JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Prebersee en Preberhöhe Tamsweg Lungau

Prebersee - Osnerhütte - Prodigerhütte - Preber Halterhütte - Preberalm - Gräzer Hütte - Hollnhütte - Prebersee Ludlalm - (Optie Prebersee Moorlehrpfad)

starstarstarstar_borderstar_border 11,2 Km 590 Hm 4:45 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Deze rondwandeling in de Lungau bij Tamsweg vanaf de Prebersee loopt vooral net boven de bomengrens langs waar de Alpenflora op zijn allermooist is. Het gebied rond de Prebersee is niet voor niets aangemerkt als natuurjuweel van het Unesco Biosphärenparks. Deze wandeltocht kan eenvoudig worden uitgebreid met een rondje om de Prebersee via het korte maar interessante Moorlehrpfad.

routekaart rondwandeling Prebersee en Preberhöhe

De wandeldag begint met een klim door de prachtige bossen op de berghelling van de Preberhöhe en gaat dan, eenmaal boven de bomengrens, tamelijk vlak door het natuurgebied Preberalm tot aan de Gräzer Hütte met geweldig mooie vergezichten via een bijzonder leuk bergpaadje. Vanaf de Gräzer Hütte dalen we weer af door uitgestrekte bossen via een brede sintelweg tot aan de weg naar de Prebersee waarover we het laatste stukje terug wandelen naar het startpunt bij de Ludlalm.

routekaart rondwandeling Prebersee en Preberhöhe

De ondergrond is een afwisseling van halfverharde boswegen tot bergpaadjes met rotsen en stukjes boomwortelpad, de laatste 1,5Km volgen we een rustig asfaltweggetje. Deze rondwandeling is eenvoudig voor elke wandelaar te doen, het bevat geen bijzonder lastige of steile hellingen. Maar er moet omhoog wel even flink geklommen worden.

parkeerplaats Prebersee Ludlalm

Horeca gelegenheden zijn er volop vandaag. Bij het start- en eindpunt de Ludlalm en eenmaal op hoogte aangekomen is er de Preber Halterhütte. Voor we weer gaan afdalen komen we nog langs de ontzettend mooi gelegen Gräzer Hütte voor wie nog even wil pauzeren.

Het startpunt van deze route is de grote parkeerplaats op de Ludlalm bij de Prebersee. Vanuit het centrum van Tamsweg, de hoofdstad van de Salzburger Lungau, 8Km in noordoostelijke richting. Het is een erg mooi ritje door de natuur over een smalle asfaltweg. Komende vanuit Tamsweg is er eerst rechts een parkeerplaats in het bos, dan voor de bocht naar links de parkeerplaats bij de Almhütte met informatieborden die we het beste kunnen kiezen.

Navigatie: Preber 86, 5580 Haiden Tamsweg, Salzburgerland. (De Prebersee wordt ook vanuit Tamsweg al goed aangegeven).

Op de parkeerplaats begint ons dagelijkse ritueel met het aantrekken van de wandelschoenen en komen de rugzakken en wandelstokken uit de kofferbak. Klaar om aan weer een prachtige wandeldag in de Alpen te beginnen. We lopen de parkeerplaats af en volgen de asfaltweg Preber 100m verder naar waar deze een bocht naar rechts maakt. We slaan er linksaf en kiezen daar het rechter pad waar de Preber Halterhütte al staat aangegeven.

Even gaat het licht omhoog en met een bocht naar links, dan komen we bij een splitsing met voor ons een hek over de weg. Hier gaan we rechtdoor via het klaphekje en volgen de brede sintelweg dieper het bos in. De route wordt nu overal met een rood/wit/rood markering aangegeven en is eenvoudig te volgen. Het wordt al wat steiler en even later gaat de weg scherp rechts om daarna met een lange boog naar links te draaien.

door het hek het bos in

Als we de lange bocht bijna door zijn is er weer een splitsing, nu gaat het rechtsaf en enkele meters verderop staan we voor een keuze. Vanaf hier kunnen we deze brede bosweg met lange lussen omhoog blijven volgen, maar net na de splitsing zien we ook een smal paadje links omhoog het bos gaan in met de rood/wit/rood markeringen. Dit zijn steilere bergpaadjes die overal de lange lussen van de Forstweg afkorten, maar deze gaan natuurlijk wel veel steiler de berghelling op.

Voor de route omhoog kiezen wij steeds de afkortingen, daar zitten ontzettend mooie stukjes tussen en het sluit steeds weer aan met de bosweg waar we dan even later weer opnieuw een afkorting route vinden voor de volgende lange lus.

klik op een kleine foto voor een vergroting
een prachtige route omhoog een prachtige route omhoog een prachtige route omhoog
een prachtige route omhoog een prachtige route omhoog een prachtige route omhoog

Dit houden we vol tot we weer eens het bos uitkomen bij een kruising bestaande uit drie brede wegen en het paadje waar wij vandaan komen. Links ligt een open Alm en zien we verderop gebouwen staan. We zijn bij de Prodigerhütte aangekomen, gelegen in een prachtige omgeving.

aankomst bij de Prodigeralm
golvende weg langs de Almhütte

We steken de kruising recht over naar de weg met het bos rechts en links het uitzicht over de Prodigeralm. Voorlopig zijn er even geen afkortingen meer zodat we de brede halfverharde weg aan moeten houden.

Ter hoogte van de Prodigerhütte gaat de weg heel mooi golvend op en neer en eenmaal voorbij aan de Alm draait het scherp naar links en wordt het opnieuw klimmen. Als het brede pad weer naar rechts gaat komen we al in de buurt van de bomengrens. De bomen staan minder dicht op elkaar, zijn ook veel lager, en de eerste Alpendennen zijn al aanwezig.

Waar we het bos lijken te gaan verlaten lopen we weer op een hek over de weg af. Dat is het teken dat we de volgende Alm bereiken, de Preberalm. Gelijk na dit hek kunnen we opnieuw kiezen voor een afkorting via een smal pad links de berghelling op. Wij gaan ervoor, maar dit is wel een behoorlijk steil stukje.

Na een korte klim steken we de Forstweg recht over voor een volgende kortere weg omhoog en dan moeten we voor de laatste keer nog eens de bredere weg oversteken en recht omhoog klimmen naar de Halterhütte die we dan al boven ons zien.

op de afkorting naar de Halterhütte

Op 1862m hoogte bij de Hütte aangekomen staat links de stal waar een groot aantal loslopende koeien ons totaal negeren. Rechts staat een woning met daar achter een terras voor wie even wil pauzeren. Straks moeten we nog verder omhoog, maar het meeste klimwerk hebben we nu gehad zodat wij hier voor een korte koffiebreak gaan.

klik op een kleine foto voor een vergroting
bij de Preber Halterhütte bij de Preber Halterhütte
bij de Preber Halterhütte bij de Preber Halterhütte

Ook het vervolg van de route wordt ons gemakkelijk gemaakt, bij de stal is een gele handwijzer op het hek bevestigd waarop de Gräzer Hütte al is aangegeven. Tussen de gebouwen door rechtdoor omhoog, een smal paadje de Alm op. Nu we echt boven de bomengrens zitten wordt het uitzicht achter ons met elke stap mooier en zien we in de diepte even later zelfs de Prebersee liggen.

splitsing op het hoogste punt
uitzicht op de Prebersee

We blijven geleidelijk omhoog gaan tot we een volgende gele handwijzer zien bij een kruising van bergpaadjes. Rechtdoor gaat via de Rossboden naar de 2740m hoge top van de Preber, links loopt een vaag paadje die met een boog ook naar de bergtoppen gaat, en wij gaan hier rechtsaf. De richting waarop de Gräzer Hütte is aangegeven.

We zijn nu op hoogte en gaan voorlopig afdalen tot we even later een mooie beek bereiken die we via de doorwaadbare plaats oversteken.

Op onze wandelkaart is te zien dat de bron van de beek iets hogerop de berghelling ligt, maar een naam voor dit watertje wordt niet vermeld.

Aan de overzijde volgen we de duidelijk aangegeven rood/wit/rood tekens weer de berghelling op naar rechts door een stukje bos met Alpendennen en verspreid staande lage naaldbomen. Nu begint het echt mooi te worden om ons heen!

  • de naamloze beek oversteken
  • de naamloze beek oversteken
  • de naamloze beek oversteken

Hier hoog langs de berghelling loopt maar één pad tot aan de Gräzer Hütte, dus de navigatie is heel simpel vandaag. Alsmaar dit leuke paadje blijven volgen. Als we even later naar links draaien zien we voor ons de schitterend golvende berghelling, een landschap waar we vanaf nu doorheen gaan trekken met een enorme afwisseling in de begroeiing.

Het paadje bestaat deels uit een ondergrond van stenen en rotsblokken, dan weer is het overwegend een boomwortelpad, maar er zijn ook drassige stukjes waar we over veengrond lopen. De planten en struiken variëren enorm, afhankelijk van de ondergrond die we op dat moment hebben. En natuurlijk is er steeds weer rechts dat mooie uitzicht op de Lungau en de hoge toppen van de Schladminger Tauern aan onze linker zijde.

klik op een kleine foto voor een vergroting
prachtige route over de Preberalm prachtige route over de Preberalm prachtige route over de Preberalm
prachtige route over de Preberalm prachtige route over de Preberalm prachtige route over de Preberalm
lunchpauze op de Alm

Het pad over de berghellingen van de Preberalm is 2Km lang zonder dat we splitsingen met andere paden tegenkomen. Ergens onderweg gaat de Preberalm over in de Speikboden, maar dit is niet waarneembaar. Het is overal bijzonder mooi en aangenaam wandelen.

Op driekwart van de route aangekomen zien we dat we verderop een dennenbos in gaan. Omdat het al rond de middag is besluiten we voor we het bos bereiken een plekje te zoeken om te lunchen nu we nog een vrij uitzicht hebben. Hiervoor zoeken we een paar geschikte rotsblokken langs het pad, maar moeten wel even goed kijken omdat er hier veel mieren zijn die de lunch zouden kunnen verstoren. Maar dan vinden we alsnog een mooi plekje waar we even lekker in het zonnetje kunnen zitten eten terwijl we van de omgeving genieten met uitzicht op de Prebersee.

Daarna volgen we het pad het bos in. Dat blijkt maar een kort stukje boomwortelpad te zijn waarna het overgaat in een schitterend gebied met bosbessen struiken en Alpendennen waar we doorheen kronkelen.

  • door het bos bij Speikboden
  • door het bos bij Speikboden

Als het weer opener wordt gaan we ook gelijk al licht afdalen. Dan zien we rechts voor ons uit in de verte een leuk klein topje met links van het topje een gebouw. Daar ligt de Gräzer Hütte waar we op aan moeten houden.

Het gaat steeds meer bergaf en niet veel later is er dan eindelijk weer eens een splitsing met een gele handwijzer. Deze is beschermt tegen de koeien met een hekwerk in een driehoek om de markering heen. We zijn hier op een bergrug aangekomen. Links gaat het omhoog, wij gaan deze bergrug naar rechts omlaag volgen.

daar ligt de Gräzer Hütte

De afdaling bevat wat steile stukjes als we langs een afrastering omlaag lopen naar een weg die we beneden al zien liggen. Bijna beneden gaan we door een hek en houden dan de grasstrook naar links aan naar de splitsing van sintelwegen onder de Gräzer Hütte waar ook weer routeborden staan.

de bergtoppen van de Schladminger Tauern

De Gräzer Hütte is de laatste horeca gelegenheid tot we terug zijn bij de Prebersee. Wie nog even een terrasje mee wil pakken moet hier de weg links omhoog kiezen en daarna hier weer terugkeren.

eindelijk weer handwijzers beschikbaar

Vanaf de splitsing gaan we scherp rechts het brede pad volgen dat verderop met een haarspeldbocht omlaag gaat. We kunnen 50m na de splitsing ook kiezen voor een paadjes links omlaag, weer een afkorting. Dit ziet er leuk uit maar om de laatste twee meters omlaag terug te komen op de sintelweg is wel lastig.

Weer op het brede pad maakt deze verderop nog eens een scherpe bocht links omlaag, ook hier is een afkorting van de langere lus mogelijk, maar die is bij de overstap naar de Forstweg zo mogelijk nog moeilijker. We hebben er zelfs even de handjes bij nodig voor we weer op de sintelweg staan.

Nu volgen we de weg nog een klein stukje naar links en komen bij een splitsing waarop het linksaf verder gaat, een lang recht stuk heel geleidelijk omlaag door een prachtig bosgebied.

Ergens langs dit lange rechte stuk is nog paadje naar rechts, wederom een afkorting, wij adviseren om deze hier niet te nemen. We zijn hiervoor gewaarschuwd dat het een ontzettend steile route omlaag is en pas bijna beneden weer op de brede weg uit zou komen.

de brede Forstweg omlaag

Na de lange rechte afdaling gaat het weer scherp rechts omlaag verder, nu wat vlakker langs de berghelling, en bereiken we weer een splitsing. Nu gaan we scherp links omlaag, daarna is het een kwestie van het pad omlaag aan blijven houden tot we weer tekenen van leven zien als we boven de Hollnhüte en iets verderop de Gasthütte langs lopen.

boven de Hollnhütte en Gasthütte
weer meer open delen lager op de berghelling

Net voorbij deze Hüttes gaat de weg scherp links en gelijk weer rechtsaf het bos in. We zijn nu al zo laag dat we soms onder ons in het dal een auto horen rijden. Maar we zijn er nog niet en blijven deze Forstweg nog 1Km alsmaar licht dalend aanhouden.

Hier zijn wel weer vaker open gedeelten waar we enkele mooie Almen passeren met oude of juist nieuwe berghutten en waar we dan ook de bergtoppen aan de overzijde van het dal weer zien. De weg volgt de kronkelende contouren van de berghelling tot we nagenoeg onder in het dal zijn aangekomen en uiteindelijk het bos verlaten.

We zijn dan bovenaan een grote Alm aangekomen met recht voor ons een boerderij waar het pad boven langs loopt. Daarna gaat het met een grote boog links omlaag en lopen we door tot we de asfaltweg Preber bereiken. Achter het metalen draaihek rechts ligt nog een parkeerplaats langs de weg.

de grote open Alm beneden in het dal
via het asfalt terug naar de Prebersee

Terug naar de Prebersee moeten we deze asfaltweg naar rechts aanhouden, wandelpaden parallel van deze weg zijn er helaas niet, maar het is er heel rustig met het verkeer en links van de weg is veelal voldoende ruimte om in de berm te kunnen lopen mocht er eens een auto voorbij komen.

Het is dan nog 1,5Km nagenoeg vlak wandelen tot aan de oostzijde van de See met onderweg een toenemend mooi uitzicht in het dal en naar de omringende berghellingen. Soms is links in het dalletje ook de beek te zien die verderop de Prebersee van water voorziet.

We houden de weg aan tot we links een grote parkeerplaats zien. Dit is de oostelijke Prebersee parkeer mogelijkheid. Hier slaan we linksaf en lopen de parkeerplaats over om waar deze smaller wordt, bij de handwijzers, rechtsaf te slaan. Een smal paadje in richting de Ludlalm.

Dit wordt na enkele meters een planken pad langs het fraaie meer.

bij de Prebersee aangekomen

We zijn hier tevens op het Moorlehrpfad aangekomen, een wandelroute rond de Prebersee voorzien van informatieborden over dit hoogveen gebied op 1514m. Als je dit volgt kom je vanzelf weer op dit punt terecht. Andersom lopen kan ook door eerst de parkeerplaats verder af te lopen en daar de rondwandeling op te pakken. Voor dit rondje staat drie kwartier, maar toen wij dit al op een van onze eerste vakantiedagen even liepen, moesten we heel langzaam lopen én alle informatieborden goed lezen om er zelfs maar een half uur van te kunnen maken.

plankenpad langs het meer

Als we het plankenpad af zijn gelopen gaat het Moorlehrpfad naar links, wij stappen er nu rechtdoor en daarmee recht op het uitnodigende terras van de Ludlalm, waar we nog even rustig gaan zitten nagenieten van deze bijzondere wandeling. Als we daarna links of rechts om de mooie Almhütte heen lopen zien we daar de parkeerplaats terug van waaraf we vanmorgen zijn gestart.

  • en dan recht op het terras af
  • en dan recht op het terras af

Voor de liefhebbers nog onderstaande foto's van het rondje Moorlehrpfad dat we eerder al eens hebben gemaakt. Een korte maar wel erg leuke wandeling waar je eigenlijk niet speciaal voor hier naar toe kunt rijden. Combineren is met de hierboven beschreven tocht is wel goed mogelijk.

klik op een kleine foto voor een vergroting
op het Moorlehrpfad rondje op het Moorlehrpfad rondje op het Moorlehrpfad rondje
op het Moorlehrpfad rondje op het Moorlehrpfad rondje op het Moorlehrpfad rondje

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.