JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Rothaarsteig Girkhausen Langewiese

Girkhausen - Odeborn Tal - Langewiese - Astenberg - Hoholeye - Albrechtsplatz - Girkhausen

starstarstar_borderstar_borderstar_border 13,2 Km 546 Hm 3:45 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: februari 2018 - Janny en Bert S. Ter Apel)


routekaart rondwandeling Girkhausen Langewiese

Deze korte Sauerland rondwandeling tussen Girkhausen, Langewiese en Hoheleye, is een afwisseling van bossen en boven over de bergtoppen met heerlijke uitzichtpunten. De routeverloop is eenvoudig te volgen omdat dit is gebaseerd op de overal goed gemarkeerde Rothaarsteig lange afstand wandelroute gecombineerd met Rothaarsteig aan- en aflooproutes.

Het gaat hoofdzakelijk over smalle wandelpaden en bredere bospaden, deze kunnen afhankelijk van de weersomstandigheden deels soms modderig zijn. Er hoeft nauwelijks op asfalt gelopen te worden. De te maken hoogtemeters gaan vooral heel geleidelijk omhoog en omlaag, daarmee is het een eenvoudige en erg leuke wandeling.

De route is spontaan ontstaan toen wij begin februari 2018 naar het Sauerland vertrokken om het jaarlijkse carnaval in het Groningse Ter Apel te ontvluchten. Dat is een vaste gewoonte geworden, maar deze keer was het zeer onduidelijk wat we daar aan zouden gaan treffen. Het was bij ons slecht weer, en daar zou zelfs sneeuw zijn gevallen. Maar hoe veel en vanaf welke hoogte, begaanbaar of natte prut, we wisten het niet.

Op vrijdagmorgen rond 9 uur zijn we gaan rijden, wetende dat we er dan rond de middag zouden zijn, en met het plan om daar te kijken wat eventueel de wandel mogelijkheden zouden zijn voor de middag. Natuurlijk was de kaart goed bestudeerd en hadden we wel ideeën, maar pas bij aankomst in de buurt van ons overnachting adres in Kirchrarbach hebben we de situatie bekeken en in de auto een beslissing genomen.

Elke goed kaart van het Sauerland heeft de Rothaarsteig opgenomen, en de vele toegangswegen vanuit de dorpen in de dalen naar deze Steig toe. We hebben een toegangsweg vanuit Girkhausen genomen, daarna een stuk Rothaarsteig, en dan een andere toegangsroute terug naar de startplaats. Een eenvoudige driehoek, snel bedacht, en in de wetenschap dat de markeringen dan wel in orde zijn ook onder de sneeuwcondities die we er aantroffen. Tijdens het wandelen zijn we alsnog op enkele plekken iets van de route afgeweken, dat is uiteindelijk deze routebeschrijving geworden.

hoogteprofiel rondwandeling Girkhausen Langewiese

De rondwandeling begint vanaf een parkeerplaats bij een kinderspeelplaats in het Odeborntal aan de L721 tussen Girkhausen en Langewiese. Vanuit Girkhausen ongeveer 2Km naar het noorden. Deze Wanderparkplatz rechts bij de beek is goed aangegeven. (Niet te verwarren met nog een parkeerplaats verderop, die ligt echter links van de weg)

Navigatie: In den Odeborn, Girkhausen Bad Berleburg. (Coördinaten 51.132822, 8.460728)

een besneeuwde parkeerplaats bij Girkhausen

Precies om 12 uur rijden we de besneeuwde parkeerplaats op. Er staat een koude gure wind en de temperatuur is echt even wennen zo vanuit Nederland met de kachel in de auto op een behaaglijke stand tijdens de heenreis. We besluiten eerst maar in de nog warme wagen de broodjes te eten, en ons dan beurtelings op de achterbank om te kleden in onze wandelkleding waarin we de kou kunnen trotseren.

  • bij de Wanderparkplatz Girkhausen
  • bij de Wanderparkplatz Girkhausen

We lopen de parkeerplaats verder op naar waar we via enkele traptreden en een brug over de Odeborn Bach oversteken. Verderop rechts staat een schuilhut met BBQ-plaats en een speeltuin, maar wij slaan aan de overzijde van de beek linksaf. De aanlooproute van de Rothaarsteig die we gaan volgen is er gelijk al aangegeven met het bekende gele bordje en de liggende 'R'.

wandelen in een mooi wit landschap

Eerst moeten we ons even lekker warm inlopen, dus starten we met een stevig tempo voor zover de gladde ondergrond dit toelaat. Het gaat al snel wat licht omhoog waarbij we de bosweg parallel aan de beek volgen. Verder het dal in. Terwijl het pad heel geleidelijk steeds meer naar rechts buigt passeren we enkele zijpaden naar rechts die we negeren.

Dan buigt het pad nog meer naar rechts en gaat het een zijdal in en is het nog maar een kort stukje voor we bij een Y-splitsing zijn waarop de Rothaarsteig scherp naar links omlaag wordt aangegeven. Voorzichtig glibberen we er omlaag, weer een leuk watertje volgend.

we gaan een zijdal in
klim naar Langewiese

Het pad daalt af tot we de hoofdweg L721 bereiken en daar op iets van een parkeerplaats uitkomen. Vanaf hier gaan we de asfaltweg een kleine 300m naar rechts volgen.

Waar de weg weer licht naar rechts buigt vinden we links een bospad met een verbodsbord waar we in gaan. Een duidelijke gele markering vinden we er niet, mogelijk zit deze op een boomstam waar nu de door sneeuw zwaar geworden takken voorlangs hangen. Op onze wandelkaart is echter duidelijk dat dit de juiste route is.

Na 25m gaat het naar rechts en na weer 25m weer linksaf. De bossen in en de berghelling op richting Langewiese. Op de brede bosweg is de sneeuw nog onlangs flink aangereden zodat het er behoorlijk glad is geworden. Voorzichtig schuifelen we met behulp van de wandelstokken alsmaar verder omhoog het dichte bos in.

Hogerop komt er een vaag pad vanaf links bij, daarna moeten we uitkijken naar een Y-splitsing. Er gaat dan een smal pad rechts de berg op, maar dat ziet er onder deze omstandigheden niet goed beloopbaar uit. En op de paal die er bij staat zien we ook geen markering. In de verwachting dat we nog iets verder moeten blijven we het brede pad aanhouden, maar even later lopen we recht op een skilift af en weten we dat we dat paadje omhoog toch hadden moeten hebben.

  • even over de ski-piste
  • even over de ski-piste

Teruggaan doen we niet, want we zien hier een mooie alternatieve route. De sneeuw op de piste is heel aanlokkelijk zodat we links om het dalstation van de lift lopen en daar de piste omhoog gaan. Een klein stukje omhoog, dan houden we rechts op de bosrand aan en zoeken een gaatje tussen de struiken waar we doorheen kunnen om op het juiste pad te komen dat daar pal achter de bomen loopt.

baggeren door de sneeuw

Op het paadje gaan we nog iets verder omhoog en dan bij de splitsing scherp rechtsaf waar wel weer een markering bij staat. Dit gaat even stevig omhoog, buigt dan weer naar links, waarna het pad breder wordt. Het gaat nu geleidelijker bergop tot we bovenaan bij een splitsing komen.

Hier moeten we rechtdoor weer een bosstrook in, maar rechts is een open gebied en we lopen daar even een stukje in om te kijken hoe het uitzicht daar is. Als we terug zijn bij de splitsing en de Rothaarsteig vervolgen, blijkt het maar enkele meters te zijn voor we het bos gaan verlaten en dan links een schitterend uitzicht krijgen op Langewiese.

We staan er bovenaan een volgende skipiste met meer naar links een sleeplift vanuit het dorp. Rechts in de bosrand staat een bankje, maar het is nu wat koud om er gebruik van te maken. Onder andere omstandigheden is het een heel mooi plekje voor een korte pauze.

hoog boven Langewiese

Bij de volgende splitsing staat weer een bankje, en daarbij een paal met een geel bordje dat aangeeft dan we er linksaf moeten. We lopen dan recht op Langewiese af met links de skihelling en verderop rechts nog even een stukje bos.

Elk jaar als we rond februari/maart voor het carnaval vluchten is het weer afwachten wat we aantreffen. Soms mooi droog winterweer met veel groen, andere keren stromende regen en storm, en nu weer eens de winterse condities. Met de juiste kleding kunnen we bij elk weertype wel wandelen en doen dat ook graag, maar sneeuwwandelen is toch wel heel erg leuk om te doen. En de komende dagen staat ons nog veel meer sneeuw en zelfs een sneeuwstorm te wachten! Dit is nu al weer een geslaagd weekend.

  • in het ski-gebied Langewiese
  • in het ski-gebied Langewiese
we wandelen het dorp in

Net voor we de eerste huizen van Langewiese bereiken buigt het pad wat naar links naar de skilift, en weer naar rechts. De eerste gebouwen links zijn vakantiewoningen waar we rechts aan voorbij het dorp inlopen. Dit is de Vorm Rohrbach.

Deze straat lopen we helemaal uit, -In een tuin rechts is fraai houtsnijwerk te zien-, tot de weg uitkomt op de hoofdweg 236. We steken de weg over en gaan aan de andere zijde rechtsaf naar de Katholische Kapelle Langewiese.

Bij het einde van de muur met het hek erop en net voor deze kapel, kunnen we linksaf binnendoor steken naar de smallere asfaltweg Heckenweg. Deze volgen we rechtsaf tussen de huizen door tot aan de volgende Y-splitsing.

Hier gaat het naar links, nog steeds de Heckenweg, tot we bij de volgende kruising zijn. Opnieuw linksaf op de Höhweg zal ons het dorp weer uit brengen. Vanaf deze kruising verlaten we de aanlooproute en zijn nu op de Rothaarsteig. De bordjes die we gaan volgen zijn nu rood!

de Rothaarsteig door Langewiese

Op de splitsing bij de laatste twee woningen links, blijven we rechtdoor lopen de berghelling op. Het pad draagt hier de naam 'Rothaarsteig' en gaat recht op de 'Rastplatz auf der Höhe' af. Dit is een prachtige berghelling, nu helemaal maagdelijk wit, maar ook in andere seizoenen zal het hier prachtig zijn. De Rastplatz is heel mooi ingericht met een schuilhut, voldoende bankjes, een kruisbeeld en informatiebord.

klik op een kleine foto voor een vergroting
Rastplatz auf der Höhe aan de Rothaarsteig Rastplatz auf der Höhe aan de Rothaarsteig Rastplatz auf der Höhe aan de Rothaarsteig
Rastplatz auf der Höhe aan de Rothaarsteig Rastplatz auf der Höhe aan de Rothaarsteig Rastplatz auf der Höhe aan de Rothaarsteig

Voorbij de schuilhut moeten we ons even goed oriënteren, we zien geen pad meer nu alles is ondergesneeuwd en er nog niemand anders langs is gekomen. We gokken erop dat de iele boompjes die we er zien staan wel langs het pad gepland zullen zijn, dus volgen we deze bomenrij. Bij een volgend bankje merken we dat we goed gaan, maar we hebben wel aan de verkeerde zijde van de bomen gelopen. Na een kleine correctie in de koers stappen we lekker verder met geweldig mooie vergezichten hier vanaf de hoge top.

zoeken naar een pad onder de sneeuw

Bij een bosje met jonge aanplant rechts van het pad, slaan we voor dit bos rechtsaf. Het gaat er omhoog naar een bosrand. Bij het bos aangekomen zien we weer een bankje staan en een markering die ons naar links verwijst. Linksaf dalen we weer geleidelijk af in de richting van een asfaltweg waar deze een scherpe bocht maakt.

afdaling naar de asfaltweg
keurige handwijzers langs de Rothaarsteig

Het smalle paadje loopt rechts van een afrastering langs, maar de sneeuw is daar zo diep dat we er maar met moeite doorheen komen. Tussen de afrasteringpalen zit geen draad of gaas meer, dus gaan we er maar links aan langs waar de sneeuw op het korte gras maar enkele centimeters dik ligt.

Bij de asfaltweg staan weer duidelijke borden, we moet er rechts de weg even volgen tot voorbij de vangrail. Daar in de bosrand is een knooppunt van bospaden waarvan we het meest linkse pad omhoog moeten hebben.

En dit gaat al snel behoorlijk steil omhoog, het wordt een flinke klim naar Hoheleye op 746m hoogte. Langs het pad staat een steen waarin gegrafeerd is dat we op KM 55 van de Rothaarsteig zijn.

Het pad buigt nog eens naar links, daarna klimmen we in een stuk door tot we het bos verlaten en weer tot ver in de omgeving uit kunnen kijken. Bij deze bosrand gaat het rechtsaf, een lang recht pad geleidelijk aan verder de berg op en langs een paal waarop de rode Rothaarsteig markering is aangebracht.

bij het topje Hoheleye

Eerst is er rechts nog een vrij uitzicht, daarna gaan we het bos in. Alsmaar rechtdoor en over het hoogste topje van de Hoheleye op 746m. In het bos komen we langs een splitsing met daarbij een informatiebord over het dorpje Hoheleye dat hier links achter het bos ligt.

Hoheleye informatiebord
weer afdalen langs de zendmasten

We blijven rechtdoor gaan en als het even later links weer open wordt zien we de enkele huizen van Hoheleye ook daar op de berghelling.

Dan gaat het weer echt afdalen, langs enkele zendmasten, en negeren we het volgende pad naar rechts. Verderop komen even later bij een kruising met aan de overzijde een grote houten hut.

Dit is de Hoholeyer Hütte met een ruim terras links van de hut. We hebben best zin om daar binnen even op te warmen met een kop koffie, maar helaas, februari is schijnbaar te vroeg in het seizoen. De Hütte is vandaag gesloten. Even pauzeren we op een van de bankjes bij de handwijzer om de kaart nog eens te bestuderen, twijfelend of we hier de Rothaarsteig al verlaten. Maar nee, we gaan nog verder op het rode traject tot aan de Albrechtsplatz.

We gaan dan ook verder, rechts van de Hütte langs, en staan al snel bij een volgende kruising.

bij de Hoheleyer Hütte

Een stukje verderop ziet Janny links een groot panoramaframe staan zoals we die vorig jaar ook bij Jagdhaus tegen zijn gekomen. Deze opvallende houten frames vestigen de aandacht op uitzichtpunten in de regio. En andermaal kan ze het niet laten om zich als skiër voor te doen...

panorama Hoheleye

Op de kruising houden we weer de rode markeringen aan door er links/rechtdoor aan te houden. Links wordt het weer bos en we gaan weer een beetje klimmen. Dan draait het pad naar links en dalen we geleidelijk af door een bosje en komen even later bij een hoofdweg uit met links een splitsing. We staan voor de Hochsauerland Höhenstrasse, een bekende prachtige autoroute door het berglandschap van het Sauerland.

een prachtig wit landschap

Aan de overzijde links ligt een grote parkeerplaats, dit is de wandelparkeerplaats Albrechtsplatz. Dit is ook het punt waarop we de hoofdroute Rothaarsteig gaan verlaten die hier de weg overstekend rechtdoor gaat.

Wij steken ook over, maar gaan daarna het eerste paadje linksaf de parkeerplaats op. Bij deze afslag staat een grote handwijzer met daarop aangegeven de rode route rechtdoor, en naar links weer een gele Rothaarsteig markering bij de aan- en aflooproute naar Girkhausen. Dat wordt onze terugweg.

Op de parkeerplaats is het niet erg duidelijk meer, maar we moeten gewoon de hele parkeerplaats aflopen parallel aan de rode route, en daar op het einde zoeken naar een smal paadje in het midden achter deze parkeerplaats. In de sneeuw zien we het pad pas nadat we even rond hebben gekeken en we dan een paal zien staan met markeringen. De gele route is er niet aangegeven, maar wel de lokale route 'W'. Dit is de juiste, even later zien we ook de gele bordjes wel weer terug.

Ook in het groeiseizoen kan het eerste deel van het pad wat lastig zijn om te vinden wanneer het door struiken en grassen verborgen wordt. Dit is maar een heel kort stukje, daarna is het weer een mooi en duidelijk paadje.

bij de Wanderparkplatz Albrechtsplatz

Dit is een heel leuk stukje via het smalle pad tussen enkele bomen en dichte struiken door. Bij de volgende kruising gaan we scherp linksaf en komen dan nog eens uit bij een asfaltweg. Ook hier steken we recht over, deze keer naar een breed bospad dat daarna schuin naar rechts wegloopt.

leuk smal paadje langs de bosrand

Nog eens een kort stukje tot een volgende splitsing met voorbij de afslag een paal met een inrijverbod bord. Ook hier zien we verder geen markeringen, maar bij deze eerste brede bosweg gaan we linksaf. Een hele leuke route die iets kronkelend en wat op en neer door de prachtige bossen gaat.

Door de weinige markeringen -of ze waren ondergesneeuwd- sinds de parkeerplaats zijn we op de kaart verder gaan lopen. We vermoeden dat we daarmee de Rothaarsteig aanlooproute ergens kwijt zijn geraakt. Maar dit is een prima begaanbare en leuke route, geen probleem dus, en dadelijk komen we alsnog weer de gele bordjes tegen.

Het bospad is soms meer een karrenspoor. Na een tijdje stappen zien we een pad scherp naar rechts die we negeren, even later komen we dan bij een groot kruispunt van zeer brede boswegen uit. Daar zien we ook de bekende routeborden met de gele markeringen weer terug.

terug op de Rothaarsteig aanlooproute
rustplekje langs de langlauf paden

Hier steken we schuin rechts/rechtdoor over en gaan nu over een afstand van ruim 1,5km dit brede pad volgen.

We gaan er heel veel brede paden kruisen terwijl we hier hoog over de bergrug richting Girkhausen lopen, dit is namelijk een langlauf gebied. Al snel komen we de eerste langlaufers ook tegen die op de hier uitgezette sporen hun weg door het bos zoeken.

Als er van links een nog breder pad bij komt houden we schuin rechts aan, dan is er gelijk weer een splitsing naar links die we negeren, en dan komen we langs een bosje waar links twee bankjes zijn geplaatst. En daarbij een informatiebord met daarboven een bordje dat de 'Ski-Hütte rechtdoor' aanwijst. Onze richting.

Dan is er weer een kruising waarop we rechtdoor gaan, de markeringen geven dit nu regelmatig op palen en bomen aan, nog eens in het bos een breed pad naar links die we negeren. Daarna wordt met name links de begroeiing lager en blijven we er rechtdoor gaan tot we een Y-splitsing van brede wegen bereiken. Hier houden we iets links/rechtdoor aan en lopen even later een groot kaal veld op.

In de zomer zal het een groot grasland zijn, nu is het een enorme kale witte berghelling en zien we verderop langs het pad enkele houten hutjes staan. Zomer- of winterhuisjes? Zelfs een toilet gebouwtje en een BBQ-Hütte. Maar vandaag is alles verlaten zodat we geen antwoorden kunnen krijgen die onze nieuwsgierigheid bevredigen.

  • Hutten op de bergrug
  • Hutten op de bergrug

Hier boven op de bergrug is de matige wind tamelijk koud, dus stappen we maar snel door langs de gebouwtjes en steken bij de volgende kruising recht over het bos in. Dit gaat al wat omlaag tot we het bos weer uitkomen bij de Ski-Hütte Girkhausen met daarvoor een smalle asfaltweg. Hier is wel wat activiteit in de vorm van twee auto's en evenveel mensen. Buiten de langlaufers de eerste mensen die we tegen zien vandaag.

Ski-Hütte Girkhausen gevonden

Voor de hut gaat scherp rechts een bospad omlaag die we nu gaan volgen. Weer het bos in en al snel pittig afdalend met links achter de bomen een steile berghelling. Tussen de bomen door zien we in de verte Girkhausen onder in het dal al liggen.

de afdaling met haarspeldbochten

Het is een leuke afdaling door het bos, daarna gaan we met een haarspeldbocht naar links en lopen in dezelfde richting terug. Maar nu lager op de berghelling. Bij de volgende bocht naar rechts negeren we het paadje scherp rechtsaf en blijven het brede bospad volgen, verder omlaag door een dicht stuk bos.

Waar we het bos daarna verlaten staan we voor het open veld met gelijk al een prachtig uitzicht voor een asfaltweggetje. We gaan scherp rechts het asfalt op en volgen de weg daarna met een haarspeldbocht naar links. Alsmaar omlaag met een overweldigend mooi uitzicht waarbij ons opvalt hoe hoog we hier nog zijn! En koud is het hier ook nu we vanuit het bos het open landschap in gaan en de winterse wind weer een rol speelt.

winterwandelen met een fraai uitzicht op Girkhausen

De boerderij verderop houden we links en lopen verder tot waar het weggetje met een hele lange bocht naar rechts gaat. Om de berghelling heen. In deze bocht staat nog een bankje tussen de bomen. Ondanks de koude wind besluiten we er even te pauzeren, een stuk fruit te eten, en tegelijkertijd nog even het panorama te bewonderen.

Pauze bij een bankje met panoramisch uitzicht

Het verloop van de route is ons nu wel duidelijk, we gaan heen en weer omlaag naar het dal. Ook na deze lange bocht is er weer een recht stuk met daarna een haarspeldbocht naar links, alleen hoeven we nu niet tot aan die bocht door te lopen. Op twee derde van de afstand gaat namelijk een heel smal pad links tussen de weilanden door waarmee we een afkorting hebben.

Deze afkorting gaat tamelijk steil omlaag, wat nog extra wordt bemoeilijkt door de ongerepte dikke sneeuwlaag op het pad. We worstelen ons er een beetje doorheen. Op het asfalt gaan we dan weer links omlaag. Vanaf hier negeren we alle zijwegen en paden, en lopen alsmaar verder omlaag tot we tussen de huizen van Girkhausen aan zijn gekomen.

terug in het Odeborntal

We stappen verder het dorp in op wat hier de 'Im Ermelsbach' heet. Nadat de weg een knikje naar links maakt is er even later een splitsing naar rechts waar we aan voorbij lopen, daarna komen we bij een T-splitsing.

Nu gaan we de geel gemarkeerde Rothaarsteig aanlooproute die door gaat naar het centrum van Girkhausen verlaten. We zoeken vanaf hier zelf een weg terug naar het startpunt door nu linksaf te slaan.

Daarna houden we rechts aan waar deze over gaat in de 'In der Odeborn'. Na 70m, voorbij de woning links, gelijk weer schuin linksaf op de Y-splitsing, lopen we weldra langs een bosrand met rechts zicht op het Odeborntal.

Halverwege de bosrand links vinden we weer een Y-splitsing met een smaller pad naar rechts. We kunnen wel rechtdoor blijven gaan maar dit gaat met een hele grote boog terwijl het paadje rechts een rechtstreekse route is. We kiezen dan ook voor de laatste, die ook nog eens langs de bosrand blijft gaan in plaats van door het bos.

Als het pad verderop naar rechts gaat en daarna weer naar links, gaan we alsnog het bos in. We komen weer uit het bos bij een splitsing met het brede pad dat we eerder hebben verlaten. Nu gaan we rechtsaf.

Het lijkt er dan op dat we recht op een woning af lopen, en dat is ook zo. We gaan zelfs de weg verder vervolgen over het erf van dit huis met een Feriënwohnung. Daarna daalt het af naar de hoofdweg L721 door het dal. We kunnen op een Y-splitsing nog eens links aanhouden en dan via het bos terugkeren tot bij de parkeerplaats. Dit door in het bos dan rechts aan te houden. Maar de omstandigheden zijn er nu zo slecht dat wij naar de hoofdweg gaan en deze nog een stukje naar links volgen tot we onze auto terugzien aan de overzijde van de weg.

Half vier. Een mooie tijd, want we kunnen vanaf vier uur terecht in het appartement in Gasthof zum Post in Kirchrarbach waar we voor de tweede keer ons carnaval weekend door gaan brengen. Straks even uitpakken, heerlijk eten in het Gasthof, en dan de voorbereidingen voor de komende winterse wandeldagen!

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.