JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling langs de Lesse bij Resteigne

Resteigne - Lesse - Belvaux - Natuurgebied Les Pairées en Amont - Resteigne

starstar_borderstar_borderstar_borderstar_border 8,5 Km 160 Hm 2:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)

(Ontdek hier je ANWB camping Belgische Ardennen)


(Laatste melding route OK: September 2019 - Jan de W. trailexplorer.eu)


Wandelkaart Resteigne

Dit is een eenvoudige en lichte wandeling door een paar bijzonder mooie natuurreservaten en heerlijk langs de wonderschone Lesse.

Het kan dus eenvoudig op een middag worden gelopen, waarbij er voldoende tijd blijft om onderweg van de bijzonderheden te genieten.

Resteigne is te vinden vlak langs de autosnelweg A4, net onder Han-sur-Lesse. Op de A4 afslag 23 is het via Chanly, of afslag 23a via Tellin te bereiken.

Vanuit het centrum van Resteigne richting Belvaux, rijden we in noordelijke richting het dorp weer uit om even later bij de brug over de Lesse te komen. Bij het kasteel van Resteigne.

Over de brug en dan gelijk rechtsaf, om het restaurant heen, ligt een ruime parkeervoorziening aan de oever van de rivier.

Rond de brug en het kasteel zijn meerdere restaurants te vinden met terrasjes heerlijk aan het water. Een mooi vooruitzicht voor straks na de wandeling.

kasteel Resteigne
fraaie brug over de Lesse

Als de wandelschoenen zijn aangetrokken en de rugzakken daar hangen waar ze horen, beginnen we de wandeling door terug te lopen naar de mooie fotogenieke boogbrug en steken deze weer over. Maar deze keer lopend.

Tegenover het kasteel waar we nu voor staan, ligt een grote oude steengroeve. De wandelroute start over het pad tussen de steengroeve en de Lesse, die we inlopen met onze rug naar het kasteel.

Voorbij de groeve lopen we langzaam stijgend het bos in waarbij er steeds zicht blijft op de lager gelegen rivier.

Tussen Lesse en steengroeve

Bij de volgende Y-splitsing moeten we rechts aanhouden. De linker tak loopt omlaag naar een woonhuis op een wel heel fraaie locatie in het bos aan de rivier...... (Wat kosten huizen in België eigenlijk?)

rechtsaf omhoog het bos in

Het pad stijgt nu wat meer, maar niet voor lang. Het loopt nu wat verder van de rivier af in een lange bocht naar rechts, om later weer aan de Lesse uit te komen.

Daar wordt het pad dan smaller en daalt het af naar de oever van de Lesse. Vanaf hier blijven we onder langs het water lopen, tot we het bos weer verlaten.

afdalen naar het oeverpad
We naderen het mooie Belvaux

Als het bos eenmaal achter ons ligt, lopen we tussen de Lesse en weilanden verder naar Belvaux. De eerste huizen van het dorp zijn al snel zichtbaar, met op de achtergrond de mooie kalkrotsen waar deze streek bekend om staat..

Nadat we links een aantal vakantiehuisjes voorbij zijn gelopen, komen we in het fraaie dorp aan.

Tussen de kerk en de hier heel mooie Lesse lopen we langs een oude kalkoven. (foto onder) We blijven de weg vervolgen in de richting van de brug over de rivier en steken dan de brug over. Han-sur-Lesse wordt er als richting aangegeven.

De weg verloopt eerst vlak door het dorp langs een paar hele mooie panden; de Rue des Pairées. Als we voorbij deze huizen achterom kijken, is te zien hoe de beek langs de achtergevels van de woningen loopt. De bewoners hebben een brug bij de achterdeur om over het water in de tuin te kunnen komen.

oude kalkoven in het dorp

Daarna het volgende kruispunt recht oversteken. De weg begint eerst een beetje en later flink te stijgen. Achteromkijkend zijn er nog een paar mooie vergezichten over het Lesse dal.

We negeren alle zijwegen en na een laatste steile klim komen we op het hoogste punt van deze weg. 240m boven N.A.P.

Boven aangekomen gaan we rechtsaf en lopen het natuurreservaat Amont binnen, een deel van het reservaat Les Pairées (Park van Lesse en Lomme).

Aan onze linkerzijde vallen vooral de Jeneverbesbossen op die wij thuis zo goed kennen van onder andere het Drentse landschap bij het Drouwnerzand en Mantingerveld.

het rustige centrum van Belvaux
het dorp uit richting een natuurpark

Op de eerste Y-splitsing in het bos gaan we eerst links, bij de volgende Y-splitsing rechtsaf. Zodra we langs weilanden komen krijgen we een fraai uitzicht over een typisch heuvelachtig Ardenner landschap. Bij de volgende splitsing gaan we vanaf het brede pad rechtsaf en steken 50m verderop het volgende kruispunt recht over.

Kunstwerken langs de Lesse?
Onleesbare routeaanduidingen

We lopen nu over een holle weg met diepe tractor sporen en een laatste weiland aan de linkerzijde een dicht bos binnen.

Het is een lang pad door een heel afwisselend bos. Uiteindelijk komen we bij een kruispunt met enkele onleesbare routebordjes, maar ondanks het ontbreken van goede aanduidingen is het eenvoudig te vinden. Linksaf, en na 20m nogmaals linksaf. We lopen gelijk het bos uit en komen op een prachtige weide.

en dan een prachtig open Ardennen landschap
asfalt omlaag naar Resteigne

Rechts voor ons in de verte zien we een vakantiedorp, waar we straks langs zullen komen. We lopen steeds rechtdoor tot aan een asfaltweg.

Deze steken we dan rechtdoor over en lopen nu zelf ook al snel op asfalt. De weg loopt door tot aan een camping.

Net voor de caravans gaat een onverhard pad linksaf. Deze slaan we in, eerst nog vlak, maar als we de camping voorbij zijn steil omlaag tot aan een volgend mooi kronkelend asfaltweggetje (zie foto rechts).

Daar gaan we rechtsaf en zien al snel de grote steengroeve van Resteigne recht voor ons liggen. (foto onder) Al snel zijn we dan weer bij het startpunt, de brug over de Lesse. Maar nu aan die zijde van de brug waar ook de auto eerder die dag is achtergelaten.

nadering van Resteigne, het eindpunt van de wandeling

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)

(Ontdek hier je ANWB camping Belgische Ardennen)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.