JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

---- Camping Edelweiss in het Stubaital ----

Onze ervaringen met Camping Edelweiss in het Stubaital (Laatste bezoek 2009)


Camping Edelweiss bij Volderau in het Stubaital

Achter in het Stubaital, in het gehucht Volderau, ligt camping Edelweiss op 1130m hoogte; met een prachtig uitzicht op de Stubaitaler gletsjer in het zuiden en de Mischbach waterval oostelijk van je staplaats.

Drie weken hebben wij met genoegen doorgebracht op deze zeer rustige camping die in de zomer vooral door wandelliefhebbers wordt bezocht. Overdag trekken ze er allemaal op uit en is de camping leeg, buiten een enkeling die een rustdag heeft ingelast.

De receptie is beperkt open en bij aankomst staat het je dan ook vrij om zelf maar een plekje uit te zoeken. Gastheer is Herr Lins, die de camping heeft overgedragen aan de kinderen maar er zelf nog veel rondloopt. Hij heeft altijd volgehouden aan zijn beleid dat mensen de ruimte maar moeten nemen die ze willen hebben. Sommigen kiezen een klein hoekje uit, anderen claimen meer ruimte.

De receptie en het restaurant gebouw

Alles is er toegestaan en alles staat dan ook schots en scheef door elkaar heen. 'Zolang ze maar het gevoel hebben waar voor hun geld te krijgen' is zijn motto. Vraag dus niet hoeveel m2 de plaatsen zijn, dat bepaal je zelf.

De camping is een geweldige plaats als uitgangspunt voor wandelingen en uitstapjes in het prachtige Stubaital. Het is een doodlopend dal dat begint net ten zuiden van Innsbruck, en eindigt bij de Mutterbergalm aan de voet van de Gletsjers waar de cabineliften je omhoog kunnen brengen in de sneeuw.

Het is een vrij smal dal en de bergen zijn er hoog. Daardoor komt in juli de zon op de camping pas om 08.00 op en laat zich voor het laatst nog rond 18.00 zien. De vroege zonsondergang en hoge ligging van de camping staan garant voor koele nachten ook al is het overdag heet geweest. Dat slaapt heerlijk!

Met slecht weer is het wel weer een nadeel. Het is er dan zeker kouder dan in lagere gebieden en wij hebben in juli dan ook mee kunnen maken dat het 's morgens rond tienen 2 graden was en er natte sneeuw op de caravan neerdaalde. De dag erna was het weer 32 graden.

Hieronder laat ik in een viertal foto's, in dezelfde richting gemaakt, zien hoe het uitzicht er kan wijzigen. De meeste morgens zaten we te ontbijten met het uitzicht van foto 1 hieronder. Foto 2 laat zien hoe het er ´s morgens uitzag na een koude dag waarbij het flink had gesneeuwd. 3 en 4 zijn in de avond gemaakt tijdens natte sneeuwval en 4 laat een rolwolk zien vlak voor een onweersbui. Het uitzicht is er dus geweldig, steeds weer anders, en verveelt geen moment!

  • elk moment van de dag een ander prachtig uitzicht
  • elk moment van de dag een ander prachtig uitzicht
  • elk moment van de dag een ander prachtig uitzicht
  • elk moment van de dag een ander prachtig uitzicht

Het sanitair op Edelweiss kan ik heel kort over zijn; Klasse! Keurig netjes betegelt, modern, voldoende toiletten en douches, enorm grote wasruimte.... en drie weken lang alleen maar schoon gezien. Daarnaast is er ook een grote ruimte met wasmachines en genoeg wasbakken voor de afwas.

Het restaurant serveert een uitgebreid assortiment maaltijden en voor weinig geld. Voor € 9,- tot € 19,- kun je er heerlijk eten en de kok vertelt graag dat er bij hun niemand hongerig de deur uit komt. De porties zijn dan ook enorm. Wie een maaltijd besteld kan daarnaast zelf opscheppen van een uitgebreid saladebuffet met dagelijks wisselende gerechten. (Later op de avond loopt de wachttijd helaas soms sterk op) Wie iets luxer wil eten hoeft alleen maar de camping af te lopen om bij het Jausenstation, Gasthof Geieralm of bij het hotel binnen te stappen. Keuze genoeg.

Voor kinderen zijn er op deze camping geen speciale voorzieningen. Geen speeltuin, geen zwembad.... De kinderen moeten zich zelf kunnen vermaken. Dat zal niet voor iedereen een positief argument zijn, voor anderen juist wel. In de directe omgeving kunnen ze zich wel vermaken met de vele beekjes, watervallen en op alpenweiden rond de camping.

staplaatsen op het zuidelijke deel van de camping Alpenweide achter de camping wandelpad richting de Mischbach waterval staplaatsen op het noordelijke deel van de camping
het moderne sanitairgebouw toiletruimtes naar de douches en waslokaal
klik op een kleine foto voor een vergroting

De natuurliefhebber zal in het Stubaital helemaal aan zijn/haar trekken komen. Er zijn geweldige wandeltochten te maken waarvan een aantal hier zijn beschreven. Na drie weken in dit dal hebben wij er wel de meeste Almen en Hütten kunnen bezoeken, zodat een tweede vakantie er de komende jaren niet voor de hand ligt.

De steile bergen brengen met zich mee dat er voor elke wandeltocht wel gelijk pittig moet worden geklommen. Starten kan vanaf de parkeerplaatsen op 1100 tot 1400m, maar daarna gaat het in een keer omhoog tot de Alm rond de bomengrens op 1800m of de hoger gelegen Hütten op 2200m of zelfs veel hoger. Wij liepen per dag al snel 600 tot 1000 hoogtemeters.

klein en knus restaurant op de camping elke dag andere gerechten op de saladebar Mischbach waterval vanaf de camping hoorbaar en zichtbaar Neustift, de grootste plaats in het Stubaital waar o.a. de supermarkten zijn
Vanaf de camping is het 1,5km langs de Ruetz wandelen naar dit mooie plekje cascade waterval in de Ruetz net achter de camping Mischbach waterval op 10min lopen vanaf de camping
klik op een kleine foto voor een vergroting

In het dal zijn dan ook veel cabineliften beschikbaar om het eerste deel of de gehele hoogte mee te overwinnen, danwel voor een stuk van de afdaling erna. De liften brengen ook veel dagjesmensen naar boven die vaak per touringcar worden aangevoerd. Dat maakt het soms druk boven bij de Hütten en op de wandelpaden er omheen. De rust en stilte die wij zo waardeerden in Kärnten, die misten wij helaas in het Stubaital. Voor de een prettig om wat meer 'levendigheid' rondom te ervaren, voor anderen misschien iets te toeristisch.

Regelmatig de liften gebruiken kan flink in de papieren gaan lopen. Per keer waren we met zijn vieren tussen de € 60,- en € 90,- kwijt. Er is ook een Stubaital Card verkrijgbaar voor rond de € 50,- p/p maar deze is slechts 5 dagen geldig. Als er tussen de wandeldagen nog rustdagen worden ingelast, is het de vraag of deze Card aantrekkelijk is. Neem de Card ook alleen als er vijf dagen stabiel weer wordt voorspeld. Wij hebben het gebruik van liften verspreid over de drie weken en gewoon de dagprijzen betaald. Die vrijheid om te gaan wanneer het ons uitkwam was het extra geld wel waard.

Camping Edelweiss is geweldig als je de rust zoekt en wandelend het Stubaital wilt verkennen. Zeer goed sanitair, prima restaurant, maar verder geen opsmuk.

Website camping Edelweiss Stubaital

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Tirol Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


arrow_backTerug camping overzicht