Han sur Lesse - Les Grignaux heuveltop - Auffe - Ave et Auffe - Belvaux - Grotte de Han - Wavreille - Han sur Lesse
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
(Laatste melding route OK: januari 2019 - Janny en Bert S. Ter Apel)
Deze Ardennen rondwandeling bij Han Sur Lesse is een prachtige afwisselende wandeltocht. Onze oorspronkelijke routebeschrijving is in 2019 aangepast nadat we meldingen kregen dat er door lokale wijzigingen niet alles meer goed te volgen was. Het resultaat is een nu nog mooiere rondwandeling door de schitterende natuur tussen Han Sur Lesse, Belvaux en Wavreille.
De route gaat via een mix van asfaltweggetjes, boswegen en wandelpaadjes door een heerlijk heuvellandschap van bossen en open gedeelten met, prachtige uitzichtpunten en veel bezienswaardigheden. Het is een pittige wandeling met veel hoogtemeters, maar vooral over geleidelijk omhoog lopende berghellingen zodat het voor elke wat ervaren wandelaar prima te doen is.
Han Sur Lesse is een heel mooi toeristisch stadje ten zuidwesten van Rochefort. Als we vanaf het zuiden het dorp inrijden, door het centrum, komen we voorbij het winkelcentrum bij een brug over de Lesse. Gelijk na de brug is links een parkeerplaats. Als het er vol is zijn verderop in deze straat meer parkeermogelijkheden.
Navigatie: Rue de Charleville 2, Han Sur Lesse, Rochefort
Wij zijn er doorgaans lekker vroeg en dan is er altijd wel een plekje op de parkeerplaats aan het water van de Lesse. Het wordt een mooie zonnige dag vandaag, eind september, maar vanmorgen op de camping moesten wel de autoramen van ijs worden ontdaan voor we konden vertrekken.
De wandelschoenen worden aangetrokken, de rugzakken omhangen, dan zijn we er klaar voor om aan de wandeldag te beginnen. We moeten starten door vanaf de parkeerplaats bij de brug over de Lesse vandaan te lopen, maar voor we dat doen lopen we even de andere kant op naar de brug toe. Bij het aanrijden zagen we dat deze prachtig versiert is met bloemstukken, maar ook de nog ijskoude ochtendlucht over de rivier ziet er zo mooi uit dat we dit nog even goed willen bekijken.
Overigens hangen de bloemstukken overal in het dorp en zagen we dit zelfde in de andere plaatsen die we in deze late najaar vakantie hebben bezocht. Meestal komen we in het vroege voorjaar naar de Ardennen, maar nu aan het begin van de herfst is het er ook schitterend met de beginnende herfstkleuren en verzorgde bloemstukken.
Vanaf de brug kijken we uit over de Lesse met daarboven de laatste ochtendnevel, de nog warme kleuren van de vroege zon, en de mooie spiegelingen in het rimpelloze water. De dag begint goed!
Vanaf de brug keren we terug en volgen de weg via het voetpad rechts van de weg langs de parkeerplaats. Na 250m gaan we schuin rechtsaf en lopen er de Rue de la Source in. Een smal asfaltweggetje het dorp uit.
Eenmaal voorbij de laatste woningen ziet het er al prachtig uit. We zijn in een breed dal met weilanden en overal bosjes en zien de eerste heuvels om ons heen tussen de laatste laaghangende mistflarden door.
De weg draait naar links en daarna weer rechts, dan lopen we recht op een grote boerderij af waar de weg rechts aan langs gaat. Voor deze boerderij moeten we op de Y-splitsing links aanhouden, en dus links van de boerderij langs. Even lijkt dit nog een oprit naar het huis, maar het pad gaat daarna verder richting het bos. Een halfverhard karrenspoor.
Bij de bosrand links van het pad aangekomen slaan we linksaf en beginnen we aan de eerste hoogtemeters. Bij deze splitsing zijn de lokale routes, gemarkeerd met een rode en gele ruit, ook in deze richting aangegeven. Het is een stevig klimmetje het bos in, het Les Grignaux, maar al snel bereiken we een splitsing waarna het al vlakker gaat worden.
Op de eerste splitsing houden we links/rechtdoor aan, en volgen er de contouren van de bosrand om de heuveltop heen. Als het weer iets af gaat dalen is er een tweede splitsing. Rechtdoor gaat omlaag naar de hoofdweg en wij gaan er rechts en blijven daarmee de berghelling volgen parallel aan de asfaltweg beneden.
Volgens de wandelkaart moeten we nu open stukken gaan krijgen, aangemerkt als uitzichtpunten, maar de begroeiing heeft gewonnen en alhoewel er hele mooie open stukjes in het bos zijn, van uitzicht op de omgeving is geen sprake.
We lopen alsmaar verder waarbij het pad even wat smaller wordt maar daarna ook weer breder. Ergens komen we bij een vage splitsing waarop het hoofdpad iets links omlaag gaat, daar houden we deze richting aan en blijven daarmee op een goed begaanbare route. Pas als we het bos bijna weer verlaten buigt het naar links en komt er van rechts een pad bij.
We gaan links omlaag en komen dan vlak voor de asfaltweg bij een informatiebord.
Hier, uit de wind aan de bosrand, voelen we dat de zon voor het eerst tijdens onze vakantie warmte geeft. We hebben een aardige rit met de auto gemaakt en ook al weer een stukje gelopen, hoog tijd voor een koffiepauze. En waar kan dit beter als hier in het lekkere zonnetje! De rugzakken even af, de thermos met heet water eruit en de koffie sachets. Even later genieten we van een broodje en heerlijk hete koffie.
Na de onderbreking dalen we verder af tot op de asfaltweg. Deze hoofdweg moeten we een tijdje naar rechts volgen tot aan de eerste woningen in Auffe. Gelijk na het plaatsnaambord Auffe gaan we rechts de Tenne d'Aise in, weer een rustig en smal asfaltweggetje.
Auffe is maar een gehucht zodat we al snel de huizen weer achter ons laten. Dan gaat het weer omhoog, heel geleidelijk, maar over ruim een kilometer. De zijwegen kunnen we negeren, we houden deze weg aan tot op het hoogste punt die we in de verte al voor ons kunnen zien. Het uitzicht is er prachtig, en vooral ook achterom kijken in het dal is er mooi.
Bijna boven aangekomen zien we een heel bosje voor ons, dat is de hoogste top van deze heuvel. Bij het bos aangekomen blijkt dit een driesprong te zijn waar we aan de andere zijde van de top in de verte grote antenne schotels zien staan. We gaan er linksaf het weggetje omlaag en houden daarna op de Y-splitsing weer links aan.
Nu gaan we afdalen naar Ave-et-Auffe, het dorpje zien we beneden al liggen. Het gaat even later tussen een boerderij en bijbehorende stallen door, dan draait het steeds meer naar rechts en passeren we het plaatsnaambord 'Ave'.
Daar blijven we rechtdoor lopen, recht op de eerste woningen af, en op de eerste splitsing ook rechtdoor de Rue Long Tienne in. Een lange rechte weg tussen soms fraaie woningen door met regelmatig een leuk doorkijkje naar links.
Op de volgende kruising met de Rue du Borquet steken we recht over, daarna volgt een splitsing waar het rechtdoor als doodlopende weg wordt aangegeven. Hier slaan we linksaf en dalen daarmee af naar het centrum van Ave-et-Auffe bij de hoofdweg.
Bij de grote weg aangekomen gaan we deze rechtsaf volgen, we kunnen ook net voor de splitsing ervoor kiezen om het eerste stukje via het parkje van de kerk te gaan en daarna de hoofdweg op te zoeken.
Voorbij de kerk lopen we door tot een zebrapad bij een mooi plein waaraan een opvallend gebouw staat met ervoor een oorlogsmonument. We steken de hoofdweg over om deze daarna links van de weg verder te volgen door de berm.
Lang blijven we niet op deze weg, al snel is er weer een smalle asfaltweg naar links waar we dan in gaan. De Rue de la Culée. Om de hoek nog een Maria Kapel, daarna lopen we recht op het klooster De Gethsémani af. Een groot U-vormig gebouw maar verder niet erg opvallend.
De weg gaat voor het gebouw naar rechts en daarna weer naar links, daarbij lopen we langs een paar schitterende boerderijen, woningen en andere gebouwen die het bekijken waard zijn. Dan is er een Y-splitsing met een modderig pad naar rechts waar we rechtdoor blijven gaan over het asfalt en deze weg aanhouden tot aan de volgende T-splitsing.
Nu gaan we scherp linksaf en lopen even later door een mooie omgeving tussen de golvende weilanden door met links het dorpje Ave-et-Auffe.
Heerlijk in het najaar zonnetje stappen we door op het smalle weggetje tot ook deze weer eindigt bij een T-splitsing. In het bosje bij de splitsing staat een oud kruisbeeld met een bankje, maar dat is al lang niet meer onderhouden.
Naar links gaat de weg terug naar het dorp, wij gaan er rechtsaf de zandweg op richting het bos. Vlak voor het bos maakt het pad een knikje naar links en op de Y-splitsing houden we daarna links aan. Een lang recht pad langs de bosrand en al snel gaan we ook weer hoogtemeters maken.
Ondertussen zijn we al een tijdje aan het uitkijken naar een geschikte lunchplek, langs dit lange karrenspoor vinden we dan een aantrekkelijke mogelijkheid. Een leuke half open Hochsitz voldoet daar prima aan, zeker omdat we er beschut zijn tegen de wind en mooi naast elkaar kunnen zitten met de voeten omlaag op de trap. De verhoogde lunchplaats maakt het ook mogelijk om over de prachtige omgeving uit te kijken.
Na de pauze lopen we het karrenspoor verder af, nog steeds langs de bosrand van het Bois de Niaux, tot we echt het bos in gaan en gelijk op een kruising van paden uitkomen.
Een pad naar links, naar rechts, en nog een pad heel scherp naar rechts. Hier moeten we de tweede bosweg rechts kiezen, haaks op waar we vandaan zijn gekomen. We klimmen er geleidelijk steeds dieper het bos in.
Het wordt even later zelfs een heel erg mooi bosgebied met een variëteit aan bomen en struiken, een heel aantrekkelijk stukje. De zijwegen blijven we negeren terwijl het pad al snel steeds meer naar links buigt.
Daarna volgt een nog scherpere bocht naar links waar het pad even lijkt af te dalen en dan gelijk weer stevig omhoog loopt. We zijn nu zo ver naar links gegaan dat we ongeveer in de richting terug naar de kruising lijken te gaan. Al snel is er dan echter weer een T-splitsing en nu gaan we rechtsaf langs de berghelling.
Het gaat weer op en neer door het dichte bos, alsmaar rechtdoor, tot we weer bij een bosrand staan. Voor het open veld slaan we rechtsaf en volgen weer de bosrand met een schitterend uitzicht op de heuvels links van het pad. Dit is niet het hoogste deel van de Ardennen, maar mooi is het er zeker!
We blijven rechtdoor stappen tot we weer een bosje in lopen en houden dan het pad aan tot de volgende splitsing met voor ons een mooi breed pad. Links aanhouden en nog eens links op de Y-splitsing met de brede bosweg. Links van het pad zijn het fraaie bosjes en rechts eerst nog wat weilanden en akkers.
Verderop komen er meer zijwegen bij maar blijven we op de brede zandweg als deze naar links buigt en een bijzonder mooi natuurgebied in gaat. Daarna buigt het pad weer naar rechts en komt er van links nog een pad bij, maar we blijven de 'hoofdweg' naar rechts aanhouden.
Even denken we terug aan onze geboorte provincie Drenthe. Hier in het natuurgebied staan veel jeneverbes bomen en struiken die we zo goed kennen vanuit onze jeugdjaren, rondlopend bij de fraaie zandverstuivingen die Drenthe rijk is, en waar de jeneverbes een bekent verschijnsel is.
Het pad blijft nu rechtdoor gaan tot we bij een grote parkeerplaats en een asfaltweg komen. Op het asfalt linksaf wordt het vervolg van onze tocht, geleidelijk omlaag richting Belvaux.
Als snel verlaten we het bos en even later lopen we langs de eerste nog verspreid staande woningen van Belvaux. Daarna staan de woningen dichter op elkaar, met enkele die extra aandacht vragen, en af en toe met bijzonder leuke tuintjes.
We houden de weg aan tot bij de grote splitsing in het centrum van het dorpje, en gaan daar rechtdoor op de Rue des Pairées tot we de brug over de Lesse bereiken. Vanaf deze mooie boogbrug is naar links een schitterende steile rotswand zichtbaar, daar gaan we zo dadelijk naar toe als we de brug over zijn gestoken en dan op de splitsing linksaf slaan.
We volgen daarmee de Lesse. Links ligt eerst nog een brede grasstrook en kan er nog even naar de waterkant worden gelopen, daarna wordt deze strook smaller en buigen de Lesse en de asfaltweg naar rechts als we onderlangs de verticale rotswand lopen.
Na de laatste woning rechts lijken we een schitterend mooi dalletje in te wandelen met rechts een golvend weiland. Maar al snel zien we dat we weer op een bosje aflopen, daar waar de twee bergruggen bij elkaar lijken te komen en het dal smaller wordt. Daar boven de bomen uit is nog een mooie rotswand zichtbaar.
Vooraan in het bosje is er links een kleine parkeerplaats, achter deze parkeerplaats komt een smal stroompje in de Lesse uit en daar kunnen we nog even bij het water kijken.
Iets voorbij de parkeerruimte buigt de weg verder naar rechts en gaat er links een bosweg tamelijk steil de berg omhoog. Dit bospad met daarvoor een slagboom moeten we nu in.
Het gaat er behoorlijk pittig omhoog het bos in, maar na het eerste steile deel volgt al snel een wat vlakker stuk bospad. Na een lang recht stuk gelopen te hebben is er een splitsing waarop we schuin rechts aan moeten houden. (Daar, of al iets eerder bij een smal pad naar links, loont het de moeite om even een van deze paden naar links in te lopen tot aan de diepe kloof waar het water van de Lesse doorheen stroomt. Een heel mooi plekje om er op de oever of de grote rotsblokken even te pauzeren).
Terug op de route volgen we het pad nog een klein eindje en komen dan opnieuw bij een splitsing in een dal met rechts een lang smal weiland midden in het bos. Aan de overzijde bij de T-splitsing gaat het linksaf omhoog, dit is de Rue des Chalets die we straks helemaal af gaan lopen tot aan Wavreille. Echter is er na een klein stukje klimmen weer een splitsing naar links waar we wel even in moeten om daarna hier terug te keren.
Het smalle paadje naar links gaat dieper het bos in tot we achter de afrasteringen van het Wildpark rond de Grotte de Han staan. Als we het paadje 250m volgen loopt het dood bij dit hek. Vanachter dit hek kunnen we in de verte de grot zien waar de Lesse ondergronds loopt. Dichterbij kunnen we helaas niet komen vanaf deze zijde.
De grotten van Han vormen een stelsel van onderaardse grotten tussen Belvaux en Han-sur-Lesse. Het geheel staat bekent als een van de grootste grottencomplexen van Europa.
Van achter het hek kijken is toch wat teleurstellend, maar we krijgen er wel een kijkje in het wildpark waar op dat moment net enkele enorme roofvogels op de rotsen zitten en met een beetje geluk meer dieren rondlopen.
Er is geen andere optie dan het smalle paadje terug te volgen tot aan de brede bosweg waarop we dan linksaf slaan. Het gaat weer iets omhoog en het pad draait steeds meer naar rechts de bergrug op. Het begint als zandpad, wordt dan halfverhard, en even later gaat het verder als asfaltweg.
Vanaf de aansluiting bij het smalle paadje gaan we deze weg 2,5Km volgen. Na de lange bocht volgt een knikje naar links, daarna weer naar rechts, en dan een stuk van 1.2km alsmaar rechtdoor over de bergrug. Het gaat een hele tijd door het bos, maar dan is er eerst rechts een open gedeelte met een weiland en al snel is het dan ook links gedaan met het bos en krijgen we prachtige vergezichten over de omgeving.
Vanaf daar is het niet ver meer voor de weg iets naar rechts gaat en er daarna een splitsing is met een overwoekerd pad naar links. Deze lopen we nog aan voorbij, maar op de volgende kruising hebben we de 2,5Km afgelegd en gaan we van richting wijzigen.
Het lijkt hier een beetje op een Y-splitsing omdat het pad naar rechts heel scherp rechts gaat en de afslag naar links bijna rechtdoor lijkt te lopen. We houden dus links aan en vervolgen op het asfalt in de richting van de eerste huizen van Wavreille. Eenmaal bij het plaatsnaambord blijven we rechtdoor gaan naar het centrum van het dorp.
Als we bijna het centrum hebben bereikt lopen we langs enkele mooie woningen en is er even later een T-splitsing met een bredere hoofdweg. Daar rechts om het hoekje is een leuke nis in de natuursteenmuur waar een stenen watertrog in staat met een pomp er boven en nog meer van die mooie bloembakken.
Op deze splitsing gaan we dadelijk linksaf, maar we zijn ook een beetje nieuwsgierig naar het centrum van Wavreille en eigenlijk ook wel aan een pauze toe. Daarom gaan we er eerst rechts richting de kerktoren die we al zien, wetende dat deze in het centrum aan de hoofdweg staat. Voor de kerk ligt een heel mooi plein en ook hier overal bloemstukken op de muren en aan de hekken en lantaarnpalen. Ook staat er een bankje voor de kerk die we maar eens op gaan zoeken. We kunnen er lekker in de zon de benen even wat rust geven.
Dan is het tijd om weer terug te keren naar de splitsing bij de watertrog, waar we vanaf deze kant nu rechtdoor stappen.
We volgen de weg licht omhoog tot deze bij een Y-splitsing naar links buigt, voor een klein parkje langs met daarin een hele mooie Kapel. We houden links aan en zien dat de weg flink omhoog gaat tussen de huizen door.
In de verte is dan al te zien dat we Wavreille weer gaan verlaten, daar recht voor het pad ligt een heuvel met daarop een topkruis. Dichterbij gekomen blijkt het niet alleen om een topkruis te gaan maar zien we dat er ook bankjes op deze leuke uitzichtheuvel staan. Daar hadden we achteraf ook mooi kunnen pauzeren.
We moeten voor deze heuvel linksaf, maar natuurlijk kunnen we het niet laten om eerst even omhoog te klimmen en het bijzonder mooie uitzicht over Wavreille en het heuvellandschap te bekijken. Vandaag extra mooi nu de zon zo lekker mee speelt.
Als we de weg links voor de heuvel langs volgen lopen we weer over een bergrug, en dat betekent weer mooie vergezichten naar alle zijden. Na 600m stappen over de Kammweg is er weer een kruising, het lijkt bijna een pleintje, waar we schuin rechtsaf kiezen. En daarna op de Y-splitsing nog een rechts. Dit is een kaarsrecht asfaltweggetje dat recht op het bos af gaat en afdaalt.
In het bos aangekomen gaan we linksaf over het halfverharde pad, maar al snel wordt de ondergrond weer minder en is het een stenig bospad dat steeds meer kronkelt en even later behoorlijk steil af gaat dalen. De zijwegen kunnen we negeren, we blijven al kronkelend het bospad volgen tot we het bos weer verlaten bij een mooie groene open vlakte.
Nu houden we rechts langs de bosrand aan en krijgen dan afwisselend links de fraaie weilanden en een enkel stukje bos, tot het voor ons helemaal open wordt en we een Y-splitsing bereiken bij het prachtige natuurgebied É Namré.
Dit is een schitterend dal aan de rand van Han Sur Lesse waar wij al vaker zijn geweest, de heuvels links en de steile rotswanden die er vanaf de splitsing rechts al te zien zijn blijven bijzonder.
Op de splitsing gaan we rechts en volgen het asfalt dieper het dal in richting de steile berghelling. Weer de bosrand volgend. Rechts is er dan een oorlogsmonument met bankjes, daarna lopen we door tot aan het einde van het bos rechts bij weer een splitsing.
Deze keer gaat het linksaf, dan met de bocht mee naar rechts, en na enkele meters is er een volgende splitsing waarop we nog eens links afslaan.
Nog even een open gedeelte, daarna gaat het weer een heel mooi bosje in en houden we de weg aan tot we het stukje bos weer verlaten. Met een hele grote boog gaat het asfaltweggetje dan dwars door het natuurgebied en lopen we door een geweldig mooie omgeving. Hier is het een stuk drukker met wandelaars en fietsers, maar we zijn hier dan ook vlak bij het stadje Han Sur Lesse.
Het laatste stukje lopen we langs een bosrand, rechts van ons, en krijgen we de eerste indrukken van de Ry de la Planche, een leuk beekje dat daar door het dal stroomt. Dan komen we bij een T-splitsing waarop we rechtsaf slaan.
We gaan weer op een groepje bomen af en steken daar de brug over de Ry de la Panche over en zien dan de eerste huizen van Han Sur Lesse aan de Rue des Grottes waar we nu op lopen.
Vanaf hier is de route heel eenvoudig, alsmaar rechtdoor verder het leuke stadje in. De woningen maken plaats voor steeds meer winkels en horeca gelegenheden, en eenmaal in de drukke winkelstraat kunnen we rechtdoor blijven gaan tot we de hoofdweg met aan de overzijde de kerk bereiken.
Voor de kerk langs de hoofdweg naar links volgend zien we al snel de brug over de Lesse terug en aan de overzijde daarvan de parkeerplaats waar we onze wagen hebben achtergelaten.
Het is een vrij lange wandeldag geweest en we hebben zo nog weer een flinke rit terug naar de camping voor de boeg. Janny vindt dat het dan wel wat laat wordt om nog boodschappen te doen en in de caravan te nog te gaan koken. Ik begrijp het al, want we lopen net langs een gezellig druk terras waar de menukaart er aantrekkelijk uitziet. We kunnen er zo laat in het jaar zelfs nog eens lekker buiten in het zonnetje eten, en dan daarna in Han Sur Lesse nog mooi even boodschappen doen voor we terug rijden. We zijn het er snel over eens.
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.