JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Filzmoos Dachstein rondwandeling I

Wöhrerhütte - Hofpürglhütte - Dachstein Rundwanderweg Austriaweg - Losegg top - Mahdalm - Sulzkaralm - Arzbergalm - Kirchgasshütte - Wöhrerhütte

starstarstarstar_borderstar_border 10 Km 750 Hm 5:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Onze rondwandeling bij Filzmoos bevat een deel van de Dachstein Rundwanderweg, een garantie voor een schitterende tocht met prachtige uitzichten over goed begaanbare en gemarkeerde wandelpaden. De route is niet zwaar, maar kan wel eenvoudig via wandelpad 601 naar de Arzbergalm en verderop via de 632 naar de Sulzkaralm worden ingekort.

De rondwandeling start met een pittige klim naar de Dachstein Rundwanderweg, daarna zijn er geen lange stijgingen meer en gaat het wat op en neer over smalle leuke bergpaadjes. Na de Sulzkaralm dalen we geleidelijk af via hoofdzakelijk brede halverharde wegen terug naar de parkeerplaats.

routekaart rondwandeling Filzmoos Dachstein

Het startpunt ligt aan een tolweg. Deze Mautstrasse door het Hinterwenkl Tal bij Filzmoos in St. Johann im Pongau begint vlak achter het centrum van Filzmoos. We rijden in het centrum van het toeristische dorp tot aan de rotonde en gaan daar richting het noorden de winkelstraat in. Deze asfaltweg blijven we aanhouden en volgen de weg langs de beek tot we Filzmoos verlaten en even later bij de slagboom aankomen die de toegang tot de tolweg aankondigt.

hoogteprofiel rondwandeling Filzmoos Dachstein

De Mautstrasse is een smalle asfaltweg het prachtige natuurgebied in maar splits zich verderop bij een brug links van de weg in rechtdoor een asfaltweg verder omhoog naar de Oberhofalm, en links over de brug een halfverharde weg naar de Wöhrerhütte. Wij kiezen links en rijden de brug over.

Het gaat alsmaar omhoog en al snel volgen een aantal splitsingen. We blijven steeds rechtdoor de Wöhrerhütte aanhouden, en na een rit van twintig minuten zien we het eindpunt van deze weg bij een aantal gebouwen en een parkeerplaats.

parkeerplaats bij de Wöhrerhütte

Op de parkeerplaats is het zeer druk, een boerin helpt een aantal nieuwkomers een plaatsje tussen de overal rondlopende koeien te vinden om de wagen te parkeren.

parkeerplaats bij de Wöhrerhütte

Het is een stralende dag en we verheugen ons bij zien van de Bischofsmütze tijdens het aantrekken van de wandelschoenen al op de mooie tocht. Daar boven lopen we straks onderlangs dit opvallende rotsmassief in de vorm van de mijter van Sinterklaas. Het is nu al indrukwekkend!

Vanaf de parkeerplaats lopen we de weg verder omhoog tot deze in een kommetje naar links gaat. Daar gaan we bij de richtingaanwijzer rechtsaf, omhoog naar de Hofpürglhütte over wandelroute 611/34B.

Het wordt snel smaller en wordt dan een bergpaadje waarop we in een ruk omhoog klimmen tot de aansluiting met de Dachstein Rundwanderweg net onder de Hofpürglhütte.

Een stevige klim van 350 hoogtemeters, maar met het uitzicht vanaf de Alm een plezierige bezigheid waarbij we ons niet haasten om boven te komen.

de prachtige klimm naar de Dachstein Rundwanderweg de prachtige klimm naar de Dachstein Rundwanderweg de prachtige klimm naar de Dachstein Rundwanderweg de prachtige klimm naar de Dachstein Rundwanderweg
de prachtige klimm naar de Dachstein Rundwanderweg de prachtige klimm naar de Dachstein Rundwanderweg de prachtige klimm naar de Dachstein Rundwanderweg
klik op een kleine foto voor een vergroting

In een rustig maar gestaag ritme lopend blijven we omhoog gaan tot we een splitsing bereiken met daarbij weer een richtingaanwijzer.

over de Dachstein Rundwanderweg

Hier zijn we aangekomen op de Dachstein Rundwanderweg, tevens de Austriaweg. We moeten er linksaf.

Voor een bezoek aan de prachtige Hofpürglhütte moeten we hier eerst rechtsaf en nog een klein stukje door klimmen. Wij gaan deze Hütte echter later bezoeken via een wandeltocht vanaf de andere kant en laten deze kans daarom vandaag lopen.

De Dachstein Rundwanderweg is een meerdaagse wandeltocht die helemaal om het Dachstein Gebirge heen loopt. Tijdens onze vakantie in het Salzburgerland hebben we verschillende rondwandelingen gedaan met daarin opgenomen een stukje van deze schitterende route en overal waar we dit hebben gedaan kwamen we zeer goed begaanbare paden tegen en duidelijke routeborden. En ook hier is dit het geval.

Het uitzicht is bij elke stap die we maken geweldig mooi, natuurlijk rechts van ons de toppen van de Gosaukamm waar we vlak onderlangs lopen en links kijken we in de verte tot aan de besneeuwde toppen van de Hohe Tauern.

plaatjes vanaf de Dachstein Rundwanderweg plaatjes vanaf de Dachstein Rundwanderweg plaatjes vanaf de Dachstein Rundwanderweg plaatjes vanaf de Dachstein Rundwanderweg
plaatjes vanaf de Dachstein Rundwanderweg plaatjes vanaf de Dachstein Rundwanderweg plaatjes vanaf de Dachstein Rundwanderweg
klik op een kleine foto voor een vergroting

Er zijn geen splitsingen met andere paden zodat we het pad alsmaar blijven volgen, licht op en neer over de berghellingen. Hier en daar moet er een stukje met los liggende stenen worden overgestoken, maar niets spannends.

Uiteindelijk komen we bij een afrastering met daarin een hek. Er staat ook weer een routebord bij want we hebben de eerste splitsing bereikt. We besluiten hier onze lunchpauze te beleggen want het uitzicht is er top en er liggen verschillende rotsen en planken die prima als tafel of stoel inzetbaar zijn.

de perfecte plek voor de lunch
een kudde paarden op de Alm

Deze splitsing is de eerste mogelijkheid om de wandeling in te korten. Ga hier dan links omlaag over de 601 tot de volgende splitsing bij de Arzbergalm. Daar dan weer links gaat het terug naar het startpunt.

Wij gaan rechtdoor en vervolgen de weg naar de Sulzkaralm. Het gaat op de zelfde manier verder dan voorheen, zonder steile gedeeltes, en we behouden het zicht op de prachtige toppen naast ons van de Mosermandl Eiskar, Kamplbrunnspitze en Lechkogel. Allemaal bergtoppen tussen de 2000 en 2100m hoog.

Verderop gaat het dan een gebied in met twee meter hoge Alpendennen die je veel rond de bomengrens kunt vinden. Regelmatig verlaten we de Alm om een stukje tussen deze fraaie dennen door te lopen.

in de verte ligt de Sulzkaralm
steeds weer door bosjes Alpenden

Nadat we een uitloper van de berghelling hebben gerond en weer eens tussen de Alpendennen vandaan komen, zien we in de kom voor ons voor het eerst de Sulzkaralm liggen.

Dan zijn we er echter nog niet, er volgen nog meer bosjes en open gedeelten voor we hoog boven deze Alm aankomen bij de volgende splitsing.

Dit is de tweede mogelijkheid om de rondwandeling te bekorten. Hier loopt het wandelpad 632 rechtstreeks omlaag naar de Almhütte. Vanaf de Hütte kan onze beschrijving weer worden opgepakt omdat wij via een omweg daar later ook nog langs zullen komen.

Wij blijven op de splitsing rechtdoor gaan hoog boven de Sulzkaralm langs, waarbij we worden verrast door trompetmuziek vanaf het terras van de Alm dat heerlijk langs de berghelling galmt.

de splitsing boven de Salzkaralm komt in zicht

Rechtuit doorlopen betekent hier weer dat we nog eens tussen de Alpendennen duiken, deze keer ook met soms wat hogere bomen.

veel paden bij elkaar op de Mahdriedel

Wanneer we helemaal om de Alm heen zijn gelopen komen we bij een kruising van paden met daarbij veel route- en informatieborden. Dit is de Mahdriedel.

Hier gaan we de Dachstein Rundwanderweg verlaten die er rechts gaat, door nu recht over te steken in de richting van het topje van de Losegg dat we er zien. Daarbij volgen we de aanwijzingen richting Annaberg en Mahdalm.

Eerst dalen we een beetje om daarna aan het klimmetje naar de top van de Losegg op 1647m te beginnen. Geen lange klim maar wel pittig omhoog.

Bijna boven passeren we een hek en gaan weer een bosje in, maar als we daar weer uitkomen worden we vergast op schitterende vergezichten. Op het topje staat een picknickbank en daar maken we dankbaar gebruik van.

Met onze rondwandeling Annaberg hebben we dit topje al eens bezocht, toen was het echter mistig. Reden om dit nog eens in deze route op te nemen met een tweede kans op het uitzicht dat we er verwachtten te vinden. Dat wordt nu helemaal waargemaakt!

rond de top van de Losegg rond de top van de Losegg rond de top van de Losegg rond de top van de Losegg
rond de top van de Losegg rond de top van de Losegg rond de top van de Losegg
klik op een kleine foto voor een vergroting
aankomst bij de Mahdalm

Na een pauze op de picknickbank met wat te drinken en een appeltje, gaan we weer op weg. Verder naar de Mahdalm.

We moeten daarvoor vanaf de top links aanhouden langs de afrastering, een heerlijke afdaling rechtstreeks naar de Alm.

Alleen in het laatste stukje voor we de Alm bereiken is het tamelijk modderig en moeten we onze eigen weg zoeken tussen de diepe gaten veroorzaakt door de hoeven van de koeien.

Achter een grote schuur gaan we links via een hekje het erf van de Alm boerderij op en houden op de brede weg links aan naar de Almhütte.

De Mahdalm ligt pal aan een steile berghelling met een ruim terras er omheen. Het uitzicht vanaf het terras is geweldig voor wie er iets wil gebruiken.

  • de mooi gelegen Mahdalm
  • de mooi gelegen Mahdalm
  • de mooi gelegen Mahdalm
de helling wordt steil, het pad smal

Wij moeten nu links houden, tussen de Hütte en het 'toiletgebouw' door naar een hek in de weide afrastering.

We passeren het hekje en volgen het paadje over de Alm onderlangs terug richting de Sulzkaralm.

Op de weide is het een prima paadje, verderop wordt de berghelling echter veel steiler en wordt het pad zeer smal. Het kronkelt heerlijk langs deze berghelling, maar soms gaat het rechts van ons tamelijk steil omlaag. Dit is het lastigste deel van deze route, maar gevaarlijk wordt het nergens.

Ook hier zijn er geen andere paden en splitsingen, het gaat in een keer door tot aan de volgende Almhütte.

aankomst op de Sulzkaralm

Het pad komt achter de Sulzkaralm uit bij de koeienstal, daar kunnen we rechts omheen om aan de voorkant bij het terras uit te komen.

Even hebben we nog hoop dat de trompettisten er nog iets van zich laten horen, maar helaas zien we geen mensen met muziekinstrumenten op het volle terras.

Voor het terras gaan we over op het brede pad recht van de Alm af. Dit is de 601.

Hier gaat het wat licht op en neer, maar eenmaal in het verderop gelegen bos steeds meer omlaag. Na alle bergpaadjes is het even fijn om een breed pad te volgen, we kunnen weer lekker doorstappen terug richting het startpunt. Ook nu weer wisselen open gedeelten met vergezichten en dichtere stukken bos elkaar af.

over een brede weg door het bos terug

Een tijdje later zien we een lange afdaling voor ons met beneden een scherpe bocht naar rechts in de weg. De weg buigt hier voor een diepe kloof langs waarin een beekje stroomt. Dat is het punt waar we de brede weg gaan verlaten.

afdaling tot aan een kloof

We moeten met de bocht naar rechts meelopen en dan aan het einde van de bocht linksaf overstappen op het smalle paadje het dal in. (Let op, hier niet het eerste pad naar links vóór de bocht nemen) We houden aan op het paadje dat we aan de overzijde weer uit de kloof zien komen.

schitterend wandelpad door mooie natuur

Eenmaal op het smalle pad is er weer een richtingaanwijzer, we richten ons op de 601/607 naar de Aualm.

we gaan de kloof in

Dan gaan we een draaihekje door, ronden de kloof met het beekje en keren terug naar het leuke paadje.

Al snel is er weer een splitsing, daar blijven we rechtdoor gaan op de 607 naar Aualm.

(Links gaat hier de 601 omhoog, hier komen de gebruikers van de eerste afkorting van deze route omlaag.)

Het smalle paadje gaat daarna weer verder als breder graspad en mooie vergezichten op de Gosaukamm en stukken bos blijven elkaar afwisselen. Een erg mooi stukje natuur waar we nu doorheen lopen.

Tot aan het startpunt kunnen we nu alsmaar de weg blijven volgen, alleen vlak voor we de Alm met de Wöhrerhütte en Kirchgasshütte bereiken is er nog een mogelijkheid om een stukje af te korten via een smaller paadje naar rechts.

een lichte wandeling terug naar het startpunt

Deze afkorting komt verderop weer op het brede pad uit zodat we het laatste stukje omlaag alleen de mogelijkheid van de brede weg hebben.

Na enkele scherpe bochten omlaag zien we dan het groepje gebouwen terug waar onze wagen ergens tussen staat geparkeerd.

Het eerste dat we op de Alm tegenkomen is de Kirchgasshütte, we staan dan pal boven het aantrekkelijke terras van deze Almhütte. We nemen er plaats op de enorme bank en even later genieten we van een lekker koud biertje. Heerlijk na een fijne wandeldag in de bergen.

Daarna zoeken we de auto op en beginnen we aan de leuke rit omlaag over de Mautstrasse, en dan vanuit Filzmoos terug naar onze camping in Abtenau waar onze caravan staat met nog veel meer mooie uitzichten vanuit de voortent.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.