JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Kirchhundem Selbecke via de Rothaarsteig

Kirchhundem Selbecke - Rinsecke - Schwarze Kreuz - Waldschule - Rothaarsteig - Rhein-Weser-Turm - Kahleberg - Alpenhaus - Hölzernes Kreuz - Steinernes Kreuz - Selbecke

starstarstarstarstar_border 21,5 Km 890 Hm 6:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: maart 2019 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Deze rondwandeling bij Selbecke Kirchhundem heeft een paar hoogtepunten zoals een bijzondere uitzichttoren en enkele andere leuke uitzichtpunten, maar het is bovenal gewoon een prachtige wandeltocht door de afwisselende bosgebieden van het zuidelijke Sauerland Rothaargebirge met veel hoogtemeters. Ver weg van het drukke toeristische Sauerland.

Rond de bekendste plaatsten in het Sauerland, zoals Winterberg, Willingen en Schmallenberg, zijn de bergen 600 tot 850 meter hoog en glooiend met veel open toppen en berghellingen. Hier, net ten zuiden van Schmallenberg, zijn de bergen nog steeds rond de 700 meter. Maar steiler. Hier vindt je veel minder glooiende groene skihellingen maar vooral verrassend mooie bossen om heerlijk doorheen te kuieren.

routekaart rondwandeling Selbecke Kirchhundem Sauerland

De wandeling gaat vandaag deels over smalle asfaltweggetjes maar de ondergrond bestaat vooral uit goed gemarkeerde brede boswegen en paden. Ook zijn er een wat smalle bospaadjes en enkele steilere gedeelten, maar de te maken hoogtemeters gaan voornamelijk geleidelijk omhoog en omlaag. De moeilijkheidsgraad wordt dan ook met name bepaald door het totaal van afstand en hoogte, niet vanwege lastige paden of steile hellingen.

hoogteprofiel rondwandeling Selbecke Kirchhundem Sauerland

De rondwandeling start in Selbecke, een klein dorpje in de gemeente Kirchhundem tussen Lennestadt en Heinsberg, vanaf de parkeerplaats tegenover het Landhaus Lenneper-Führt.

door het nog stille Selbecke

Navigatie: Landhaus Lenneper-Führt, Selbecke 21 57399 Kirchhundem.

In dit Landhaus brengen we een lang weekend door om ons anders rustige dorp te ontvluchten met carnaval. Inmiddels al jaren lang onze vaste eerste wandelweekend van het jaar als er in ons dorp 30.000 bezoekers komen en in meerdere feesttenten rond onze woning tot diep in de nacht feestvieren. Wij zijn dan liever even een paar dagen wandelen in een rustiger omgeving.

Tip: Wil je na de wandeltocht een hapje eten, dan kunnen we Lenneper-Führt van harte aanbevelen. Er is een uitgebreide menukaart en het eten is er zeer goed bereid voor een verrassend lage prijs. De eetzaal in Duitse houtstijl, achterin het gebouw, zal je verbaasd doen staan.

Vandaag voor ons dan ook geen reistijd zodat we al vroeg kunnen starten. Na het ontbijt maken we ons op de kamer klaar voor de wandeldag, hangen de rugzakken om, en nemen we de thermosfles met heet water mee die we bij het ontbijt al hebben laten vullen.

We lopen de straat uit met het Landhaus rechts en de parkeerplaats links. Een afstand van 500m voor we Selbecke verlaten en het beekje Hundem oversteken om bij de lokale weg L553 te komen. Deze 'Landstrasse' steken we recht over, aan de overzijde gaat een smal paadje de berghelling omhoog tussen een afrastering rechts en het bos links.

Selbecke, het dal van de Hundem

Even later gaat het paadje iets meer het bos in maar blijft parallel aan de bosrand lopen. Daarna gaat het een ouder dennenbos in en steken we even later een vaag bospad recht over. Dan is het nog slechts een kort stukje tot aan een T-splitsing met een holle bosweg die schuin links omhoog loopt. Daar gaan we links in.

op de Marmecker Höhe
een van de vele kruisen die we vandaag gaan zien

Het gaat geleidelijk omhoog tot we het bos verlaten bij een houten hut links in de bosrand waarmee we op de Marmecker Höhe zijn aangekomen. Hier volgen we het karrenspoor door het grasland en hebben we links al een fraai uitzicht richting Rinsecke.

Gisteren hebben we de hele dag in de stromende regen gelopen bij Albaum, vandaag is het tenminste nog wel droog maar het uitzicht laat nog veel te wensen over door de laaghangende wolken en mistflarden rond de berghellingen. Ondanks deze beperkingen zien we wel dat het hier heel mooi zal zijn onder betere omstandigheden.

Het karrenspoor buigt daarna naar rechts en bij een boerenschuur komen we op een breder pad uit bij een groepje bomen met een groot houten kruis en een bankje.

We gaan er linksaf over het modderige pad tot aan het verderop al zichtbaar asfaltweggetje. Eenmaal op het asfalt gaan we rechtdoor tot in het dorp Rinsecke. Net voor het plaatsnaambord is er links nog een mooi uitzichtpunt met een bankje.

uitzichtpunt net voor Rinsecke

Voorbij het plaatsnaambord blijven we de asfaltweg aanhouden naar het centrum van Rinsecke waar we recht op een leuk klein kerkje aflopen. Voor de kerk volgen we de weg naar links en steken er de Rinsecke Bach over. Op de kruising na de brug gaan we gelijk rechts omhoog tussen de witte huizen door.

  • het dorpje Rinsecke
  • het dorpje Rinsecke
wegwijzer boven Rinsecke

De weg gaat geleidelijk omhoog en na de laatste woningen buigt de weg sterk naar rechts. Hier gaan we linksaf het halverharde pad omhoog. Op de lantaarnpaal bij deze splitsing is een lokale wandelroute, gemarkeerd met twee witte horizontale strepen, ook naar links aangegeven.

Het gaat even flink omhoog, maar al snel wordt het weer vlak als we bij een splitsing met een asfaltweggetje aankomen. Hier staat een routebord waarop de twee witte strepen en ook de route aangeduid met een witte ruit naar links wijzen. Deze gaan we nu volgen richting Schwarze Kreuz Heinsberg.

We stijgen nog iets verder en zijn even later in het bos bij een volgende splitsing waar een bosweg rechtsaf gaat met weer een wegwijzer. We houden ons tot aan het Schwarze Kreuz aan de witte strepen en gaan er rechts het bos in.

De brede Forstweg buigt naar links, gaat wat op en neer door afwisselende bospercelen, en brengt ons naar een driesprong met een groepje bomen midden op de splitsing waar we de markeringen naar links volgen. Dit is een mooi pad, maar we gaan het al snel weer verlaten als er daarna een Y-splitsing naar rechts is die we nu kiezen.

fraaie route over de Eggenkopf

Het pad kronkelt steeds meer de bergrug op en brengt ons omhoog tot aan het hoogste punt van de Eggenkopf waarop we nu lopen. Het gaat er deels tussen struikgewas door, stukjes bos, maar ook veel percelen met jonge aanplant. De twee witte strepen zijn overal duidelijk aangegeven zodat de route eenvoudig te volgen is.

Eenmaal op hoogte gaat het vlakker over de bergrug en na weer een stuk met jonge aanplant van naaldbomen komen we bij een strookje bos waar we doorheen worden gewezen om daarna weer bij een asfaltweggetje uit te komen.

koffiepauze bij het Schwarze Kreuz

Hier moeten we straks linksaf over het asfalt, maar het Schwarze Kreuz staat er naar rechts aangegeven en daar willen we eerst naar gaan kijken. Het is maar 200m rechtsaf voor we bij het Kreuz zijn. Het is wat teleurstellend, want het blijkt dat we het 'Schwarze Kreuz' gewoon letterlijk moeten nemen. Midden in de dichte bossen bij een kruising staat een groot kruis, zwart van kleur, en daarbij enkele grote stenen.

Aangezien het zo nadrukkelijk op de routeborden en wandelkaart wordt vermeld hadden we ons er meer van voorgesteld, maar gelukkig staat er een informatiebordje bij met uitleg over het Kreuz waardoor het nog enige betekenis krijgt. Nu we er toch zijn besluiten we er gelijk maar een koffiepauze te houden en halen de thermos en koffiesachets uit de rugzakken.

  • de laatste sneeuw bij aankomst op de Rothaarsteig
  • de laatste sneeuw bij aankomst op de Rothaarsteig

Dan pakken we de route weer op en lopen de 200m asfalt terug naar de splitsing waar we het bos uit zijn gekomen. Nu blijven we rechtdoor gaan over het asfalt. Deze weg loopt heel vlak over de bergrug en bij een lang recht stuk in het fraaie bos zien we links in de bosrand een hoge afrastering. Hier zijn we achter het Oberhundem Panorama Park aangekomen, een groot pretpark midden in de bossen. (Dierenpark, speeltuinen, attracties, spelletjes en tractortrein).

We houden de weg achter het park langs aan waarna deze naar links en omlaag gaat en we daarna onder een viaduct doorstappen. De weg boven ons is een verbinding met een nieuw deel van het park rechts van de weg. Even later zijn we bij een splitsing met weer een routebord en hebben we de toegangsweg naar de Rothaarsteig bereikt die er rechtsaf gaat. Aangegeven met een liggende 'R' op een gele achtergrond.

prachtig op en neer gaand pad

De eigenlijke Rothaarsteig wordt aangegeven met de 'R' op een rode achtergrond, die gaan we straks nog zien, een gele 'R' betekent dat het een aanlooproute betreft naar de Rothaarsteig. De 'rode' hoofdroute gaat vooral boven over de bergruggen van het Sauerland, maar vanuit vrijwel elk dal en dorp is er wel een gele aanlooproute gemarkeerd om het hoofdwandelpad te kunnen bereiken vanaf de overnachting adressen in de dorpen en steden diep in de dalen.

wegwijzer bij de afslag Waldschule

Vanaf hier gaan we ons aan de Rothaarsteig markeringen houden en slaan dan ook rechtsaf het bos in en houden op de volgende Y-splitsing links aan. Het gaat weer door dichte bosgebieden tot we in een bocht naar rechts weer een splitsing tegenkomen waarop we het tweede pad links omhoog kiezen.

Hier zijn we op de hoofdroute Rothaarsteig en vanaf nu hebben de markeringen een rode achtergrond. Het wordt een lang recht pad en het gaat soms heel mooi op en neer door de prachtige bossen. De zijwegen kunnen we negeren en de goed aangegeven rode 'R' aan blijven houden.

Na een lang recht gedeelte is er weer een afslag met een routebord, de rode markeringen wijzen rechtdoor aan, maar links wordt een bijzondere attractie aangegeven en die zien we ook al. Een 'Waldschule'? Daar moeten we natuurlijk wel even naar gaan kijken.

De Waldschule ligt maar 50m naar links. Er is een informatiebord over de de ondergrond van het Sauerland en een bijzonder boek op de katheter rechts van het pad. Daarin valt van alles te lezen over de flora van het gebied en zien we perken met voorbeelden van de bomen in het Sauerland.

de Waldschule boven Oberhundem de Waldschule boven Oberhundem de Waldschule boven Oberhundem
de Waldschule boven Oberhundem de Waldschule boven Oberhundem de Waldschule boven Oberhundem
klik op een kleine foto voor een vergroting

De Rothaarsteig wordt dan weer opgezocht en we blijven het rechte pad volgen tot de volgende splitsing waarop we de markeringen naar links aanhouden. Het is dan nog maar een kort stukje voor we het bos verlaten en de opvallende Rhein-Weser-Turm voor ons zien staan.

Het is een uitzichttoren met een restaurant, en iets verderop is nog een tweede restaurant. De toren kan beklommen worden voor een, volgens onze gids, geweldig ruim uitzicht over het Sauerland. Maar gezien het weer van vandaag hebben we weinig hoop ook maar iets te zien, de zware klim omhoog kunnen we ons besparen.

bij de Rhein-Weser-Turm bij de Rhein-Weser-Turm bij de Rhein-Weser-Turm
bij de Rhein-Weser-Turm bij de Rhein-Weser-Turm bij de Rhein-Weser-Turm
klik op een kleine foto voor een vergroting
wandelen op de Rothaarsteig

Vanaf de Turm lopen we het brede pad naar de asfaltweg af die we daarna schuin naar rechts over moeten steken om weer het bos in te gaan.

Aan de overzijde van de weg staan informatieborden en bankjes, het is nu net lunchtijd dus komt dat goed uit. Het is koud en hierboven staat een harde wind, zodat het slechts een korte pauze wordt. Lopen is vandaag beter dan stilzitten.

Rechts van parkeerplaats en het Rothaarsteig informatie hoekje gaat de Rothaarsteig weer het bos in. Bij het pad staan een woud aan routemarkeringen, maar voorlopig houden we de rode 'R' aan en lopen daarmee richting de Margaretenstein. Ook het Alpenhaus waar we later vandaag langs gaan komen is er al vermeld via de markering 'K'.

Al snel komen we het bos weer uit bij een kruising met een asfaltweg en naar links een grote mast. We gaan er links en gelijk voor deze mast weer rechtsaf het bos in. Opnieuw lopen we door een prachtig stukje natuur, nog steeds de 'R' en 'K' volgend, en deze keer zijn er ook wat open stukjes met uitzicht mogelijkheden.

natuurgebied Rothaargebirge

De Rothaarsteig blijft hier door het dichte bos over de bergrug van de 706m hoge Stengenberg gaan. Er zijn meerdere splitsingen met andere paden maar de markeringen zijn goed te volgen terwijl we door uitgestrekte bossen kronkelen. Na een korte afdaling is er nog een T-splitsing waarop we rechtsaf worden verwezen, hier komt er weer een met een gele 'R' gemarkeerde aanlooproute bij vanuit Oberhundem.

overal duidelijke wegwijzers en markeringen
Rothaarsteig kilometerpaal 80

We komen langs een kilometerpaal van de Rothaarsteig waar we in het verleden al veel van hebben gezien. Van noord naar zuid lopend op de Rothaar heeft de wandelaar hier 80Km afgelegd.

Er volgt dan een kruising waarop de Rothaarsteig linksaf gaat en iets verderop bij een uitzichtbankje weer scherp rechts loopt via een smal pad omhoog het bos in. Hier gaan we de rode 'R' verlaten die hier rechts richting de Margaretenstein gaat. Wij stappen er rechtdoor en richten ons daarmee weer op een van de geel gemarkeerde aanlooproutes. Dit is ook nog steeds de 'K' naar het Alpenhaus.

Op de wandelkaarten is hier een uitzichtpunt aangegeven bij het bankje links in de berm. Het bankje is er nog wel maar het uitzicht helaas niet meer. Wie het leuk vindt kan hier als alternatief de rode 'R' nog even volgen tot de Margaretenstein en daar via de 'X6' en 'L' linksaf weer afdalen tot de kruising met onze route en dan de 'K' rechtsaf nemen. Wij hebben de Margaretenstein met daarbij een schuilhut al eerder aangedaan tijdens onze rondwandeling vanuit Jagdhaus en slaan dit vandaag over.

  • het knooppunt bij het uitzichtpunt
  • het knooppunt bij het uitzichtpunt

Het mooie brede pad daalt iets en rechts wordt de berghelling naast het pad steil en is deze deels prachtig begroeid met heide en mossen. Op het laagste punt komen we bij een kruising waarop we de gele 'R' en 'K' aan blijven houden en er linksaf en dan gelijk weer rechtsaf slaan. (Het pad van rechts is de route waar de wandelaars vandaan komen die de omleiding naar de Margaretenstein hebben gemaakt).

de berghellingen worden steiler

Even later komen we bij een Y-splitsing waarvan het pad naar links flink omhoog loopt, daar moeten we nu in. Het gaat even lekker omhoog en daarbij wordt het rechts steeds meer open en krijgen we nu eens echt mooie uitzichten naar de berghellingen aan de overzijde van het dal.

op de Y-splitsing linksaf

Zodra het vlakker wordt komen we bij een overdekt informatiebord met wat bankjes. Dit gaat over de Flurbereinigung, herverkavelingen, wat ons betreft weinig interessant voor wandelaars. Maar het is wel een leuk plekje voor een pauze.

eindelijk meer uitzicht

Na weer een afdaling door dicht bos komen we in een dal bij een kruising van vijf paden. Hier komen twee geel gemarkeerde aanlooproutes van de Rothaarsteig bij elkaar, we houden ons aan de 'K' naar het Alpenhaus om verwarring te voorkomen. Daarvoor moeten we een beetje recht oversteken, waarvoor we eerst even iets rechts aanhouden en dan voor de twee bankjes links in de bosrand langs met erachter een wegwijzer. Daar dan weer links omhoog, waarbij we weer op het 'K' en gele 'R' traject zijn.

bij de vijfsprong

Het gaat nu heel geleidelijk steeds verder omhoog, we gaan helemaal door naar de top van de 711m hoge Kahleberg en gaan deze naar links ronden. Het uitzicht neemt met elke stap die we maken toe, zelfs vandaag met de laaghangende bewolking is het hier nog mooi. Uiteindelijk draait het brede pad steeds meer links om de bergtop heen en wordt het vlakker.

fraaie vergezichten op de Kahleberg

Dan gaat het ook weer afdalen, heel geleidelijk, en blijven we doorstappen tot we bij een kruising komen met daarbij een richtingaanwijzer. Hier slaan we rechtsaf en dalen verder af tot aan een T-splitsing met een sintelweg. Een stukje naar rechts is een parkeerplaats. Hier moeten we dadelijk rechtsaf, maar eerst gaan we nog een kort uitstapje maken naar het Alpenhaus waarvoor we er linksaf moeten.

We lopen linksaf en volgen de aanwijzingen naar dit Alpenhaus. Nadat we tussen een paar oude schuren door zijn gelopen kunnen we rechtsaf naar deze fraaie horeca gelegenheid toe lopen. Voor het gebouw ligt een mooi terras met bij helder weer een prachtig uitzicht, maar vandaag jaagt de gure wind ons naar binnen bij de warme houtkachel. Binnen is het overvol, veel families hebben een grote tafel gereserveerd, zodat wij een plekje zoeken aan een lange tafel met andere wandelaars en mountainbikers.

  • even pauze bij het Alpenhaus
  • even pauze bij het Alpenhaus

Na een fijne warme pauze maken we ons op voor het laatste deel van de route. We kunnen hier onder het terras langs het smalle pad kiezen tot een kruising met een brede bosweg en deze dan oversteken, of, wat wij deze keer hebben gedaan, terug naar de splitsing met de parkeerplaats en daar dan rechtdoor afdalen.

afdaling vanaf het Alpenhaus

Bij de volgende kruising komt het smalle pad links van het Alpenhaus omlaag, wij gaan er nu rechts het bos in waar de 'K' naar verwijst. We dalen af over het bospad tot aan een breed pad, daar volgen we de 'R' en 'K' naar links en bij de kruising gelijk weer rechts het bos in.

weer een mooi bospad omlaag

Het is hier een wirwar van paden, maar de markeringen zijn duidelijk en na weer een geweldig mooi stuk bosgebied dalen we dan af naar een kruising met een brede zandweg. Dit is de Potzdamer Platz waar veel richtingaanwijzers staan en aan de overzijde een bankje.

aankomst op de Potzdamer Platz
weer gaat het flink omhoog

We steken er recht over in de richting van Das Steinernes Kreuz, weer licht omhoog het bos in. Daarna volgt een Y-splitsing waarop we rechtsaf verder omhoog gaan. Er volgt weer een stevig klimmetje.

Eenmaal bovenop de bergrug gaat het meer naar links en wordt het een heel smal paadje tussen de dichte struiken door. En het wordt nog mooier als we daarna weer het bos in lopen waar het dan nog steeds een smal pad blijft.

Even later daalt het pad af door het bos en vrij onverwacht staan we dan bij een bredere bosweg. Precies in een bocht. Daar slaan we rechtsaf. Eerst is het een karrenspoor, daarna wordt de ondergrond modderig als we rechtdoor stappen door een onlangs gekapt gedeelte in het bos boven over de bergrug.

Als we weer wat afdalen volgt er een kruising die we recht oversteken naar weer een smal pad.

in de wolken over de bergrug

We dalen weer iets maar blijven toch behoorlijk op hoogte in een dichter wordend bosgebied. Het pad sluit daarna aan bij een brede bosweg waar we rechts/rechtdoor de gele 'R' aanhouden. Voor het eerst vandaag breekt het zonnetje wat door, prachtig die zonnestralen tussen de bomen, en we lopen dan ook opgewekt verder.

de eerste zonnestralen van vandaag

De 'K' en 'R' maar ook de 'X6' die we al een tijdje zien, komen uit bij een groot kruispunt met daarbij een houten kruis. Volgens de kaart heet dit ook letterlijk zo; 'Das Hölzernes Kreuz. We blijven de markeringen rechtdoor volgen in de richting van het Steinernes Kreuz, en vermoeden dat we die benaming ook wel letterlijk kunnen nemen.

Nog even een stuk dicht bos, maar daarna gaan we weer flink omhoog en wordt het links weer open met uitzicht richting het diep in het dal gelegen dorpje Stelborn. Daarna gaan we weer afdalen en houden we de markeringen aan tot we nog eens bij een kruising komen met rechts achter het bosje het Steinernes Kreuz. Inderdaad een stenen zuil met een kruis en daarbij een informatiebordje. De hoogtepunten van vandaag zijn niet echt spectaculair, maar als wandelgebied is het er schitterend.

bij het Steinernes Kreuz
heerlijke wandeling omlaag naar het dal

Op deze kruising gaan we definitief de aanlooproute Rothaarsteig en de 'K' verlaten door er linksaf te slaan naar het bospad dat daar afdaalt.

Dit pad is gemarkeerd voor de routes met een witte driehoek en daar komt dadelijk de witte rechthoek bij. Deze laatste is beter gemarkeerd en te volgen.

De route terug naar het startpunt in Selbecke is echter eenvoudig, ook zonder markeringen, we hoeven het pad alleen maar te blijven volgen door over nog meer schitterend beboste berghellingen. De eerste weg rechts kunnen we dan ook negeren, en verderop het pad naar links ook.

Het blijft alsmaar heel geleidelijk omlaag lopen naar het dal en uiteindelijk komen we het bos uit en gaat het pad verder omlaag als asfaltweg. Deze asfaltweg met nu prachtige vergezichten kunnen we aan blijven houden tot helemaal onderin het dal waar dit uitkomt op de T-Splitsing naast het Landhaus Lenneper-Führt waar onze wagen aan de overzijde van de weg staat.

uitzicht boven Selbecke

Wij hebben nog een overnachting in het Landhaus, onze wagen blijft er dan ook nog even staan, en we zoeken snel onze kamer op voor een warme douche en schone kleding voor we vanavond weer heerlijk gaan eten in het restaurant van Lenneper-Führt.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.