JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Genieten in het mooie Pöllatal

Picknick in het natuurpark Pöllatal, spelen in de Lieser of een lichte rondwandeling

GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Een rustig dagje uit naar één van de mooiste natuurgebieden van Oostenrijk? Dan moet de bestemming het Pöllatal zijn. Dit dal, aan de noordelijke grens van Kärnten, loopt parallel aan het iets zuidelijker Maltatal bij Gmünd. Het is wat minder bekend bij de grote stroom toeristen, maar daarom zeker niet minder mooi.

overzichtkaart

Aan de voet van de zuidelijke uitgang van de Katschberg/Tauern tunnel ligt het dorpje Rennweg, dicht tegen de autosnelweg. Neem vanuit het zuiden niet deze autoweg als het druk is, er staat vrijwel zeker een file voor de tunnel.

De Lieser is hier breed en ondiep.

Ga vanaf Gmünd over op de secundaire weg. Het is een prachtige route onder door het dal naar Rennweg, met overal zicht op de enorme betonnen pilaren die de autoweg hoog boven het dal ondersteunen. Van onderaf zeer indrukwekkend.

Het dal kan op twee manieren bezocht worden:

1 - Parkeren in het centrum van Rennweg en dan met de Tschu-Tschu-Bahn het dal bezoeken. Deze trein op luchtbanden stopt op verschillende plaatsen in het Pöllatal, zodat je overal kunt in- en uitstappen.

2 - Met de auto. Door Rennweg stroomt de Lieser, die uit het Pöllatal komt. Deze is eenvoudig door het dorp te volgen naar het buurtschapje Gries en daarna verder het dal in. Vanuit het centrum is het 6km tot aan de eerste grote parkeerplaats bij de Tendl Alm.

Tschu-Tschu Trein
De parkeerplaats is net zichtbaar tussen de bomen.

De smalle asfaltweg gaat eerst nog door Gries en langs verschillende mooie boerderijen, allemaal vol behangen met geraniums vanaf balkons en ramen. Deze buurt schijnt bekend te zijn om zijn weelderige bloemenpracht.

Daarna volgt een houten brug en gaat de weg verder het bos in. De bermen bieden voldoende plaats om bij tegenliggers ruimte voor elkaar te kunnen maken.

Bij de grote parkeerplaats links, net na een brug over de Lieser, is één van de mooiste plekjes om een dagje aan het water door te brengen of een picknick te houden. Maar het is ook een uitgangspunt voor mooie wandelingen (wie een langere wandeling wil maken vindt hier een routebeschrijving; wandelen bij Gries kan ook, kies dan deze).

Koeien, paarden en kuddes geiten lopen er rond.

Bij de parkeerplaats is de Lieser heel breed en ondiep. De perfecte plek voor de kinderen om in het heldere water te spelen, zonder dat de stroming te wild is.

Aan beide oevers zijn ruime ligweiden met hier en daar bankjes. Er zijn zelfs sanitaire voorzieningen te vinden. Op de foto hierboven zijn de auto's op de parkeerplaats nog net zichtbaar tussen de bomen door.

Dammen of bruggen bouwen kan er naar hartenlust, maar er is ook voldoende ruimte om een balletje te trappen of voor een partijtje tennis. Voor het rustigste plaatsje moet je wel even de beek doorwaden of omlopen via de brug naar de overzijde.

Het is mogelijk dat je bezocht wordt door koeien, paarden of geiten, die overal in dit dal vrij rondlopen.

Mooie plekjes genoeg

Wie graag aan wat wilder water wil zitten, moet het een eindje verderop in het dal zoeken. Mooie plekjes te over.

tendl Alm met terras
Via één van de vele bruggen kun je weer terug

Net voorbij de parkeerplaats staat links de Tendl Alm, een bewirtschafteter Hütte met ervoor een mooi terras. (Foto boven) Ertegenover een heerlijke alpenwei, waar kinderen kunnen rollebollen of in de speelhut kunnen spelen. Dit is tevens een stopplaats van de Tschu-Tschu-Bahn.

Het Pöllatal is vrij smal en het uitzicht is er dan ook prachtig op de zo dichtbij liggende hoge toppen.

De bergen rondom zijn allen rond de 2500m hoog en achterin het dal is zelfs zicht op 3000m hoge bergtoppen. Deze hebben het hele jaar door besneeuwde toppen en zijn al vanaf Gries zichtbaar. Daar komt het water van de Lieser vandaan.

Wij betrapten deze koeien op het snoepen van de geraniums

Eén van de witte pieken achterin het dal is de Hafner, links en rechts geflankeerd door de Karschneideck en Silbereck. Al deze toppen zijn te bewandelen, maar alleen vanuit het zuidelijke Maltatal of het noordelijke Murtal. Vanuit het Pöllatal is er maar één uitweg..... terug naar Rennweg.

De Lieser kronkelt door het Pöllatal

Ook wie graag even de benen wil strekken zonder een zware wandeling te willen maken, kan hier goed uit de voeten. De asfaltweg naar achter in het dal is een gemakkelijke route om wat van de Pöllatal-sfeer te proeven en heeft geen moeilijke hellingen.

Wie dit te 'mak' vindt, gaat aan de overkant van de beek lopen over onverharde wegen en paden.

Verdwalen kan in dit dal niet. Ben je ver genoeg, dan steek je ergens de beek weer over bij één van de bruggen of gewoon schoenen uit en door het water, en je bent zo weer aan de overkant op de terugweg. Verzuim niet een bezoekje aan de Kochlöffelhütte achter in het dal bij Pölla te brengen. Er heen lopen of per auto, beide kan natuurlijk. Het is ook de verste stopplaats van de trein.

Deze Hütte heeft een hele goede keuken en een sfeervol terras. De drankjes worden bij gebrek aan voldoende stroom gekoeld met het koude water uit de Lieser in watertroggen langs het terras en de Apfelstrudel kan ik, letterlijk, warm aanbevelen. (Foto's onder)

Kinderboerderij en speeltuin bij de hut
De Kochlöffelhütte

Voor de kinderen is er naast het terras een speeltuin en kinderboerderij. Die vermaken zich dus uitstekend, zodat de ouders van het heerlijke uitzicht kunnen genieten vanuit de ruim aanwezige schaduwplekjes.

Een smal dal met 2500m hoge toppen rondom

Wie er behoefte aan heeft nog verder het dal in te gaan, is vanaf hier aangewezen op lopen. Geen asfalt meer, maar een sintelweg tot aan de Lieser waterval en nog verder de Lanisch Ochsenhütte op 1718m hoogte. Klimmen dus.

De echte liefhebber kan dan nog verder tot 2226m bij een paar mooie meertjes onder de top van de Hafner. Alleen met klimuitrusting kan dan nog de top van de Hafner op 3076m worden aangevallen, maar dat was misschien niet het idee bij 'een rustig dagje in het Pöllatal'.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.