JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondrit langs de hoogtepunten van het Vorarlberg

Bludenz - Raggal - Sonntag - Faschina - Au - Lech - Arlbergpass - Dalaas - Braz - Bludenz

Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Vorarlberg is geen erg groot gebied, dus een autorondrit van slechts 90 kilometer brengt je al langs veel van de hoogtepunten in dit fascinerende deel van Oostenrijk.

routekaart Vorarlberg

Een korte rit heeft natuurlijk het voordeel dat we voldoende tijd hebben om vaak te stoppen waar dat de moeite waard is.

De dag is zelf te kort om alles aan te doen, wij hebben enkele van de beschreven tips om te bezoeken soms op andere dagen bezocht. Dit verklaart ook het verschil in weertype op sommige foto's.

Op de dag dat we de hele route hebben gereden, was het bijzonder slecht weer. Van de prachtige uitzichten in het tweede deel van de tocht is hier dan ook niet veel te zien. Maar dat is er wel hoor!

Ik begin de beschrijving bij de grootste stad aan deze rondrit, waar alle grote wegen bij elkaar komen, en niet te vergeten de vijf dalen die bij Bludenz samenkomen.

Bludenz

Wat heeft Bludenz Alpenstadt te bieden. De website van deze stad met 14.000 inwoners bevat een opsomming van de verschillende mogelijkheden waarvan wij er een aantal zelf hebben kunnen bezoeken.

prachtig uitzicht op Bludenz

Bij slecht weer zijn het 18e eeuws kasteel en het Stadtmuseum aanraders om eens te bezoeken.

Daarnaast is de Bludenz Altstadt het shoppingcentrum van de wijde omgeving, met leuke steegjes, boetiekjes en natuurlijk veel gezellige terrasjes. Aan de overzijde van de Autobahn bij Bürs is ook een groot overdekt winkelcentrum verrezen, het Zimbapark. Niet met de charme van de oude stad, maar wel alles onderdak.

Bij mooi weer is de Hoher Frassen, de huisberg van Bludenz, een belevenis om te bezoeken. Met de Muttersbergbahn ben je zo hoog boven de stad op 1402 meter en geniet je van een geweldig mooi uitzicht vanaf het grote terras van het Bergstation Madeisaköpfle.

Verder omhoog lopen naar de Frassenhütte maakt het uitzicht nog fraaier. (Foto) Een langere rondwandeling daarboven heb ik ook beschreven.

Een korte maar spectaculaire wandeling is te maken aan de overzijde bij Bludenz Bürs door de Bürserschlucht en de grotten van Kuhloch. Maar ook een wandeling naar de Murbruch bij Bürserberg is de moeite waard.

De route...

Vanuit Bludenz rijden we naar Nuziders via de 193, daarna richting Thuringen door een nog stedelijke omgeving, tot de afslag rechtsaf naar Raggal in het Grosswalsertal. (De 193 gaat verderop langs de noordelijke berghelling van het Grosswalsertal, wij gaan over de tegenoverliggende zuidelijke berghelling via Raggal).

Eenmaal rechtsaf gaat het tussen de huizen door flink omhoog en al snel is er rechts een prachtig uitzicht over het dal en de vele dorpen die er verspreid liggen. Daarna gaan we het bos in, met een haarspeldbocht naar links en verder stijgend over een kronkelende weg.

Na een scherpere bocht naar rechts wordt het even wat breder en vlakker, en dan volgt het mooiste deel van deze weg. Het wordt smal en zeer bochtig terwijl we verder klimmen tot in Raggal, een dorpje dat, 1015m hoog, op de hellingen van de Hoher Frassen ligt.

Raggal

Raggal biedt een schitterend uitzicht over het Grosswalsertal. Het kleine dorpsplein in het centrum bereiken we door in het dorp op de Y-splitsing rechtsaf omhoog te rijden. Het pleintje voor de kerk met een monumentale boom is een kort bezoekje waard. Ook het Verkehrsambt zit er in een prachtig gebouw, een Gasthof ertegenover, en natuurlijk een kleine 'Dorfsladen' en banketbakker. (Website Raggal/Marul)

over de dalbrug bij Raggal gaat het rechtsaf naar Marul

In het dorp linksaf kan ook. Via prachtige smalle weggetjes kun je er afdalen tot dicht aan de 'Speicher Raggal'. Onderweg een paar schitterende uitzichten, vooral op Bons aan de overzijde van het dal. Alleen het laatste stukje tot aan de dam moet lopend worden afgelegd.

Speicher Raggal onder in het Grosswalsertal

Onze rondwandeling 'Walsertal' gaat hier ook langs.

Het meest attractieve van Raggal ligt net voorbij het dorp, het Marultal, een zijdal van het Grosswalsertal.

Na de afdaling uit Raggal, volgt een dalbrug. (Foto boven) Over de brug rechtsaf is het slechts een kort stukje naar het dorpje Marul, behorend bij de gemeente Raggal.

Marul bestaat uit enkele huizen, een kleine beperkt geopende supermarkt, een zeer goed Gasthof en... een opvallende kerk.

In de kiosk aan de grote parkeerplaats voor in het dorp zijn lokale lekkernijen te verkrijgen, of je gaat er een eindje wandelen naar de Marulbach. Een korte afdaling naar een bijzonder natuurgebied en daar een kort of langer stukje van het prachtige 'Walderlebnispfad' langs het water lopen kan ik van harte aanbevelen.

Vanaf de parkeerplaats gaat een 'Wandelbus' tot achter in het dal naar de Laguzalpe, een schitterend gelegen Alm die niet op het 'to-do' lijstje van een Vorarlberg vakantie mag missen. Er heen lopen en met de bus terug kan ook.

bij Marul is een stukje van het geweldig mooie Walderlebnispfad te lopen

De route...

We verlaten Raggal en rijden omlaag het dorp uit, over de grote dalbrug, en komen dan aan in het buurtschap Plazera. Links ligt camping Grosswalsertal waar wij in 2010 verbleven, daarna een leuk kapelletje langs de weg.

brug en kapel in Garsella

Er volgt een haarspeldbocht omlaag en dan gaat het even het bos in. Uit het bos komend, zijn er weer heerlijke vergezichten tot in het volgende dorpje Garsella.

Na een haakse bocht naar links eindigt de weg bij een T- splitsing. We staan dan op de brug over de Lutzbach.

Hier stuiten we weer op de hoofdweg 193 die langs de noordelijke berghelling van het Grosswalsertal loopt. We slaan er rechtsaf en volgen de 193 richting onze volgende bestemming; Sonntag.

Sonntag

Sonntag ligt heel centraal in het Grosswalsertal en heeft voor een dorp met slechts 700 inwoners nogal wat te bieden. En niet alleen maar mooie uitzichten door de hoge ligging. Het heeft een regiofunctie en daarmee enkele voorzieningen als een supermarkt, postkantoor en politiebureau. Het is ook de toegangspoort tot het bekendste wandelgebied achter in het Grosswalsertal rond Buchboden. (Website Sonntag/Buchboden)

Ook hier is weer een 'Wandelbus' beschikbaar om je naar Buchboden of tot helemaal achter in het dal te brengen. Zelf tot aan Buchboden rijden om vanaf daar te gaan wandelen kan ook, maar dieper het dal in alleen per bus. Het mooie dorpje ligt aan de rand van het grootste Naturschutzgebiet Vorarlberg. (Wandelroute Buchboden-Wangspitze)

In het centrum van Sonntag is het dalstation van de 'Seilbahnen Sonntag' niet te missen. Deze kabinebaan brengt je helemaal over het dal heen naar de tegenoverliggende berghelling tot in het dorpje Stein. Het bergstation Stein herbergt een goed restaurant met overhangend terras, een garantie voor heerlijke vergezichten bij de koffie. Daar vandaan zijn ook weer mooie kortere of langere wandeltochten te maken. Een beklimming van de Glattmar is een van de mogelijkheden.

uitzicht in het Grosswalsertal vanaf het terras van het Bergstation in Stein

Tegenover het dalstation in Sonntag ligt het Heimatmuseum en Biosphärenpark. Heel erg leuk om daar een korte stop te maken en even binnen te kijken. De entree is gratis. Na een rondje museum kom je uit in een gezellig uitziend restaurantgedeelte waar lokale producten worden geserveerd. Ook is er een winkel waar de verschillende kazen, worsten en andere lekkernijen verkrijgbaar zijn. Wij hebben er 's avond in de caravan heerlijk van zitten smullen!

Heimatmuseum en Biosphärenpark in Sonntag Heimatmuseum en Biosphärenpark in Sonntag Heimatmuseum en Biosphärenpark in Sonntag Heimatmuseum en Biosphärenpark in Sonntag
Heimatmuseum en Biosphärenpark in Sonntag Heimatmuseum en Biosphärenpark in Sonntag Heimatmuseum en Biosphärenpark in Sonntag
klik op een kleine foto voor een vergroting

De route...

Vanuit Sonntag rijden we verder richting Faschina. Het gaat omhoog, en buiten het dorp volgen een paar mooie haarspeldbochten terwijl we boven Sonntag uitstijgen. Het is maar een klein eindje voor we in Fontanella aankomen en na nog een haarspeldbocht voor een Hotel langs, recht op de opvallende witte kerk van dit dorp afrijden.

het opvallend witte kerkje in Fontanella

Vlak voor de kerk gaat het scherp rechtsaf, verder omhoog, met ook daar rechts weer prachtige vergezichten. Dan nog een stukje bos, daarna weer enkele huizen. Dit is Fontanella Säge.

Na Säge beginnen we echt te klimmen en kronkelt de 193 verder omhoog tot op het hoogste punt op de Faschinajoch. Onderweg veel leuke bergstroompjes, watervallen en een donkere tunnel. Bij het uitkomen van de tunnel is het uitzicht verrassend.

vanuit Säge gaat een toeristentreintje naar de romantische Seewaldsee

Fontanella Säge - Faschina

In Säge ligt rechts over de brug een ruime parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats vertrekt een toeristentreintje om dagjesmensen naar de prachtige Seewaldsee te brengen. Een geweldig mooi en hoog gelegen 'Badesee'.

Vanaf Sonntag is er ook een wandeling naar deze See te maken, een wandelpad dat ook via Säge naar de See loopt.

Ook het volgende dorp, Faschina, is een bezoekje waard. De Faschinajoch waar we overheen moeten om in het achterliggende dal te komen, is een Sattel tussen de bergtoppen van de Glatthorn links (2132m) en de Zafernhorn rechts. (2007m).

De Glatthorn is vanaf de Sattel te bezoeken met een stoeltjeslift, en een prachtig vertrekpunt om een wandeltocht over de noordelijke Kamm van de Walserberge te maken. Er is ook een heerlijke rondwandeling om de Zafernhorn uitgezet via de Furkasattel.

na de tunnel komt de Faschinajoch in zicht

De route...

Vanaf de Faschinajoch dalen we af in het Laternser Tal naar Damüls in het Bregenzerwald. Dit gebied staat bekend als meest neerslagrijke omgeving van Oostenrijk. In de winter dus sneeuwgarantie, maar helaas in de zomer veel regen. Ook vandaag is daarop geen uitzondering.

In Damüls gaan we rechtsaf richting Au, een schitterende weg tussen hoge bergtoppen door met overal leuke watervallen. Na het verlaten van Damüls stoppen we even bij een brug over een van die mooie watervallen, maar de regen jaagt ons al snel weer de auto in.

na Damüls stoppen we even om naar een waterval te kijken

De 193 tot aan Au volgt hier de Argenbach over een bochtige weg. Soms heel smal, soms weer breder. Op regelmatige afstanden zijn er mogelijkheden om de auto te parkeren en van dit fraaie stukje Oostenrijk te genieten. Als de laaghangende wolken het toelaten.

In Au, weer een bekend skigebied, staan veel mooie hotels en appartementen, maar veel aandacht besteden we er niet aan.

het gebied staat bekent om het houtsnijwerk

We gaan er rechtsaf op de 200 richting Warth via Schoppernau. Eerst nog een saai stukje industrieterrein, maar daarna wordt het echt mooi als we Schoppernau naderen.

Au - Schoppernau

De omgeving hier heeft als belangrijkste kenmerk hout; Houtsnijwerk in allerlei vormen, maar aan de buitenzijde vooral zichtbaar aan de prachtig bewerkte woningen, balkons en raamluiken.

De hele route tussen Au, Schoppernau en Warth, kom je in de verleiding achterstevoren in de wagen te gaan zitten. Overal waar je kijkt indrukwekkende gebouwen, en niet te vergeten het prachtige dal waar je doorheen komt.

De route...

Voorbij Schoppernau heet de weg 'Käsestrasse', en de bordjes langs de hoofdweg met diverse aanbiedingen zijn dan ook niet te missen. De 200 loopt bovenlangs de Bregenzerach en soms zijn er parkeerplaatsen waar het de moeite loont om even te stoppen en het uitzicht op deze beek en de bergtoppen eromheen te bekijken.

Dan begint het ook te klimmen en komen we door een aantal tunnels op weg omhoog naar de Hochtannbergpass. Na de Tannbergbrücke, een schitterend gedeelte van deze route, begint het pas echt te klimmen. Omhoog naar 1676m. (Foto: Net voorbij deze brug volgt rechts een parkeerplaats met een kiosk. Het uitzicht vanaf daar is geweldig mooi!)

voorbij deze brug ligt rechts een parkeerplaats met een kiosk

Boven op de Hochtannbergpass komen we langs veel grote maar lege parkeerplaatsen. In de winter zal het hier wel overvol zijn, nu ligt het er maar verlaten bij.

boven op de Hochtannbergpass zijn de parkeerplaatsen leeg

We zitten nu tussen de +2500m bergen, met links de Widderstein en rechts de Karhorn, maar helaas is er vandaag weinig van te zien.

In de winter is dit een geliefd skigebied en in de zomermaanden een uitgestrekt wandelgebied. Van hieruit kun je over de hele bergketen lopen, hoog boven de bomengrens met rondom geweldig mooie vergezichten.

Wij komen er even de auto uit om een mistige foto te maken, maar kruipen dan snel weer bij de warme kachel en vervolgen de weg naar Warth.

Vlak voor we Warth bereiken volgen nog een tweetal tunnels, daar waar het dal heel erg smal is. Dan is er rechts weer een parkeerplekje waar we nog even tot op de bodem van het smalle dal kunnen kijken waar de Krumbach onder ons langs stroomt.

In Warth slaan we rechtsaf naar Lech en rijden de bergpas omhoog naar deze beroemde wintersportplaats. Links onder ons stroomt de Lech met daarboven de hoge toppen van de Rappenspitze en de Wösterspitze. Deze weg met nummer 198 kronkelt prachtig langs de berghelling met op regelmatige afstanden parkeerstroken om even uit te kunnen stappen. En dat is zeker de moeite waard; De uitzichten zijn er geweldig. Alleen al de steile rotswand onder de Rappenspitze is indrukwekkend.

indrukwekkende rotswand onder de Rappenspitze

Warth

De Skiliften Warth Schrocken in het natuurgebied Hochtannberg, daar moet Warth het van hebben. Wie naar andere faciliteiten van Warth zoekt komt niet verder dan zes restaurants, negen bars, een supermarkt, en een bushalte.

dan rijden we Lech am Arlberg binnen

De genoemde bars zijn waarschijnlijk vooral in de winter open, want het ligt er allemaal doodstil bij als wij er langs komen.

Lech am Arlberg

Alleen al de aankomst in Lech is indrukwekkend. De vele hotels en appartement gebouwen, verspreid over de berghellingen, bieden een panoramische aanblik. In 2004 is Lech am Arlberg zelfs gekozen tot het mooiste dorp van Europa.

enkele fraaie hotels in Lech

Natuurlijk is het ook hier in de zomer erg rustig, maar Lech oefent toch voldoende aantrekkingskracht uit om zelfs met dit druilerige weer nog veel bezoekers te trekken.

Vooral verderop in het centrum, waar jaren geleden een prachtig bestrate promenade is neergelegd, lopen nogal wat toeristen rond te kuieren tussen de enkele winkeltjes en grote hoeveelheid hotels, bars en nu gesloten terrasjes.

Bij betere omstandigheden is dit tevens een mooie startplaats voor wandelingen in de omgeving of naar de bergtoppen. De Schlossköpfe, Schelgelkopf en Kriegenhorn zijn vanuit Lech goed te bereiken.

Zürs is in de zomer een spookstad

Een andere wandeltip in Lech is de Literaire Wanderroute 'Der grüne Ring'. Deze wordt in de wandelgids omschreven als 'eine Wanderroute voller geheimnisse und rätselhafter Wesen', en bestaat uit drie etappes.

Bij de diverse parkeerplaatsen staan informatieborden waarop kortere wandelingen zijn aangegeven voor wie de benen even wil strekken.

De route...

Van Lech naar Zürs, de volgende plaats aan dezelfde weg, is het maar een kort stukje. Zürs, anders dan Lech, is in de zomer een spookdorp.

je kunt er door de volkomen verlaten straatjes lopen

Moderne gebouwen, hotels, appartementen en 'Zimmer Frei' woningen, staan er volledig verlaten bij. Hier ga je nu niet naar toe voor de gezelligheid, maar even rondwandelen in de totaal verlaten straten is wel een vreemde ervaring.

Vanuit Zürs blijven we de weg volgen naar een van de bekendste bergpassen van Oostenrijk, de Flexenpass.

Deze Pass bestaat uit tunnels en galerijen en maakt Lech vanaf zowel Arlberg in het Klostertal als ook Sankt Anton in het Stahzer Tal toegankelijk. Via de Arlbergpass.

Eenmaal in de galerijen rijdend, is rechts af en toe de Hasenfluh zichtbaar en verderop de 2665m hoge top van de Wasenspitze. Jammer dat we in de tunnels niet even voor dit uitzicht kunnen stoppen.

Bij het verlaten van de laatste tunnel is er rechts nog wel een parkeermogelijkheid waar we graag gebruik van maken om nog een foto van deze prachtige bergcoulissen te maken.

we kijken nog even terug op de Flexenpass

Daarna rijden we het laatste stukje omlaag tot de T-splitsing met de Arlbergpass, net onder het hoogste punt van deze Pass. We willen er straks rechtsaf omlaag, maar gaan eerst nog even naar links, naar dit hoogste punt waar weer een grote parkeerplaats ligt.

De Arlbergpass

De Arlbergpass is de oude verbindingsweg tussen Landeck en Bludenz. Sinds de bouw van de 14 kilometer lange Arlbergtunnel, is deze oude route vooral een toeristische verbinding geworden. Met in het westen Arlberg in het Klostertal, oostelijk Sankt Anton am Arlberg in het Stahzer Tal, en de toegang naar Lech via de Flexenpass, is dit een belangrijke en drukke schakel tussen de belangrijkste skigebieden. De Arlbergpass is tevens de grens tussen Tirol en het Vorarlberg.

Boven op de Pass is het dan ook altijd een drukte van belang. Er is een hotel/restaurant met terras te vinden, een kiosk, en er staan altijd een paar marktkraampjes waar het publiek even tussen rond kan snuffelen. (De eerste keer dat wij er deze vakantie langskwamen hebben we onderstaande zonnige foto's gemaakt en er een lekker ijsje gegeten. Vandaag was het er net als overal somber en nat, zodat ik hier de foto's van een paar dagen eerder heb gebruikt).

  • boven op de Arlbergpass is het altijd druk
  • boven op de Arlbergpass is het altijd druk
  • boven op de Arlbergpass is het altijd druk

De route...

Vanaf de Pass rijden we daarna omlaag het Klostertal in. Eerst een schitterende lange en rechte afdaling, daarna, vlak boven het dorpje Klosterle am Arlbergpass, overgaand in leuke haarspeldbochten met uitzicht op dit dorp.

In Klösterle, het dorpje aan de voet van de Arlbergpass, kiezen we de route verder omlaag het dal in. Maar bij het verlaten van het dorp zetten we de wagen opnieuw aan de kant. Daar ligt links een grote halverharde parkeerplaats en dat ligt er niet voor niets. Het biedt een geweldig mooi uitzicht op Klösterle en ook de Flexenpass boven dit dorp is er goed te zien.

vanaf de parkeerplaats in Klösterle kijk je naar dit plaatje

Via dorpjes met namen als Wald am Arlberg (Hier kun je met de Sonnenkopfbahn omhoog naar de Sonnenkopf), Innerwald en Ausserwald, rijden we het Klostertal door richting Dalaas. Wel houden we steeds de gewone weg door de dorpjes aan en laten de Autobahn voor wat hij is.

Dalaas en Braz

Dalaas is een leuk stadje met gezellige terrasjes in het hier nog smalle Klostertal, omringt door steile berghellingen. Ook de Alfenz die door het dorpje stroomt helpt mee om het centrum iets levendigs te geven. Sinds het in 1300 als mijnwerkstadje is gebouwd, is het uitgegroeid tot het grootste dorp in het dal. Voor wie nog tijd heeft om iets te ondernemen, is het Klostertal Museum waar de mijnwerk geschiedenis veel aandacht krijgt, een aanrader.

De volgende plaats in het dal is Braz. Dit bestaat uit Innerbraz en Ausserbraz, en vooral de eerste trekt veel publiek. Vanuit Innerbraz kan men een wandeling maken naar de Mason Wasserfall met een verval van 80 meter. Vanuit het dorp is een 2 uur durende wandeling langs deze fascinerende waterval uitgezet.

Kampeerders kunnen in Braz terecht bij Gasthof/camping Traube, een prima camping waar wij in 1994 al voor het eerst kwamen. In het hotel/Gasthof is ook uitstekend te eten voor we het laatste stukje afleggen tot het startpunt Bludenz.

De route...

Vanuit Dalaas blijven we de parallelweg door de dorpjes volgen naar Braz, en van daaruit verder naar Bludenz. In Bludenz komen we aan de zuidzijde de stad binnen bij een grote T-splitsing. Linksaf brengt ons naar de autoweg en terug naar het vakantieverblijf, rechts en dan over de brug gaat het recht de stad in langs een paar fraaie bouwwerken en een stadspark tot in het centrum.

In deze korte route is heel veel te zien en te doen, veel te veel om allemaal in een dag te behappen. Er zijn echter voldoende mogelijkheden voor iedereen om de leukste attracties onderweg er uit te zoeken en aan te doen, voor een heerlijk dagje uit in het Vorarlberg. Natuurlijk zijn tips die ik heb gemist van harte welkom, ik voeg ze graag aan deze pagina toe.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.