JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Naar de Stubaier Gletsjers

Stubaital Mutterbergalm - Dresdner Hütte - Eisgrat - Jochdohle Gipfelplattform

Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Een bezoek aan het Stubaital is niet compleet zonder een uitstapje naar de Stubaier Gletsjers, die je overal in het Stubaital altijd in de verte ziet liggen. Het letterlijke toppunt van dit bezoek is de in 2008 geopende 'Gipfelplattform', een uitzichtpunt op 3225 meter hoogte. Honderden drieduizenders liggen er aan je voeten.

Wie vanaf de Brenner het Stubaital inrijdt, kan eenvoudigweg de hoofdweg door het dal blijven volgen tot deze weg eindigt bij een grote parkeerplaats op de Mutterbergeralm bij het grondstation van de 'Stubaier Gletscher Bahnen'. Wil je optimaal van het uitzicht genieten, ga dan bij voorkeur niet in de weekeinden maar op een doordeweekse dag. En, 's morgens vroeg starten is het mooist. Na tienen wordt het er al snel drukker.

kaart

Er is ons een hete heldere dag voorspeld, dus perfect voor een dag op grote hoogte. We vertrekken vroeg vanaf onze camping in het Stubaital naar de Mutterbergalm, want we hebben al gezien hoe druk het er later op de dag kan worden. Tevens weet iedere fotograaf dat de lucht in de vroege morgen helderder en blauwer is dan later op de dag, dus nog een reden om op tijd te zijn.

Stubaier Glescher Bahn

Op 1725m hoogte bij de parkeerplaats aangekomen is er nog voldoende ruimte dicht bij het Grondstation van de Gletscherbahnen, al zijn we niet de allereersten die omhoog gaan. Vanaf de Mutterbergalm gaan de Gondels eerst naar het station Dresdner Hütte op 2308 meter hoogte. Daar kan men kiezen: Verder naar het Restaurant Gamsgarten op 2615m, of naar de Eisgrat (2850m) en daarna het uitzichtpunt met de Schaufeljochbahn tot 3165m.

Eindstation Schaufeljochbahn op 3165 meter

Daar wij van plan zijn de om de Schaufelferner Gletsjer omlaag te lopen, gaan we dus door naar de Eisgrat, een schitterend hooggelegen restaurant met heerlijk zonneterras.

Vanaf de Eisgrat nemen we de kabelbaan verder omhoog tot het eindstation bij het hoogst gelegen restaurant van Oostenrijk, de Jochdohle.

De reis omhoog tot dit eindpunt was al heel indrukwekkend, maar het mooiste moet dan nog komen.

Naast het bergstation is in 2008 op een nog 60m hogere top een nieuw uitzichtplatform gebouwd. Te beklimmen via een brede stalen trap. Die trap vallen we onmiddellijk aan, maar ook al is het slechts 60 meter, het valt zwaar tegen. Zelfs na anderhalve week in Oostenrijk met veel wandelingen op hoogte, is het zuurstofgebrek hier duidelijk merkbaar.

Buiten adem bereiken we dan het platform en kijken letterlijk onze ogen uit! Het uitzicht is overweldigend. Honderden drieduizenders zijn vanaf het uitzichtpunt zichtbaar van de Zillertal- en Stubaitaler Alpen, tot aan de Dolomieten en Kalkalpen. Hier staand zijn we blij met ons besluit op een heldere dag te wachten en de vroege morgen te kiezen.

klik op een kleine foto voor een vergroting
Gipfelplattform Schaufelferner Gletscher Gipfelplattform Schaufelferner Gletscher Gipfelplattform Schaufelferner Gletscher Gipfelplattform Schaufelferner Gletscher Gipfelplattform Schaufelferner Gletscher
Gipfelplattform Schaufelferner Gletscher Gipfelplattform Schaufelferner Gletscher Gipfelplattform Schaufelferner Gletscher Gipfelplattform Schaufelferner Gletscher
Achter het restaurant Jochdohle beginnen we aan de route over de gletsjer omlaag

Onder de indruk als we zijn, nemen we rustig de tijd om van de omgeving te genieten en veel foto's te nemen in alle richtingen.

Dan dalen we weer af tot het Schaufeljoch bergstation en lopen naar het Jochdohle restaurant. (foto) Daar liggen de eersten dan al te zonnebaden op het terras.

Voorbij het restaurant gaan we rechtsaf om achter dit gebouw af te dalen via het Gletscherpfad over de Schaufelferner gletsjer. Een afdaling van 250 hoogtemeters terug naar de Eisgrat.

Behoudens de hoogte is het geen zware of lange tocht, maar de afdaling verlengen door verder te gaan naar de Dresdner Hütte is niet aantrekkelijk. Na de Eisgrat volgt dan een gebied waar overal ijverig wordt gebouwd en de hele berghelling lijkt wel omgegraven.

Het lijkt niet aanlokkelijk om tussen de bouwmachines door verder te lopen, dus houden we het bij het eerste deel en doen heel rustig aan om er langer van te kunnen genieten. We hebben zelfs broodjes meegebracht om ergens midden op de gletsjer te kunnen lunchen.

(Een mooiere wandelroute dan hier afdalen naar de Dresdner Hütte, met schitterende uitzichten op de vele gletsjers, begint bij de Mutterbergalm en is hier beschreven)

lunchen met een geweldig uitzicht over de Stubaitaler Alpen

Na een lunch met ongelofelijke uitzichten, dalen we het laatste stuk over de gletsjer af en spelen onderweg in de sneeuw. Reni heeft het er zwaar met haar korte pootjes, maar als altijd in de sneeuw is ze dol enthousiast. Ze blijft maar om ons heen huppelen en blaffen. Haar blaffen klinkt zeer luid daar er een zware echo over het ijs terug galmt, haar aanmoedigend nog luider van zich te laten horen.

klik op een kleine foto voor een vergroting
Gletsjer wandeling omlaag naar de Eisgrat Gletsjer wandeling omlaag naar de Eisgrat Gletsjer wandeling omlaag naar de Eisgrat Gletsjer wandeling omlaag naar de Eisgrat Gletsjer wandeling omlaag naar de Eisgrat
Gletsjer wandeling omlaag naar de Eisgrat Gletsjer wandeling omlaag naar de Eisgrat Gletsjer wandeling omlaag naar de Eisgrat Gletsjer wandeling omlaag naar de Eisgrat
op het terras van het restaurant Eisgrat is het druk met zonne aanbidders

Dan arriveren we bij het restaurant Eisgrat waar het ondertussen al tamelijk druk is geworden.

Het is nog vroeg in de middag dus volgen we het voorbeeld van de andere bezoekers en zoeken een mooi plekje in de zon om de rest van de middag op het terras door te brengen.

Een hapje, een drankje, de zon en de omgeving op 2850m hoogte... wat een vakantie gevoel!

Helaas moeten we dan toch eens weer omlaag en dat doen we liever niet met de allerlaatste gondels.

Onderweg omlaag kijken we nog eens verbaasd na de drukke werkzaamheden onder ons waar nieuwe restaurants en hotels worden opgetrokken. Over een tijdje zal het er hopelijk weer aantrekkelijk worden om ook dat deel eens lopend af te leggen.

Terug op de camping zitten we dan voor de tent met de stoelen in zuidelijke richting, en zien daar in de verte de gletsjers liggen waar we vandaag een onvergetelijke dag hebben doorgebracht.

hapje, drankje, zon en geweldig uitzicht.... de perfecte vakantiedag

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.