd.

Voor halfweg september is het schitterend weer wat het terras extra aantrekkingskracht geeft. We hebben als altijd broodjes in de rugzak, maar besluiten ons zelf eens te verwennen en voor een Jausenplatte te gaan.

de Burtschasattel en het bergrestaurant Frööd de Burtschasattel en het bergrestaurant Frööd de Burtschasattel en het bergrestaurant Frööd de Burtschasattel en het bergrestaurant Frööd
de Burtschasattel en het bergrestaurant Frööd de Burtschasattel en het bergrestaurant Frööd de Burtschasattel en het bergrestaurant Frööd
klik op een kleine foto voor een vergroting

Tegenover het restaurant staat het bergstation van de Einhornbahn II, waar veel toeristen vanuit Brand mee omhoog komen. Hier op de Sattel kan het dan ook tamelijk druk zijn en ook het terras zit al aardig vol met mensen die net als wij nog even van deze zonnige dag komen genieten. Over slechts enkele weken zal het er hier weer wit uit gaan zien.

verder klimmen naar de Loischkopf

Na de prima lunch lopen we voorbij het restaurant naar de splitsing bij het vijvertje en gaan er rechts richting de Loischkopf. We zullen na ons bezoek aan die mooie uitzichttop hier weer terug gaan komen.

Voor wie deze wandeling iets te zwaar vindt is het dus mogelijk om deze extra beklimming over te slaan, of hier op het terras te wachten tot de anderen in het gezelschap terugkeren van de Loischkopf.

De weg gaat het bos in en verderop bij een afrastering over in een smaller bergpaadje. Daar begint het weer pittig te stijgen, en gaat het hogerop scherp naar links.

Het sluit weer aan op een brede weg die er van links omhoog komt, daarna volgen we deze weg omhoog die dan helemaal links om de bergtop heen gaat. Aan de achterzijde van de Loischkopf, gezien vanaf de Sattel, komen we bij een stoeltjeslift. Daar gaat een smal pad scherp rechts omhoog. Het laatste stukje naar het topkruis op 1809m.

de uitzichtberg Loischkopf Brandnertal de uitzichtberg Loischkopf Brandnertal de uitzichtberg Loischkopf Brandnertal de uitzichtberg Loischkopf Brandnertal de uitzichtberg Loischkopf Brandnertal
de uitzichtberg Loischkopf Brandnertal de uitzichtberg Loischkopf Brandnertal de uitzichtberg Loischkopf Brandnertal de uitzichtberg Loischkopf Brandnertal
klik op een kleine foto voor een vergroting

De Loischkopf biedt fantastische uitzichten op het dal met links van Bludenz het Grosswalsertal en naar rechts het Klostertal. We kunnen er zelfs kijken tot aan de hoge Rätikon toppen rond de Lünersee en rechts daarvan de imposante Schillerkopf, waarop we vanaf hier het topkruis kunnen zien staan.

op de Natursprünge Lehrweg

En natuurlijk niet te vergeten de in het wit gehulde Zimba. Er zijn mooie-uitzichttopjes en hele-mooie-uitzichttopjes, de Loischkopf hoort zeker bij de laatste.

Vanaf de top keren we over de zelfde route terug naar de Burtschasattel, en bij de splitsing voor het restaurant gaan we nu rechtsaf. De volgende bestemming is de Parpfienzsattel.

Na de top beklimming is dit een aangenaam stukje lopen, de brede weg gaat slechts licht op en neer en onderweg is er van alles te doen.

Het is namelijk tevens een deel van de Natursprünge-weg, een soort Lehrweg voor kinderen over de natuur, met pratende boomstammen waar vragen worden beantwoord als 'Waar komt de grond vandaan', of 'Waar komt het weer vandaan'. De gesproken teksten zijn zelfs in het Nederlands beschikbaar.

uitzicht vanaf de Parpfienzsattel

Deze weg houden we alsmaar aan tot we op een grote splitsing staan, dit is de Parpfienzsattel waar in een houten schuurtje weer iets te onderzoeken is voor de kinderen.

Op deze splitsing gaan we rechtsaf richting de Schillerkopf en de Mondspitze, daarna links aanhoudend over deze brede weg. Na de bocht naar links dalen we geleidelijk af in een schitterend natuurgebied met rechts mooie Alpenweiden met verspreid staande bomen, en recht op de enorme rotswand af van de Schillerkopf.

door een schitterend natuurgebied

Op het laagste punt gaat de weg naar rechts, dicht onder de Schillerkopf langs, en zien we bij een open stukje het topkruis vlak boven ons. Langs de weg liggen veel rotsblokken, we zoeken er een uit die zich leent als bankje om nog even pauze te houden op deze mooi Alm.

afdaling naar de Alte Stattweg

We zijn wat laat in het jaar voor de Alpenbloemen, in het voorjaar en de zomer moet het hier welhaast een enorme bloemenzee zijn.

Deze weg loopt straks te hoog boven Tschengla langs, we verlaten het pad dan ook bij de volgende splitsing waar een smal paadje rechts omlaag loopt. (Van links komt hier de Steig van de Schillerkopf omlaag.)

Daar wordt 'Tschengla über Alte Stattweg' aangegeven. Het smalle paadje verbind deze weg met de lager parallel lopende Alte Stattweg.

Een leuke afdaling door het bos, enkele steilere stukjes, en daarna verder door een Alpenwei tot we op de Alte Stattweg staan. (Mocht het paadje in sommige jaargetijden minder duidelijk zijn, let hier dan weer op de wit/rood/wit markeringen op bomen en palen.)

Nu gaan we linksaf over deze oude weg vol kuilen richting Tschengla Ronaalpe. Het is dan nog een klein uurtje lopen tot aan ons startpunt Landal.

wandelen over de Alte Stattweg

Nadat er van links een pad bij is gekomen, houden we rechts aan en krijgen daarna aan de linkerzijde weer een mooie uitzicht op de bergtoppen achter Bludenz. Even later daalt het af naar een splitsing waarop we scherp linksaf slaan en dan gelijk nog in de bocht rechts het brede pad weer verlaten.

omlaag naar het Tschengla plateau

Dit paadje is weer te volgen door de paaltjes aan te houden met wit/rood/wit markeringen. Het gaat er omlaag over de Alpenwei, en daarna een donker stukje bos in. Daar wordt het even tamelijk steil langs de berghelling omlaag om daarna weer op een Alm uit te komen.

uitzicht over Tschengla en de Ronaalpe

Door in het laatste stuk op het paadje rechts aan te houden komen we weer op een breder pad waarop we linksaf slaan. In een scherpe bocht naar links gaat dan nog een paadje rechts omlaag die we negeren, daarna gaat het pad boven de Ronaalpe langs en krijgen we weer heerlijke vergezichten over het Tschengla plateau.

omlaag in de richting van de splitsing bij Dunza

Verderop staat weer een richtingaanwijzer, hier verlaten we de brede weg door rechtsaf te slaan en over de Alm via het smalle paadje af te dalen.

In het onderste deel houden we aan op het kruispunt van brede wegen. Eenmaal op de brede weg moeten we bij de splitsing linksaf of rechtdoor, afhankelijk van waar we de weg hebben bereikt, we moeten hier de licht omlaag lopende geasfalteerde weg hebben.

De weg komt uit bij de Wanderparkplatz Dunza waar we rechtdoor blijven gaan, de asfaltweg omlaag tot aan de splitsing bij Hotel Dunza. Voorbij dit hotel houden we rechts aan en dalen verder af, steken de brug over de beek over, en zijn dan na enkele meters terug op de parkeerplaats van het Landalpark.

terug bij Dunza op de Alm

Het balkon van ons appartement ligt nog in het najaarszonnetje, wandelaars van elders kunnen hier nog even nagenieten op het mooie uitzichtterras bij het restaurant om deze heerlijke wandeling mee af te sluiten.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.