JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Kirchhundem Selbecke Sauerland

Selbecke Kirchhundem - Stelborn - Stelborner Klippen - Schwartmecke - Quere - Selbecke Kirchhundem

starstar_borderstar_borderstar_borderstar_border 7,8 Km 391 Hm 2:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: februari 2022 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Deze korte en eenvoudige rondwandeling bij Selbecke Kirchhundem is een fijne wandeling om even in te lopen na bijvoorbeeld de heenreis vanuit Nederland. Voor ons is het drie uur rijden vanuit zuidoost Groningen zodat we al rond 11 uur de parkeerplaats oprijden en nog mooi even de wandelschoenen aan kunnen trekken voor we ons aan het eind van de middag bij ons appartement in Nordenau Schmallenberg kunnen melden.

De route bevat geen spectaculaire hoogtepunten, het is gewoon een leuke wandeltocht door de mooie bergwereld met veel leuke uitzichten in het zuidelijke Sauerland Rothaargebirge. Selbecke ligt net ten zuiden van Schmallenberg, ver weg van de drukke toeristische wintersport plaatsen.

routekaart rondwandeling Selbecke Sauerland

Rond de bekendste plaatsen in het Sauerland zoals Winterberg, Willingen en Schmallenberg zijn de bergen 600 tot 850 meter hoog en met veel open berghellingen waar de skipistes te vinden zijn. Hier rond Selbecke zijn de toppen maximaal 620 meter hoog en zijn er geen skihellingen maar vooral verrassend mooie bossen en dalen om heerlijk doorheen te kuieren.

Deze rondwandeling gaat vooral over bredere boswegen en paden langs de berghellingen, alleen rond de dorpjes krijgen we met stukjes asfalt te maken. De te maken hoogtemeters gaan overal heel geleidelijk omhoog en omlaag, en de route bevat geen moeilijke of slecht toegankelijke delen. Daarmee is het een hele eenvoudige wandeling.

hoogteprofiel rondwandeling Selbecke Sauerland
parkeerplaats bij Landhaus Lenneper-Fürth

De rondwandeling start in Selbecke, een klein dorpje in de gemeente Kirchhundem tussen Lennestadt en Heinsberg, vanaf de parkeerplaats tegenover het Landhaus Lenneper-Führt.

Navigatie: Landhaus Lenneper-Führt, Selbecke 21 57399 Kirchhundem.

Tip: Wil je na de wandeltocht een hapje eten, dan kunnen we Lenneper-Führt van harte aanbevelen. Er is een uitgebreide menukaart en het eten is er zeer goed bereid voor een verrassend lage prijs. De eetzaal in Duitse houtstijl, achterin het gebouw, zal je verbaasd doen staan.

Ruim voor de middag parkeren we de auto op de parkeerplaats tegenover het Gasthaus op een koude winterse dag in februari. Op de achterbank kleden we ons om van reiskleding naar wandelkleding en trekken ook gelijk de regenpakken aan om bestand te zijn tegen de nu nog lichte regen die straks over zal gaan in sneeuw.

Dan rennen we naar de overzijde om onder de luifel van het Gasthaus de wandelschoenen goed aan te trekken en de rugzakken om te doen, klaar voor een leuke winterse wandeltocht.

boerderij aan de rand van Selbecke

We beginnen aan de wandeling door naast het Landhaus Lenneper-Fürth linksaf te slaan, het smalle asfaltweggetje met de naam Selbecke in. Hier wordt ook 'Das Steinernes Kreuz' aangegeven.

Dit weggetje houden we 250m aan tot deze bij een grote boerderij rechts van de weg scherp naar links buigt. Hier stappen we rechtdoor de onverharde landweg op. 'Zu den Nordic-Walking Wegen' wordt daar aangegeven. Deze route aanwijzing gaan we nog verschillende keren zien.

  • we volgen het pad boven het dal
  • we volgen het pad boven het dal

Het zandpad buigt naar rechts achter de boerderij langs en begint dan ligt te stijgen. Na 200m is er een zijweg rechts die we negeren en ook bij het volgende pad naar links blijven we rechtdoor de berghelling op gaan. Al snel verlaten we het bosje en blijven er klimmen waarbij we rechts van ons een prachtig mooi langgerekt dal zien. Dit dal blijven we alsmaar volgen via het brede pad langs de berghelling. (Vergeet niet om af en toe ook even achterom te kijken!)

Aan het einde van het dal aangekomen hebben we al lekker aan hoogtemeters gewonnen en gaat het pad met een boog naar rechts om het dal heen. Daar is een knooppunt die we recht oversteken en waarna we deze weg aan blijven houden, verder de bocht naar rechts volgend. Het pad brengt ons langs de andere zijde van het dal terug in de richting van Selbecke.

uitzichtpunt achter het dal

Het blijft ligt omhoog gaan en korte tijd later lopen we het bos in. (Na de zware stormen februari 2022 is het pad bezaait met omgewaaide bomen waar we ons om en overheen moeten worstelen). Na een langer recht gedeelte door het bos draait het pad naar links en is er even later weer een kruising waar we andermaal rechtdoor blijven gaan.

Kort na deze zijwegen wijkt het bos rechts en krijgen we een prachtig vergezicht over Selbecke en de omliggende nu nog wit bevroren bergen. Er staat ook een bankje en dat komt heel goed uit! We zijn om 11 uur van start gegaan en dit lijkt een bijzonder mooi plekje om de broodjes en de thermos met heet water tevoorschijn te halen. Een mooi uitzicht, broodje en erwtensoep erbij, en ook nog eens uit de wind zittend. Wat een mooi begin van ons lange weekend in het Sauerland!

lunchplekje met uitzicht over Selbecke
bospaden onderweg naar Stelborn

Een te lange middagpauze zit er niet in, daarvoor koelen we te snel af onder de winterse omstandigheden, zodat we al snel onze rugzakken weer inpakken en de wandeling vervolgen.

Het pad kunnen we langere tijd aan blijven houden waarbij het voorbij het uitzichtbankje een dicht bos in gaat op weg naar het gehucht Stelborn.

De bosweg blijft op hoogte langs de berghelling iets op en neer gaan en een stukje verderop krijgen we weer mooie vergezichten in het dal rechts waar veel open stukken zijn waarop de bomen zijn gekapt of omgewaaid. Rechts voor ons in de diepte zien we even later de enkele woningen waaruit Stelborn bestaat.

Er komt een pad scherp van rechts bij, wij blijven rechtdoor stappen, en na een scherpe bocht naar rechts is er nog een zijweg links die we ook kunnen negeren. Net voor we weer een scherpe bocht naar rechts gaan maken staat links op de berghelling een houten gebouw met langs het pad een kruisbeeld en een bankje. We zijn dan ter hoogte van Stelborn waar we met een boog omheen lopen voor we naar dit dorpje af gaan dalen.

  • de natuur boven Stelborn
  • de natuur boven Stelborn

Voorbij deze bocht begint het al wat af te dalen en krijgen we rechts weer een schitterend uitzicht over het dal. Dan gaat het met een lange boog naar links en dalen we verder af langs een mooi smal zijdalletje tot we bij een knooppunt komen ter hoogte van enkele schuren behorende bij een boerderij.

Hier houden we de weg naar rechts aan en lopen aan de overzijde van het dalletje het bos in waar het naar rechts door het bos de loop van het dal volgt terug richting Stelborn.

aankomst in Stelborn

Als we vlak boven het dorp het bos weer verlaten lopen we rechtdoor tot aan de huizen, het pad naar links negerend, en verder afdalend langs een woning tot we het asfaltweggetje door Stelborn bereiken.

Deze asfaltweg gaan we nu scherp linksaf aanhouden en laten daarmee gelijk het dorp alweer achter ons liggen waarbij we opnieuw de borden Nordic-Walking Wegen volgen.

we hebben de afslag gevonden

Na 200m op de Y-splitsing houden we het asfalt naar rechts/rechtdoor aan en gaat het weer lekker stevig omhoog het bos in met rechts het steeds dieper wordende dal waar de Selbeckebach stroomt.

200m voorbij de Y-splitsing gaan we op zoek naar een pad naar rechts waar we het asfalt weer gaan verlaten. Deze weg vinden we dan ook, maar deze bosweg is pas te zien als we er nagenoeg voor staan. Aan een boom rechts is provisorisch een routebord bevestigd. Hier is veel stormschade geweest en mogelijk is daarom het Nordic-Walking Wegen bord even tijdelijk weer opgehangen.

We lopen de brede bosweg omlaag, steken het beekje over, en gaan geleidelijk weer omhoog. Al snel komen we weer bij een kruispunt in het bos. Op deze kruising waar ook een watertje door het bos kronkelt steken we recht over en beginnen aan een klim het bos in.

Na 50m draait het pad naar rechts en gaan we de berghelling van de Heisterberg (622m) omhoog, weer een dicht stuk bos.

Hogerop de berghelling aangekomen volgt een lange bocht naar links, aan het einde van deze bocht is er een Y-splitsing met een pad schuin rechts omlaag. Deze moeten we nu hebben waarmee we aan de afdaling naar Schwartmecke beginnen. Nog een kort stukje door het leuke bos en dan zijn we weer in het open veld met een mooi uitzicht over het wijde dal en het dorpje waar we dadelijk doorheen gaan lopen.

karrenspoor omlaag naar Schwartmecke

We houden het karrenspoor omlaag aan tot we de eerste huizen bereiken, daar gaat het meer naar rechts, wordt het asfalt en bereiken we even later de hoofdweg. Op deze weg gaan we linksaf, de Nordic-Walking Weg VI wordt er aangegeven. Na 50m gaan we weer rechtsaf, om de boerenhoeve heen, een smal asfaltweggetje omlaag het dorp in.

asfaltweggetje door het dorp
weer omhoog het dorp uit

Dit weggetje komt uit op weer een bredere weg, de Erlhof, waarop we rechtsaf slaan. Na 50m maakt de Erlhof een bocht naar rechts en is daar nog eens een Y-splitsing met een weggetje naar links de berghelling op.

Dat wordt het vervolg van onze route, tussen twee woningen door links omhoog waarmee we Schwartmecke alweer verlaten.

Voorbij het bord einde bebouwde kom gaan we verder de fraaie kale bergrug op en neemt het uitzicht weer toe. Rechts zien we er de leuke dalen en dorpjes waar we eerder omheen zijn getrokken.

Het weggetje blijven we alsmaar aanhouden met af en toe een stukje bos en daarna met een lange bocht naar links waar we rechts regelmatig open stukjes hebben met zicht in het dal bij Selbecke, tot we op het hoogste punt bij een knooppunt komen met links een groot hotel complex.

Hier steken we recht over en gaan dan gelijk rechtsaf de bosweg in langs een sportveld aan de overzijde van het knooppunt. Met het sportpark eerst nog links stappen we daarna het bos weer in via het prachtige licht golvende bospad.

bosweg vanaf het hotel
lekker op en neer door het bos

Net voor een hogere beboste berghelling komen we bij een T-splitsing waarop het rechtsaf gaat, nog steeds in het bos, maar al snel wordt het dan rechts van het pad weer opener en genieten we nog eens van het uitzicht vanaf onze hoge positie.

Bij de start van onze wandeling hebben we even lichte regen gehad maar de rest van de tocht bleef het tot nu toe erg koud maar wel droog. Net als we hier even het uitzicht bewonderen trekt het aan de overzijde helemaal dicht en zien we plots de bossen aan de overzijde niet meer. Er komt een sneeuwbui het dal in trekken waar we dadelijk mee te maken gaan krijgen nu we bijna terug zijn in Selbecke.

Dit pad kunnen we nu alsmaar aan blijven houden tot net boven Selbecke waarbij open gedeelten en stukken bos elkaar weer afwisselen. Op de leukste plekjes staan zelfs bankjes lang de bosweg, maar vandaag is niet echt een geschikte dag om daar gebruik van te maken.

  • fraaie uitzichten net voor een sneeuwbui
  • fraaie uitzichten net voor een sneeuwbui

Verderop begint het eerst heel geleidelijk iets af te dalen door het bos en komen we bij een splitsing met een pad naar links. We gaan er rechtdoor waarna het steviger omlaag gaat tot we bij een asfaltweg boven Selbecke komen met aan de overzijde een vakwerkhuis.

boven Selbecke lopen we de sneeuwbui in

De sneeuw heeft ons nu ook bereikt terwijl we er rechtsaf slaan en aan het laatste stukje afdaling beginnen. Op de volgende splitsing houden we links aan en zien even later de hoofdweg van Selbecke al voor ons. Op de hoofdweg slaan we rechtsaf om de laatste meters naar de parkeerplaats bij het Gasthaus nog af te leggen.

een stevige sneeuwbui trekt het dal in

We zijn mooi op tijd om naar de vakantiewoning in Nordenau te vertrekken, daarbij komen we door Schmallenberg waar we gelijk bij de supermarkt nog even de boodschappen voor een prachtig Sauerland weekend mee kunnen nemen. De rest van de middag en nacht blijft het flink sneeuwen, maar vanaf morgen gaan we stralend blauwe luchten krijgen zodat we uit kunnen kijken naar een paar bijzonder mooie sneeuwwandelingen de komende dagen!

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.