JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Annaberg: Dachstein Rundwanderweg

Annaberg Pommer - Mauerreith - Mahdalm - Losegg - Dachstein Rundwanderweg Gosaukamm - Durchgangscharte - (Theodor Körner Hütte) - Stuhlalm - Pommer

starstarstarstarstar 15,5 Km 1030 Hm 6:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Deze pittige rondwandeling in het Lammertal bij Annaberg in het Salzburgerland volgt een deel van de Dachstein Rundwanderweg onderlangs de Gosaukamm, dat staat garant voor een prachtige wandeldag vol verrassingen. De route is voor iedereen met wat wandelervaring over bergpaadjes goed te doen, de afdaling bij de Durchgangscharte vereist echter 'Trittsicherheit' en 'Schwindelfreiheit'. Verder bepalen de afstand en het grote aantal hoogtemeters de zwaarte van de wandeltocht.

routekaart rondwandeling Annaberg Gosaukamm

Het eerste deel van de route lopen we door mooie uitgestrekte bossen over brede boswegen, pas bij de klim naar de Mahdalm worden het smalle bergpaadjes en toenemend mooie vergezichten. De afdaling vanaf de Stuhlalm kan via een brede weg omlaag, overal in te korten door de smalle afkortingpaadjes te kiezen, of een combinatie van beide te doen.

hoogteprofiel rondwandeling Annaberg Gosaukamm
de eerste parkeerplaats Pommer

De parkeerplaats Pommer boven Annaberg is het startpunt van de wandeldag. Deze is bereikbaar door vanuit het centrum van Annaberg bij het Heimatmuseum de borden naar het dalstation van de nieuwe Donnerkogelbahn te volgen.

Voorbij dit dalstation aan de Salzburger links aanhouden naar het buurtschap Astau en dan de weg volgen tot Pommer. Bestaande uit twee boerderijen.

Wij parkeerden op de eerste parkeerplaats links met een bordje 'Pommer', dit ligt net voor de eerste boerderij die we tegen komen. Eenmaal doorlopend komen we na de gebouwen een tweede grotere parkeerplaats 'Pommer' tegen waar we ook hadden kunnen staan.

De wandelschoenen worden weer aangetrokken, het beloofd een heerlijke dag in de bergen te worden. We lopen de weg verder af langs de boerderij over de asfaltweg met rechts een mooi uitzicht op het Lammertal en het vakantiepark Astau.

kijkje op het vakantiepark Astau

Verderop is een driesprong waar een weg van links omlaag komt, daar komen we aan het eind van de dag omlaag. Nu lopen we rechtdoor naar de tweede boerderij, dat is het einde van de asfaltweg en daar gaan we vlak voor het gebouw over op een sintelpad. We passeren de slagboom en beginnen aan een geleidelijke afdaling naar het verderop gelegen bosgebied.

langs de boerderij naar het bos
een driesprong in het bos

In het bos zien we de eerste opvallende markeringen van de SalzAlpenSteig en SalzAlpenTour, een gele achtergrond met berglogo en de naam van deze GR-routes. (Grote Route/Grande Route) De SalzAlpenSteig is 233km lang en loopt van het Duitse Prien naar het Oostenrijkse Obertraun, we komen deze route vandaag en ook tijdens onze andere rondwandelingen in het Salzburgerland veel tegen.

De markeringen van deze paden zijn ook op onze Kompass wandelkaarten ingetekend, we maken er dan ook graag gebruik van om waar onze eigen geplande routes hier mee samenlopen deze markeringen te volgen, en wijzen waar mogelijk op deze wegwijzers in onze routebeschrijvingen.

In het bos gaat het alsmaar rechtdoor, heerlijk in de schaduw, met nauwelijks hoogteverschillen. We kunnen dan ook lekker stevig doorlopen en onderweg genieten van de waterloopjes en de groene omgeving.

Op de eerste driesprong die we tegenkomen moeten we rechtdoor, maar de doorwaadbare plaats door een brede beek die we daar rechts zien lokt ons even om die kant op te lopen en er over te steken. Daarna keren we terug op onze route en volgen weer lange tijd de goed onderhouden weg.

we volgen de SalzAlpenSteig

Als de weg scherp naar rechts draait is er weer een zijweg naar links die we negeren, daarna wordt de droog staande beek overgestoken en komen we bij volgende driesprong. Hier gaan we rechtsaf, de borden SalzAlpenSteig aanhoudend.

Op deze splitsing komen we een jongedame tegen die van heel dichtbij en opvallend de SalzAlpenSteig markeringen op een paal bekijkt. Ik herken gelijk waar ik naar sta te kijken, ze moet welhaast een van die vrijwilligers zijn die voor ons wandelaars de routes onderhouden en de markeringen regelmatig nalopen en bijwerken als dat nodig is. Dit beaamt ze dan ook.

Dit gedrag herken ik omdat ik dit zelf als vrijwilliger doe op het noordelijk tracé van het Noaberpad in Nederland. Al snel zijn we in een gesprek verwikkelt en legt ze deze collega desgevraagd uit hoe ze hier met sjablonen werken, en het daarom zo strak en netjes op de bomen kunnen verven. Weer wat opgestoken vandaag.

We vervolgen onze weg tot een volgende splitsing met daarbij een informatiebord en routeaanwijzers. Daar kiezen we voor rechtdoor in de richting waarin de Parkplatz Mauerreith is aangegeven. Nog een deel door uitgestrekte bossen met veel beekjes, dan komen we bij een kruising met een asfaltweg. Nu gaan we de klimspieren activeren, vanaf hier gaan we de hoogte in!

de asfaltweg, nu beginnen we aan het klimwerk

Op de kruising gaan we scherp linksaf waar een bospad omhoog loopt voorzien van de SalzAlpenSteig tekens. In het eerste deel gaat het nog heel geleidelijk omhoog en is het pad nog tamelijk breed. Bij de volgende splitsing houden we rechts aan richting de Mahdalm een donker bos in. Daarna gaat het pad steiler omhoog tot we op de brede weg uitkomen bij een woning en de parkeerplaats Mauerreith.

het pad naar Mauerreith

Om het pas gebouwde huis heen gaan we rechts en kunnen we nog even van het uitzicht genieten voor we op de volgende driesprong weer links omhoog het bos in lopen.

Hier wordt het al snel een hol pad door dicht bos waar het tamelijk drassig is. We kunnen echter wat hogerop rechts tussen de bomen lopen waar de ondergrond wel droog is.

Even later zien we dat we dadelijk het dichte bos achter ons gaan laten, daar vinden we weer een brede weg waar we recht over kunnen steken. Opnieuw een wandelpad. Het pad wordt steeds smaller, bijna overwoekerd door struiken en grassen. Aan de bomen is te zien dat we al aardig op weg zijn naar de boomgrens en soms is er al een lichting waardoor de uitzichten links in het Lammertal toe gaan nemen.

Het paadje wordt nog steiler, tot we meer naar rechts gaan en het plotsklaps waterpas verder gaat. Daar lopen we weer op een dichter stukje bos af.

het uitzicht neemt nu toe
bijna lopen we de brug voorbij

Tussen de bomen sluiten we aan op een vaag karrenspoor dat daar van rechts komt, we volgen deze rechtdoor het bos in. Daarbij hebben we nog steeds de markeringen van de SalzAlpenSteig in zicht.

Op de volgende kruising met de brede weg lopen we enkele meters naar rechts om daarna gelijk weer links het smalle pad omhoog te kiezen. Tussen de dichte struiken door even steil omhoog, de natuur wordt met elke stap boeiender en het pad slechter.

In een stukje groen veld moeten we rechts aanhouden over een smalle plankenbrug om een greppel over te steken, daar zijn de markeringen niet erg duidelijk en bijna waren we dan ook rechtdoor gegaan.

Als we daarna nog eens op de brede weg staan is er geen paadje meer aan de overzijde, deze keer gaan we over de sintelweg rechts in de richting van de lichting. Tot aan de haarspeldbocht aan de rand van een mooie Alm.

We staan hier voor de Lederingalm, slechts een weiland met enkele houten hutjes. Als we de haarspeldbocht enkele meters naar links volgen, zien we rechts om het weiland heen weer een smal paadje omhoog gaan. Die moeten we nu hebben.

aan de rand van de Lederingalm

Het gaat eerst nog een stukje langs de bosrand, daarna loopt het pad langs de afrastering aan de bovenkant van de Alm langs. Het wordt vanaf hier eindelijk open terrein en het uitzicht is dan ook fantastisch. Dan verlaten we de afrastering en gaat het naar links omhoog tot aan een vaag karrenspoor.

bovenlangs de Alm met fraaie vergezichten

Recht voor ons op het topje staat een hele mooie picknickbank, we moeten op het karrenspoor echter eerst links en daarna rechtsaf slaan om daar te komen. We hebben een heerlijk plekje voor de lunch gevonden met een geweldig uitzicht!

  • de perfecte plek gevonden voor de lunch
  • de perfecte plek gevonden voor de lunch
  • de perfecte plek gevonden voor de lunch
steeds weer het brede pad kruisen

Het lunchpakket uit onze rugzakken gaat er lekker in, maar lang mag het niet duren. We hebben nog een hele weg te gaan, het mooiste deel van de wandeling gaat nu pas echt beginnen.

We volgen het graspad links van de picknickbank langs verder omhoog richting Mahdalm. Weer komen we uit op de brede weg vlak bij een grote schuur.

Om het smalle pad omhoog te vinden moeten we links de weg aanhouden en gelijk na de schuur weer rechts omhoog. Het smalle paadje lijkt daar erg drassig zodat we besluiten hier maar de brede weg omhoog te blijven volgen. Dat doen we tot deze scherp naar rechts draait en hoger op de helling terug gaat in de richting waaruit we kwamen.

Daar zien we even later een driesprong van brede wegen voor ons, maar voor we die splitsing bereiken kruisen we weer het smalle pad. Daar hadden we van rechts omhoog moeten komen, nu pakken we het pad weer op door er links te gaan.

Nog eens steken we de brede weg recht over, even later lopen we op een klein houten hutje af dat daar midden op de Alm staat.

het wandelpad kruis de brede wegen

Op een muur van dit hutje zijn ook weer routemarkeringen aangebracht, daarna blijven we het paadje volgen tot aan het einde van de afrastering links bij weer een brede weg. Nu moeten we de brede weg naar links nemen, slechts een kort stukje, want na de bocht zien we de Mahdalm dan al voor ons liggen. Tevens het eindpunt van deze weg.

nog enkele meters naar de Mahdalm

In de Alpen zijn veel Bewirtschafteter Hütten te vinden, waarvan sommigen op een wel heel bijzonder plekje staan. Daar is de Mahdalm er een van. Pal aan de rand van een steile helling, een ruim terras er omheen, en natuurlijk een heerlijk uitzicht vanaf het terras. De weersomstandigheden zijn voor het uitzicht nog niet optimaal, maar dat het hier bij helder weer prachtig is dat is onmiskenbaar. Wij blijven er nu niet hangen, want we hebben nog maar pas onze lunchpauze gehad. Later deze vakantie maken we nog een wandeling vanaf de andere zijde hier naartoe, misschien is de timing dan beter om er even te gaan zitten.

rond de prachtig gelegen Mahdalm rond de prachtig gelegen Mahdalm rond de prachtig gelegen Mahdalm rond de prachtig gelegen Mahdalm
rond de prachtig gelegen Mahdalm rond de prachtig gelegen Mahdalm rond de prachtig gelegen Mahdalm
klik op een kleine foto voor een vergroting
op weg naar het topje van de Losegg

Omdat we eerst bij de Hütte zijn gaan kijken zijn we voor de route iets te ver doorgelopen. We moeten terug naar het pad waar deze langs de eerste stal links van de weg loopt. Pal langs de stal gaat een paadje door de wei, route 57a.

Het hekje doorsteken, langs de stal en dan nog een hek, daarna gaat het naar rechts over de Alm omhoog. Eerst nog een moeilijk begaanbaar pad, stuk gelopen door de koeien, daarna wordt het beter en kunnen we genieten van het enorme vergezicht en nog eens terugkijken naar die mooi gelegen Mahdalm.

Waar het paadje pal langs een afrastering loopt gaat het even heel steil omhoog, maar de inspanningen worden daarna beloond bij de aankomst op het 1647m hoge topje van de Losegg. Een echte 'uitzichtberg' compleet met picknickbank.

Vanaf hier zien we voor het eerst de indrukwekkende rotspieken van de Gosaukamm aan de overzijde, daar gaan we straks links onderdoor lopen over de Dachstein Rundwanderweg.

Hoe mooi deze Kamm er vanaf hier uit ziet weten we door een tweede bezoek aan dit topje later in de vakantie als onderdeel van onze route vanuit Filzmoos. Vandaag hangen er helaas wolken rond de toppen en blijft de ruige rotswand verborgen. Dit heeft echter ook zijn charme.

Zicht op de Gosaukamm, helaas in de wolken verborgen
op de Mahdriedel Sattel

Op de Losegg top houden we rechts aan, langs het watertje, daarna gaan we afdalen naar een Sattel tot boven de Sulzkaralm. Daarvoor moeten we nog wel tussen de Alpendennen door, ons door een hekje wringen, om dan gemoedelijker af te dalen tot een kruising op het laagste punt van de Mahdriedel Sattel op 1625m hoogte.

Vlak voor het kruispunt met routeborden kunnen we links of rechts om een bosje aanhouden, wij kiezen links en maken daarmee een slechte keuze. Tenminste, als er nog onlangs regen is gevallen. Dit is een stukje met leemachtige aarde dat toch al plakkerig en glad is, en zeker als daar een kudde koeien doorheen is getrokken. Maar goed, we komen er doorheen en gaan dan op de kruising linksaf.

Dit pad naar links is onderdeel van de Dachstein Rundwanderweg naar de Stuhlalm, aangegeven als zwarte route. Voor gevorderden dus. Deze kwalificatie is terecht vanwege de afdaling bij de Durchgangscharte, maar zoals ik in de inleiding al aangaf is deze voor wandelaars met wat bergervaring die geen last van hoogtevrees hebben heel goed te doen.

imposante bergwereld van de Gosaukamm

Het begint eenvoudig, een leuke route tussen de Alpendennen door met hindernissen in de vorm van veel gladde boomwortels. Steeds zijn er ook weer open gedeelten en lopen we weer wat gemakkelijker. Daarna komen we duidelijk meer in rotsgebied en verandert de ondergrond. Enkele smalle stukjes, soms zo smal dat er kettingen zijn aangebracht om het veilig te houden. Maar ook steeds weer lekkere doorstapstukjes.

Terwijl we steeds meer naar rechts om de berghelling heen gaan zien we op een bepaald moment in de verte voor ons een steile puntige bergkam. Daar gaat het pad straks onderlangs, en aan het einde van dit kammetje zullen we aan de steile afdaling beginnen. De Durchgangscharte.

onderweg over de Dachstein Rundwanderweg onderweg over de Dachstein Rundwanderweg onderweg over de Dachstein Rundwanderweg onderweg over de Dachstein Rundwanderweg onderweg over de Dachstein Rundwanderweg
onderweg over de Dachstein Rundwanderweg onderweg over de Dachstein Rundwanderweg onderweg over de Dachstein Rundwanderweg onderweg over de Dachstein Rundwanderweg
klik op een kleine foto voor een vergroting

En dan is het zo ver, we lopen onderlangs de schitterende Kamm en komen aan bij de doorgang naar de afdaling. De gele borden schrikken vooral mij af; Woorden als 'Trittsicherheit' en 'Schwindelfreiheit' maken mij snel zenuwachtig, maar Janny denkt daar heel anders over en wordt alleen maar enthousiaster. Ik dring aan om hier niet lang te dralen en gelijk maar door te lopen, want doorgaans wordt ik pas weer rustig als we eenmaal aan de Steig zijn begonnen en ik zie dat het allemaal wel mee valt. Dat is ook deze keer het geval, zodat omkeren niet nodig blijkt.

Afdaling bij de Durchgangscharte Afdaling bij de Durchgangscharte Afdaling bij de Durchgangscharte Afdaling bij de Durchgangscharte
Afdaling bij de Durchgangscharte Afdaling bij de Durchgangscharte Afdaling bij de Durchgangscharte
klik op een kleine foto voor een vergroting

De afdaling is echt geweldig, en er zijn voldoende veiligheidkabels aangebracht om de gevaarlijkste delen toch redelijk eenvoudig door te komen. Het eerste stukje is het meest steile deel, daarna is het een kwestie van alsmaar zigzag omlaag tot onder in het dal.

klauteren over rotsblokken
op de Alm is het weer klimmen

Beneden tussen de Alpendennen aangekomen kijken we nog even terug naar het pad omlaag, vanaf hier lijkt het heel indrukwekkend wat we zojuist hebben gedaan.

Vanuit het diepste punt loopt het pad weer omhoog, hoewel 'pad' hier wel een groot woord is. We moeten vooral over rotsblokken klimmen en opletten dat we niet in een van de vele gaten glijden.

Het is maar een kort stukje, daarna komen we weer op een goed begaanbaar pad en gaat het naar links verder over een gedeelte dat de naam Bibel Steig heeft gekregen.

Zodra we weer op een Alm aankomen moeten we weer klimmen, het pad is daar wat vaag maar de wit/rood markeringen op de stenen in het veld maken duidelijk waar we ongeveer langs moeten lopen.

Dan wordt het nog steiler op weg naar het hoogste punt waar we dan weer een wegwijzer zien staan bij een houten hut.

duidelijke routemarkeringen

Bij de wegwijzer moeten we rechtdoor over de Alm aanhouden naar de Stuhlalm, het duidelijke wit/rood op de verspreid neergelegde rotsblokken door het veld volgen. We kunnen echter ook nog even naar links gaan, vanaf hier is het volgens het bord maar 5 minuten lopen naar de Theodor Körner Hütte. Vanaf die Almhütte loopt daarna een breed pad naar de Stuhlalm.

de daken van de Stuhlalm

Wij kiezen voor rechtdoor en volgen de gekleurde stenen. Ergens in de wei missen we waarschijnlijk een markering, we raken het spoor bijster en lopen daarna rechtdoor over het grasland zonder duidelijk pad.

bij de Stuhlalm is het stil

Dit maakt niet uit, want de daken van de gebouwen rond de Stuhlalm zijn dan al te zien, en even later ook de weg tussen de Theodor Körner Hütte en de Alm. Daar houden we maar een beetje op aan en gaan dan op het pad rechts naar de Bewirtschafteter Hütte.

Buiten staan enkele tafels met banken, maar de parasols zijn omlaag en andere gasten zien we ook niet. De Hütte lijkt wel verlaten.

Voorbij de Stuhlalm volgen we het karrenspoor en houden op de Y-splitsing links aan. Een lange kaarsrechte weg omlaag die weer hele mooie vergezichten te bieden heeft.

Deze weg begint recht, daarna slingert het helemaal door omlaag tot ons startpunt bij de parkeerplaats Pommer.

Het is echter wel een hele lange route omlaag als we alleen de brede weg blijven volgen, maar er is een korter alternatief beschikbaar.

Na de eerste scherpe bocht naar links begint een paadje rechts omlaag te lopen. Dit paadje, route 54, gaat rechtstreeks maar wel steiler omlaag. Het pad kruist onderweg omlaag steeds het brede pad na elke lus.

De eerste afslag naar het smalle pad slaan we over, we blijven de brede weg aanhouden tot deze weer in een haarspeldbocht naar rechts gaat. Daar kiezen we wel links het smalle paadje om zo een deel af te korten, zo wisselen we het zwaardere steile afdalen af met soms een deel over de brede weg waarop we dan stevig door kunnen stappen.

recht pad omlaag naar Pommer

In het laatste deel houden we weer de weg aan, deze komt uiteindelijk uit op de asfaltweg door Pommer waar we zijn begonnen. Vanaf de splitsing moeten we rechtsaf terug naar onze wagen op de eerste parkeerplaats, wie is doorgereden naar de tweede parkeerplaats zal zijn auto hier links om het hoekje terugvinden.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.