JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Schmallenberg Jagdhaus Rothaarsteig

Jagdhaus - Forst Wingeshausen - Sombornquelle - Potsdammer Platzhütte - Margaretenstein - Kasimirstal - Homberg Wingeshausen - Schneiders Berg - Jagdhaus

starstarstarstarstar_border 22,5 Km 820 Hm 6:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: februari 2017 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Deze rondwandeling bij Jagdhaus, 6Km ten zuiden van Schmallenberg, is gebaseerd op de Rothaarsteig LAW die hier over de hoogste bergkammen van het Sauerland loopt, gecombineerd met de toegangsroutes naar de Rothaarsteig vanuit de dorpjes in de dalen. Dit is een van de mooiste gedeelten van de Rothaarsteig met veel uitzichtpunten, schuilhutten en bezienswaardigheden.

De wandeltocht gaat nagenoeg alleen over onverharde boswegen en paden. Het eerste deel van de route vooral boven over de bergkammen, daarna afdalend tot in het dal door uitgestrekte bossen. Uiteindelijk gaat het weer omhoog naar de bergrug, terug naar het startpunt door een prachtig natuurgebied.

routekaart rondwandeling Jagdhaus Schmallenberg Rothaarsteig

Horeca is er onderweg behalve in Jagdhaus en Wingeshausen niet, wel zijn er overal schuilhutten om een meegebrachte lunch te nuttigen. De Rothaarsteig route is ook rijkelijk voorzien van bankjes, verrassende uitzichtpunten en veel mooie beekjes in de afwisselende natuur.

Wij hebben dit in februari onder sneeuwcondities gelopen toen we een weekend onze woonplaats zijn ontvlucht vanwege het plaatselijke carnaval. Onder betere omstandigheden zal de aangegeven looptijd waarschijnlijk korter zijn.

hoogteprofiel rondwandeling Jagdhaus Schmallenberg Rothaarsteig

De Rothaarsteig loopt voornamelijk hoog in de bergen over de bergruggen, deze route is gemarkeerd met het Rothaarsteig symbool op een rode ondergrond. Daarnaast zijn er vanuit de dalen veel toegangswegen naar de hoofdroute, deze zijn met het zelfde symbool aangegeven maar op een gele ondergrond. Voor onze rondwandeling hebben we een stuk van de hoofdroute uitgekozen om daarna via de lokale route '1' en later de 'W' en '1' af te dalen naar Homberg Wingeshausen. Daar stappen we dan over op een gele aanlooproute om weer terug te keren naar Jagdhaus.

de Rothaarsteig markeringen

Startplaats van de route is de Wanderparkplatz Rothaarsteig aan de zuidkant van het dorpje Jagdhaus, 6 Km ten zuiden van het bekende Schmallenberg Sauerland. Vanuit het centrum van het hooggelegen Jagdhaus in zuidelijke richting het dorp verlaten, gelijk aan de rand van Jagdhaus ligt dan links de wandelparkeerplaats met informatieborden over de Rothaarsteig.

Wanderparkplatz Jagdhaus Rothaarsteig

Navigatie: Jagdhaus Schmallenberg, tussen Jagdhauser Strasse 3 en de kruising met de Grenzweg.

Na een rit van 25Km door het winterse berglandschap vanuit Kirchrarbach, waar we in een geweldig aanbevelingwaardig appartement verblijven van het Gasthof Zur Post, rijden we via Schmallenberg naar Jagdhaus. Het is een klein maar prachtig toeristisch dorpje met twee hotels en een groot Resort.

De parkeerplaats is snel gevonden en daar trekken we onze warme wandelkleding aan bestaande uit meerdere lagen, en natuurlijk onze wandelschoenen met een goed profiel om de sneeuw aan te kunnen. Ook de wandelstokken worden ingesteld om ons over gladde berghellingen tegen uitglijders te behoeden.

De Rothaarsteig gaat vlak achter deze parkeerplaats langs, de aansluiting daarmee vinden we door het pad naast de parkeerplaats te volgen achter de informatieborden langs. Dit gaat gelijk het bos in en daar staat een handwijzer waarop wordt aangegeven dat het nog 200m is tot de eigenlijke route.

We blijven dan in het bos rechtdoor gaan tot we na een dennenbos een smaller pad kruisen net voor hoogspanningsmasten. Dit is de splitsing waar we de Rothaarsteig bereiken en waarop we linksaf slaan. Daar is gelijk ook al het eerste uitzichtpunt met een handwijzer, ligstoelen en een verrekijker.

  • het eerste uitzichtpunt aan de Rothaarsteig
  • het eerste uitzichtpunt aan de Rothaarsteig
  • het eerste uitzichtpunt aan de Rothaarsteig
besneeuwde bosweg

Na het uitzichtpunt wordt het smal en gaan we afdalen. Een heerlijk paadje door dicht bos en met enkele zeer steile stukjes waar traptreden zijn aangebracht. Onder de sneeuwlaag zeker niet overbodig.

Via enkele haarspeldbochten dalen we verder af en na een lange trap omlaag bereiken we een brede bosweg. Hier houden we de rode markeringen van de Rothaarsteig naar links aan.

Deze weg gaat licht omhoog en loopt langs de berghelling om Jagdhaus heen. Bij de volgende splitsing gaat het linksaf en net voor de eerste woningen weer rechtsaf, waarna het pad met een boog naar links loopt en dan aansluit op de hoofdweg bij het plaatsnaambord 'Jagdhaus'.

Hier steken we de weg over en gaan op het fietspad rechtsaf. Rechts zijn weer mooie vergezichten over de bergwereld, links een glooiende (ski-) helling.

hoofdweg naar Jagdhaus

Waar het bos aan de linkerzijde van de weg begint gaan we linksaf het zandpad op langs de bosrand, langs een schuilhut omhoog lopend en met toenemend uitzicht. Vlak voor het bos is een uitzichtpunt met houten frame om dit te benadrukken.

  • weer een fraai uitzichtpunt
  • weer een fraai uitzichtpunt
  • weer een fraai uitzichtpunt

Na het uitzichtpunt gaan we voor het bos linksaf en blijven zo aan de bosrand verder gaan. Het pad draait dan naar rechts en komt uit bij een splitsing waar de bosrand eindigt.

Hier slaan we linksaf en dalen af naar de huizen van Jagdhaus. Bij de eerste woning rechts komen we op asfalt en slaan daarna gelijk rechtsaf en op de volgende splitsing weer linksaf. Deze weg volgt het weiland links met een boog tot aan het bos.

afdaling naar Jagdhaus

We blijven dan links aanhouden tot we tussen twee gebouwen van Hotel Jagdhaus Wiese doorlopen en daarna rechts een parkje zien liggen. Via een trap rechts gaan we dan het parkje in en moeten dan naar rechts om het gebouw heen de Rothaarsteig vervolgen het bos in. Eerst gaan we echter nog even linksaf om het leuke kerkje van Jagdhaus te bekijken.

een parkje met een leuk kerkje

Na het kerkbezoek zoeken we de Rothaarsteig weer op en lopen langs het gebouw het bos in. Het smalle wandelpad gaat de berg op door een dicht bos. Na een dennenbos komen we in een gebied met lagere begroeiing, daar krijgen we wat meer zicht op de omgeving.

Het paadje sluit daarna aan op een Forstweg waarop we links aanhouden. Waar deze weg met een wijde bocht naar rechts loopt is er tussen de bomen door een schitterend uitzicht op de omgeving, in de bocht staat ook een bankje. Beneden in het dal stroomt een beekje, een mooi plekje om even te stoppen voor een kop hete koffie met een broodje.

koffiepauze met mooie vergezichten koffiepauze met mooie vergezichten koffiepauze met mooie vergezichten
koffiepauze met mooie vergezichten koffiepauze met mooie vergezichten koffiepauze met mooie vergezichten
klik op een kleine foto voor een vergroting
veel bankjes langs de Rothaarsteig

Na de lange bocht gaat de route weer links omhoog een smal pad op. Ook eerst weer even door het bos maar al snel wordt het open en lopen we via een smal pad langs een berghelling met schitterende vergezichten. Hier staan ook weer bankjes klaar voor wie er van het uitzicht wil genieten.

In dit deel wisselen de open gedeelten en stukjes bos elkaar af en we blijven op hoogte doorlopen. De rode markeringen zijn er goed onderhouden en eenvoudig te volgen.

We blijven de markeringen aanhouden tot het een breder pad wordt en we daarna bij een splitsing weer een handwijzer zien staan. Nu gaat het rechtsaf, de aangegeven richting is Margaretenstein. Een stukje verderop zien we rechts in de berm een betonpaal, dit is de 75Km markering van de Rothaarsteig.

Op een splitsing met een klein schuilhutje gaat het linksaf, een kort stukje, tot we met een scherpe bocht naar rechts gaan. In deze bocht verlaten we het pad al weer door er links tussen een bosje door af te dalen naar de brede weg daar net achter. Op dit pad gaan we rechtsaf.

mooi winterweer met blauwe lucht en sneeuw

De brede Forstweg gaat heel geleidelijk nog verder omhoog door het bos met links van ons een diep dal. In een scherpe bocht naar links zien we dat we bij de Sombornquelle zijn aangekomen. In de bocht is een gestapelde natuurstenen muur waar het water uit de bron overheen stroomt en via het pad aan de andere zijde het dal in gaat.

de Sombornquelle

Na de bron gaat de weg nog even een stukje omhoog, maar dan bereiken we het hoogste punt bij een grote kruising. Dit is de Potsdammer Platz met daarbij de gelijknamige Hütte. Een mooie plek voor een lunchpauze, maar wij zijn er nog wat aan de vroege kant en besluiten nog door te lopen naar de volgende hut bij de Margaretenstein alvorens te stoppen.

Potsdammer Platz met Hütte
besneeuwde bergwereld

Op de kruising gaan we schuin rechts voor de Potzdammer Platzhütte langs, nog steeds de Rothaarsteig aanhoudend. Het bord geeft hier aan dat het nog 1,6Km is tot de Margaretenstein.

Het begint als een brede weg langs de berghelling met een toenemend mooi uitzicht aan de linker zijde. Daarna in het bos wordt de weg wat smaller en komt dan uit bij een kruising met bankje en handwijzer. Hier gaan het links/rechtdoor verder waarna het een karrenspoor wordt door een prachtig bos met tussen de bomen door leuke doorkijkjes in het diepe dal

Na wat kronkelend op en neer te zijn gelopen komt het pad weer uit op een grote kruising bij de Margaretenstein. Dit is een rotsblok met er achter een schuilhut en een verhoogd zitje rechts, er tussenin een heuvel om te beklimmen voor meer uitzicht. De hoogte van deze heuvel is echter niet meer voldoende om over de bomen heen te kunnen kijken.

Nu zijn we wel toe aan de broodjes, dus zoeken we de schuilhut op om even sneeuw- en smeltwatervrij te kunnen zitten. De thermos met heet water wordt tevoorschijn gehaald en de instant erwtensoep bereid. Ook al komt het uit een zakje, na een koude winterwandeling is het toch wel even genieten om zo buiten te kunnen eten met wat warms en een lekker Duits broodje.

lunchen bij de Margaretensteig lunchen bij de Margaretensteig lunchen bij de Margaretensteig
lunchen bij de Margaretensteig lunchen bij de Margaretensteig lunchen bij de Margaretensteig
klik op een kleine foto voor een vergroting

Na de lunch pakken we de Rothaarsteig weer op door op de kruising linksaf te slaan voor de Hütte langs. Opnieuw blijft de route boven over de bergen lopen door het dichte bos. Dit is het wat saaiere deel van de route. Bij de volgende splitsing met een pad naar links blijven we rechtdoor gaan. (Links gaat hier de '2' onderuit die we als afkorting zouden kunnen gebruiken tot de '2' uitkomt op een kruising met de lokale route 'W'.)

Janny kan het niet laten...

Wanneer het pad scherp naar rechts draait gaat de Rothaarsteig na de bocht linksaf een smaller pad in. Dit is een kort stukje dat dan afdaalt tot een splitsing met een breed pad met aan de overzijde een bankje en handwijzer. Achter het bankje ligt een heel diep dal, maar ook hier helaas slecht te zien vanwege de te hoge struiken. We gaan er linksaf en daarna op de brede weg weer rechtsaf.

glibberige afdaling door een dennenbos

Het begint met een recht stuk door het bos, daarna buigt de weg naar links. Als de weg weer de andere kant op gaat is er weer een kruising, de Rothaarsteig gaat er linksaf. Na weer een stukje lopen is er nogmaals een kruising met een brede weg, hier gaan we de Rothaarsteig verlaten. De rode markeringen gaan er rechts en gelijk weer links het bos in, maar wij gaan ons nu richten op de lokale route '1' door op de brede weg linksaf te slaan en dan na enkele meters gelijk weer rechtsaf het bos in te gaan.

we steken de beek over

We zijn dan op de route '1', maar dit is minder goed aangegeven dan de duidelijke markeringen van de Rothaarsteig. Er zijn minder markeringen en vaak zijn ze ook onduidelijker, maar mogelijk heeft dat ook te maken met de omstandigheden in de late winter en met de sneeuw dat we deze witte '1' niet overal hebben kunnen vinden. Overigens is de route soms met een witte '1' gemarkeerd, maar ook wel met bordjes met een witte 'ruit' op een zwarte achtergrond. Een ruit met of zonder het cijfer '1'.

kruispunt boven op de bergrug

Verderop is er een splitsing waarop de weg rechtsaf verder gaat, rechtdoor is een smaller pad. We houden daar de weg naar rechts aan. Hier begint het prachtig af te dalen door een mooi dennenbos. Als er van links een pad bij komt blijven we rechtdoor aanhouden.

Na nog een stuk afdalen loopt er links van het pad een beekje, even later is er een dam over de beek. Eigenlijk een H-splitsing met paden aan beide zijden van het water. Hier steken we over en gaan dan weer linksaf omhoog. Het eerste paadje rechtsaf bij de kruising kunnen we negeren, een klein stukje verder gaan we echter rechtsaf het bredere pad omhoog.

Voorlopig gaan we eerst weer geleidelijk aan hoogte winnen en klimmen even later het bos uit. Daar maakt de weg een scherpe bocht naar rechts om dan op op het hoogste punt bij een groot kruispunt uit te komen. Hier gaan we op de brede weg linksaf en daarna rechtdoor over de bergrug.

Links wordt het dan steeds opener en kunnen we weldra weer genieten van het prachtige berglandschap, nu extra mooi vanwege de dikke laag sneeuw die er op deze hoogte nog ligt.

smal pad door uitgestrekte bossen

De '1' is hier boven wat beter aangegeven, maar we blijven onze route voor de zekerheid toch maar goed op de wandelkaart volgen. Het volgende pad schuin naar links kunnen we negeren door rechtdoor te stappen, daarna komen we andermaal bij een grote kruising.

de aansluiting met de lokale W-route

Hier volgen we de '1' voor de bosrand scherp rechtsaf, hier is het weer een 'witte ruit' markering. Iets verderop is een vage kruising die we negeren, daarna komen we weer bij een kruising met een breed pad. We gaan linksaf en blijven het pad met een bocht naar links volgen.

Het is weer een mooie geleidelijke afdaling tot we onder in het dal bij een stroompje aankomen. Oversteken is hier niet mogelijk, maar door het pad naar links aan te blijven houden komen is het daarna mogelijk om scherp naar rechts om het water heen te gaan en daarna weer rechts aan te houden via een pad aan de andere zijde van het stroompje.

Opnieuw gaan we geleidelijk omlaag met rechts het watertje met enkele moeras stukjes. Op de volgende splitsing houden we links aan, en dalen we verder af over de brede Forstweg.

Op de volgende splitsing, eigenlijk een driehoekje, slaan we linksaf en zijn daarmee op de lokale routes '1, 2 en W' aangekomen. De handwijzer geeft aan dat het dan nog 200m is naar Kasimirstal. Daarna verlaten we het bos en zien we inderdaad de gebouwen van de Kasimirstal, ook wel geschreven als Casimirstal, bovenaan een schitterend dal.

de Kasimirstal en het Kasimirtal de Kasimirstal en het Kasimirtal de Kasimirstal en het Kasimirtal de Kasimirstal en het Kasimirtal
de Kasimirstal en het Kasimirtal de Kasimirstal en het Kasimirtal de Kasimirstal en het Kasimirtal de Kasimirstal en het Kasimirtal
klik op een kleine foto voor een vergroting

Dit is het Kasimirtal en de weg langs de boerderij waar de 'W' onze route aangeeft, heet heel origineel Kasimirtal Weg. Deze weg gaan we helemaal uitlopen, steeds het dal aan de rechter zijde en links de beboste berghellingen.

Nadat we een stukje hebben gelopen zien we rechts een bankje staan op een goed gekozen plaats om optimaal van het fraaie uitzicht te kunnen genieten. We zijn wel weer toe aan een korte pauze en maken er dankbaar gebruik van om een stukje fruit te eten en bij te komen van de afgelegde kilometers door de sneeuw.

  • stroompje door het Kasimirtal
  • stroompje door het Kasimirtal

Het is een lang dal en omdat het maar licht op en neer gaat en de Kasimirtal Weg ook nog eens sneeuwvrij is, kunnen we even lekker doorstappen. Onderweg genieten we van de omgeving en de leuke watertjes waar we langs en overheen gaan, en blijven op deze weg die later het dal scherp naar rechts volgt.

In deze bocht naar rechts komen we de eerste markeringen van de Rothaarsteig weer tegen, hier de gele variant, een aanlooproute vanuit Wingeshausen naar de hoofdroute. Deze kunnen we nu in tegengestelde richting aanhouden door rechts het dal te blijven volgen. De zijwegen hoeven we even niet op te letten, tot we bijna aan het einde van het dal ook rechts weer een bosje tegenkomen en er een Y-splitsing volgt met een schuilhutje.

Hier gaan we de Kasimirtal Weg verlaten door er links achter de Hütte langs aan te houden. Deze weg buigt naar links een leuk zijdal in en gaat daarna met een bocht naar rechts waar we dan weer een beekje oversteken. Aan de overzijde gaan we rechts omhoog.

de hoofdweg boven Homberg

De weg komt uit bij een hoofdweg. Deze steken we recht over en lopen dan op de Am Hornberg het dorpje Hornberg in. Rechts in de diepte zien we de grotere plaats Wingeshausen liggen. De route gaat daar niet langs, maar wie nog een horeca gelegenheid op wil zoeken kan dat vanaf hier doen.

De 'W' laten we hier voor wat het is, nu houden we ons aan de gele Rothaarsteig markeringen door het dorp. Daarbij blijven we de weg omlaag volgen tot aan het diepste punt in het dal waar we via een brug de daar brede beek oversteken.

Homberg, een wijk bij Wingeshausen Homberg, een wijk bij Wingeshausen Homberg, een wijk bij Wingeshausen Homberg, een wijk bij Wingeshausen
Homberg, een wijk bij Wingeshausen Homberg, een wijk bij Wingeshausen Homberg, een wijk bij Wingeshausen Homberg, een wijk bij Wingeshausen
klik op een kleine foto voor een vergroting

Aan de overzijde gaan we linksaf het leuke dalletje in. Al snel moeten we de weg al weer verlaten en zoeken naar een smal pad rechts de berg op. Volgens onze wandelkaart gaat dit pad omhoog waar de asfaltweg over het beekje gaat, maar wij kunnen hem daar eerst niet vinden. Waarschijnlijk is het onder de sneeuwcondities lastig maar anders wel toegankelijk, wij wijken hier even af van de Rothaarsteig door een stukje terug te gaan en daar het eerste smalle pad omhoog te nemen waar we zoeven aan voorbij zijn gelopen.

uitzicht boven Homberg

Dit paadje gaat met een scherpe bocht naar rechts, daarna gaan we linksaf, en komen we bij een T-splitsing met een bosweg. Door hier nu linksaf te kiezen lopen we iets hoger en parallel aan de gezochte Rothaarsteig route door het bos.

Of we nu dit hogere pad of de lagere optie lopen, beiden komen uit in een volgend dalletje met een waterloopje op een brede bosweg. Hier gaan we weer links omlaag tot beneden op een splitsing van meerdere brede Forstwege waar we linksaf gaan en op de prachtige BBQ plaats aflopen die we er zien.

Deze dorps-Grillplatz is heel goed gekozen, het dal is hier ontzettend mooi met overal watertjes, en groene weiden omring door bospercelen. Helaas zijn de dagen in februari nog kort, hier zouden we graag wat langer door hebben gebracht.

schitterend dal bij de Grillplatz

Op de splitsing na de Grillplatz gaan we scherp rechtsaf, op de Y-splitsing weer rechts, en verderop opnieuw rechts. Hier lopen we weer een prachtig dal in met aan de linkerzijde het bos. Als we aan het einde van het dal weer tegen een bos aanlopen, daar sluit van links een ander smal dal er bij aan, gaan we met de bocht mee naar rechts en daarna gelijk linksaf omhoog.

Al snel is er weer een splitsing waarop we de gele markeringen naar links volgen, en daarmee zijn begonnen aan de beklimming van de Schneiders Berg. Ook hier kijken we onze ogen uit, de natuur is hier bijzonder mooi en we komen al weer behoorlijk op hoogte. Daarna gaat het weer een dicht bos in en maakt het pad een bocht naar links. Na deze bocht moeten we de tweede afslag naar rechts hebben, maar ook hier zijn de markeringen prima in orde dus volgen we die op de automatische piloot naar rechts.

Rothaarsteig terugweg via Scheiders Berg

Hier lopen we dan op de Riviera Weg, door deze weg alsmaar te blijven volgen komen we uit bij de hoofdweg Jagdhauser Strasse vlak voor Jagdhaus. Op het asfalt gaan we rechtsaf, steken de kruising met de Grenzweg over, en zien dan rechts de parkeerplaats terug.

We kijken terug op een geweldig mooie wandeldag, vandaag extra zwaar door de winterse omstandigheden, maar het is een tocht die we ook zeker eens in een ander jaargetijde over kunnen gaan doen. Snel trekken we de winterse wandelkleding uit en rijden terug naar ons Gasthof in Kirchrarbach, in de wetenschap dat de oogjes vanavond op de bank misschien wel al dicht gaan zakken.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.