JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Pillermoor Lehrpfad en Kulturweg

Fuchsmoos - Pillermoor - Uitzichttoren - Moorlehrpfad - Pillerhöhe - Naturparkhaus Kaunergrat - Pillerhöhe - Kulturweg - Piller See - Fuchsmoos

starstarstar_borderstar_borderstar_border 9 Km 350 Hm 4:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Tirol Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


Dat er in de bergwereld niet alleen op grote hoogte maar ook in de lager gelegen gedeelten mooie wandelingen te maken zijn, dat laat deze rondwandeling zien. Met de geringe hoogtemeters van deze tocht is het een eenvoudige wandeling die een ieder kan doen.

wandelroutekaart Pillermoor

Rond het Pillermoor en de Pillerhöhe zijn leuke Lehrpfad- en Kultur wandelingen uitgezet, maar allemaal zo kort dat het de reis er naar toe niet loont. Wij hebben met deze rondwandeling alle mooie en interessante plekjes aan elkaar geknoopt zodat het een wat langere tocht is geworden, vol hoogtepunten.

Rond het moeras kan het tamelijk modderig zijn. Op veel plaatsen zijn met bruggen en paden bestaande uit palen, de natste gedeelten toegankelijk gemaakt. Het kan er na een regenperiode desondanks modderig zijn.

We starten de wandeling in Fuchsmoos op de Pillerhöhe. De Piller Landstrasse over deze Pillerhöhe, verbindt het Pitztal vanuit Wenns met het naastgelegen Kaunertal. Ook kan men vanaf de Höhe afdalen naar het Oberinntal bij Prutz.

hoogteprofiel Pillermoor wandelroute
in het centrum van Fuchsmoos

Komende vanuit het Pitztal rijden we de bergpas over, voorbij het dorpje Piller, tot de afslag naar Fuchsmoos. We gaan dit gehucht daar niet in, maar parkeren bij de verderop gelegen bushalte onder de grote elektriciteitsmast. Het is een ruime parkeerplaats direct aan de L17, de Piller Landstrasse. (Navigatie instellen op kruising Piller Landstrasse met Fuchsmoos)

Het belooft een warme dag te worden met temperaturen tot 30 graden, dus is de rugzak geladen met extra veel water om de dag door te kunnen komen. We weten ook dat we later op de dag bij het Naturparkhaus nog bij kunnen vullen als het nodig mocht zijn.

Dan is het tijd om de benen te gaan bewegen, om te beginnen een stukje terug langs de hoofdweg tot de afslag links naar Fuchsmoos.

We gaan het gehucht in via het enige asfaltweggetje door het dorp. Langs het kerkje, en dan licht bergop en rechts aanhoudend de weg vervolgend.

een plekje om te onthouden

Tot we de huizen weer achter ons laten. Daar gaat het met een scherpe bocht naar links over in een sintelweg en verder omhoog tussen mooie groene Alpenweiden door naar het bos.

Even later verlaten we het bos weer en komen we bij een Forellenteich compleet met terras en restaurant. Nog niet open op de vroege morgen, maar een plekje om te onthouden!

Bij de vijver houden we links aan en op de volgende splitsing slaan we linksaf. Een bordje geeft daar aan dat dit richting het Torfmoor gaat, wandeltijd 1 uur. De route gaat eerst het bos in waar we geleidelijk steeds meer aan hoogte winnen.

Vanaf hier kunnen we alsmaar de bordjes richting het Torfmoor blijven volgen tot aan het moeras zelf. De gele borden blijven keurig de weg wijzen, eigenlijk gaat het vooral rechtdoor over het soms slingerende karrenspoor. Dan weer door een stukje bos, andere gedeelten langs mooie Alpenwiesen.

Wanneer we verderop boven Alpenweiden langlopen, links van ons waar overal kleine hutjes staan, dan hebben we de Piller Wiesen bereikt. Weer een prachtig stukje natuur dat je alleen door te wandelen te zien kunt krijgen.

de prachtige Piller Wiesen

Na deze glooiende weiden volgt weer een stukje bos, en weldra is te zien dat we in een vochtig gebied aankomen. De afwijkende grassoorten en het vele veenpluis zijn onmiskenbaar.

nu begint het hier en daar modderig te worden

Weer wordt er iets geklommen, daarna volgt een prachtig graslandschap aan de rechterzijde. Daar zijn we op het hoogste punt aangekomen, 1583m.

We houden links van het grasland aan en komen aan de bosrand weer een routebord tegen. Naar het Torfmoor gaat het weer rechtdoor, maar vanaf hier wordt het deels een smal bospaadje.

Ook gaan we vanaf hier echt merken dat we een veenmoeras intrekken, want weldra komen we bij kleine natte open plekken in het bos waar het pad, afhankelijk van het seizoen, nog slechts een modderpaadje is.

Soms zo nat dat het handiger is om even zelf je weg tussen de bosjes door te zoeken als de modder over de wandelschoenen dreigt te gaan. Maar pas op dat je daar niet in een door gras verborgen moddergat stapt. Onze wandelstokken bleken handig om hier en daar de route voor onze voeten te verkennen.

Het zijn slechts een paar korte stukjes, verder is de route goed begaanbaar. In bosgedeelten is het zelfs een prachtig mooi wandelpad in de schaduw en gaat het nog maar licht op en neer.

Bij een open gedeelte links, waar links ook een elektriciteitsmast staat, zijn we aan de bovenzijde van het Torfmoor aangekomen en stappen we over op het Moorlehrpfad Pillermoor. Dit pad staat op een wegwijzer aangegeven als rechtdoor en linksaf. Wij gaan links en lopen op de hoge mast af door daar op het pad bestaande uit planken over te gaan.

we sluiten aan op het Moorlehrpfad

Een Lehrpfad betekent natuurlijk dat er iets te leren valt. Al snel komen we dan ook bij het eerste informatiebord en gaandeweg de wandeling kunnen we alles tot ons nemen over het moeras, de vegetatie, geschiedenis enzovoort.

soms is het zoeken naar een droge route

De natte gedeelten worden hier overbrugt met paden van planken, afgewisseld met droge stukjes waar we op de soms verende veengrond verdergaan.

Zo gaat het een tijdje verder van droog eilandje naar droog eilandje, waarbij we weer een beetje afdalen.

Het pad komt dan uit op een breder sintelpad met weer een wegwijzer vlak voor een klein kapelletje met metalen puntdak.

We lopen op dat bouwwerkje af en zien dat de Forstweg er scherp naar links gaat. Daar moeten we later naar toe om dit brede pad omlaag te volgen. Eerst gaan we echter rechtsaf (rechtdoor) het smallere pad op het bos in.

Door dit pad een tijdje te volgen, hier en daar weer voorzien van planken of ronde palen om modderige stukken goed over te komen, komen we bij een schitterend gelegen picknickplaats.

de uitzichttoren Pillermoor

Compleet met watertrog en diverse bankjes, enkele met tafels, en mooie plekjes in de schaduw. We besluiten dat we hier onze middagpauze door gaan brengen. Voor we dat doen lopen we echter nog een klein stukje verder naar de daar zichtbare uitzichttoren hoog boven het moeras.

tijd voor de lunch bij een mooie picknickplaats

Deze toren moet natuurlijk even worden beklommen, zodat we het Pillermoor kunnen overzien. Wel valt ons daarbij op dat de toren behoorlijk wankelt. Dat zal de verende veengrond zijn waar deze op staat. Een beetje eng is het wel.

Dan keren we terug naar de picknickplaats en zoeken ons een mooi plekje uit in de schaduw. We zijn niet de enigen die er een boterham tot zich nemen.

Als we weer in de benen zijn gekomen keren we op onze schreden terug naar de aansluiting met de bredere Forstweg. Daar houden we nu rechts (rechtdoor) aan en lopen voorbij het bord 'Naturdenkmal Pillermoor' dat daar rechts op een heuveltje staat.

Dan gaat het rechts omlaag. We blijven nu langere tijd op deze Forstweg afdalen, tot we rechts een smal paadje in worden gewezen. Dat is weer gemarkeerd met het Lehrpfad bordje en een rood/wit/rood markering.

Hier gaan we aan de onderzijde van het Pillermoor langslopen. Links eerst een hoge steile rotswand, rechts het natte veengebied. Het is een schitterend pad met steeds weer modderige stukjes die deels weer zijn geplaveid met ronde palen om droge voeten te houden. Het palenpad is echter niet overal goed zichtbaar, soms zijn deze palen in de modder verzonken maar voel je ze wel onder de wandelschoenen.

Moorpfad onder het moeras langs Moorpfad onder het moeras langs Moorpfad onder het moeras langs Moorpfad onder het moeras langs
Moorpfad onder het moeras langs Moorpfad onder het moeras langs Moorpfad onder het moeras langs
klik op een kleine foto voor een vergroting

Het pad is gemakkelijk te volgen, hier en daar ondersteund door de palen met rood/wit/rood markeringen. Na het gedeelte met de rotswand links, gaat het weer wat omhoog en wordt de ondergrond droger. Daar komen we de eerste zijwegen tegen, dat zijn wat vage Forstwegen die we moeten negeren. We blijven de rood/wit/rood route hier trouw door steeds rechts het smalle wandelpad aan te houden.

wandelroute naar het Naturparkhaus Kaunertal

In het bos komen we dan nog langs informatiebord '1' met de titel 'Lebensraum Moor'. De eerste, omdat we het Lehrpfad in tegengestelde richting hebben gelopen. Daarna volgt nog een erg mooi gedeelte, tot het pad uitkomt bij een T-splitsing met weer een brede bosweg.

Hier verlaten we het Pillermoor en slaan linksaf. Het gaat weer door een stukje bos om dan af te dalen naar een groot kruispunt van zandwegen.

Nu moeten we niet helemaal tot aan de brede zandweg afdalen, maar al 15 meter ervoor het pad links kiezen. Dit is de wandelroute naar de Pillerhöhe. (De brede weg beneden gaat ook linksaf naar de Pillerhöhe maar met grote lussen, geschikt voor auto's).

Na een klein eindje dit pad gevolgd te hebben daalt deze af tot aan een Forstweg. Weer gaat het linksaf en weldra volgt een stevige klim omhoog.

Opnieuw krijgen we een prachtig stukje natuur te zien als we weer afdalen en het pad even een paadje wordt. Naar de Pillerhöhe is het nu heel eenvoudig, we blijven het soms brede en dan weer smalle pad alsmaar volgen tot we er zijn. In het laatste deel lopen we links boven de asfaltweg naar de Pillerhöhe. Die verloopt weer geleidelijk waar wij steeds maar op en neer blijven gaan.

het wandelpad bovenlangs de asfaltweg

Eenmaal op de Pillerhöhe aangekomen zijn we bij de splitsing van wegen naar het Pitztal, Kaunertal en Oberinntal. Links van het kruispunt valt de Brandopferplatz gelijk op. Een groot monument bestaande uit rechtopstaande metalen platen voorzien van informatiepanelen. In de bronstijd werden hier offers aan de Goden gebracht. In de diepe rotsspleten zijn honderden voorwerpen uit die tijd gevonden, op het paneel 'Opfergaben in den Felsspalten' is er alles over te lezen. Een kijkje nemen in de rotsspleet kan er ook.

het monument Brandopferplatz
het monument Brandopferplatz

Als we er zijn uitgekeken lopen we naar de kruising. Voor de Sendlers Hütte langs blijven we dan het asfalt volgen, omhoog naar het Naturparkhaus Kaunergrat.

Verderop in de bocht naar links worden we verrast door een schitterend uitzicht. Hier kijken we vanaf grote hoogte tegelijk in twee bijzondere dalen. Het Kaunertal links en het Oberinntal rechts.

(Vanaf de Hütte het wandelpad links van de weg nemen kan ook, maar die gaat verderop links het bos in rechtstreeks naar het Naturparkhaus waardoor je dan een mooi uitzichtpunt mist. Deze dus vroegtijdig weer verlaten).

Nadat de foto's zijn genomen lopen we nog een klein stukje door om daar op de parkeerplaats voor het Naturparkhaus aan te komen.

We besluiten om op het terras boven op het gebouw wat te gaan drinken, maar niet voordat we een kijkje in het museum hebben genomen.

Het is best een leuk museum, maar zo klein dat wij het na een half uurtje wel gezien hebben. Wie alle beschikbare informatie leest en met de enkele interactieve speeltjes bezig gaat zal het er langer vol kunnen houden. Wij vonden het achteraf de vier euro per persoon niet waard en belanden dan ook al snel op het fraaie terras. Naar het terras is gratis en de moeite wél waard! Genietend van een verfrissing is het uitzicht van daar boven adembenemend. Maar natuurlijk alleen bij helder weer.

uitzichten rond het Naturparkhaus Kaunertal uitzichten rond het Naturparkhaus Kaunertal uitzichten rond het Naturparkhaus Kaunertal uitzichten rond het Naturparkhaus Kaunertal uitzichten rond het Naturparkhaus Kaunertal
uitzichten rond het Naturparkhaus Kaunertal uitzichten rond het Naturparkhaus Kaunertal uitzichten rond het Naturparkhaus Kaunertal uitzichten rond het Naturparkhaus Kaunertal
klik op een kleine foto voor een vergroting

Vertrekken van het Naturparkhaus Kaunergrat doen we niet via de parkeerplaats. We verlaten het terras aan de achterzijde langs de speeltuin en houden daar links aan. Dit is het bospad dat ons via de kortste route terug laat keren naar het kruispunt Pillerhöhe.

sporen van een oude Romeinse weg

We blijven het asfalt voor de Hütte langs rechtdoor volgen tot aan de Brandopferplatz. Voor de asfaltweg naar rechts buigt gaat daar een bospad rechts het bos in. Dat wordt onze terugweg.

Dit is de Kulturweg die we nu gaan aflopen, een wandelpad dat grotendeels de route van een oude Romeinse weg volgt.

Het begint met een afdaling door dicht bos en al snel zijn duidelijk de ingesleten karrensporen uit de Romeinse tijd te herkennen in de rotsondergrond.

Het huidige pad volgt de oude weg niet overal, soms wijzen bordjes ons er op dat we even naar rechts moeten lopen om daar meer duidelijke sporen uit lang vervlogen tijden te vinden.

Op enkele stukken van de route is zelfs nog goed de keurige verharding uit de Romeinse tijd te herkennen toen de weg was geplaveid met platte stenen en grotere rotsblokken als kantsteen links en rechts van de weg.

meer moeras op de terugweg naar Fuchsmoos
afdaling door bossen en moeras

Na het steilste gedeelte van de afdaling komen we weer in een moerassig gedeelte en zien we opnieuw veel veenpluis in bloei staan. We blijven de enkele zijwegen negeren en lopen alsmaar rechtdoor tot we op een kruising aankomen.

We moeten hier een brede Forstweg oversteken waar deze een bocht maakt. Aan de overzijde gaat een smaller pad omlaag, gemarkeerd met rood/wit/rood. Daar dalen we verder af het bos in.

Na enige tijd de weg te zijn afgelopen en daarbij de enkele bordjes te zijn gevolgd naar Fuchsmoos/Piller, horen we autoverkeer in de verte. We naderen de Piller Landstrasse.

Even later komen we het bos uit op deze weg bij een parkeerplaats. We moeten nu naar rechts de hoofdweg enkele meters volgen, maar kunnen dat doen over het wandelpad achter de vangrails langs.

Enkele meters, want al snel buigt het paadje van de weg af en komen we bij een zwemmeertje. Dat hadden we op de kaart niet gezien en zijn hierdoor verrast. Het is de Piller See en er wordt volop gezwommen.

rond de Piller See rond de Piller See rond de Piller See rond de Piller See
rond de Piller See rond de Piller See rond de Piller See
klik op een kleine foto voor een vergroting

We laten ons aan de oever in het gras zakken en eten er een appeltje voor we naar de wagen terugkeren. De parkeerplaats waar we de auto hebben achtergelaten ligt pal achter dit meertje zodat we straks alleen het oeverpad links langs het water nog maar hoeven te volgen om deze rondwandeling af te ronden en terug te kijken op een hete maar prachtige wandeldag.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Tirol Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.