JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Stubnerkogel Bad Gastein

Bad Gastein - Stubnerkogel - Gross Glockner uitzicht - Hangbrug - Ankogel uitzicht - Stubneralm - Salesenhütte - Bergstadl - Uitzichtpunt - Stubnerkogel - Bad Gastein

starstarstarstar_borderstar_border 8 Km 610 Hm 5:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Achter in het Gasteinertal, aan de rand van de Hohe Tauern in het Salzburgerland, ligt het toeristische stadje Bad Gastein. De kabelbaan brengt ons in een keer naar de Stubnerkogel waar we aan een geweldig mooie rondwandeling beginnen.

Deze rondwandeling over bredere en smalle bergpaden is eenvoudig, de laatste klim terug naar het bergstation echter pittig. Deze klim kan worden overgeslagen door vanaf het Mittelstation terug te keren met de Stubnerkogelbahn.

routekaart rondwandeling Stubnerkogel

In Bad Gastein is de Stubnerkogelbahn goed aangegeven en bij het dalstation ligt een grote parkeerplaats. Voor we er erg in hebben rijden we de afslag echter voorbij en als we iets verderop nog een mooi plekje zien op een andere parkeerplaats, besluiten we daar te parkeren en een stukje terug te lopen door de winkelstraat. Via een overdekte oversteek over het spoor bereiken we dan alsnog het station en kunnen we omhoog.

hoogteprofiel rondwandeling Stubnerkogel

Het centrum van Bad Gastein is na de wandeling ook zeker een bezoekje waard, dit Kurort heeft een rijke historie en mocht in het verleden al vele beroemdheden verwelkomen waaronder Elisabeth van Oostenrijk-Hongarijë, beter bekend als Sisi, Keizer Franz Josef, Franz Schubert en Johann Strauss.

de Stubnerkogelbahn Bad Gastein

Daarnaast is de 'Autoschleuse Tauernbahn' bij Böckstein erg bekend, dat is de treintunnel onder de Hohe Tauern door tussen Bad Gastein in het Salzburgerland en Mallnitz in Kärnten. Mallnitz ligt midden in de Tauern en is met deze trein, inclusief de auto, in een kwartiertje bereikbaar.

eerst maaar eens het uitzichtpunt bezoeken

Op 2230m stappen we uit de kabinebaan, checken nog eens de wandeluitrusting, en beginnen vanaf het bergstation rechtsaf naar het al zichtbare uitzichtpunt te lopen.

Dit opvallende uitzichtpunt, afgezet met rode palen, is speciaal op deze plaats gebouwd daar het vanaf deze plek uitzicht biedt op de imposante Gross Glockner.

De Gross Glockner is dan wel de bekendste bergtop, maar de dichterbij liggende bergen van de Hohe Tauern maken zeker evenveel indruk vanaf dit mooie plekje.

Daarna lopen we terug en voor het bergstation langs om aan de eigenlijke rondwandeling te beginnen. Daar zien we dan links een 140m lange hangbrug. Het wandelen wordt nog eens uitgesteld want dit moet natuurlijk wel even nader worden bekeken en getest.

het Gross Glockner uitzichtpunt het Gross Glockner uitzichtpunt het Gross Glockner uitzichtpunt het Gross Glockner uitzichtpunt
het Gross Glockner uitzichtpunt het Gross Glockner uitzichtpunt het Gross Glockner uitzichtpunt
klik op een kleine foto voor een vergroting

De Hängebrücke is indrukwekkend maar dient eigenlijk geen enkel doel. Hangbruggen zijn er overal in de Alpen te vinden, vaak is het de enige manier om een diepe kloof over te steken. Deze loopt echter vanaf een uitzichtpunt terug naar het terras van het Gipfelrestaurant, maar parallel er aan is er de weg die we net hebben gelopen. Het is alleen een extra attractie voor de toeristen en verder overbodig. Maar wel leuk natuurlijk

een 140m lange Hängebrücke

Na teruggekeerd te zijn op het hoofdpad slaan we na enkele meters nog eens linksaf om daar het uitzichtpunt te beklimmen. Vanaf het kleine topje is er een mooi uitzicht op de brug er vlak onder. Daarna dalen we weer af en gaan nu echt een stukje lopen door het brede pad over de bergrug te volgen. Bij het bergstation vandaan.

uitzicht op Bad Hofgastein
we beginnen aan de leuke afdaling

Het gaat dan rechts van de hoge mast langs, over eerst nog een mooi wandelpad met prachtige uitzichten, daarna houden we rechts aan en volgen de aanwijzingen 'Stubneralm über Wandersteig'.

Even later kunnen we tot diep in het dal beneden kijken en zien daar Bad Hofgastein, Remsach en Anger in het Gasteinertal liggen.

Daar begint de eigenlijke afdaling, een smal bergpaadje kronkelt omlaag door een schitterend natuurgebied.

De route is op regelmatige afstanden gemarkeerd met rood/wit op paaltjes en op stenen. Een verdere routebeschrijving is voor dit deel niet nodig, het pad is gemakkelijk te volgen en het wijst zich zelf.

De berghellingen zijn hier zeer afwisselend begroeid met struiken en Alpenbloemen, een kleurrijk geheel. Regelmatig wordt er gestopt om enkele opvallende bloemen te fotograferen, maar er staan zo veel soorten dat het onbegonnen werk is om alles vast te leggen.

  • afwisselende begroeiing met bloeiende struiken en Alpenbloemen
  • afwisselende begroeiing met bloeiende struiken en Alpenbloemen
  • afwisselende begroeiing met bloeiende struiken en Alpenbloemen
  • afwisselende begroeiing met bloeiende struiken en Alpenbloemen

Voor de afdaling staat ongeveer drie kwartier en dat hebben we er ook ruim voor nodig door de vele fotostops.

de Stubneralm komt in zicht

Het is een heerlijke afdaling en brengt ons uiteindelijk tot aan een houten hutje. Deze wordt in de winter gebruikt bij wat waarschijnlijk een kleine skipiste is.

Daar is het dan gedaan met het struikgewas en gaat het verder over een Alpenwei naar de weldra zichtbare Stubneralm.

Deze Alm is Bewirtschaftet, maar voor ons komt het nog te vroeg om al op het terras te gaan zitten.

Beneden moeten we dan rechts aanhouden. Niet over de brede weg maar nog meer naar rechts via een smal pad over de grashellingen.

Deze vinden we door rechts tot aan de leegstaande Skihut te lopen, en daar pal voor langs het paadje naar links langs de afrastering te gaan volgen. Dit is de 'Wandersteig Mittelstation' en het staat er op de skihut en daarna op een bordje aangegeven.

nog even over een Alpenwei, daarna het bos in

Dit paadje gaan we alsmaar blijven volgen. Eerst nog door het open veld, daarna het bos in waar het dan meer op en neer gaat langs de berghelling.

het leuke bospaadje gaat licht op en neer

Ook weer een heel mooi natuurgebied met veel variatie in de begroeiing en met regelmatig een uitzichtpunt waar de bomen het laten afweten of zijn gekapt.

Het laatste gedeelte gaat vooral door dichter bos, daar wordt het pad dan ook breder voor we bij de Rosshaltl zijn. Een klein houten huis midden in het bos.

Vanaf deze Hütte blijven we op het brede bospad rechtdoor gaan tot we het bos weer verlaten.

In de verte kunnen we het Mittelstation met de grijs/oranje kleuren dan al zien staan. Daar gaan we op af en lopen er even later links langs het gebouw. We zijn dan weer licht aan het klimmen, en komen weldra bovenlangs de kleine Salesenhütte.

Zo dadelijk gaan we aan een stevige klim omhoog naar het Bergstation beginnen. Wie dat te veel vindt kan hier vanaf het Mittelstation met de kabelbaan terugkeren naar Bad Gastein.

we lopen boven de Salesenhütte langs

De brede sintelweg omhoog gaat daarna door tot aan de volgende Hütte rechts, dat is de Bergstadl. De volgende mogelijkheid om iets te nuttigen op een terras.

Bij de Bergstadl gaan we om het gebouw heen scherp rechts omhoog, weer een brede weg die we echter nu snel gaan verlaten.

terug via het bergpaadje naar de top is een pittige klim

Even een stevige klim, dan komen we bij een mogelijkheid om linksaf de brede weg te verruilen voor een smal paadje over de groene hellingen.

Dat wordt onze route terug naar de top van de Stubnerkogel. Het paadje is rood/wit/rood gemarkeerd maar niet overal even duidelijk. Over de Alm lopen veel paden door elkaar, soms wandelpaden, maar vaak ook koeienpaadjes die verwarrend kunnen zijn.

Uiteindelijk maakt het niet veel uit en is het een kwestie van een beetje de weg omhoog blijven zoeken, zo veel mogelijk de rood/wit/rood tekens volgend.

In het laatste deel van de klim houden we meer links aan in de richting van het af en toe zichtbare ronde uitzichtpunt in de zelfde stijl als het eerste uitzichtpunt van vanmorgen.

Vlak onder dit uitzichtpunt komen we weer op een breder pad, waarop we een stukje rechts gaan, om daarna weer links een vaag paadje omhoog te zoeken naar dit uitzichtpunt.

Na de zware klim is het daar goed rusten, er zijn prima bankjes en de vergezichten zijn indrukwekkend. Niet alleen de mooie Hohe Tauern met de Ankogel, maar vanaf hier zien we ook diep in het dal de treintunnel die aan de andere zijde naar Mallnitz loopt.

pauze op het uitzichtpunt pauze op het uitzichtpunt pauze op het uitzichtpunt pauze op het uitzichtpunt
pauze op het uitzichtpunt pauze op het uitzichtpunt pauze op het uitzichtpunt
klik op een kleine foto voor een vergroting

Na de rustpauze pakken we de draad weer op. We verlaten de verhoging aan de achterzijde via de metalen bruggen langs de rotswand. Dit komt uit op een brede weg die we rechtsaf gaan volgen.

Gipfelrestaurant Stubnerkogel

Deze sintelweg loopt weer prachtig over de bergrug zodat we opnieuw van het berglandschap tot in de verte kunnen genieten, vooral bij helder weer.

We komen dan onderlangs het uitzichtpunt waar we vanmorgen stonden, daarna gaat het geleidelijk omhoog naar het bergstation van de Stubnerkogelbahn.

Voor we gaan afdalen zoeken we het ruime terras op om nog even na te praten met een verfrissing, en natuurlijk om vanaf deze zijde de Hängebrücke nog eens te bekijken.

Het was weer een hete zomerdag, maar door deze op hoogte door te brengen zeer dragelijk. Dan wordt het echter weer tijd om in het dal af te zakken en de hitte op te zoeken, we moeten nog weer terug naar het Raurisertal waar we de caravan hebben staan.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.