JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Naar het Wipptal, Schmirntal en Valsertal

Auto rondrit naar en door het Wipptal, Schmirntal en Valsertal

Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Op een regenachtige middag wilden wij er nog even uit en hebben een bezoek gebracht aan Matrei am Brenner in het Wipptal, het Schmirntal en het Valsertal. Met onze korte autorondrit en het korte verslag daarover doe ik deze gebieden veel te kort. Het is er schitterend, maar de weersomstandigheden lieten foto's maken of andere activiteiten nauwelijks toe.

Ondanks het summiere verslag plaats ik het toch, daar deze dalen de aandacht meer dan waard zijn en wij er zeker nog eens onder betere omstandigheden naar toe zullen gaan om er een mooie wandeltocht te maken.

kaart Wipptal, Schmirntal en Valsertal

's Morgens is op de camping de was gedaan en zijn de boodschappen gehaald in Neustift. Het regent, dus een goed moment om dit soort dingen op te pakken. In de middag willen we er toch wel even op uit, maar niet al te ver. Een bestemming is al snel gevonden; 'Laten we eens richting het Schmirntal rijden wat we alleen van horen zeggen kennen via het internet'. Daarbij komen we door het stadje Matrei am Brenner, wat ook een bezoekje waard zou kunnen zijn.

bloemenpracht in Matrei am Brenner

We vertrekken vanuit het Stubaital richting Innsbruck en slaan dan rechtsaf het Wipptal in over de 'oude Brenner', terwijl de Brenner Autobahn overal in het dal hoog boven ons duidelijk aanwezig is.

Een kwartiertje later rijden we Matrei am Brenner binnen en volgen de hoofdweg tot we voorbij het centrum rechts bij een grote Spar aankomen. Achter de Spar is een overdekte parkeerplaats waar we gratis twee uur kunnen parkeren. Lang genoeg om het stadje te verkennen nu het even droog is.

Rustig wandelen we een uurtje door het centrum op en neer en maken de nodige foto's. Veel winkelen is er echter niet bij, we zijn er rond de middag en de meeste zaken zijn dan ook gesloten.

De fraaie gevels in Matrei maken echter veel goed, maar het houd wel op bij de hoofdstraat. Bij een hotel gaan we nog even rechtsaf om achter de hoofdweg naar een brug over de Sill te lopen, maar daar houd het gelijk ook op 'mooi te zijn'. We keren dan ook weer terug naar de parkeerplaats.

Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner
Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner
klik op een kleine foto voor een vergroting
Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner
Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner
klik op een kleine foto voor een vergroting

De volgende bestemming wordt het Schmirntal dat we alleen kennen via internet contact met Richard en Karin Snijder, Hollanders die in het Schmirntal het Gasthof Jenewein uitbaten. (Inmiddels bestaat dit Gasthof niet meer.)

informatiebord Gasthof Jenewein

Op deze natte dag lijkt het een goed plan om dat dal eens te verkennen en misschien een bezoekje te brengen aan de Snijders voor een persoonlijke kennismaking.

We rijden vanuit Matrei richting Italië en vinden tussen Steinach en Gries de afslag linksaf naar het dal. Bij het dorpje St. Jodok gaat het dan weer linksaf en rijden we het Schmirntal in.

Een rustige weg brengt ons verder het dal in, eerst langs enkele stukken bos, daarna overgaand in een schitterend groen dal. Rond het dal zouden we de hoge pieken moeten zien van de Gammerspitze, maar de laaghangende bewolking laat ons niet meer zien dan de Schmirnbach vlak naast de auto.

Dan komen we aan in Schmirn en vinden ook al snel het Gasthof. Maar tot onze verbazing blijkt deze gesloten! Tijdens een heerlijke vakantie kun je zomaar vergeten welke dag het is, en... vandaag is het woensdag; 'Ruhetag!' Niet slim om juist vandaag hier naar toe gaan.

woensdag Ruhetag bij de familie Snijder van Gasthof Jenewein

Nu we er toch zijn rijden we een stuk verder het dal in via Inner Schmirn, maar helaas wordt het zicht niet beter. Het lijkt een prachtig wandelgebied te zijn en dat moeten we later zeker nog eens opnieuw onderzoeken.

Er is maar een hoofdweg door het dal dus moeten we dezelfde weg terug nemen, tot net voor St. Jodok. Daar is een splitsing waar het linksaf het Valsertal ingaat. Net voor de splitsing is rechts een parkeerplaats met bankje waar we nogmaals stoppen daar plots de Brenner Autobahn uit de mist te voorschijn komt. De laaghangende wolken trekken er langzaam aan voorbij wat een mooi effect geeft.

de Brenner Autobahn piekt door de bewolking heen

We hebben nog voldoende tijd om ook het Valsertal in te rijden. Daar is het zowaar iets helderder en zien we zelfs iets van bergen om ons heen. Al snel rijden we door een klein dorpje, Innervals, waar we prachtige boerderijen langs zien komen en enkele bijzondere optrekjes, gebouwd op de steile hellingen langs de weg zodat de toegang tot de woningen of garages op de bovenetage ligt.

We volgende de smalle asfaltweg kronkelend door het dal tot het met de wagen niet verder gaat. Het eindigt op een parkeerplaats bij een kleine Gasthof met ervoor een terras. Volgens de kaart heet het hier 'Touristenrast' een heel toepasselijke naam. De bergen rond het dal laten zich af en toe even zien met hun besneeuwde toppen. De hoogste zijn de Schrammacher en Hohe Wand van respectievelijk 3410 en 3289 meter hoog. Met dit weer een garantie voor sneeuw zelfs veel lager op de hellingen.

  • vanaf de parkeerplaats Touristenrast kunnen we iets van de bergwereld zien
  • vanaf de parkeerplaats Touristenrast kunnen we iets van de bergwereld zien
Imbiss in Matrei langs de hoofdweg

Het terras met het mooie uitzicht op de bergen ligt er aanlokkelijk bij, maar daarvoor is het vandaag toch echt te koud.

We besluiten om te keren en op de terugweg een gelegenheid te zoeken om iets te drinken.

Dat vinden we in het Wipptal, terug bij Matrei, waar het nu langzaam een beetje warmer is geworden.

Een opvallende Imbiss langs de hoofdweg belooft niet alleen een gelegenheid tot het nuttigen van een drankje, maar de aangeprezen Currywürst lokt mij ook naar binnen. Voor Currywürst mogen ze mij wel wakker maken.

Buiten onder de overkapping laten we ons op de comfortabele tuinstoelen zakken en maken al vast plannen voor de volgende dag. De zon zal weer volop gaan schijnen en het wordt weer 24 graden. Wandelen dus...

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.