JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rond het Grosswalsertal

Plazera - Lasanggabrücke - Stuwmeer Raggal - Walserweg - Garsella - Litze - Plazera

starstarstarstar_borderstar_border 8 Km 400 Hm 4:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Deze rondwandeling is een ontdekkingstocht door een van de mooiste stukjes van het Grosses Walsertal. Er is zelfs een gedeelte van de 'Walserweg' in opgenomen.

routekaart Grosswalsertal

Je krijgt van alles onder de schoenzolen, van asfalt tot smalle bospaadjes. Natuurlijk is het stuwmeer bijzonder, maar ook de schitterende uitzichten, de vele kleine beekjes en prachtige groene Alpenweiden waar we doorheen trekken.

Ik beschrijf de route vanaf de camping in Plazera, maar evengoed kan er worden begonnen vanaf de parkeerplaats net voor de grote brug in hartje Garsella.

Vanuit de richting Bludenz gaat de hoofdweg door het Grosswalsertal via Raggal naar Sonntag. Voorbij aan Raggal volgt een fraaie dalbrug, daarna komt Plazera in zicht.

Links vooraan in dit dorpje ligt een camping met ervoor een ruime parkeerplaats. Verderop in het dorp parkeren kan ook.

Wij brengen onze vakantie door op deze camping en vertrekken dan ook vanaf daar. Dat wil zeggen, alleen onze jongste dochter Ingrid gaat deze keer mee. Moeder en de oudste blijven bij wijze van uitzondering achter bij de caravan. De wandelschoenen worden aangetrokken, en dan beginnen we de wandeltocht langs de hoofdweg, terug richting Raggal.

voorbij aan de camping rechts omlaag

Voor we bij de bocht naar links zijn, waar de weg daarna gaat afdalen naar de mooie dalbrug, splitst zich rechts een sintelweg af.

De wegwijzer bij deze splitsing geeft naar rechts, via een wit/rood/wit gemarkeerd pad, de Lasanggabrücke en Blons aan.

We gaan er omlaag en zien rechts al een mooi uitzicht in het Grosswalsertal met aan de overzijde het plaatsje Blons.

Na een korte afdaling staat er links van de weg een volgende wegwijzer. Daar lopen we linksaf het smalle paadje omlaag, ook hier weer richting de aangegeven Brücke.

We lopen dan door het bos en al snel begint het aardig af te dalen en moeten we een paar kleine stroompjes oversteken.

Dan wordt ook het geraas van het water in de Marulbach onder ons hoorbaar, en staan we even later aan deze beek bij een oude overdekte brug. De Lasanggabrücke.

Dit is een van de oudst bewaard gebleven bruggen uit het Vorarlberg, is gebouwd in 1789, en staat onder 'Denkmalschutz'. Tot 1884 maakte de brug deel uit van de hoofdverkeersweg naar het 'Hintere Walsertal'; De Walserweg. Boeren, soldaten en bedelaars passeerden deze brug over de Lasanggatobel en deden er de Taveerne of Mühle aan die op de linker oever hebben gestaan. Een tijd waarin de 'Lasanggawirt' tevens burgemeester van Raggal was.

  • De Lasanggabrücke, gebouwd in 1789, staat onder Denkmalschutz
  • De Lasanggabrücke, gebouwd in 1789, staat onder Denkmalschutz
even een pittige klim voor we op een Forstweg uitkomen

Nadat we de brug zijn overgestoken en nog even door de 'raampjes' naar het wilde water van de beek hebben staan kijken, gaan we aan de overkant op de splitsing rechtsaf. Richting de Stausee.

Er volgt een steile klim uit de Lasanggatobel, verderop langs een diepe kloof aan de rechterzijde. Deze is afgeschermd met een houten hek en helaas slecht zichtbaar door de dichte begroeiing.

Het smalle paadje komt uit het bos bij een woonhuis en sluit daar aan op een Forstweg. Bij de wegwijzer gaan we rechtsaf en passeren gelijk een mooie bosbeek die er rechts van het pad omlaag stort in de kloof.

We blijven de weg licht bergop volgen waarbij we af en toe een enorm mooi vergezicht in het Grosswalsertal passeren en zelfs de camping in de verte boven de steile afgrond kunnen zien liggen.

De Forstweg komt uiteindelijk, voorbij een huis links, op een Alm uit. Van links loopt een asfaltweg tot hier en eindigt er.

Aan de andere zijde (rechtdoor voor ons), gaat een graslaan omlaag. Even twijfelen we hoe het verder gaat. Deze keer geen richtingaanwijzers, alleen een geel/wit markering naar links. De wandelkaart biedt uitkomst, We moeten scherp linksaf op de daar zichtbare huizen aflopen. Dus het asfalt op.

aan de overzijde van het Grosses Walsertal ligt Blons

Het groepje huizen draagt de naam Bargerboden, zoals we bij de volgende splitsing op een wegwijzer kunnen lezen.

Daar staat de Stausee weer rechtsaf aangegeven. Nu wordt het uitzicht pas echt heel erg mooi. Een wijds uitzicht op de tegenoverliggende berghellingen van het Grosses Walsertal met centraal het opvallende dorpje Blons.

Tot aan het stuwmeer zullen we nu alleen nog afdalen tussen de groene alpenweiden door terwijl we genieten van de steeds veranderende vergezichten onderweg. Daarbij komen we langs heel verschillende typen huizen. De authentieke oude Hütten en boerderijen en de strakke nieuwbouwwoningen staan in schril contrast bij elkaar.

De zijwegen lopen allemaal tot aan deze verspreid staande huizen, dus kunnen we gemakkelijk onze weg verder omlaag over het asfalt vinden met om elke (haarspeld-) bocht weer een nieuw beeld.

we dalen af tot onder in het dal met onderweg schitterende uitzichten

Bijna beneden in het dal aangekomen moeten we opnieuw even puzzelen wanneer we recht op een moderne houten woning aflopen met ervoor een splitsing. Pas als we pal voor het huis staan is het duidelijk dat rechts verder nergens heen leidt en we dus scherp linksaf moeten. Enkele meters verderop, op een elektriciteitspaal, vinden we weer geel/wit tekens. We zijn dan bij een volgende Y-splitsing.

Rechtsaf gaat naar een bedrijfspand van grijze damwandprofielen, de linker tak leidt voorbij aan twee witte gebouwtjes het bos in. Nog eens moeten we goed rondkijken om de juiste keuze te maken, zeker daar we het gevoel hebben rechts omlaag te moeten, maar we zien geen weg voorbij aan het grijze gebouw verder gaan.

Dan valt ons oog op een rood/wit/rood markering, aangebracht op de dichtstbijzijnde hoek van het bedrijfsgebouw. Dus toch rechts omlaag. Bij het gebouw aangekomen gaat het asfalt rechts achter een heuveltje verder omlaag, daarna nog eens scherp naar links buigend, en even later lopen we dan recht op de gezochte stuwdam af.

de Speicher Raggal onder in het Grosswalsertal de Speicher Raggal onder in het Grosswalsertal de Speicher Raggal onder in het Grosswalsertal de Speicher Raggal onder in het Grosswalsertal
de Speicher Raggal onder in het Grosswalsertal de Speicher Raggal onder in het Grosswalsertal de Speicher Raggal onder in het Grosswalsertal
klik op een kleine foto voor een vergroting
het trapje op, daarna komen we op de oude Walserweg

De 'Speicher Raggal', is een erg smal maar langgerekt stuwmeer, daar waar het Grosswalsertal onderin heel smal is. Dit maakt dat het stuwmeer vanaf een van de hoofdwegen links en rechts langs de berghellingen nergens zichtbaar is. Ook vanaf onze camping in Plazera, recht boven de 'Stausee', is het water niet waar te nemen.

Nadat we de wetenswaardigheden op het aanwezige informatiebord hebben doorgenomen en nog wat hebben rondgekeken, vervolgen we de wandeling.

Aan de overzijde van de dam, rechts in het hoekje, kunnen we via een stalen trap het bos in. Dit pad is weer een deel van de oude 'Walserweg'.

In het bos dan gelijk een splitsing waarop we rechtsaf slaan richting 'Garsella über Walserweg'.

Het bospaadje volgt grotendeels de loop van de Stausee, hoger op de berghelling. Slechts hier en daar kunnen we in dit dichte bos een glimp van het water onder ons opvangen.

in het dichte bos passeren we veel bergbeekjes

Op en neer kronkelen we door het bos, en regelmatig moeten we bergbeekjes oversteken of zijn er gedeelten met rechts een steile afgrond. Waar nodig zijn deze delen voorzien van een houten afrastering.

Bij een van de beekjes houden we onze middagpauze en vallen de meegebrachte broodjes aan. Het is een warme dag, dus maken we gebruik van het koude beekwater om het drinkwater in onze aluminium drinkflessen nog eens extra af te koelen.

Daarna stappen we verder over het leuke kronkelpaadje, en klimmen geleidelijk vanaf de bodem van het dal weer omhoog.

Af en toe is er een steiler gedeelte, maar steeds slechts korte stukjes, zodat het een lichte wandeling is.

Net voor we het bos gaan verlaten, is er een lange bocht naar links en volgt er nog een steil klimmetje. Links van een bredere beek omhoog.

Het komt dan uit bij een dam over deze beek die we oversteken, waarna we dan rechts aanhouden. Het wordt weer asfalt, ook nu weer een weg tussen de groene velden en verspreid staande boerderijen door.

dan zijn er weer prachtige uitzichten op de andere zijde van het dal bij Raggal

Natuurlijk horen daar ook weer prachtige uitzichten bij, deze keer op andere zijde van het dal waar al snel Raggal en Plazera zichtbaar worden.

na de Lechelhütte zien we de Stausee eens van bovenaf

We blijven nu stijgen en na het passeren van de Lechelhütte wordt het uitzicht nog fraaier. Achter ons zien we nu eindelijk de Speicher Raggal eens van bovenaf.

Ook onze camping aan de overkant van het Grosswalsertal komt weer in zicht. Even zwaaien naar de achterblijvers heeft echter geen zin, doorvoor is het te ver weg.

We passeren nog eens enkele boerderijen links van de weg en klimmen dan verder tot een Y-splitsing.

Linksaf gaat het scherp omhoog naar de hoofdweg naar Blons, wij gaan er rechts (rechtdoor) en blijven zo op de Walserweg.

Nu dalen we weer, nog steeds over het asfalt, door een prachtig stukje Grosses Walsertal. Welhaast het hele dal is vanaf hier te overzien.

Dan komen er weer huizen en enkele mooie oude schuren in zicht. Daar eindigt ook het asfalt. De weg lijkt over te gaan in een oprijlaan naast een woning rechts van het pad. Daar moeten we echter wel langs, en dat wordt bevestigd door wit/rood/wit markeringen op een houten schuur.

prachtige oude schuren tegen de groene berghellingen

Voorbij aan de schuur lopen we dan een Alpenwei op, Bovenlangs de Alm loopt het graspad in de richting van het verderop zichtbare bos, en al snel gaan we ook het bos weer in.

bovenlangs de Alm gaat het verder naar het al zichtbare bos

Daar komen we bij een bergbeek waar we ons nogmaals een beetje opfrissen met het koele water. Deze keer ligt er een houten brug om ons droog naar de overkant te helpen.

Dan volgt weer een steile klim door het bos, tot aan de bosrand bij een volgende splitsing. Ook hier ontbreken markeringen of wegwijzers, dus proberen we op de gok het pad links omhoog de Alm op. Slecht gegokt...

Al snel komen we er achter dat dit niet de juiste keuze was, dus keren we terug om op de splitsing rechtsaf omlaag te kiezen.

Na enkele meters zien we links achter het bosje een boerderij, waar we dan omheen lopen, en we aan de voorzijde weer op asfalt aankomen. Voor de boerderij staat dan ook weer een bordje met de bevestiging dat we de 'Walserweg' terug hebben gevonden en deze de asfaltweg omhoog verder kunnen volgen.

Het wordt een lange rechte klim omhoog, tot net voor we op de hoofdweg naar Blons aankomen. Weer rechtsaf kunnen we via een smal pad over de Alpenwei gaan afdalen. Vlak langs de rand van het bos. Opnieuw de wegwijzer naar Garsella volgend.

Ook hier is het weer even opletten, want onze wandelkaart laat zien dat we snel naar links moeten. Dit pad lijkt echter rechtdoor af te dalen tot aan de beek diep in het dal. Verderop vinden we inderdaad een paadje naar links, via houten treden omlaag. Maar het is slecht zichtbaar tussen het dichte struikgewas.

bos en Alpenweiden wisselen elkaar af

Een afdaling, daarna een vlak paadje door een onlangs gekapt bos. Wanneer het naar links afbuigt, is dat omdat er nogmaals een bergbeekje van links omlaag komt die we daarna gaan oversteken via een kleine houten brug. En na nog een stukje bospad is er weer een brug over een klein stroompje.

Dan komen we bij een schitterend gelegen Alm met prachtige uitzichten en een houten schuur aan de andere zijde ervan. Bij de schuur vinden we opnieuw wit/rood/wit markeringen die we rechtdoor het bos in volgen. Het pad gaat verderop over in een karrenspoor, maar alles is hier erg slecht onderhouden.

Vanuit een stukje bos komend, dalen we af en staan dan plots .... midden op een voetbalveld! Het pad sluit op dit veld aan ter hoogte van de middenstip. We zullen dus over de grasmat moeten naar de ingang tot dit 'sportpark', om dan via de asfaltweg Garsella in te wandelen.

Daar links aanhoudend, brengt ons het laatste stukje tussen een hotel en woonhuis door omhoog tot op de hoofdweg Blons - Sonntag. Rechts gaat het dan naar een stenen brug met aan de andere zijde van de weg een kapelletje. Bij de brugreling vinden we een leuk schaduwplekje om nog eens een pauze te houden. Er wordt wat lekkers uit de rugzakken opgediept, en de waterflessen worden nog eens goed aangesproken.

in Garsella houden we een pauze in de schaduw bij de brugreling

Over de brug volgen we dan een klein stukje van de hoofdweg tot voorbij de grote parkeerplaats, de alternatieve startplaats van deze rondwandeling, en komen dan in het centrum van Garsella bij de grote brug over de Lutzbach aan.

Ook deze steken we rechtsaf over, richting Plazera, en lopen verder de asfaltweg af tot de volgende bocht naar rechts. In deze haakse bocht kunnen we scherp linksaf omhoog, ook een asfaltweg, die daarna met een lange bocht naar rechts langs de bosrand boven de huizen langs loopt waar we eerst onderlangs aan voorbij komen.

Geleidelijk stijgen we naar het bos, en na het passeren van een bergbeek wordt het uitzicht naar rechts steeds beter. We hebben dan al weer flink wat hoogtemeters afgelegd en zien Garsella en de Lutzbach steeds dieper onder ons liggen.

steeds hoger, met uitzicht op Garsella en de Lutzbach

Steeds verder het weggetje volgend, soms wat steiler, dan weer vlakker, lopen we langs soms prachtige boerderijen en andere optrekjes.

het asfaltweggetje kronkelt tussen de verspreid staande boerderijen door

Alle zijwegen en paden lopen naar de verspreid staande huizen, een buurtschap met de naam Litze, dus is de route eenvoudig te vinden.

Het grootste deel van de klim kunnen we genieten van schitterende uitzichten in het Grosswalsertal, maar af en toe komen we ook door een stukje bos. In die stukjes bos komen bergbeekjes van links omlaag en kunnen we even in de schaduw lopen op deze warme dag.

Uiteindelijk eindigt het asfalt bij een woning in aanbouw. (Foto onder, het huis zal nu wel klaar zijn).

Daar moeten we opnieuw even puzzelen hoe nu verder te gaan daar er een pad over de Alm rechts omlaag loopt, en een graslaan door de wei nagenoeg rechtdoor.

Ook hier ontbreken markeringen, misschien omdat er druk wordt gebouwd en er veel rommel ligt. Als we met de ogen de graslaan rechtdoor volgen naar de verderop gelegen bosrand, zien we daar een draaihekje, (een steggeltje voor de zuiderlingen onder ons), en dat lijkt ook te kloppen met de wandelkaart.

Bij het draaihekje aangekomen vinden we inderdaad weer een routemarkering (geel/wit), en dus de bevestiging dat we in elk geval nog op een 'wandelpad' lopen.

over de Alm lopen we richting het draaihekje. Daar vinden we weer routemarkeringen
het laatste stukje terug naar Plazera

Daar gaan we dan langs de rand van het bos verder, met links nog een mooie glooiende Alpenwei. In het volgende stukje bos aangekomen wordt het weer een smal paadje, daarna volgt nog eens een open gedeelte bij een weide met hut tegen de bosrand. Dan gaat het verder als een Forstweg.

Vanaf hier kunnen we deze vrijwel horizontaal lopende weg helemaal aflopen tot het aansluit op een asfaltweg, waar deze rechts van ons een haarspeldbocht bevat.

Nu is het nog slechts een klein stukje linksaf over het asfalt voor we Plazera weer binnenlopen en terug zijn bij de camping.

Wandelaars die in Garsella zijn begonnen, lopen hier natuurlijk voorbij aan de camping om daar de weg rechts omlaag te zoeken waar deze routebeschrijving mee begint.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.