JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Gosaukamm Vordere Gosausee

Gosausee - Gosaukammbahn - Sonnenalm - Zwieselalmhütte - Edtalm - Ameisensee - Sonnenalm - Steig Gosausee - Gosausee

starstarstarstar_borderstar_border 12 Km +650/-1200 Hm 5:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


De prachtige rondwandeling in het Salzburgerland boven de Gosausee aan de voet van de Gosaukamm is een lichte wandeling, alleen de afdaling over de Gosausee Steig is pittig. Het is echter mogelijk om met de kabelbaan terug te keren en de Steig over te slaan.

Deze route loopt door een heerlijk golvend landschap met onvoorstelbaar mooie uitzichten naar alle kanten. Vooral het steeds weer terugkerende zicht op de Gosaugletscher, de Gosaukamm en de blauwe See diep beneden, dragen bij aan een heerlijke wandeldag. Kies hiervoor een heldere zonnige dag!

routekaart rondwandeling Gosausee en Gosaukamm

De hoogtemeters van deze rondwandeling verlopen behoudens de Steig vooral geleidelijk, de paden zijn brede halfverharde wegen en veel smalle maar goed begaanbare bergpaadjes. Onderweg komen we langs verschillende berghutten met bijbehorende terrasjes. Eten en drinken is dus volop verkrijgbaar.

hoogteprofiel rondwandeling Gosausee en Gosaukamm

We beginnen onze wandeldag door met de Gosaukammbahn omhoog te gaan naar 1475m. Het dalstation van de Bahn is te bereiken vanuit Gosau en daar het Hintertal in te rijden tot helemaal achter in het dal. De kabelbaan is in Gosau goed aangegeven en er is voldoende parkeerruimte aanwezig.

aan de oever van de Gosausee

Vanaf de parkeerplaats moet er een eindje omhoog worden gelopen naar het kabelbaanstation. Voor we instappen lopen we echter nog even aan het gebouw voorbij om daar te gaan kijken naar de bezienswaardige Vordere Gosausee.

uitzicht in het Hintertal

Het is een prachtig gelegen zwemmeer met souvenir winkel en een ruim terras waarop we aan het eind van de dag nog kunnen gaan zitten nagenieten.

Omdat wij van plan zijn om via de Steig terug te gaan kopen we een enkeltje omhoog. Even later stappen we uit bij het bergstation en maken we onze wandeluitrusting klaar voor de dagtocht.

Vanaf het station volgen we een grote groep toeristen en de wegwijzers naar de Sonnenalm en een aangegeven 'Aussichtsberg'.

Het uitzicht begint gelijk al goed, we zien nu in de diepte de Vordere Gosausee met daarboven in de verte de Gosaugletscher. We zijn dan ook heel dicht bij de imposante rotsformaties van de Gosaukamm.

dichtbij de imposante Gosaukamm
de Sonnalm Hütte komt in zicht

Het is een breed pad omhoog, deels door het bos. Bijna op hoogte passeren we eerst de Gablonzer Hütte, en gaan dan op alle splitsingen rechtdoor naar de Sonnenalm Hütte.

Voor we daar zijn kijken we nog eens achterom naar de Gablonzer Hütte met daar achter de gletsjer, een prachtig plaatje.

Bij de Sonnenalm gaan we het hek door en lopen achter het terras langs in de richting van het kabelbaan station.

Na dit station gaat het verder omhoog naar het verderop gelegen topje. Dit is het uitzichtpunt, afgezet met hekken om bezoekers van de rondlopende paarden en koeien te scheiden.

Op het uitzichtpunt is het nog druk, de meeste toeristen keren vanaf hier echter terug naar de uitnodigende terrassen op de Almen zodat we daarna aan een rustiger wandeltocht kunnen beginnen. Maar natuurlijk niet voordat we zelf ook de vergezichten hebben bewonderd.

het uitzichtpunt Sonnenalm het uitzichtpunt Sonnenalm het uitzichtpunt Sonnenalm het uitzichtpunt Sonnenalm
het uitzichtpunt Sonnenalm het uitzichtpunt Sonnenalm het uitzichtpunt Sonnenalm
klik op een kleine foto voor een vergroting

We vervolgen onze weg door aan de andere zijde van het uitzichtpunt af te dalen via het pad dat daar door het gras loopt, in de richting van een verderop gelegen lager topje. Vanaf het uitzichtpunt zien we al dat het pad nog voor dat topje rechts gaat en dan afdaalt.

we volgen het pad rechts omlaag

Het gaat dan alsmaar omlaag waarbij het pad zigzag over de skihelling gaat en langs enkele stukjes bos naar onze volgende bestemming de Zwieselalmhütte. Op verschillende plekken is het mogelijk om de lange zigzag-halen van het pad af te korten via steilere paadjes of door af te dalen over het gras van de skihelling.

aan de voet van de Gosamkamm
afdaling naar de Zwieselalm

Bijna beneden aangekomen wordt het bosrijker en het pad smaller. Hier en daar moeten we zelfs even korte stukjes tussen rotsblokken omlaag klauteren.

Regelmatig zien we dan de Zwieselalm al onder ons liggen, mooi in een kommetje tussen prachtige hellingen.

Na een laatste steiler stukje komen we uit bij een brede weg vlak achter de Hütte.

Hier kunnen we de brede weg naar rechts nemen of net ervoor het smalle paadje rechts dat ons bij de achterzijde van de Zwieselalm uit laat komen.

Via het terras, waar het al tamelijk druk is, lopen we alsnog door naar de brede weg en gaan daarop naar rechts.

langs het terras van de Zwieselalm

Het pad over de Alm loopt in de richting van een bosgebied. Gelijk bij de eerste bomen is er weer een splitsing. Daar slaan we linksaf.

het pad wordt een bergpaadje

We lopen dan het bos in en blijven daar rechtdoor gaan. Bij het verlaten van het bos wordt het pad weldra smaller en loopt het over een ski-piste. Het buigt meer naar rechts en wanneer de berghelling steiler wordt, verlaten we de skipiste via een draaihekje. Het pad wordt dan een bergpaadje.

Even later dalen we verder af door het bos. In het bos komen we bij een splitsing waarop we links gaan, daar wordt de Edtalm aangegeven.

Bij het verlaten van het bos is er nog eens een splitsing, deze keer kiezen we voor rechts/rechtdoor en steken daarmee de skihelling recht over naar de bosrand aan de overzijde.

Net voor we dat bos bereiken valt het ons op dat we op dat moment rechts een adembenemend mooi uitzicht krijgen op de Gosausee en het Dachstein Gebirge met de Grosse Gosaugletscher. Een mooier plekje voor de lunchpauze is niet denkbaar, zodat we ons in het gras laten zakken om er in alle rust de meegebrachte broodjes te eten.

  • lunchen met een perfect uitzicht
  • lunchen met een perfect uitzicht
  • lunchen met een perfect uitzicht

Na de onderbreking gaan we terug naar het pad en lopen het bos in. Daar zien we na enkele meters weer een splitsing, deze keer gaan we rechtdoor. Het is een karrenspoor dat licht omhoog verder het bos in gaat.

we moeten de wei oversteken door het gras

Het pad komt uit bij een verlaten houten stal. Voor het bouwwerk gaan we links en klimmen dan nog wat door.

Dan komen we bij een afrastering om een weide. Aan de overzijde links staan enkele houten (vakantie-) huisjes.

We gaan het hek door en lopen dan door het gras de wei over waarbij we de afrastering rechts van ons een beetje volgen.

Dit brengt ons voorbij de huisjes naar een draaihekje met er achter een kruispunt van brede wegen.

Daar steken we recht over en kiezen voor het brede pad rechtdoor richting de Edtalm. Weldra dalen we licht af en krijgen we links weer een fantastisch uitzicht op de Gosaukamm.

We blijven nu op de brede weg die daarna boven de Edtalm langs loopt, vanaf het terras daar is het uitzicht ook de moeite waard, en blijven daarna doorgaan tot de grote rotonde die dan al te zien is. Dit is een keerpunt voor verkeer.

rond de Edtalm rond de Edtalm rond de Edtalm rond de Edtalm
rond de Edtalm rond de Edtalm rond de Edtalm
klik op een kleine foto voor een vergroting
informatieborden bij de Ameisensee

Als we in de buurt van de Ameisensee komen wordt het bos dichter. Ergens langs de weg zien we plots informatieborden staan. Als die er niet waren geweest zouden we zo aan de See voorbij zijn gelopen.

Bij de 'rotonde' blijven we rechtdoor gaan, onze volgende bestemming Ameisensee staat er al aangegeven. Dit is een heerlijk stukje wandelen, een breed en goed onderhouden pad dat licht op en neer gaat door een schitterend natuurgebied van mooie Almen en bosjes. Zijwegen kunnen we negeren.

Het eerst bord vertelt het een en ander over de Ameisensee, het tweede heeft de titel 'Amphibien rund um den Ameisensee'. De See zelf is echter een teleurstelling.

Het is een heel klein meertje/vijvertje rechts van het pad onder in het bos. Een beschermd meertje, en niet toegankelijk! Gelukkig was de wandeling er naartoe bijzonder mooi, voor een bezoek aan de See hadden we dit niet hoeven doen.

een stenig pad omhoog het bos in

We leggen de informatieborden vast op de foto, dat lezen we later thuis wel eens door. Daarna vervolgen we de brede weg verder het bos in. Alsmaar rechtdoor.

Wanneer de weg een slinger naar links en dan weer rechts heeft gemaakt, staat links in het bos weer een geel routebord.

Daar gaat een stenig pad links omhoog, dat wordt onze terugweg. Na de gemakkelijke brede weg is dit veel zwaarder, het gaat niet alleen omhoog maar ook de ondergrond van rollende stenen maakt het een pittiger stukje.

We volgen het pad in het bos omhoog tot we steeds meer open gedeelten tegenkomen en daarna de Alpenweide terug zien. Aan het einde houden we rechts aan om dan weer op een brede weg uit te komen.

we zien de Zwieselalm weer terug

Linksaf gaan we, over de brede weg, geleidelijk aan hoogte en uitzicht winnend. Bij de volgende splitsing gaat een brede weg scherp rechts en omhoog. Die moeten we nu hebben, het bergstation Riedlkarbahn en de Rottenhof Alm worden er aangegeven.

(Vanaf deze splitsing zien we recht voor ons een paar gebouwen staan, dat is de Zwieselalmhütte waar we al eerder waren).

en weer gaan we hoogtemeters maken

Het wordt weer klimmen, maar we naderen daarmee wel weer de bomengrens en dus de garantie op mooie vergezichten. Deze weg moeten we wel tijdig verlaten, hij loopt later door naar de Riedlkaralm en het bergstation daar. Om van daaraf terug te keren kan wel, maar dan zullen we veel extra hoogtemeters moeten maken.

de splitsing waar we het brede pad moeten verlaten

Wij volgen het brede pad niet verder dan tot we deze links kunnen verlaten. Bij deze afslag lopen twee stenige paadjes omhoog met daar tussenin een boom waarop routebordjes zijn gemonteerd.

Daar klimmen we omhoog en komen dan uit op de de skipiste die vanaf het uitzichtpunt van vanmorgen bij de Sonnenalm omlaag komt. Boven door het gras loopt een smal paadje. Deze kunnen we heel even volgen, maar zodra het pad naar links naar het bos buigt moeten we hem al weer verlaten.

Daar zoeken we onze weg recht omhoog over de skihelling. Van een pad is hier geen sprake, we lopen gewoon door het gras omhoog naar het hoogst zichtbare punt. Daar wordt het even wat vlakker om dan opnieuw weer steil te worden.

Links van de piste zien we wel iets wat op een paadje lijkt, dat houden we dan maar een beetje aan en blijven stijgen tot we na enkele hellingen het uitzichtpunt voor ons zien.

Alleen de laatste stijging naar het uitzichtpunt hoeven we omhoog, we zijn inmiddels de skihelling steeds meer naar rechts overgestoken en zien daar een leuk bergpaadje net onder het laatste topje langs lopen. Dit pad brengt ons dan terug naar de brede weg tussen de Sonnenalm en de Gablonzer Hütte.

terug via de skipiste terug via de skipiste terug via de skipiste terug via de skipiste terug via de skipiste
terug via de skipiste terug via de skipiste terug via de skipiste terug via de skipiste
klik op een kleine foto voor een vergroting

Vanaf hier gaan we rechtsaf terug via dezelfde route als vanmorgen, maar niet voordat we eerst even recht over zijn gestoken om daar op een bankje bij een schitterend uitzichtpunt nog even te pauzeren.

nog een prachtig uitzichtpunt

Dan lopen we terug richting het bergstation en staan we voor de keuze om met de kabelbaan omlaag te gaan, of zoals gepand de Steig naar de Gosausee nog aanvullend te lopen. Voor deze afdaling staat ongeveer een uur.

afdaling via de Gosausee Steig

We hebben nog tijd genoeg en gaan voor de Steig. Hiervoor moeten we de weg terug volgen tot vlak bij het bergstation. In een bocht naar links in het bos boven het kabelbaanstation staat de Steig naar de Gosausee naar rechts aangegeven.

De route wordt met een rode stip aangeduid, dit betekent dat dit goed te belopen is voor wandelaars met stevige wandelschoenen.

Het is een smal pad met enkele steilere stukjes, en ook obstakels als stenen en modderige gedeelten komen we tegen. Het is echter geen zware of gevaarlijke route.

Het daalt vooral af over een beboste berghelling in de schaduw, halverwege komen we echter ook open stukken tegen waaronder een pad onderlangs een steenlawine.

afwisseling tussen bos en open gedeelten

Als we die zijn gepasseerd volgt daarna weer een stukje bos en dan komen we bij een houten huis uit vanwaar we een fantastisch uitzicht op de in de diepte liggende See hebben. Een uitzichtpunt waar je gelijk in het gras zou willen gaan zitten om er een tijdje van te genieten.

Afdaling Gosausee Steig Afdaling Gosausee Steig Afdaling Gosausee Steig Afdaling Gosausee Steig
Afdaling Gosausee Steig Afdaling Gosausee Steig Afdaling Gosausee Steig
klik op een kleine foto voor een vergroting

Voor we beneden aankomen is er nog een keer een splitsing, daar moeten we links aanhouden. Dan komen we in het steilste deel van de afdaling met veel heen en weer zigzaggen, ook hier weer geen lang stuk.

eindelijk zijn we weer beneden

Bijna beneden zien we tussen de bomen door de See weer terug en dalen we de laatste meters af tot het pad aan de oever van het meer uit komt. Verderop rechts is het zwemstrandje, maar voor het terras en een lekker pintje na de leuke wandeldag moeten we nog een stukje linksaf doorlopen.

tijd voor het terras aan de oever van de See

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.