Rochefort - Montrival - Éprave - Watermolen - De Lomme - Uitzichtpunt - Grotte d'Éprave - Ste. Odile - Hamerenne - Chapel de Lorette - Rochefort
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
(Laatste melding route OK: september 2018 - Janny en Bert S. Ter Apel)
Deze wandeling in de prachtige Ardennen bij Rochefort en Éprave gaat voor een deel door dorpjes over asfalt. Verder gaat het over onverharde landwegen en bosbaden, maar ook over een smal paadje door het bos en over hoge rotsen (Romeinse vesting) met een uitzichtpunt. We komen zelfs grotten tegen. Op een aantal plaatsen moet er stevig worden geklommen maar het is geen zware wandeltocht.
In 2005 hebben we deze rondwandeling voor het eerst gelopen en aan de website toegevoegd. In al die jaren is er weinig in de omgeving Rochefort gewijzigd en bleven we regelmatig meldingen ontvangen dat de beschrijving nog in orde was. In 2018 hebben we dit voor het laatst nog eens nagelopen en op enkele puntjes aangepast. Het is nog steeds een heerlijke rondwandeling in een verrassende omgeving.
We beginnen de wandeldag aan de rand van Rochefort. Als we via de N408 Rochefort (iets ten zuidoosten van Marche-en-Famenne) binnenrijden ligt voor ons het centrum, te bereiken via een brug over de Lomme met gelijk daar achter een tunneltje. Net voor deze brug en de tunnel vinden we aan de linkerzijde een gratis parkeerplaats. Parkeren elders rond het centrum kan ook.
Navigatie: Rue de Hableau 17, Rochefort. Parkeerplaats links voor de tunnel tegenover Camping Rochefort.
We hebben geen al te beste dag uitgekozen voor de wandeling, bij aankomst op de parkeerplaats regent het al en dat zal vandaag alleen nog maar toenemen. Onze regenkleding is prima in orde, dus gaan we er gewoon voor en zien wel hoe het gaat. Alleen jammer voor het maken van foto's voor deze pagina, we hadden liever mooie zonnige plaatjes laten zien...
Op zulke dagen zijn we blij met onze stationcar, met de achterklep open hebben we tenminste even een afdakje om droog de wandenschoenen en overige regenkleding aan te trekken voor we van start gaan. We lopen dan de parkeerplaats af en gaan door de tunnel richting het centrum. Rechts in de tunnel is ruimte om te lopen en na de tunnel kunnen we daar door de grasberm verder tot de volgende kruising.
Bij de splitsing met de Avenue d'Alost houden we schuin rechts aan en lopen daar de Avenue d'Alost in. (Aan de overzijde van de splitsing zien we ook een wandelpad, maar we moeten de weg rechts daarvan aanhouden).
Het is maar een klein eindje tot aan de volgende kruising, daar slaan we links de Rue de l'Abattoir in en volgen deze met daarna een bocht naar rechts tot we voor de Lomme staan. We gaan er rechtdoor de brug over de rivier over en houden aan de overzijde rechts aan.
Dit gaat omhoog tot de splitsing met de hoofdweg, de Reu de Gemeroyes, en daar gaan we scherp linksaf verder. We steken even later een oude spoorweg over en volgen de weg naar rechts. Bij de volgende Y-splitsing gaan we rechtdoor en lopen daarmee de woonwijk Montrival in.
Bij de laatste huizen gaat de weg haaks naar links en komt uit op een T-splitsing. Hier gaan we rechtsaf.
Dan gaat het verder door een villawijk tot we Rochefort verlaten en een stukje bos inlopen. De weg gaat naar rechts en we steken daar het beekje Le Biran over en gaan op de splitsing na de brug naar links. Links van ons stroomt nu het riviertje de Biran en rechts wordt het landschap open.
Voor ons zien we een waterzuivering installatie waar we dadelijk aan langs lopen, net daarvoor ligt links een mooi parkje met een bankje langs de weg. De omgeving wordt al echt mooi. We lopen een breed dal in met overal bosjes en onderin het brede dal weilanden waar de weg tussendoor kronkelt. Wat is het hier heerlijk stil, we horen alleen de regen licht op de capuchons tikken terwijl we op een bos aflopen.
Als we in het bos aankomen, krijgen we een stijging voor de kiezen. Steeds maar rechtdoor gaat het flink omhoog, maar op het hoogste punt worden we dan ook beloond met een erg mooi vergezicht. Door het slechte weer vandaag minder mooi dan tijdens onze eerdere bezoeken, maar ook met de lichte regen nevel langs de bosranden is het een prachtig gebied.
We blijven op de asfaltweg die daarna met een grote bocht links en daarna weer naar rechts gaat. Het eerste pad links voor de bocht kunnen we negeren, evenals daarna het betonpad naar links in de bocht. Op het volgende rechte gedeelte is er nog eens een graspad naar links waar we aan voorbij lopen.
Even wordt het zelfs een beetje droog en kunnen we de capuchons afdoen terwijl we verder stappen door het fraaie natuurgebied tot de weg uitkomt op een T-splitsing. Hier staan we voor de hoofdweg naar Éprave waarop we linksaf slaan.
Het is geen drukke weg dus is er prima te lopen. We steken nog een beekje over en volgen de weg met een grote bocht naar links tot we daarna Éprave voor ons zien liggen.
Dan lopen we iets stijgend Éprave binnen tot aan een rotonde met in het midden een waterrad. Daar houden we links aan, verder naar het centrum van het dorpje.
Gewoon de hoofdstraat rechtdoor volgend komen we langs verschillende mooie gebouwen die onze aandacht vragen, tot we in het hartje van het dorp bij een schitterend gerestaureerde watermolen met twee grote raden aankomen.
Rond deze watermolen lijkt het een klein parkje met hoge bomen en wat zitbankjes, en een brug over de Rau de Benotte. Een beekje die verderop samenloopt met de Lomme.
Loop hier ook het bruggetje eens over en let daarbij op de bijzonder vormgegeven relingen: koppen van wilde zwijnen. Prachtig!
Verder door het dorp blijven we de beek volgen tot voorbij de kerk. Aan het einde links aanhoudend lopen we op de Lomme af waar de Rau de Benotte inmiddels ergens achter de woningen bij is aangesloten. De weg buigt dan naar rechts en we volgen nu de Lomme het dorp uit.
We weten van de vorige bezoeken dat we dadelijk bij een fraaie stenen brug over de Lomme gaan komen met daarbij aan de overzijde rechts een grote picknickplaats. Daar hebben we al vaker zitten lunchen aan het water, maar ondertussen is de regen weer in alle hevigheid losgebarsten en hoopvol kijken we uit naar een droog plekje om de broodjes te kunnen eten.
Bij de brug aangekomen steken we deze over en zien het regenwater opspatten van de picknickbankjes in het parkje aan de oever van de Lomme. Maar het parkje inlopend zien we dat we daar ook onder de brug kunnen komen, daar hebben we eerder niet zo op gelet, maar dit komt nu goed van pas. We zoeken een plekje onder de brug op de grote stenen om daar enigermate droog te kunnen pauzeren. De zitkussentjes die we in de rugzakken hebben komen weer goed van pas op de natte ondergrond.
Na een vandaag zeer korte lunch zoeken we de asfaltweg weer op en volgen deze bij de brug vandaan. Al na een kort stukje is er een kruising met rechts een bankje onder bomen waarop we rechtdoor gaan en dan met de bocht mee naar links weer een prachtig gebied inlopen met mooi zicht op het golvende heuvellandschap waar het weggetje doorheen kronkelt.
Daarna volgt een splitsing met een halfverhard pad naar links, en ook hier weer een bosje met een bankje. Hier slaan we linksaf in de richting van de parkeerplaats. Het pad bij de parkeerplaats naar links kunnen we negeren en bij de volgende splitsing houden we eveneens rechts/rechtdoor aan. We lopen dan recht op het bos af.
Eenmaal tussen de bomen gaan we rechtdoor dieper het bos in en volgen het pad tot een splitsing met daarbij een geel bord. 'Parc de Lesse et Lomme' is er op het bord aangegeven. Hier slaan we linksaf en, eenmaal boven aangekomen, lopen we op een open plek met een rij bankjes af.
We zijn hier bij een vesting uit de Romeinse tijd aangekomen vanwaar we kunnen genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de velden, de heuvels, én vlak onder ons de Lomme! Het uitzicht is mooi en gelukkig valt het even mee met de regen zodat we er even van kunnen genieten en nog wat foto's kunnen maken zonder regendruppels op de lens.
Verder gaat het vanaf het uitzichtpunt linksaf omlaag door het fraaie bosgebied. Het wordt een afdalend paadje met haarspeldbochten, en al snel gaat het via betonnen traptreden verder omlaag tot we bij de Grotte d'Éprave komen. De grot is afgesloten met traliewerk, maar een kijkje naar binnen is er wel mogelijk.
Voorbij de grot dalen we verder af onder een prachtige boogrots door, tot we aan de oever van de hier brede Lomme staan. Links is nog een grot waar een ondergronds deel van de Lomme weer naar boven borrelt. Heel bijzonder om te zien. Eenmaal beneden gaan we rechts en lopen naar de oever van de Lomme.
Verder gaat het nu stroomopwaarts langs de oever van de rivier, een smal boomwortel pad en bij de hoge waterstand van vandaag soms maar nauwelijks begaanbaar. Als de Lomme scherp naar links buigt is er weer een splitsing waarop we links aanhouden en zo de loop van het water aan blijven houden tot we het bos uitkomen.
Daar gaan we rechtsaf via de brede zandweg die er dwars door de akkers loopt. Deze buigt voor een bosje weer naar rechts en loopt licht omhoog, dan gaat het links een bosje in en blijven we het pad aanhouden tot deze eindigt voor een asfaltweggetje.
Op het asfalt lopen we enkele meters linksaf en staan dan voor de hoofdweg tussen Rochefort en Han Sur Lesse die we recht over moeten steken. Aan de overkant staat een heel bijzondere handwijzer van gietijzer een beetje verscholen in een bosje.
We lopen er recht het bos in, een bospad die gelijk omhoog gaat en vandaag tamelijk modderig is. Na een stukje klimmen komen we langs een prachtige in het bos verscholen woning van een architect, houden dan op de Y-splitsing links aan, en gaan verder met de lange klim door het Bois de Noulaiti.
Het is een lang en nagenoeg recht pad omhoog, de vele zijwegen blijven we negeren.
Als we uiteindelijk het bos weer verlaten kijken we uit over opnieuw een prachtig heuvellandschap met overal leuke bosjes tussen de akkers en golvende weilanden. Bij ons vorige bezoek was het nog heerlijk weer en konden we hier nog even in het gras zitten voor een korte pauze, vandaag kunnen we toch maar beter door blijven stappen.
Na het verlaten van het bos blijven we rechtdoor gaan over het graspad, heerlijk op en neer over de heuveltjes, tot het pad uitkomt bij een smalle weg van betonplaten. Het gaat nu linksaf het beton op en nog eens bergop.
Let op, wij adviseren om hier goed links van de weg te lopen. Er is heel weinig verkeer maar er wordt in België op deze smalle buitenwegen soms ontzettend hard gereden, en door de 'heuvels' zijn we als wandelaars pas laat zichtbaar.
Al snel zien we op het hoogste punt voor ons een opvallend bosje met een kruisbeeld en een bankje. Weer een heerlijk plekje om even te stoppen, ware het niet dat het opnieuw begint te regenen en we een zwarte lucht aan zien komen wat niet veel goeds voorspelt. De wind neemt ook snel toe en we worden bijna vooruit geblazen.
De betonweg lopen we helemaal af tot we in het gehucht Ste-Odile Hamerenne aankomen. In het centrum van het dorpje lopen we op een Y-splitsing af terwijl het inmiddels met bakken uit de hemel komt vallen.
Tot onze verrassing zien we dat er na ons laatste bezoek bij de splitsing een hele bijzondere schuilhut is gebouwd! We haasten ons er naartoe en maken dankbaar gebruik van de overkapping. We overleggen kort of we de regen een tijdje uit gaan zitten, maar het ziet er naar uit dat het nog wel een tijd zal blijven hozen en ons geen andere optie blijft dan verder te gaan.
Op het splitsing voor de schuilhut slaan we linksaf. Eerst nog langs enkele woningen en dan omhoog richting een bosje. Als het daarna weer af gaat dalen krijgen we een mooi uitzicht op Rochefort.
Het regent nu voortdurend zo hard dat we geen foto's meer kunnen maken tijdens de rest van de wandeling. De van hieraf gebruikte beelden zijn dan ook van een vorig bezoek om toch nog íets te kunnen laten zien.
We blijven de asfaltweg aanhouden en negeren de zijwegen. Even later zien we het fraaie klooster van Hamerenne voor ons opdoemen. We volgen daar de weg naar rechts voor het gebouw langs en dan verder omlaag. Even later komt de weg uit op een voorrangsweg die we schuin naar rechts oversteken en daarna links het smalle asfaltweggetje omhoog aanhouden. Weer een steil stukje!
Na de klim wordt het een mooie vlakke laan met links bos en rechts verspreid staande woningen. Even is er links nog een leuk doorkijkje naar de oude kasteel ruïnes van Rochefort.
Als we de laan waarin we nu zijn helemaal uitlopen, arriveren we bij de kapel Notre Dame de Lorette aan de rand van het dal. Achter de mooie kapel is weer een heerlijk uitzicht te bewonderen.
Rechts achter het gebouwtje gaat een bospaadje omlaag die we nu moeten hebben, dit is tevens de GR-route omlaag. Na een stukje al kronkelend afgedaald te zijn is er een splitsing waarop we scherp links gaan. Dit paadje is minder goed onderhouden, maar dat wordt dadelijk wel weer beter als we verder langs de berghelling afzakken.
Op een enkel stukje is het zo steil dat er traptreden zijn aangebracht, maar ook deze zijn lang niet meer onderhouden. Eenmaal beneden zien we langs de bosrand een karrenspoor, maar een afrastering verhindert ons om op dat pad over te stappen zodat we nog even het smalle pad naar links parallel aan het karrenspoor aanhouden.
Dan sluit het paadje alsnog aan bij het karrenspoor en we komen uit bij een oude boerderij waar links weer een grot te vinden is. Als we verder lopen komen we Rochefort binnen bij een asfaltweg die we oversteken en linksaf gaan.
Met de Lomme rechts lopen we Rochefort in tot aan de grote kruising in het centrum. Nu kunnen we Rochefort verder gaan verkennen, maar gezien het weer van vandaag is dit nu niet aantrekkelijk. Bij de kruising slaan we scherp rechtsaf een steegje in dat omlaag loopt naar een klein parkje, daar houden we links aan naar een brug over de Lomme. Aan de overzijde lopen we recht tegen de parkeerplaats aan waar we zijn begonnen aan de wandeldag.
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.