Bure - Lomme dal - Bois de Dessous - Lomme dal - Bure
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
(Laatste melding route OK: 05-2015 - Henk en Jannie uit Westerland)
Deze wandelroute laat ons het prachtige dal van de Lomme zowel vanonder uit het dal als ook van grote hoogte bekijken.
Er zijn dan ook aardig wat hoogtemeters te maken over goed begaanbare bospaden en wegen, waarbij de hellingshoek nergens echt zwaar is. De rondwandeling is dan ook goed te doen voor alle soorten wandelaars en kan ook nog eenvoudig worden ingekort tot zeven kilometer, daar het in een 'acht' verloopt.
Bij een schitterende picknickplaats aan de Lomme kan dus rustig worden besloten of de tweede lus al dan niet wordt gedaan.
Wij vertrekken vanuit Amberloup en zijn via Sint Hubert binnen het half uur in Bure. Daar zoeken we in het centrum naar de kerk, waarvan we weten dat er rechts van de kerk parkeerruimte moet zijn.
De kerk ligt in een bocht van de hoofdweg N846 door Bure en is dan ook snel gevonden.
Op Paaszondag is er schijnbaar geen kerkdienst, want de parkeerplaats is nagenoeg leeg. Mocht het er wel druk zijn, in de vele straatjes rond de kerk is altijd wel een plaatsje te vinden.
Snel wordt de wandeluitrusting in orde gemaakt en maken we ons op voor een heerlijke wandeldag.
We starten met de rug naar de kerkdeur en lopen de hoofdweg N846 in langs enkele fraaie panden in het verder verlaten dorp.
Verderop aan de hoofdweg gaat de eerste weg rechtsaf omhoog om een boerderij heen net voorbij een oude 'watertrog'. Een ezel in de wei rechts van de boerderij komt op ons af en laat zich graag over de neus aaien. Het eerste teken van leven in Bure.
We gaan dus rechts en lopen het asfaltweggetje in langs enkele huizen. Het is slechts een kort stukje tot aan een T-splitsing waar we dan linksaf gaan en Bure al weer verlaten.
Daarna volgt een bocht naar rechts en lopen we tussen glooiende weilanden nu enigszins stijgend richting het in de verte zichtbare bos.
Bij onze voorbereidingen is ons beloofd dat het uitzicht vanaf hier prachtig zou zijn, maar daarbij was geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat het wel eens nevelig of mistig zou kunnen zijn.
Vandaag start het met nevel en van dat mooie uitzicht blijven wij dan ook verstoken.
Iets hogerop aangekomen begint aan onze rechterzijde het bosgebied met een monument en een bankje langs de weg.
Voor dit bankje gaat er rechts een smal bospad omlaag waar we in gaan. Een bordje aan een boom met de tekst 'Pond des Fornés wijst er omlaag.
Het pad gaat in één ruk omlaag tot onder in het dal van de Lomme. Eerst een lang recht stuk tot er van rechts een smal beekje naast het pad loopt. Daar wordt het iets vlakker en buigt het naar links af.
Onder in het dal aangekomen valt gelijk een zeer oude boogbrug op waar vroeger water onderdoor moet hebben gestroomd. Het was er bij ons bezoek zeer modderig en het water was werkelijk overal, behalve onder de boogbrug.
Op de achtergrond van de foto rechts is de eerste spoorwegtunnel van vandaag te zien. Er zullen nog een aantal volgen.
We gaan door de tunnel en staan aan de achterkant gelijk pal aan de oever van de hier brede Lomme. Net nog in Bure, een afdaling, en korte tijd later al in een geheel andere wereld.
Na de tunnel linksaf, een stukje tussen de oever en de spoorbaan door, waarna we aankomen bij een eenvoudige brug over de beek. Deze steken we over en gaan opnieuw linksaf langs de Lomme verder.
Het pad buigt al snel naar rechts af bij een hekwerk. Er is ook een pad naar links, maar we blijven daar rechts aanhouden, omhoog naar het daar zichtbare naaldbos.
Voorlopig gaan we eerst weer omhoog en bij de Lomme vandaan. Al snel volgt een kruising in het bos, waar we ook rechts (rechtdoor) omhoog lopen.
Dan buigt het bospad naar rechts en lopen we hoog boven de niet meer zichtbare Lomme door uitgestrekte bossen.
Op enkele plaatsen is het nog behoorlijk modderig, maar strak langs de bosrand kunnen we de voeten droog houden. Reni denkt daar echter heel anders over...
Het is zaak zoveel mogelijk op de Lomme aan te houden. Bij alle zijwegen kiezen we rechts en omlaag, voortdurend door een prachtig bosgebied.
Uiteindelijk zien we rechts het water van de Lomme weer onder ons stromen waarna het pad verder afdaalt richting de oever van de beek.
Daar zijn vlak achter elkaar nog twee zijwegen die wat links omhooglopen en ook daar kiezen we rechts naar het water.
De uiterwaarden/oevers van de Lomme zijn hier heel breed en schitterend begroeid. Grotendeels een ontoegankelijk moeras-landschap. Het bospad loopt dan ook vooral hoog boven de beek met af en toe fraaie doorkijkjes.
Op een enkele plaats daalt het af tot aan de oever en er daarna weer vandaan.
Vanaf de brug waar we de Lomme overstaken, is het twee kilometer lopen tot we weer over de Lomme gaan.
Bij een kruising gaat er dan rechts een brede weg omlaag tot aan de oever. Een wankel en doorzakkende loopbrug brengt ons naar de overkant waar een bankje staat. De Lomme is hier heel breed en het gras met het bankje maakt het tot een ideale plaats voor een rustpauze. De tot aan het water omlaag lopende wegen aan beide zijden van de beek doen vermoeden dat het bij laagwater mogelijk is er met een voertuig over te steken.
Dit is tevens de plaats waar de twee lussen van de route samenkomen en daarmee het moment om te beslissen of we het bij 7Km houden en weer richting Bure gaan, of dat we ook het tweede deel nog lopen. De stemming is nog opperbest, dus dat wordt doorzetten.
Op de T-splitsing achter het bankje zullen we na het lopen van de tweede lus van links hier weer terugkomen. Nu gaan we rechtsaf tot aan de tweede spoorwegtunnel van vandaag. Zijwegen negeren. Dit stukje tot aan de tunnel wordt bij de volledige route twee maal gelopen.
Onder de tunnel door rechtsaf gaat terug naar Bure. Kijk voor die terugweg verderop op deze pagina.
Direct na de tunnel gaat er ook een bospad linksaf omhoog het 'Bois de Dessous' in, het vervolg van de route.
Al na 50 meter klimmen weer een splitsing. Daar gaan we dan rechts en via het hek, (foto links) verder het bos in.
Het Lomme dal wordt nu verlaten en we klimmen geleidelijk het dal uit naar ruim 350m hoogte.
Steeds het hoofdpad omhoog blijven volgen over 1Km, door bij de eerstvolgende splitsing rechts aan te houden en daarna de zijpaden te negeren.
Het blijft maar stijgen door het bos. Sparrenbos, eiken en gedeelten met beuken wisselen elkaar af.
De hellingshoek is vanaf het hek vrij stijl, daarna gaat het iets gematigder omhoog met af en toe een vlak stukje.
Pas vlak voor het einde van dit pad wordt het eerst vlakker en volgt er nog een kort stukje dalen.
Daar staan we dan op een smalle asfaltweg die rechtsaf omlaag loopt en links omhoog. En ja, wij moeten opnieuw verder omhoog.
Weer is het stevig klimmen maar wel in een aangename schaduw van het bos en van enig verkeer op deze weg is geen sprake.
Op het hoogste punt aangekomen is er links een grote open ruime. Een parkeerplaats waarachter ook een pad omlaag loopt. De ruimte is bij ons bezoek vol gelegd met gekapte boomstammen.
We blijven ook hier de asfaltweg volgen, maar vanaf nu alleen maar omlaag. Eerst nog gematigd, maar allengs gaat het steeds sterker afdalen door een schitterend gebied. De hoge begroeiing laat op slechts enkele plaatsen uitzicht op de wijde omgeving toe.
Het laatste stuk tot onder in het dal, (foto) gaat het zeer stijl omlaag. Een hellingshoek waarbij je voortdurend meer vaart krijgt.
Dan zijn we beneden op een kruising en bij het beekje Des Revous. De steile weg rechtdoor omhoog gaat richting Mirwart en wij gaan er linksaf het onverharde bospad in. We volgen het beekje dat straks uitmondt in de Lomme.
Korte tijd later komen we bij een bocht naar links, net voor de spoorbaan. Voorbij de bocht staat het hutje van de foto hieronder.
Het pad blijft links van het spoor verdergaan, nog iets omhoog, en daarna afdalend tot de derde spoorwegtunnel van deze dag.
Wel is er een verschil met de vorige tunnels. Deze staat geheel onder water...
Langs de kant lopend en van steen naar steen stappend die er in het water zijn neergelegd, komen we droog aan de andere zijde.
Daar staan we opnieuw aan de oever van de Lomme en via een smal paadje kunnen we zelfs even afdalen tot aan de rand van het water.
Terug naar de oversteekplaats van de Lomme waar we eerder vandaag onze pauze hadden, is nu eenvoudig. Gewoon de brede weg blijven volgen langs de Lomme. Zijwegen naar rechts zijn er niet, tot bij de picknickplaats met het bankje.
Onderweg zijn er verschillende mooie blikken op de Lomme, maar ook wat stukken door het bos met weinig uitzicht.
Natuurlijk brengen we ook onze tweede pauze van vandaag door op hetzelfde bankje. Daarna het stukje lopen tot aan de tunnel wat we ook al eerder hebben afgelegd, maar nu na de tunnel rechts aanhouden de brede weg omhoog.
Al snel wijzigt de ondergrond in asfalt en wordt het uitzicht naar rechts steeds fraaier. Prachtig stroomt de Lomme onder ons langs, maar nu hebben we ook meer zicht op de prachtige heuvels aan de overkant.
Alle zijwegen negerend komen we na een tijdje klimmen langs een forellenvijver waar het tamelijk druk is. Voorbij de vijver stijgt het asfalt verder en gaat met een bocht naar links weer het bos in.
Nu zelfs wat steiler nog met soms mooie openingen links waardoor we weer een blik op het landschap kunnen werpen.
Na een lange bocht naar rechts wordt het vlakker en verruilen we het bos voor een weidelandschap. Het uitzicht wordt alsmaar mooier terwijl we zo de eerste huizen van Bure weer voor ons zien liggen.
De weg gaat rechtstreeks terug naar Bure. Bij het plaatsnaambord 'Bure' staan we op een van de hoogste punten van dit dorp en worden verrast met een heerlijk uitzicht over de daken.
Rechts tussen de eerste huizen door ook overal van die mooie verrassende doorkijkjes terwijl we naar het centrum afdalen.
Halverwege de straat komen we langs de Kapel 'Onze lieve vrouwe van Salette', (foto) en daarachter is dan ook de kerktoren zichtbaar van de kerk waar onze auto staat.
We zoeken ons een weg door de straatjes van Bure richting de hoofdweg en de kerk, ondertussen genietend van soms hele fraaie doorkijkjes of bijzondere panden.
Bij de auto aangekomen kijken we terug op een heerlijke dag in en boven het Lomme-dal. Een half uur later zitten we heerlijk in het voorjaarszonnetje voor onze caravan in Tonny Amberloup. Morgen moeten we helaas weer huiswaards.
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.