JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling van Saalhausen naar de Rinsleyfelsen en Greitemann-Stein

Saalhausen - Spinkacker Bach - Rinsleyfelsen - Hoher Lehnberg - Himberg - Greitemann Stein - Ösenberg - Saalhausen

starstarstarstar_borderstar_border 13,5 Km 640 Hm 4:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: februari 2020 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Dit is korte maar stevige rondwandeling bij Saalhausen. Geen lange afstand maar het begint met een lange klim naar een Kamm van het op een na hoogste bergebied van het Rothaargebergte in het Sauerland, de Saalhauser Berge. Reken met een echte looptijd van 3:45 uur, met wat tijd doorbrengen bij de Rinsleyfelsen en met een korte pauze en lunch tijdens de tocht, kwamen wij op 4:30.

routekaart rondwandeling Saalhausen Sauerland

Deze wandeltocht gaat alleen maar via mooie goed begaanbare boswegen en brede paden, alleen het korte klimmetje naar de Rinsleyfelsen gaat over bemoste rotsblokken. De route loopt hoofdzakelijk door veelal prachtige bosgebieden, maar er zijn onderweg ook regelmatig hele mooie uitzichten over de bergen en dalen van het Sauerland. Hier kun je ook nog echt genieten van de rust, je komt er zelden mensen tegen in het uitgestrekte wandelgebied ten noorden van Saalhausen.

hoogteprofiel rondwandeling Saalhausen Sauerland

Het leuke dorpje Saalhausen, bestaande uit vooral de typische Sauerland Fachwerk huizen, ligt een kleine 10Km ten westen van het bekendere Schmallenberg.

parkeerplaats sportcomplex Saalhausen

De hoofdweg door Saalhausen is de Winterbergerstrasse, deze volgt vooral de Lenne die er door het dorp stroomt. In het centrum van Saalhausen ligt een smalle brug over de Lenne met aan de overzijde een grote parkeerplaats bij een sport- en speel complex en een school. Daar gaan we vandaag van start.

Navigatie: Fasanenweg 4, Saalhausen Lennestadt.

Het is thuis weer carnaval weekend als wij deze vrijdag in februari maar weer eens voor een weekend naar het Sauerland vertrekken. Lekker dichtbij, we zijn om acht uur van huis vertrokken en om elf uur hebben we ons op de parkeerplaats al omgekleed en zijn we klaar om aan de eerste rondwandeling van het weekend te beginnen. Inschecken kunnen we vanaf drie uur vanmiddag, dus lekker nog even inlopen en de eerste hoogtemeters van het seizoen maken voor we de gehuurde boerderij in Winkhausen opzoeken op slechts 15Km van hier.

Fachwerk huizen in Saalhausen

Nog even de rugzakken om, die zijn thuis al gevuld met heet en koud water in de flessen en natuurlijk de lunch, dan lopen we terug naar de Lenne en steken de brug over naar de hoofdweg waar we zojuist vandaan zijn gekomen. Aan de overzijde van de weg gaan we rechtsaf en volgen deze 30m tot we schuin links omhoog kunnen op de Vogelsang.

Gelijk zien we ook de eerste routeborden terwijl we het dorp uit klimmen, de Hoher Lehnberg en Rinsley staan al aangegeven. Als we de huizen achter ons hebben gelaten komen we bij een T-splitsing voor een bergweide met daarbij een rood bankje en een handwijzer. Vanaf hier gaan we ons langere tijd op de X-18 richten die er naar rechts wordt aangegeven.

  • een Bergwiese boven het dorp
  • een Bergwiese boven het dorp

We volgen het weiland omhoog, daarna gaat het pad naar links en dan weer terug waar we bij een open stukje rechts het eerste mooie uitzicht hebben over het oostelijke deel van Saalhausen. Er gaat ook een smal paadje naar rechts, wij blijven echter op het brede pad.

het eerste uitzichtpunt
Y-splitsing op de X18 route

Het gaat verder omhoog tot aan de kruising met aan de overzijde een groot wit gebouw. (Links om de bocht staat weer een rood bankje met uitzicht over het andere deel van Saalhausen). Voor dit bouwwerk gaan we rechtsaf en negeren het pad daarna naar links dat pal langs het pand loopt.

Waar het pad even later wat naar rechts gaat, vinden we schuin links een karrenspoor de berghelling op. Dat wordt het vervolg van de wandeltocht. Het met keien bezaaide karrenspoor gaat wat naar links, en al snel komt het weer uit bij een brede Forstweg.

Nu slaan we scherp rechtsaf en lopen naar de handwijzer verderop in de bosrand waarop de X18 weer is aangegeven. Hier gaat het linksaf via een smal paadje de berg op door een donker stukje bos.

Dit is een van de weinig stukjes smalle wandelpaden op deze rondwandeling, het is ook maar een kort stukje zodat we al snel weer op de volgende brede bosweg staan. (Hier links om het hoekje staat een informatiebord over eetbare paddenstoelen).

heerlijke wandelen door de bossen
een knooppunt van paden

Vanaf het smalle pad houden we rechts aan en lopen door tot we even later bij een volgend kruispunt uitkomen. Deze keer met allerlei afslagen in evenveel richtingen. Het blijk een driehoekje bos te zijn waar de paden aan alle zijden omheen gaan. De eerste aftakking schuin links lopen we aan voorbij, daarna volgt een kruising met handwijzer.

Vanaf deze kruising is links achter ons pas te zien dat we zojuist langs wat houten hutten in het bos zijn gelopen, daar ligt een mooi grasveld omheen met allerlei picknickbanken. Een heel mooi plekje zo diep in het bos. Het is nog te vroeg voor de lunch, anders zou het een prima plekje zijn geweest.

Op de kruising steken we nu recht over, en weer gaat het even lekker omhoog. Nadat we enkele meters hebben geklommen zien we rechts nog een hut staan, daar staat geen bos maar alleen struiken met veel brem ertussen, zodat we hier een mooie blik over de nog winterse toppen van het Sauerland kunnen werpen.

zicht op de Saalhauser Berge

Het gaat daarna wat geleidelijker omhoog naar weer een knooppunt van Forstwege waar we links nu het geluid horen van stromend water. We zijn bij de Spinkacker Bach aangekomen. Eerst is er een afslag naar rechts, en verderop een kruising van meerdere paden bij een dam over deze beek. Links bij het water liggen wat boomstammen waar we dadelijk willen gaan lunchen, maar eerst gaan we de X18 verlaten die hier rechtdoor gaat om een uitstapje naar de Rinsleyfelsen te maken voor we gaan eten.

Hiervoor gaan we het eerste pad rechtsaf en volgen deze 200m tot we in de bocht een bord zien staan die deze rotsformatie naar links aangeeft. Hier gaat het links omhoog, een pad bestaande uit keien en gladde bemoste rotsblokken. De Felsen is niet te missen, na enkele meters klimmen lopen we er al recht op af. Het beste is om het pad links van de rotsformatie aan te houden en er daarna omheen te lopen.

Aan de achterzijde kan eerst een klimmetje worden gemaakt naar een uitzichtpunt voorzien van relingen, daarna kunnen we weer omlaag klimmen en enkele meters verderop nog eens naar een uitzichtpunt lopen. Bij deze tweede staat rechts een topkruis, deze is wel te zien maar moeilijk te bereiken.

klik op een kleine foto voor een vergroting
een bezoekje aan de Rinsleyfelsen een bezoekje aan de Rinsleyfelsen een bezoekje aan de Rinsleyfelsen een bezoekje aan de Rinsleyfelsen
een bezoekje aan de Rinsleyfelsen een bezoekje aan de Rinsleyfelsen een bezoekje aan de Rinsleyfelsen een bezoekje aan de Rinsleyfelsen
hoog in de bergen van het Sauerland

Na het bezoekje aan de rotsformatie keren we terug naar de kruising om nu eerst een broodje te eten. Daarna lopen we de laatste meters naar de kruising bij de beek en houden daar rechts omhoog aan. We gaan nog eens een lange geleidelijke klim maken waarbij we de Spinkacker Bach links houden en deze door een prachtig dal blijven volgen.

Zo snel na de lunchpauze verder klimmen valt ons even zwaar, het tempo moet tijdelijk worden verlaagd om de verzuring voor te blijven. Het zijn ook weer onze eerste hoogtemeters na de winterperiode en we merken dat we nog wat oefening nodig hebben om straks weer de zware tochten in de Alpen aan te kunnen.

Achteraf blijkt dat we evengoed het pad links van de beek hadden kunnen volgen als we bij een splitsing komen en deze paden daar bij elkaar aansluiten. Hier volgen we de X18 naar links richting de Hoher Lehnberg.

Ook dit gaat al snel weer omhoog, maar na een bocht naar rechts wordt het vlakker en kunnen we het loopritme weer opvoeren.

Na het langere vlakke gedeelte door afwisselende bossen is er weer een kruising. De bergtop aan de overzijde links is de 667m Hoher Lehnberg, en rechts de met zijn 688m nog net iets hogere Himberg. Deze laatste gaan we nu beklimmen door op deze kruising recht over te steken.

regelmatig weer mooie vergezichten

Het gaat weer een dicht bos in en flink omhoog via een hol en modderig pad. Eenmaal boven bereiken we een nog modderiger karrenspoor op het zadel tussen de twee bergtoppen. Het gaat rechtsaf verder waarbij we het pad toch echt even moeten verlaten om droge voeten te kunnen houden.

we moeten het pad even verlaten
de top van de Himberg

Al snel wordt het weer beter en klimmen we nog even heel geleidelijk verder tot we bij een schuilhut aankomen, rechts van het pad in het dennenbos.

Enkele meters voorbij deze hut is een kruising, en dit is gelijk ook het topje van de Himberg. Het hoogste punt dat we vandaag aan gaan doen. We zijn dan weliswaar boven op de berg aangekomen, maar van enig uitzicht is helaas geen sprake door de dichte naaldbomen. Ook hadden we nog hoop om in februari op deze hoogte misschien nog wat sneeuw aan te treffen, maar ook daarin worden we vandaag teleurgesteld.

We vervolgen onze route door nu recht over te steken, het linkse pad omlaag. Het is een brede sintelweg, eerst nog door het dicht bos, maar even later toch ook met een leuk uitzicht op de tegenoverliggende berghellingen.

Dit pad blijven we volgen tot het uiteindelijk sterker af gaat dalen en uitkomt bij een groot kruispunt. Met rechts weer een rode bank met daarbij een wegwijzer waarop we kunnen lezen dat we bij knooppunt Jagdhaus zijn aangekomen.

  • bij het knooppunt Jagdhaus
  • bij het knooppunt Jagdhaus

Hier gaan we de X18 verlaten en richten ons op de aangegeven Greitemann-Stein. Dat betekent dat we recht over moeten steken en aan de overzijde van de kruising weer gaan klimmen. Deze keer slecht een korte klim, want bij de volgende splitsing met links een Hochstand gaat de route naar de Greitemann-Stein rechtsaf en wordt het weer nagenoeg vlak.

opnieuw weer fraaie doorkijkjes

Dit halfverharde karrenspoor is heerlijk om weer even lekker op door te stappen, eerst nog in het bos met links de rotsige berghelling, maar al snel krijgen we rechts ook de eerste mooie vergezichten op de Saalhauser Berge. De enkele vage zijpaden blijven we negeren, en stappen 2,3Km alsmaar door over dit gemoedelijke wandelpad.

kale bomen halfweg februari

Eigenlijk is dit geen wandelpad volgens onze kaart, nergens zien we hier markeringen van wandelroutes. Als we de 2,3Km bijna hebben afgelegd gaat de weg nog eens naar links om een een berghelling heen, daar zijn nog meer uitzicht mogelijkheden voor we even later bij een T-splitsing aankomen.

Bij de splitsing het inmiddels bekende rode bankje, en ook weer een wegwijzer nu we op de lokale route 'L' zijn aangekomen. We slaan er linksaf, het is dan nog slechts 300m tot aan ons volgende doel. De Greitemann-Stein.

Al snel begint het pad af te dalen naar een volgende T-splitsing met aan de overzijde een schuilhut en de gezochte gedenksteen die moet herinneren aan ene Anton Greitemann die hier op deze plaats in 1706 in het bos is vermoord. Er is niet alleen de gedenksteen, maar we zien zelfs iets wat de Duitsers de letterlijke naam 'Lauschpöhle' hebben gegeven. Een luisterpaal(?) zoals deze zijn we al eens vaker tegen gekomen in het Hoch Sauerland.

Janny begint al snel in hoog tempo de zwengel rond te draaien om voldoende stroom te produceren. Een lampje wordt dan oranje, en na een tijdje flink draaien wordt het groen en begint een stem vanuit het kastje te spreken. De stem vertelt het verhaal rond Anton Greitemann. Stoppen met draaien is er niet bij, want voor het hele verhaal moet je toch echt wel een beetje door blijven akkeren om voldoende stroom op te blijven wekken.

klik op een kleine foto voor een vergroting
bij de Greitemann-Stein bij de Greitemann-Stein bij de Greitemann-Stein
bij de Greitemann-Stein bij de Greitemann-Stein

Na de korte onderbreking bij de Greitemann-Stein slaan we op de splitsing rechtsaf en richten ons op de daar aangegeven 'SR' route markering. (De Schmallenberger Rundweg). Even later is er naar rechts weer een mooi vergezicht terwijl het soms weer enigszins omhoog gaat.

hoog over de Bergkamm

Het pad gaat dan iets naar rechts en draait daarna terug naar links waarop we bij een kruising aankomen van brede boswegen vlak voor de top van de 679m hoge Ösenberg. Hier gaat het naar rechts verder waarmee we overstappen op de X27 en de bergkam volgen richting Werpe. De X27 is de F.W. Grimme-Weg.

een splitsing in een dennenbos

Een kleine 80m verder komen we bij een volgende kruising. Het lijkt eerst een Y-splitsing met een bosweg naar links, maar schuin rechts gaat er ook een smaller pad omlaag waarmee het een kruising is. Onlangs zijn hier de bomen gekapt waardoor het pad eerst slecht te zien is en we er bijna rechtdoor aan voorbij lopen. We moeten echter dit paadje schuin rechts wel hebben, en als we even goed rondkijken zien we daar ook weer de X27 markeringen.

bomenkap, even zoeken naar het paadje

Voorbij het gekapte stukje wordt het smalle pad weer duidelijker, het gaat daar een dicht dennenbos is. Het loopt er prachtig langs de steile berghelling en na eerst een wat vlakker deel gaat het dan steeds meer omlaag door het dichte bos. Uiteindelijk gaat het naar rechts en gaan we nog steiler omlaag.

smal pad langs de berghelling

Tijdens deze steile afdaling komt mijn wandelstok in een boomwortel vast te zitten. Als ik hem er weer uit trek breekt de punt af. Al weer! Want dit is al de derde keer dat ik een wandelstok af moet schrijven door dezelfde oorzaak. We hebben altijd gelopen met Leki stokken met een vaste punt, maar sinds die nauwelijks meer verkrijgbaar zijn we over gaan stappen naar de nieuwe serie met schokdemping. Een rubberen ring onderaan de stok die schokken opvangt. We zien het voordeel er niet van tijdens het lopen, behalve dat het stiller is met de stalen punten op verharde wegen, maar blijkbaar is het ook een zeer zwakke plek van deze stokken geworden.

Tot nu toe kregen we gratis nieuwe stokken, maar dit wil je niet meemaken als je voor enkele weken een lange afstand wandelroute loopt in Ierland, Schotland of elders zonder mogelijkheid om de stokken te vervangen. Dat wordt dus weer nieuwe halen, en nu echt zonder vering, schokdemping of andere nieuwigheden.

Het paadje komt uit op een brede Forstweg bij een splitsing met een ander breed pad. Hier gaan we rechtsaf. De twee verschillende wegwijzers bij dit knooppunt spreken elkaar tegen, op de ene staat dat dit de route naar Saalhausen is met 6Km, de andere geeft bij Saalhausen 4,1Km aan. De ene vooraan en de andere achterin het dorp misschien?

knooppunt boven Saalhausen

Vanaf hier gaat het vooral omlaag, en dat heel geleidelijk aan als we deze Forstweg naar rechts aflopen. Voorlopig gaat het nog door een dicht bosgebied met slecht enkele open stukjes, tot we na 800m weer bij een splitsing komen waarop we rechts naar Saalhausen aan blijven houden.

terug via brede Forstwege

Bij de volgende splitsing staat aangegeven dat we bij het knooppunt Hohe Schlade zijn, daar gaan we linksaf en dalen we verder af. Nu met regelmatiger leuke uitzichtplekken, en na een langer stuk afdaling zelfs een prachtig uitzichtpunt met weer dat rode bankje.

  • uitzichtpunt tijdens de afdaling
  • uitzichtpunt tijdens de afdaling
het knooppunt Techholz

Vanaf hier blijven we het pad alsmaar aanhouden, steeds verder afdalend, waarbij we de verschillende kruisingen recht oversteken en alle zijpaden negeren. Ergens komen we nog een wegwijzer tegen dat het nog 2.6Km is naar Saalhausen, maar daarna geen enkele aanwijzing meer.

Volgens onze Sauerland wandelroutekaart moeten we nog een benoemd kruispunt tegen gaan komen met naam Techholz, maar bij geen van de kruisingen die we passeren vinden we een bord met deze naam. Pas als we bijna beneden zijn en denken dat we toch dadelijk wel weer onderin het dal aan moeten komen, vinden we weer een kruising zonder routebord. Nog even wat beter kijkend blijkt deze er toch wel te zijn, maar de handwijzer ligt plat in het struikgewas. Als ik hem omdraai staat daar inderdaad Techholz op vermeld.

Daarmee weten we dat we nog steeds op de juiste route omlaag zitten, en steken ook hier recht over om na enkele meters wat naar rechts te draaien waar we dan ook al de eerste huizen van Saalhausen zien.

de eerste huizen komen in zicht

Het daalt verder af tot we eerst links van een moestuin langs lopen en door op de splitsing na deze tuin rechtdoor te gaan bij de eerste woningen aankomen. Dan wordt het asfalt en gaan we door tot het einde van deze weg waar we dan iets naar rechts gaan en op de Auerhahnstrasse uitkomen bij een plein met rechts het grote bedrijf van de firma Peetz.

Op de Auerhahnstrasse slaan we linksaf en volgen deze waarbij we daarna de van links komende Finkenstrasse passeren. De weg buigt nog een stuk verderop naar links waar de Sperberstrasse er van rechts bijkomt. Wij houden ook naar links aan en gaan 30m na deze bocht linksaf een smal wandelpad in.

aankomst in Saalhausen

Dit paadje komt uit op de Winterbergerstrasse, de hoofdweg door Saalhausen. Hier kunnen we de weg oversteken naar de bushalte met daar achter een ruime parkeerplaats. Deze parkeerplaats steken we over, rechts van Klöss Getränke langs, naar het water van de Lenne. De loopbrug over de Lenne is dan niet meer te missen, en aan de overzijde van het water gaat het nu rechtsaf.

nog even de Lenne oversteken

Dit weggetje langs de Lenne buigt naar links, gaat langs de sportvelden en speeltuin van Saalhausen, en komt dan uit op de parkeerplaats tussen de school het sportcomplex waar we vanmorgen zijn gestart.

Het is half vier als we ons weer ontdoen van de wandelkleding en wandelschoenen na de leuke eerste inloop dag van 2020. Tijd om de laatste 15Km af te leggen naar Winkhausen waar we gaan overnachten, en onderweg nog even een snelle boodschap te doen in Schmallenberg waar we toch al doorheen komen. Het weer is vandaag ontzettend meegevallen na de slechte omstandigheden in Nederland, hopelijk houdt dit aan en kunnen we morgen een nog langere route door deze prachtige bergwereld gaan maken.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.