JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Barntrup Lippenland

Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen

starstarstar_borderstar_borderstar_border 9 Km 230 Hm 3:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: Oktober 2019 - Janine R. Zwolle)


wandelkaart Barntrup

Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede en goed begaanbare bospaden, het is dus een goed toegankelijke en lichte tocht.

Voor een dagje uit kan deze route heel goed worden gecombineerd met een bezoekje aan Hameln, bekend van de rattenvanger. Elke zondagmorgen om 12.00 uur kun je er gratis de openluchtshow bezoeken.

De wandeling gaat goeddeels door het bos met soms prachtige uitzichtpunten, maar ook langs bosranden met veel mooie vijvers en beekjes.

Aan de rand van Barntrup, een klein stadje 50Km oostelijk van Bielefeld/Paderborn, liggen het plaatselijke zwembad en Ferienpark Teutoburgerwald. Daar aan de Badeanstaltsweg start de wandeling.

wandelpad langs een mooie beekje en veel vijvers

Vanaf het zwembad lopen we het asfaltweggetje verder af voorbij aan de campingingang, en houden dan rechts aan naar het paadje langs de beek die daar stroomt.

Langs dit prachtige wandelpad zijn regelmatig 'X' markeringen te vinden van het GR pad (Grote routepad) 'X5'.

Pad en het heldere beekje kronkelen parallel aan elkaar het Barntruper Stadtwald in, met op regelmatige afstand rustbankjes.

Al snel naderen we een brug en steken deze over tot de asfaltweg iets verderop. Ook deze weg recht oversteken, dan verder het wandelpad het bos in waar de eerste van vele vijvers die we nog zullen zien in beeld komt.

Het pad voert ons tussen een hele reeks vijvers en de overal aanwezige beek door, langs een schuilhut, tot een eerste Y-splitsing.

Biotoop vijver met op de achtergrond een schuilhut

We blijven daar de 'X' volgen naar links, waar ook 'Tannenklause' staat aangegeven, waarbij we ook de eerste hoogtemeters gaan maken. Al snel komen nu ook de uitzichtpunten.

De 'X' verder volgend gaan we steeds steiler langs een bosrand met links nog meer mooie uitzichten over Barntrup en het in de verte gelegen Weserbergland.

een doorkijkje op Barntrup
het pad stijgt licht door een prachtig bosgebied

Het pad komt uit op een T-splitsing met een brede 'Forstweg' bij een restaurant rechts, mooi gelegen in de bossen.

Op de splitsing gaan we linksaf, nog iets verder omhoog tot aan de volgende bocht met weer een splitsing. Daar gewoon het pad rechts aan blijven houden. Vanaf hier loopt de 'X' gelijk op met de lokale routes A2/A1/A3.

Nog even gaat het langs de bosrand met links mooie glooiende hellingen, daarna verder het bos in tot een groot kruispunt van boswegen met schuilhut.

Hier verlaten we de 'X' markering en slaan linksaf, nu de 'A' verder volgend.

De weg buigt dan naar links af waarbij we licht stijgend in een schitterend open bosgebied belanden met steeds steiler wordende hellingen om ons heen.

Na een lang recht gedeelte gaat het weer dalen en eindigt dit pad op een wandelparkeerplaats. Net voor de parkeerplaats echter gaan we rechts omhoog. De A1 en A3 worden er aangegeven.

daarna volgen er nog veel meer mooie uitzichtpunten
in een stuk klimmen we naar 315m hoogte

Steeds verder omhoog gaat het nu richting de 330m hoge Beckerberg, voortdurend door een heel mooi landschap met afwisselend bossen en open gedeelten.

Ook de uitzichten komen veelvuldiger voorbij en worden alsmaar mooier. Ook achter ons waar een van de hoogste toppen van dit gebied, de 429m hoge 'Winterberg', zichtbaar is.

Dit lange rechte pad is de 'Grensweg' op de grens van Nordrhein Westfalen en Niedersachsen. Op regelmatige afstand komen we dan ook betonnen palen en stenen tegen die dit bevestigen.

Nu kunnen we alle zijwegen negeren en steeds rechtdoor lopen tot aan een kruispunt met een blokhut rechts in het bos. Bij de blokhut, waar we de 'x' route nu kruisen, houden we een korte pauze.

nog een laatste uitzichtpunt voor we het bos ingaan
Langs deze 'Grensweg' staan op regelmatige afstand genummerde grenspalen

Hier staan we op 315m hoogte, dus als we verder rechtdoor gaan naar het hoogste punt van 330m is er weinig meer te klimmen.

Ook loopt het nu door dicht bos, zodat van uitzichten of een merkbaar bergtopje geen sprake is.

Al snel volgt weer een grote splitsing van 'Forstwege', waar het linker pad flink omlaag gaat. Ook op deze splitsing gaan we rechtdoor de A1 achterna.

Verderop dan de A1 rechtsaf aanhouden, waarna het brede pad overgaat in een onduidelijker karrenspoor.

De markeringen zijn in overvloed aangebracht zodat het pad goed te volgen is. Ook hier staan op vaste afstanden genummerde grenspalen.

Het daalt steeds verder omlaag door een mooi bos, waarbij we zelfs een enkel beekje moeten oversteken.

er moet zelfs een enkel beekje worden overgestoken

Deze zijn niet heel breed en het lukt prima om met droge voeten de overkant te halen, al was het maar omdat, waar nodig, wel een boomstam of stapsteen aanwezig is om hulp te bieden.

Wij waren er in een droge periode, zodat zelfs de stenen nauwelijks nodig waren.

De vage zijwegen kunnen we negeren, tot op een T-splitsing met een breed pad. Daar gaat de A3 rechtsaf, A1 links.

Wij gaan links waarna er een lange bocht naar rechts volgt, en we weer een splitsing bereiken.

We moeten rechtdoor, maar gaan even een 100m naar links om daar van het mooie uitzicht over de heuvels rond Selbeck te genieten. (Foto onder)

Het is hier nog 274m hoog, Selbeck verderop ligt op 200m. We keren dan terug naar de splitsing en gaan verder op het pad, op weg naar Selbeck waar we straks aan langs zullen lopen.

Vanaf 274m hoogte kijken we neer op Selbeck

Op het volgende kruispunt gaat het links en gelijk rechts, ook daar de A1 markering het bos in volgend. Al snel komen dan de enkele huizen waar Selbeck uit bestaat in beeld en er stroomt een mooi beekje langs het pad. Bij het kruispunt net achter de eerste woningen gaan we rechtdoor verder, het pad door het bos net achter de woningen langs.

en weer een schitterende vijver, mooi in het bos gelegen
bij deze vijver ligt een 'Grillplatz' met speelweide

Het beekje wordt overgestoken en dan is er rechts weer zo'n mooie vijver in het bos. (foto boven)

Verderop dan een T-splitsing met aan de overzijde nog een schitterende vijver, deze keer met speelvelden en picknickplaats. Een 'Grillplatz'. Achter het watertje zien de groene heuvels er schitterend uit.

We gaan rechtsaf en houden zo de vijver aan de linkerzijde, daarna weer rechts aanhoudend de A1 op.

Vanaf hier kunnen we steeds maar deze 'Forstweg' aan blijven houden, deels door het bos en af en toe links langs de bosrand met nog meer uitzichtpunten.

We negeren de weg linksaf, en komen dan op het volgend kruispunt bij een heel mooi gelegen 'Friedhof'. Recht oversteken brengt ons voorbij de begraafplaats weer het bos in, nu licht stijgend.

via de 'X5' route keren we terug naar de startplaats

Dit blijven we nu aflopen tot waar we links het restaurant zien liggen waar we eerder naar boven kwamen. Daar kunnen we dan linksaf weer terug naar het startpunt.

Net voor we het restaurant bereiken is er nog een mogelijkheid om eerder linksaf te slaan en via nog meer vijvers en stroompjes een stuk af te snijden.

Ook een heel mooi stukje, maar dan mis je de kans om na de wandeling bij het restaurant nog wat te drinken.

De route terug is dan eenvoudig. Gewoon de 'X5' weer blijven volgen, nu vooral omlaag, en langs de vijverpartijen en langs het beekje terug naar het startpunt.

Voor ons waren dit weer de eerste hoogtemeters na de winterstop, en het was een fijne route om weer 'even in te lopen'.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.