JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Luis Trenker Steig

Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl

starstarstar_borderstar_borderstar_border 6 Km 410 Hm 3:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Tirol Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


routekaart rondwandeling Benni Raich Brücke en Luis Trenker Steig

Deze lichte rondwandeling bij Arzl, waar het Pitztal in het Inntal uitmondt, is voor jong en oud te doen. De wandeling heeft veel hoogtepunten en de paden zijn goed begaanbaar.

Tijdens de korte afdaling in het Inntal is het even een beetje steil, evenals het laatste stukje weer omhoog naar Arzl. Verder is het een gemoedelijke wandeling bovenlangs en onder door een prachtige kloof; De Pitzeklamm.

In de smalle 100m diepe kloof was nauwelijks GPS ontvangst. Voor de GPS-track gebruikers zijn de tracks handmatig aangepast en goed te volgen, de aangegeven hoogtemeters zullen in de praktijk minder zijn dan de GPS ons wil doen geloven.

(Een waypoint midden op de hoge Benni Raich Brücke zal gezien worden als een punt op de bodem van de kloof met als resultaat een hoogteverschil van 100m.)

hoogteprofiel rondwandeling Benni Raich Brücke en Luis Trenker Steig
op de parkeerplaats onder Arzl

We beginnen aan deze wandeldag vanaf de parkeerplaats bij de Benni Raich Brücke. Deze is te vinden door in het centrum van Arzl, schuin tegenover de VVV, de Jerzenerstrasse omlaag te rijden richting Wald.

Gelijk om de eerste bocht is er een T-splitsing. Rechts/rechtdoor gaat naar Wald, links aanhouden brengt ons in een woonwijkje van Arzl. (Navigatie instellen op straatnaam Arzl met huisnummer 181.)

We rijden dan de smalle asfaltweg tussen de woningen door en blijven deze volgen tot voorbij de laatste huizen waar de weg het bos in gaat. Daar gelijk rechts ligt een ruime parkeerplaats.

De wandelschoenen en rugzakken komen uit de kofferbak, dan gaan we op weg, eerst terug naar de woningen en bij de bosrand linksaf de brede halfverharde weg omhoog naar de Benni Raich Brücke.

de Benni Raich Brücke de Benni Raich Brücke de Benni Raich Brücke de Benni Raich Brücke
de Benni Raich Brücke de Benni Raich Brücke de Benni Raich Brücke
klik op een kleine foto voor een vergroting
vanaf de brug klimmen we dan omhoog

We komen langs de grote speeltuin behorende bij de Stüberl met een terras overstekend boven de diepe kloof, een heel mooi gezicht, maar van dat terras kunnen we na de wandeling nog gebruik gaan maken. Eerst gaan we deze bijzondere brug over de Pitzeklamm oversteken.

De Benni Raich Brücke verbindt de plaatsen Arzl en Wald aan beide zijden van de Pitzeklamm. Het is de hoogste 'Fussgänger-Hängebrücke Europas' laat een informatiebord ons weten. 94m boven de Pitze en 138m lang.

De brug is ook erg geschikt voor Bungeejumping en daar helemaal op ingericht met een speciaal platvorm.

Aan de overzijde van de brug nemen we de traptreden omhoog naar de bosrand, daar gaat het dan rechts bovenlangs de diepe Klamm.

Natuurlijk horen daar mooie uitzichten bij, niet alleen de Benni Raich Brücke ziet er van bovenaf imposant uit, maar ook Arzl Im Pitztal laat zich vanaf hier van zijn mooiste kant zien.

uitzicht op Arzl
graslaan achter het dorpje Wald

Bij de volgende splitsing met links een bankje bij een kruisbeeld, houden we rechtdoor (een beetje links) aan, een graspad met rechts een akker en in de verte rechts het centrum van Wald met de mooie kerktoren.

Op het graspad met links een steile helling en rechts het hoge maïs lopen we heel beschut. Het pad komt weer achter een wijk van Wald uit op het asfalt. Links staat daar Haus Reinstadler, een Ferienwohnung.

De weg gaat naar rechts en even later staan we voor een splitsing in Wald. Hier gaan we linksaf en lopen dan een stukje door dit dorp heen met overal mooie geveltjes en een enkele boerderij.

In het dorp wordt de Luis Trenker Steig route goed aangegeven. Deze borden kunnen we nu gaan volgen, maar in feite is het alsmaar rechtdoor blijven lopen.

Na een laatste paar huizen komen we in het open veld met een prachtig uitzicht. De weg gaat dan iets omlaag en via een grote S-bocht naar een volgend groepje gebouwen. Voorbij aan de eerste boerderij slaan we rechtsaf, ook daar staat een routebord.

voor ons ligt het diepe Inntal

Aan het einde gaan we haaks links en volgen daar de halfverharde weg omlaag door de velden waarbij het uitzicht alsmaar interessanter wordt. De smalle kloof waar de Inn door stroomt en waar we later doorheen zullen trekken is er zichtbaar, evenals het stadje Karres in het Inntal aan de overzijde van het dal.

  • mooie vergezichten boven het Inntal
  • mooie vergezichten boven het Inntal
  • mooie vergezichten boven het Inntal

Vlak voor de Klamm komen we bij een Y-splitsing. Nu gaan we links aanhouden over wat weldra een smal paadje wordt. Het wordt soms zelfs een zeer smal en steil paadje, dit is de Steig omlaag in het Inntal.

beneden stroomt de Inn
via een Steig dalen we af in de kloof

Waar nodig is het pad goed beveiligd met hekwerk zodat het voor iedereen toegankelijk is. De moeilijkheid zit hier in een paar stukjes pad bestaande uit zeer gladde boomwortels, die soms als traptreden omlaag moeten worden gebruikt.

Omdat we een dichtbegroeide helling omlaag gaan zijn er geen mooie uitzichtpunten, op een enkel doorkijkje tussen de takken door na. Zo vangen we een eerste glimp op van de brede Inn en de spoorbaan door de kloof waar we zo dadelijk pal aan langs zullen lopen.

Nadat we de diverse haarspeldbochten omlaag hebben gevolgd wordt het vlakker en moeten we soms even langs hoog struikgewas, maar dan zijn we toch onder in de Klamm aangekomen.

Het pad wordt dan een bospad dat ons bij een asfaltpad gaat brengen. Op het asfalt gaan we dan linksaf, waarna we deze weg voorlopig omhoog blijven volgen.

langs de Inntal Radweg

Deze weg is eigenlijk een fiets-/wandelpad, en maakt onderdeel uit van de 'Inntal Radweg'. En dat hier wordt gefietst merken we al snel, we moeten echt goed rechts blijven houden om in een scherpe bocht geen botsingen te krijgen.

de Inn wordt druk bevaren

We kunnen al die fietsers en wandelaars geen ongelijk geven om hier langs te gaan, de smalle kloof is prachtig, en dan hebben we nog niet eens het water van de Inn kunnen zien.

afdaling tot aan de brug over de Pitzbach

Nadat we wat meer zijn geklommen krijgen we dan ook de Inn in zicht achter de spoorbaan onder door dit dal.

Ook op het water is het druk, overal zien we groepjes kano's de rivier af zakken. Een kleurrijk geheel.

Terwijl we van de omgeving lopen te genieten begint het pad weer af te dalen, uiteindelijk tot op het waterniveau van de Inn.

Op het laatste punt komt een beek van links in de Inn uit, dat is de Pitzbach vanuit het Pitztal.

We steken de brug over de Pitzbach over en verlaten dan het Inntal door aan de overzijde linksaf het smalle pad op te lopen.

Dit is de Luis Trenker Steig, een smal pad door de zeer smalle Pitzeklamm, toegankelijk gemaakt door soms het pad in de rotsen uit te hakken en andere keren door de aanleg van bruggen. Het is tevens een zogenaamd Lehrpfad, dus kunnen we een aantal borden langs de route verwachten met geologische informatie of borden gericht op de flora en fauna in deze diepe kloof.

de Luis Trenker Steig door de Pitzklamm de Luis Trenker Steig door de Pitzklamm de Luis Trenker Steig door de Pitzklamm de Luis Trenker Steig door de Pitzklamm
de Luis Trenker Steig door de Pitzklamm de Luis Trenker Steig door de Pitzklamm de Luis Trenker Steig door de Pitzklamm
klik op een kleine foto voor een vergroting

Zoals in bijna alle kloven zijn ook hier geen andere wandelpaden dan alleen het pad waarop we al lopen. We kunnen dan ook maar een ding doen, gewoon de route blijven volgen en genieten van al het moois om ons heen. We komen daarbij zelfs langs een leuk strandje waar we een goede picknickplaats in herkennen.

oude ruïne van het Kleinkraftwerk Pitzklamm
de Klamm wordt breder en weldra zijn we er uit

Uiteindelijk zullen we de Benni Raich Brücke weer tegenkomen, maar dan bijna 100 meter boven ons. Daar boven konden we de fraaie uitzichten bewonderen, hier beneden zijn het de geografische bijzonderheden van de Pitzeklamm waar we ons in mogen verdiepen.

Dat kan zijn de oude ruïne van het Kleinkraftwerk uit 1912 waarvan nog muren overeind staan en waar we tussendoor lopen, of een uitgehakte tunnel om de Klamm toegankelijk te maken. Dan weer zijn er keurige loopbruggen in een rotswand bevestigd of zien we bijzondere rotsformaties.

Als we onder de Benni Raich Brücke door lopen wordt de Klamm steeds breder en hebben we het grootste deel van het pad gehad.

Er volgen nog een paar kortere bruggen langs steile rotswanden, maar dan komen we de Klamm uit bij de Pitzebrücke. Over deze brug loopt de asfaltweg tussen Arzl en Wald onder door het dal met als laagste punt 736m.

Luis Trenker monument

Op de hoek tussen ons wandelpad en deze weg staat een monument voor Luis Trenker, de naamgever van de route die we zojuist hebben gelopen.

Nu we op het laagste punt onder Arzl zijn aangekomen, kan het niet anders dan dat we weer moeten gaan klimmen om deze rondwandeling af te kunnen maken.

We steken het asfalt over en gaan dan rechtsaf het smalle pad in, eerst nog parallel aan de asfaltweg.

Eerst verloopt het nog tamelijk vlak als we achter een weide langslopen en waar we nog een laatste blik op de Pitzbach kunnen werpen.

Dan gaat het scherp rechts omhoog en beginnen we aan de klim terug naar Arzl, een route die daar goed staat aangegeven.

Op het einde van een wandeling is het altijd extra zwaar om dan nog hoogtemeters te moeten maken, en zeker als het ook nog eens tamelijk steil gaat.

een laatste blik op de Pitzbach

Het is echter niet voor lang en dan zien we de Y-splitsing terug waar we vanmorgen met de wagen langs zijn gekomen om de woonwijk in te rijden.

terras van de Stüberl bij de Benni Raich Brücke

Nu moeten we dit stukje tussen de huizen door nog te voet afleggen tot bij de parkeerplaats.

We weten echter nu ook dat we vóór deze parkeerplaats maar een klein stukje naar recht hoeven te lopen om bij het terras naast de Benni Raich Brücke uit te komen.

Even later zitten we op het hooggelegen terras dat uitsteekt boven de Pitzeklamm, direct naast de imposante voetgangersbrug.

Wij zijn hier een aantal keren geweest en steeds was het er gezellig druk. Maar helaas hebben we niet gezien dat er gebruik werd gemaakt van de Bungeejumping inrichting. Dit zou dan ook vanaf het terras te volgen zijn.

Nagenietend van de wandeling is een ding, maar het onderwerp van gesprek is ook al snel weer de dag van morgen. Het wordt zomers warm en dus kijken we al weer uit naar een wandeling op grote hoogte.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Tirol Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.