JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Lenne Jagdhaus bij Schmallenberg Sauerland

Lenne Schmallenberg - Fleckenberg - Heckerhagen - Heidkopf - Jagdhaus - (opie lus Rothaarsteig) - Uentroptal - Lenne

starstarstarstar_borderstar_border 16,9 Km 815 Hm 5:15 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: maart 2019 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Deze rondwandeling vanuit Lenne bij Schmallenberg omhoog naar Jagdhaus en terug gaat vooral door de bossen op de noordhellingen met onderweg veel verrassende attracties. Op een warme zomerdag is er dan ook veel schaduw om lekker te kunnen wandelen en op regelmatige afstand zijn er zogenaamde Wassertrettstellen. Heerlijk voor een afkoeling en volgens onze Duitse buren heel gezond.

Ook in de wintermaanden is het een prachtige route met veel beschutting tegen een koude wind. Wij liepen dit begin februari onder winterse condities tijdens een weekendje weg om het carnaval thuis te ontvluchten.

routekaart rondwandeling Lenne Jaghaus Sauerland

De route gaat voornamelijk over brede boswegen en paden, een deel is ook asfalt maar nagenoeg alleen smalle asfaltweggetjes zonder verkeer. We combineren een aantal stukjes van lokale wandelroutes, de regionale LAW routes X10, SR, en delen van aanlooproutes naar de Rothaarsteig. Deze routes zijn zeer goed gemarkeerd zodat het geen zoektocht gaat worden. (Optioneel is er vanuit Jagdhaus nog een korte maar hele mooie extra lus via de Rothaarsteig mogelijk. Dit verlengt de route met 1,7Km).

hoogteprofiel rondwandeling Lenne Jaghaus Sauerland

Vanuit ons overnachtingsadres in Kirchrarbach rijden we in een half uur naar het centrum van het dorpje Lenne. Lenne ligt 5,5km zuidwestelijk van Schmallenberg, naast Winterberg en Willingen dé skigebieden. Dit zijn dan ook de plaatsen met de hoogste bergtoppen in het Sauerland. Vanuit Schmallenberg gaat de Bundesstrasse 236 via Fleckenberg naar Lenne, door daar linksaf het dorp in te rijden komen we in het centrum.

St. Vinzentius kerk Lenne Schmallenberg

In Lenne zoeken we een parkeerplaats en vinden deze al snel bij de St. Vinzentius kerk waar op deze zaterdag slecht enkele auto's staan. Vanaf de hoofdweg het dorp in en dan doorrijden tot we rechts kerk vinden, maar ook bij de Lenne Bach en verder het dorp in zijn voldoende parkeermogelijkheden.

handwijzer bij de Lenne

Navigatie: Uentropstrasse 8, Schmallenberg Lenne

Het heeft vannacht behoorlijk gevroren en er staat een nog koudere wind dan gisteren bij Girkhausen, maar nieuwe sneeuw krijgen we vandaag waarschijnlijk niet. Ook al lijkt het er wel op als we naar de grauwe lucht kijken. De zon gaan we vandaag zeker niet zien. Daarom maar een tocht door de bossen waar we weinig last van de wind zullen hebben.

Als we voldoende zijn ingepakt, de wandelschoenen zijn aangetrokken en de rugzakken om zijn gegespt, lopen we eerst even een rondje door de Bibelgarten links van de parkeerplaats. En ook nog even langs de kerk, om daarna de weg op te zoeken terug richting de hoofdweg bij de beek.

Lenne is dan wel klein, maar maakt wel indruk met de vele prachtige Fachwerk gebouwen. (Bij terugkomst vanaf de andere zijde van het dorp gaan we er nog veel meer mooie voorbeelden van zien met ook enkele schitterende boerderijen).

Voor de brug over de Lenne staan de eerste handwijzers met wandelroute markeringen. We starten met de lokale route 'L' en die wordt er inderdaad aangegeven. Rechtsaf het water van de Lenne volgen over het asfaltweggeje.

 • wandelpad langs de Lenne
 • wandelpad langs de Lenne

Hier onder in het dal ligt niet veel sneeuw zodat we er prima tempo kunnen maken om ons zo snel mogelijk warm te lopen. Straks boven bij Jagdhaus zijn de sneeuwcondities wel anders. Bij de volgende Y-splitsing houden we links aan, terug naar de beek, en even later lopen we weer pal langs het water. De Lenne is hier een behoorlijk brede beek en de ijsafzettingen langs de waterkant zijn soms prachtig.

uitzicht in het dal

Later buigt de Lenne tijdelijk naar de hoofdweg links in het dal bij ons vandaan en volgt even later weer een spliting waarop we links/rechtdoor blijven stappen. De weg heet hier de Im Folohne die we blijven volgen tot aan Fleckenberg. Het loopt hier nog lekker vlak door zodat we al snel Fleckenberg voor ons zien liggen. Voor we dit dorp bereiken komen we bij een houtzagerij, daar moeten we ook weer links aanhouden en over het terrein voor de loodsen langs lopen.

In de bocht naar rechts die dan volgt zien we een houten brug over de Lenne, daar nemen we nog eens een kijkje bij het water om de ijsgroei te bewonderen.

de brug bij Fleckenberg
routeborden in Fleckenberg

We houden de brug links en lopen verder tot een T-splitsing met de Jagdhauser Strasse bij een parkeerplaats met links daarvan wandelroute informatieborden.

Hier gaat het linksaf, voor de infoborden langs, en voor de eerste woning rechts gelijk weer rechtsaf bij een grote handwijzer. Daarmee verlaten we de 'L' en stappen over op de regionale route 'X10' en de aanlooproute naar de Rothaarsteig weergegeven met de gele markering.

Dit is een smaller wandelpad dat rechts van de Latrop Bach blijft lopen, licht bergop een groene strook in tussen twee woonwijken. Dit pad kunnen we helemaal uitlopen, maar er is ook nog een leuk alternatief:

Nadat we 180m het pad zijn gevolgd maken we even een tussenstop. Dan lopen we ter hoogte van het sportpark Fleckenberg waar we even naar links een leuk parkje in kunnen lopen naar de beek. Een heel mooi stukje, zeker in de zomermaanden, met bruggetjes, stapstenen, de eerste Wassertrettstelle van vandaag en overal bankjes.

Vanuit het parkje keren we terug naar het pad langs de beek om deze te vervolgen, maar door het parkje lopen en verderop weer aansluiten bij het wandelpad is ook mogelijk.

klik op een kleine foto voor een vergroting
in het park bij Fleckenberg in het park bij Fleckenberg in het park bij Fleckenberg in het park bij Fleckenberg
in het park bij Fleckenberg in het park bij Fleckenberg in het park bij Fleckenberg in het park bij Fleckenberg
splitsing achter Fleckenberg

Als we het pad verder volgen komen we ook regelmatig bankjes tegen rechts in de bosrand, maar het is nog te vroeg om te pauzeren en we stappen dan ook door tot we de T-splitsing bereiken bij een grote boerenschuur. Links ligt daar een brug over de Latrop Bach, maar de handwijzer wijst ons naar rechts op deze Kapellenstrasse.

We houden de gele Rothaarsteig route aan en gaan het asfalt op tussen verspreid staande woningen door. Weer leuke Fachwerk huizen, allemaal met ruime tuinen er omheen.

Op de volgende splitsing naar rechts met de Über dem Hagen gaan we rechtdoor en blijven dan de weg volgen het dorp uit naar de bosrand. Eenmaal in het bos buigt de weg naar rechts en gaat het wat omhoog. De bospaden kunnen we negeren, we blijven op het asfalt tot we bij een voorrangsweg komen. Dit is de Jagdhauser Strasse waarop we linksaf slaan.

Na 90m gaan we bij de splitsing met de bocht mee naar rechts, daarmee de hoofdweg nog aanhoudend, tot deze eerst een beetje naar links gaat en daarna bij een kruising weer haaks naar links. Op deze kruising verlaten we de hoofdweg weer. Rechtdoor de smalle weg omhoog langs het verbodsbord het bos in. Links langs de wandelparkeerplaats 'Auf der Böhre'.

door de woonwijk naar de bosrand

Dit is nog even zowel de X10 als de Rothaarsteig, als het asfalteweggetje daarna iets naar links draait verlaten we de X10. Tijdens de afdaling later vandaag vanuit Jagdhaus gaan we opnieuw weer een tijdlang de X10 volgen die hier op de splitsing rechtdoor gaat. Wij gaan er schuin links omhoog het bos in, de gele markeringen aanhoudend.

het klimmen gaat beginnen

Hier beginnen we pas echt hoogtemeters te maken, maar steeds heel geleidelijk. Van de ijzige wind hebben we in het bos ook geen last meer en we krijgen het snel lekker warm. Er volgt een lange bocht naar links, daarna is er weer een splitsing waarop we linksaf slaan. Nog dieper de bossen in.

Dit mooie brede bospad gaan we een kleine kilometer volgen, steeds geleidelijk omhoog. Er is een zijweg naar links en later naar rechts die we negeren, en dan volgt nog een kruising waarop we recht oversteken. Alsmaar de gele markeringen volgend. Uiteindelijk gaat de weg haaks naar rechts en komen we bij een T-splitsing.

fraaie vergezichten voor Jagdhaus

We zijn dan weer bijna bij de Jagdhauser Strasse links van ons, en aangekomen op de top van de 557m hoge Heckerhagen. Op deze splitsing gaan we rechtsaf, weer dieper het dichte bos in. Deze keer blijven we de Forstweg 800m aanhouden, weer alle zijwegen negerend, tot de weg haaks naar links gaat. Voorbij deze bocht gaan we op de volgende splitsing linksaf. Weer omhoog door een prachtig bosgebied.

 • fraaie vergezichten voor Jagdhaus
 • fraaie vergezichten voor Jagdhaus

Af en toe hebben we al een mooi doorkijkje gehad, dadelijk volgen meer fraaie vergezichten als we in de buurt van Jagdhaus komen. Ook deze brede bosweg houden we weer 1Km aan. Pas als we het langste deel hebben afgelegd is er weer een splitsing met een pad scherp naar rechts, daar blijven nog even rechtdoor gaan en bereiken even later een kruising bij een asfaltweggetje.

bankje en wegwijzer vlak voor Jagdhaus

Op het asfalt gaan we links, komen weer langs een bankje en handwijzer, en lopen door tot aan de voorrangsweg Jagdhauser Strasse. Rechts staat daar een kleine schuilhut. Tussen deze hut en de hoofdweg gaat een smal paadje naar rechts dat we nu moeten hebben. Dit gaat parallel van de hoofdweg naar Jagdhaus.

Als we het bos weer uitkomen staan we opnieuw bij de hoofdweg met rechts voor ons een prachtige groene (nu witte) berghelling. De 666m hoge Heidkopf. Hier gaan we over op het fiets- en voetpad om deze hoofdweg te volgen naar het centrum van Jagdhaus.

mooie berghelling van de Heidkopf

Er is hier een leuke alternatieve route naar het dorp mogelijk, deze hebben wij al eens gevolgd op onze Rondwandeling Jagdhaus. Heb je deze route nog niet gelopen, ga hier dan rechts langs de bosrand en daarna steeds links aanhoudend naar het centrum.

Het is maar een kort stukje tot aan de eerste woningen van Jagdhaus. Het kleine toeristische dorp bestaat vooral uit hotels en vakantiewoningen vanwege de ligging hoog boven op de bergtop tussen prachtige bossen en ski-gebieden. Doorgaans is het er tamelijk druk, maar vandaag lijken de winterse omstandigheden de mensen binnen te houden.

langs de Jagdhauser Strasse

Terwijl we het dorp inlopen kijken we om ons heen naar een mogelijk lunchplekje met beschutting tegen de koude wind die hier op de bergtop stevig waait. De schuilhutten staan net met de open zijden naar de wind toe, maar onze blikken vallen al snel op de grote bushalte waar we op af lopen. Dat is een grote houten hut, met bankjes, en met de dichte zijde naar de wind.

we lopen Jagdhaus binnen

Na een korte lunchpauze met een heerlijke kop erwtensoep lopen we verder het dorp in langs de soms fraaie gebouwen. We zijn hier meer geweest en weten dat we zo dadelijk langs de leuke 'Kirche in Jagdhaus Wiese' komen dat daar langs de weg in een parkje staat.

Het Tor zum Rothaarsteig

Dat parkje gaan we straks nog bezoeken, maar eerst lopen we door tot we het dorp verlaten en dan in een bocht naar rechts bij de Wanderparkplatz 'Tor zum Rothaarsteig' aankomen. Links van de weg. Hier staan weer bankjes en borden met informatie over de Rothaarsteig.

Eigenlijk zijn we van plan om hier nog even een extra rondje te maken die we al kennen van onze eerdere Rondwandeling bij Jagdhaus die vanaf deze parkeerplaats begint. Een heel mooi stukje, maar het is hier boven nu zo koud dat we er alsnog maar vanaf zien. Voor wie dit nog niet kent en hier onder betere omstandigheden is, zeker even doen!

De route is eenvoudig; Links langs de parkeerplaats de rode Rothaarsteig markeringen volgen het bos in. Een smal paadje gaat er door het bos, daarna kom je in een open veld waarop het linksaf gaat. Daar zijn mooie ligstoelen met een prachtig uitzicht te vinden. Volg de rode route dan omlaag via traptreden over de berghelling tot aan een breder pad. Daar gaat het links, verderop nog een linksaf, en via de Rothaarsteig zigzaggend tussen de woningen door kom je dan weer vooraan in Jagdhaus bij de hoofdweg uit. Precies voor die prachtige helling van de Heidkopf.

Wij slaan dit vandaag maar over en gaan weer terug het dorp in naar het opvallende kerkje bij het park. Na de kerk slaan we linksaf het parkje in. Onder andere omstandigheden staan hier bijzondere bomen en planten in bloei, leuk om er even rond te kijken, vandaag hebben we er minder aandacht voor. In het parkje houden we schuin rechts aan richting het hotel naast het park.

 • het centrum park in Jagdhaus
 • het centrum park in Jagdhaus

Voor het houten gebouwtje is het een wirwar van wandelpaden en er staat een handwijzer bij met heel veel wegwijzers. Daar gaan we rechts de trap omlaag naar het hotel en slaan beneden linksaf. Voorbij het hotel gaat een fiets- en voetpad schuin rechts een schitterend dal in, deze volgen we tussen bos en rechts de weide afrastering tot aan een bosrand waar we bij een splitsing komen met een breed bospad.

een prachtig dal achter het dorp

Nu slaan we linksaf en dalen af in het bos. Een kort stukje tot we op het laagste punt zijn bij een volgende splitsing waarop we weer rechts gaan. Het bos in. Daarmee zijn we terug op de X10, en tevens de SR. Deze laatste gaan we nagenoeg de hele terugweg aanhouden.

Nog maar net in het bos draait het pad naar rechts en zien we rechts onder ons een vijver met daarvoor het tweede Wassertrettbad van vandaag. Natuurlijk met bankjes erbij. Ook deze staat nu leeg, maar wordt in de andere seizoenen gevoed door het beekje met de bijzondere naam Weinkännchen. Bij het waterloopje vermaken we ons even met de schitterende ijsafzettingen die we er zien.

klik op een kleine foto voor een vergroting
Weinkännchen en Wassertrettstelle Weinkännchen en Wassertrettstelle Weinkännchen en Wassertrettstelle
Weinkännchen en Wassertrettstelle Weinkännchen en Wassertrettstelle Weinkännchen en Wassertrettstelle

Het bospad volgend komen we al snel bij een grote vijver aan met daarin helder groen water, deels bedekt met ijs, en met aan de overzijde weer een schuilhutje en bankjes. Wat een heerlijk plekje zo midden in het bos. Het water van de Weinkännchen stroomt door deze vijver en vormt aan de andere kant een leuk beekje door het dal.

vijver midden in het bos
de kruising is een ijsbaan

Dat stroompje gaan we zo dadelijk lange tijd volgen, steeds onderin het dal tussen de berghellingen. We gaan om de vijver heen rechtsaf naar een kruising met weer een handwijzer. De X10 en SR gaan er nu linksaf naar het Uentroptal waarmee we dan de beek links houden.

Op deze kruising krijgen we het even behoorlijk lastig. Blijkbaar heeft het hier nogal onder water gestaan dat nu bevroren is. We glijden alle kanten op als we de kruising opstappen en houden het maar net in de benen. Hier helpen zelfs geen goede wandelschoenen en wandelstokken meer. Ik schuifel maar heel voorzichtig over het ijs, Janny zoekt zich een weg om de kruising heen tussen de bomen om hier veilig langs te komen.

We zijn nu weer verlost van de koude wind, hebben een mooi breed wandelpad, en het gaat vooral geleidelijk omlaag met links het leuke stroompje voorzien van prachtige ijsafzettingen waar we regelmatig voor stil blijven staan om het te bekijken. Wat een heerlijk stukje wandelen! We missen de regen in Nederland niet echt...

Door de X10 en SR aan te houden blijven we lange tijd onderin het dal waar het wat op en neer gaat, maar vooral afdalend met rechts de berghellingen van de Grosser Heidkopf en links de Drommberg.

 • ijsafzettingen in het Weinkännchen
 • ijsafzettingen in het Weinkännchen
een kruising met schuilhut

Na een hele tijd lekker doorstappen tussen verrassend afwisselende bosgebieden komen we bij een kruising met aan de overzijde een kleine schuilhut. Deze kruising steken we recht over en blijven daarmee op de SR en nog even op de X10. Lenne is dan nog 5,4Km.

Verderop gaat het pad iets naar rechts en komt er van links een bosweg bij. Op deze splitsing staat een bankje en de aanwezige handwijzer laat zien dat het nu nog 5,1Km naar Lenne is.

Het Weinkännchen loopt op deze splitsing over in een bredere beek, de Uentrop Bach.

Het pad draait nog verder naar rechts en we lopen dan het gelijknamige Uentroptal in. Het pad wordt nu steeds meer halfverhard van wat we er onder de sneeuwlaag van meekrijgen.

Ook al maken wel steeds een stevig tempo, de gemiddelde snelheid blijft laag omdat we maar blijven stoppen om even naar het ijs in de beek te kijken. Vooral bij een dammetje waar het water via een buis onderdoor stroomt is de ijsafzetting schitterend.

 • steeds weer kijken bij de beek
 • steeds weer kijken bij de beek

Het is dan niet ver meer voor we links weer een leuke vijver onder ons zien liggen, deels voorzien van een ijsvloer op het groene water. Gelijk na deze vijver komen we bij een kruising van boswegen met een brede dam over de Uentrop Bach. Hier gaan we definitief de X10 verlaten en alleen nog de SR aanhouden door er links over de dam te gaan en aan de overzijde de beek naar rechts te volgen langs de Hochstand.

over de Uentrop Bach

Hier is het pad nog breder en weer halfverhard, en we gaan weer wat omhoog met in het eerste deel soms een mooi uitzicht in het Uentroptal waar we nu steeds meer bovenuit stijgen. Eenmaal op hoogte gaat het pad steeds meer naar links en lopen we om het topje links van ons heen.

uitzicht in het Uentroptal

Na de lange bocht gaat het weer licht omlaag en bereiken we uiteindelijk een kruising midden in de bossen. Een vijfsprong zelfs. Deze keer gaan we scherp rechtsaf, de SR staat aangeven op de handwijzer bij het verbodsbord.

bij de grote vijfsprong

We zijn dan lekker opgeschoten, de afstand naar Lenne is dan nog 2,2Km. Sinds de koude lunch in het bushokje hebben we geen pauze meer gehad, we spreken af dat als we nog iets tegenkomen dat we nog even stoppen voor we terug zijn bij het startpunt.

Nu wordt het snel heel mooi, links onder ons stroomt weer een andere beek. Dit is de Drommecke en er is weer een vijver waar deze beek doorheen stroomt. Voorbij deze vijver opent zich een prachtig dal met een weiland links van het weggetje waarop we nu lopen.

Dan daalt het af naar een kruising waar de Drommecke uitmond in de Uentrop Bach die we hier weer terugzien. En we worden ook nog eens op onze wenken bedient, net voor de beek vinden we links een schuilhut. Pauze!

Bij deze schuilhut, meer een picknickbank voorzien van een dak op een met een houten hekwerk afgezet stukje grasland, vinden we ook de derde Wassertrettstelle van vandaag. Voor bij de ingang tot het veldje staan ook weer informatieborden en lezen we dat dit de Wanderparkplatz Uentroptal is. Met ons restand heet water zetten we een kop warme koffie en eten een appel, nog even genieten van de omgeving en de wandeldag voor we dadelijk terugkeren naar het appartement.

 • schuilhut met Wassertrettbad
 • schuilhut met Wassertrettbad
 • schuilhut met Wassertrettbad

Na de onderbreking zoeken we de weg weer op, steken de Uentrop Bach over, en gaan dan linksaf de beek weer volgen naar Lenne. Het is nu een asfaltweggetje tot in het dorp en steeds heel geleidelijk dalend door een schitterend dal.

het dal richting Lenne

Nadat we het plaatsnaambord Lenne zijn gepasseerd is er links nog een sportveld en een leuke speeltuin aan de rand van het dorp.

Daar zien we rechts van de weg een opvallende staande platte steen. Als we dichterbij komen hebben we pas in de gaten dat het een uitloop van een bron is met de afbeelding van een wandelaar en een moeilijk leesbare tekst. Het is een welkom aan de wandelaars in de omgeving. Wij hebben nog genoeg voorraad koud water, maar onder warme omstandigheden zouden we graag de veldflessen met het frisse Quellwasser hebben willen vullen.

waterbron bij het sportpark

Dan kunnen we ook de eerste huizen van Lenne al voor ons zien en buigt de weg even later naar links. We negeren we de eerste weg rechts, de Königstrasse, en lopen nog even langs de rand van het dorp tot aan de splitsing bij een brug over de Uentrop Bach.

de eerste woningen weer in zicht

Daar houden we rechts aan en lopen tussen de vele mooie Fachwerk huizen en boerderijen door die Lenne rijk is. Dat het hier toeristisch is kunnen we zien aan de vele Ferienwohnung bordjes in het dorp, maar vooral de boeren bedrijven zijn schitterend. Er staat zelfs een Ferienbauernhof tussen die ons even stil doet staan.

 • Fachwerk huizen in Lenne
 • Fachwerk huizen in Lenne

We hoeven nu alleen nog maar de weg door het dorp omlaag te blijven aanhouden en zien dan al snel de kerk terug waar we vanmorgen onze wagen hebben neergezet. Het omkleden gaat in deze koude heel snel, maar we moeten wel eerst nog wat ijs van de ramen krabben voor we weg kunnen rijden!

Fachwerk huizen in Lenne

Onze terugweg naar Gasthof zur Post in Kirchrarbach gaat via Schmallenberg, daar zijn enkele grote supermarkten waar we nog wat in kunnen slaan voor vanavond en voor morgenmiddag onderweg naar huis. Gezien de prachtige winterse omstandigheden gaan we morgen eerst nog een wandeltocht maken voor we terugkeren naar het Groningse. En dat wordt een bijzondere en uitdagende tocht, want er wordt sneeuw en harde wind voorspeld!

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.