JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Faschina, Furka en Zafernhorn

Faschina - Bartholomäusalpe - Furka - (Zafernhorn) - Ob.Waldalpe - Faschina

starstarstarstarstar_border 10 Km 940 Hm 5:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


(Excl. Zafernhorn 4:30 uur, 8 Km en 740 hoogtemeters)

Soms maak je wel eens een rondwandeling, bijvoorbeeld om er na een natte periode maar weer eens uit te zijn, zonder al te hoge verwachtingen. Hier was dat het geval, maar de route heeft ons in positieve zin verrast. Een hele mooie tocht, ook al hebben wij niet al te veel van de prachtige uitzichten kunnen genieten terwijl we 'in de wolken' liepen.

routekaart rondwandeling Zafernhorn

De rondwandeling hebben we gedaan, het stukje naar de top was helaas door de mist niet te doen. In september 2014 hebben we het nog eens over gedaan bij stralend weer en alsnog ook de Zafernhorn top beklommen. De foto's in dit verslag zijn van het eerste bezoek, de foto's van de topbeklimming zijn later toegevoegd.

hoogteprofiel rondwandeling Zafernhorn

De route gaat deels over Forstwegen, maar vooral veel smalle bergpaadjes langs steile berghellingen. Een paar leuke met klimmetjes waarvan de lastigste met staaldraad is beveiligd, maken het wandelfeest af. De terugweg doen we over wonderschone Alpenweiden, tussen de bloemenpracht door. En, als het weer meezit, met de mooiste vergezichten in het Grosses Walsertal.

Het beginpunt ligt in Faschina, een bergdorpje helemaal achter in het Grosswalsertal. Vanaf Bludenz via Raggal en Sonntag te bereiken.

op de parkeerplaats bij Gasthof Rössle

Na Sonntag de weg omhoog blijven volgen het Grosswalsertal uit naar de Faschinajoch via een hele leuke route.

Boven op deze 1486m hoge Sattel kunnen we rechts op de grote parkeerplaats bij Gasthof Rössle de wagen kwijt. Een parkeerplaats waar veel wandelpaden bij elkaar komen en het dus vaak druk is met wandelaars.

Na een nacht met enorme hoeveelheden neerslag, hopen we het vandaag een beetje droog te houden en een leuke wandeling te maken.

Achteraf is dat enorm meegevallen en hebben we de regenkleding geen moment nodig gehad. Ook al ziet het er op de foto's bij dit verslag soms dreigend uit en was de temperatuur bij vertrek slechts 10 graden.

een Forstweg over de berghelling als start van de wandeling

De wandeluitrusting wordt weer bijeen gezocht, waarna we de parkeerplaats aflopen om bij de asfaltweg de daar zichtbare wegwijzer te consulteren.

De eerste etappe moet ons naar de Bartholomäusalpe brengen op 1640m hoogte. De Alm staat keurig op het bordje vermeld. Deze stuurt ons tussen twee gebouwen door over een Forstweg de berghelling omhoog.

Tevens geeft het bord aan dat er een Zafernhorn rondwandeling is, die tamelijk gelijk oploopt met de route die wij gisteravond zelf op de kaart hebben uitgestippeld. Dat zal de navigatie zeker vereenvoudigen.

Het pad de berg op is snel gevonden. Nog even heel voorzichtig een schrikdraad afzetting meesteren en een hek door, dan zijn we op de Alm en begint de klim.

Al na enkele hoogtemeters is links een tunnel zichtbaar die ons aan de Flexenpass doet denken, met in de verte even later het dorpje Damüls in de diepte van het Laternser Tal. Al gelijk een mooi uitzicht waar nog wel veel wolkenflarden aan voorbij trekken.

Damüls in de diepte van het Laternser Tal

Nadat de weg naar rechts om de berg gaat, begint het echte stijgen. Nog nauwelijks de spieren warm gelopen krijgen we het flink voor de kiezen. Tot aan de Hütte zijn het slechts 150 hoogtemeters, maar dit gedeelte is wel pittig te noemen.

Bij goed weer zal de klim veraangenaamd worden door de fraaie vergezichten die er voortdurend zijn, in ons geval was het vandaag vooral grauwheid troef.

  • het is mistig rond de Bartholomäusalpe
  • het is mistig rond de Bartholomäusalpe
  • het is mistig rond de Bartholomäusalpe
  • het is mistig rond de Bartholomäusalpe

Tamelijk plotseling staan we dan bij de Bartholomäusalpe, waar we worden begroet door een nieuwsgierige koe, en zien we om de bocht, waar we nog een beekje moeten oversteken, de Hütte vlak voor ons liggen. Dit is een 'Bewirtschafteter Alpe' maar op het terras staan de bankjes er vandaag verlaten bij.

Op dat moment trekt er ook net weer een wolk over en maakt het wereldje om ons heen heel klein. Wel een kans om eens een 'andere' vakantiefoto te maken.

een wolk als achtergrond bij een Alpenbloemen foto
de eerste oversteek van deze wandeldag

Links van de Hütte langs gaan we door het hekje en beginnen aan de volgende hindernis.

Het daar nog brede pad onder aan de Alpenwei is na de regen van de afgelopen nacht en met hulp van een kudde, veranderd in een ongelofelijke modderpoel.

De mist verhindert dat we zien hoe ver we hier doorheen moeten, dus starten we maar gewoon van graspol naar graspol, stukje steen, daar een klein droog plekje... en als we het fout inschatten tot aan de enkels in de kleiachtige blubber of andere door koeien achtergelaten zaken.

Links hadden we mooi door het stukje gras langs de helling kunnen gaan, ware het niet dat juist daar dat vervelende schrikdraad hekje, net in 'het droge' gras is geplaatst.

Verderop verlaten we de Alm weer en bevinden we ons op een veel smaller wandelpad. Een droog pad.

Tot de volgende bocht, want dan moeten we de eerste beek van vandaag oversteken. Natuurlijk stroomt het water behoorlijk in deze natte periode, maar via een paar goed gekozen stapstenen bereiken we droog de overkant. Alleen Reni heeft er wat hulp bij nodig.

... en dan een droog pad

Gelukkig lost de mist om ons heen voor een groot deel op en kunnen we af en toe een kijkje links omlaag in het dal nemen.

we beginnen aan de klim naar de Sattel

Vanaf Damüls is de weg onder door het Laternser Tal naar Au goed te volgen en dat is een 'plaatje' om te zien met daarboven de dreigende wolken rond de bergtoppen.

Licht stijgend volgen we het pad tot aan een splitsing waar duidelijk de Furka en Zafernhorn rechts omhoog worden aangegeven.

Opnieuw volgt er een leuke klim, nu tussen Alpenrosen en Alpendennen door tot boven op een smalle bergrug, die we via een draaihekje, net voor het hoogste punt, bereiken.

Dit is een uitloper van de Zafernhorn waarvan we zonder de bewolking de top nu waarschijnlijk boven ons hadden kunnen zien.

Boven op deze bergrug/Sattel (1820m) met de naam Gumpener Grätle staan veel wegwijzers en enkele rustbankjes.

We zouden nu aan de andere zijde een prachtig uitzicht in een komvormig dal moeten hebben, met onderin een Almhütte (de Obere Gumpenalpe), en daarachter de 2403m hoge Zitterklapfen.

De foto hieronder zegt genoeg; Weer even weinig uitzicht, maar een prachtig sfeertje. Wel zien we vanaf hier rechts van ons nu het topkruis van de Zafernhorn staan.

een bijzonder sfeertje op de Gumpener Grätle

Linksaf loopt een leuk paadje over de Grat omlaag naar de Gumpenalpe en Kriegbodenalpe, maar wij moeten de andere kant op om er vandaag geen al te lange tocht van te maken. Er staan weer de Zafernrundweg en Zafernhorn aangegeven.

nagenoeg horizontaal boven de kom-vormige Alm langs
bij de verschillende stroompjes ploeteren we door de modder

Dit schitterende wandelpad loopt helemaal langs de berghelling de 'kom' rond terwijl we steeds op nagenoeg dezelfde hoogte blijven.

Bij mooi weer is er continu een weids uitzicht links in het dal en de Zitterklapfen daar achter, en regelmatig moet er een klein stroompje worden overgestoken.

Die stroompjes zijn normaal geen probleem, maar vandaag is het ook hier een enorme modderige aangelegenheid waar we ons soms moeizaam doorheen ploegen. Met dank aan Meindl, Lowa en Han Wag lukt dit met droge voeten, al loopt het wel heel erg zwaar.

Op andere dagen is het een lichte wandeling bovenlangs de Obere Gumpenalpe, tot net onder de volgende Sattel.

Daar volgt een korte steile klim. Je zou kunnen spreken van een klauterpartij, maar het is niet al te zwaar daar er voldoende staaldraden bevestigd zijn om ons te helpen omhoog te komen.

aan de andere kant komen we opnieuw aan op de Gumpener Grätle
op de volgende Sattel is de Hubertuskapelle al zichtbaar

Op 1900m hoogte staan we nogmaals op de Gumpener Grätle, maar aan de andere zijde van het prachtige dal.

Daar volgt nog een kom, wat kleiner dan de vorige, met ook daar in de diepte een Almhütte. We kijken er op de Zafernalpe en zien de Forstweg daar vandaan omhoog lopen naar een volgende Sattel in de verte.

Dat is de Furka, met op het hoogste punt van de Sattel de Hubertuskapelle die we vanaf onze plaats al kunnen zien staan.

Rechtsaf kunnen we omlaag over het paadje dat boven de Forstweg, langs de berghelling, duidelijk zichtbaar richting de Sattel gaat.

Tien minuten later komen we bij de Hubertuskapelle aan en vinden er een rustbankje buiten en een bank met tafel in een overdekte nis. We besluiten er te pauzeren.

In de nis is ook een gastenboek opgeborgen waar we natuurlijk een stukje in schrijven.

Nu moeten we ook besluiten of we de Zafernhorn nog willen beklimmen. Het begint weer helemaal dicht te trekken en het is niet denkbeeldig dat het uitzicht boven nihil zal zijn. Daarbij heeft Sabina wat last gehad van een pijnlijke heup wat we vandaag even wilden aanzien met een niet te zware wandeling. Dat willen we niet gelijk al weer overbelasten. De top gaan we vandaag (2010) dus maar niet doen.

de Hubertuskapelle op de Furka Sattel met een bank en tafel in een nisje waar we onderdak kunnen pauzeren

In 2014 hadden we een herkansing om de top aan te vallen. Stalend blauwe luchten, en dat in september, dus deze keer wel prachtige vergezichten. Op de splitsing bij de Kapel staat een wegwijzer, rechtsaf gaat daar een smal bergpaadje omhoog.

Het begint met een geleidelijke stijging, maar als snel gaat het alsmaar steiler en daarna zigzag omhoog. Hogerop de helling loopt het pad soms pal langs een enorme afgrond en worden we vergast op onbeschrijfelijk mooie uitzichten. Er lopen geen andere paden over deze berghelling, dus is de route omhoog gemakkelijk te vinden op dit veelbelopen pad.

beklimming van de Zafernhorn top beklimming van de Zafernhorn top beklimming van de Zafernhorn top beklimming van de Zafernhorn top beklimming van de Zafernhorn top
beklimming van de Zafernhorn top beklimming van de Zafernhorn top beklimming van de Zafernhorn top beklimming van de Zafernhorn top
klik op een kleine foto voor een vergroting

Onderweg omhoog is regelmatig het topkruis al te zien en krijgen we de indruk dat het niet al te ver meer is. Maar al met al is het nog een hele klim om na de hoogtemeters die we al hebben gemaakt deze top nog eens doen.

Bijna bovenaan gaat het pad linksaf en lopen we veel vlakker over de bergrug naar het hoogste topje. Deze Zafernhorn staat helemaal vrij van andere bergen in de omgeving en heeft daarom zulke mooie vergezichten te bieden. Het uitzicht is er geweldig!

op de top van de Zafernhorn op de top van de Zafernhorn op de top van de Zafernhorn op de top van de Zafernhorn op de top van de Zafernhorn
op de top van de Zafernhorn op de top van de Zafernhorn op de top van de Zafernhorn op de top van de Zafernhorn
klik op een kleine foto voor een vergroting

De route vanaf de top gaat terug via het zelfde bergpad omlaag naar de Furka Sattel bij de Hubertuskapelle. Voor de Kapelle gaan we nu rechtsaf over de brede weg omlaag, maar verlaten de brede weg al na enkele tientallen meters.

We gaan omlaag via een smal pad dat naar links afsplitst van de sintelweg omlaag. De laatste is op de eerste foto onder zichtbaar, het smalle pad niet. Het begin van dit paadje is wat moeilijk te vinden, en niet alleen vanwege de mist. Het is de V-vormige inkeping, net zichtbaar links van de Forstweg waar deze een bocht naar rechts maakt. (Foto links onder)

bijzondere afdaling vanaf de Furka Sattel bijzondere afdaling vanaf de Furka Sattel bijzondere afdaling vanaf de Furka Sattel bijzondere afdaling vanaf de Furka Sattel
bijzondere afdaling vanaf de Furka Sattel bijzondere afdaling vanaf de Furka Sattel bijzondere afdaling vanaf de Furka Sattel
klik op een kleine foto voor een vergroting

Wij liepen al voorbij de bocht over het brede pad voor we ons realiseerden het smalle paadje gemist te hebben. We zijn er links over het schrikdraad geklommen en een twintigtal meters de Alm af gegaan. Daar vonden we het verder duidelijk zichtbare pad.

Dit stukje maakt onderdeel uit van een lokale wandelroute, gemarkeerd met blauw/geel. Hier en daar vinden we een steen met deze kleuren, maar erg onduidelijk, soms overwoekerd. Het pad daarentegen is wel goed te volgen, duidelijk een veelbelopen spoor dwars door een prachtige Alm. Zo snel de mist op de Furka is opgekomen, zo snel is het ook weer verdwenen en kunnen we alsnog genieten van het uitzicht over de glooiende hellingen.

Eigenlijk volgen we de Forstweg omlaag die met lange halen heen en weer langs de berghelling omlaag loopt. Deze met blauw/geel aangegeven paadjes snijden steeds een stuk van de Forstweg af en besparen ons vele extra meters lopen over de scherpe grijze steentjes.

prachtige glooiende hellingen boven het Grosses Walsertal

Al snel verlaten we een goed begraasd stuk Alpenwei om dan in een ongemaaid deel verder af te dalen. De ontelbaar vele soorten Alpenbloemen bloeien volop en staan zo hoog, dat we ons er hier en daar een weg doorheen moeten banen.

via smalle paden snijden we een stuk Forstweg af

Waar het pad dan ook nog als diepe geul verder gaat, komen we nauwelijks met ons hoofd boven de prachtige bloemen uit. Schitterend, maar wat ons dan wel een kletsnatte wandelbroek oplevert. Ook al is het nu droog, het manshoge 'groen' is dat nog lang niet.

Op het eind gaat het een kort stukje steiler omlaag voordat we weer op de Forstweg uitkomen. Deze is dan al een tijdje onder ons zichtbaar.

We gaan er enkele meters naar rechts en nemen daar opnieuw het smalle paadje linksaf bij een paal met wit/rood/wit markering.

Ook het karrenspoor enkele meters verderop steken we over en volgen weer de wit/rood/wit tekens omlaag.

Het wandelpad is er fantastisch, met hele mooie uitzichten op de bergketens rondom het Grosses Walsertal en de vele boerderijen en Hütten die overal op de groene glooiingen verspreid staan.

Dit alles in een coulisse van bont gekleurde Alpenbloemen en een weg die als een neer gedwarreld lint door het landschap kronkelt... Heerlijk! Nogmaals eindigt het pad na een laatste steile deel op de sintelweg. Nu moeten we een stukje de brede weg naar rechts volgen en verderop voorbij een rij bomen boven een oude boerderij, nogmaals linksaf op een wandelpaadje door de Alm overstappen.

Deze keer een korte afdaling waarbij we in een scherpe bocht van de sintelweg weer op de grijze steentjes aankomen. Nu een klein eindje linksaf, en verderop in de bocht weer rechts omlaag. Voor het uitzichtbankje langs.

Nu dalen we wat steiler omlaag, deels weer door een diepere geul. Opnieuw slechts een klein stukje voor we andermaal op sintel staan met een geweldig uitzicht bij de oude schuur van de foto hieronder.

schitterend uitzicht in het Grosswalsertal voor we verder gaan over de sintelweg
de koeien hebben een rustig plekje hoog op de berghellingen

Voor het volgende deel van de route moeten we de smalle paadjes omlaag laten voor wat ze zijn. Deze gaan vanaf hier naar Sonntag en de prachtige Seewaldsee, helemaal onder in het dal.

(De schitterende Seewaldsee is af en toe tijdens de wandeling in de diepte beneden te zien, enkele dagen later hebben we een wandeling naar deze See gemaakt)

We gaan rechtsaf, volgens de wegwijzer richting Faschina, tevens de richting van de Zafernrundweg over de brede weg.

Nagenoeg vlak gaat het verder zodat we even flink kunnen doorstappen. We passeren wat stukjes met bos en meer open gedeelten waar we nogmaals van de vergezichten kunnen genieten.

Ook rechts wordt het dan mooi als we vrij uitzicht krijgen op de hoge Zafernhorn naast ons. Al snel zien we in de verte voor ons enkele huizen staan, daar komen we via deze weg straks aan langs.

er volgt een smal paadje door dicht bos terug naar Faschina

Voorbij deze eenzaam op de hellingen staande woningen, komt er ook nog uitzicht op de bergtoppen en hellingen rond Faschina bij.

Lang kunnen we daar niet van genieten, want voorbij de huisjes, vlak voor we bij een scherpe bocht naar links zouden moeten aankomen, nemen we rechtsaf weer een smal pad het bos in.

Dit paadje, nu door dichte bossen, loopt nagenoeg vlak terug naar het startpunt.

Geen vergezichten meer, maar nu de ogen gericht op de ondergrond daar deze vooral bestaat uit natte en dus gladde boomwortels.

Verderop wijkt het bos, draait het naar rechts af, en tamelijk steil omlaag richting een wild stromende beek. Daar probeert een andere groep wandelaars met droge voeten over te steken en zien we dat dit voor enkelen niet mee valt.

Dan zijn ook wij aan de beurt om deze hindernis te meesteren, waarbij Reni opnieuw geholpen moet worden zodat ze niet mee omlaag wordt gespoeld.

Reni wordt geholpen bij de oversteek over een wild stromende beek

Vanuit de beekbedding klimmen we weer een paar meter tamelijk steil tot in het bos, waarna het pad nogmaals vrij vlak doorloopt en we enkele minuten later weer het bos verlaten.

het startpunt Faschina komt weer in zicht

Verder gaat het dan als Forstweg en zien we vlak voor ons de hotels van Faschina al liggen.

Dan nadert ons pad de asfaltweg Faschinajoch, en net voor we daar op invoegen kunnen we weer rechts omhoog over de Alm richting het daar zichtbare witte kerkje.

Het pad gaat langs de Faschinabach omhoog.

Links voorbij de kerk, daarna kunnen we links aanhouden richting de asfaltweg en deze tot aan de parkeerplaats terug nemen. Of voorbij het kerkje rechts via een breed maar slechter begaanbaar grindpad achter de bebouwing langs teruggaan.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.