Volderau - Rotgisse - Bacherwandalm - Bergesgisse - Doadleralm - Ruetz - Volderau
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
De rondwandeling naar de Bacherwandalm begint als lichte wandeling, daarna volgt een Steig met enkele pittige stukjes door een fraai bosgebied.
Voor de retourweg zijn er een aantal opties. Wij liepen een 'zwarte route' omlaag, maar dat is geen hele zware afdaling. Alleen af en toe steil. Met een beetje 'trittsicherheit' goed te doen.
Er is ook een gemakkelijke weg terug of, voor de zeer ervaren wandelaars, nog een moeizamere route.
Oh ja,... we worden onderweg vermaakt met grappige teksten. Dus dat wordt lachen!
Deze wandeling in het Stubaital begint in Volderau, een dorpje voorbij Neustift, waar wij op de camping stonden.
Bij de ingang van de camping, die in Volderau direct aan de beek de 'Ruetz' ligt, is voldoende parkeerruimte. Ook naast de tegenoverliggende houtzagerij is genoeg plaats te vinden.
Met de rug naar de campingingang toegekeerd lopen we naar de brug over de Ruetz, steken deze over en nemen vervolgens de hoofdweg door het Stubaital rechtsaf over een meter of vijftig.
Dan is er links van de weg een parallelweg, een zandpad richting het bos (foto).
Nog even vlak langs de hoofdweg, daarna wordt de afstand tot het drukke verkeer steeds groter.
Al snel begint het ook heel licht te stijgen, net voor er rechts een mooie groene Alpenwei ligt.
Links om dit weiland gaat de weg nu steeds verder omhoog en wordt het uitzicht beter. Ook achterom kijken is leuk als we even later in de verte onze camping prachtig in de zon zien liggen.
Na een wat scherpere bocht naar links, bijna aan het einde van het eerste weiland, moeten we een pad linksaf vinden volgens onze wandelkaart.
Links zien we dan in het bos een paar houten schuurtjes en even later ook een wegwijzer met gele bordjes waarop de Bacherwandalm staat aangegeven.
Het pad ziet er in eerste instantie niet aanlokkelijk uit en de vervallen schuurtjes geven ook de indruk dat het hier slecht wordt onderhouden.
We gokken erop dat de route nog steeds begaanbaar is. Bovendien proberen verschillende teksten geschilderd op de hutjes ons er ook van te verzekeren dat de Bacherwandalm niet alleen bereikbaar is, maar ook nog 'Bewirtschaftet'.
Het pad linksaf is vooral zo slecht doordat er onlangs een kudde koeien langs is getrokken met achterlating van diepe hoefafdrukken. Het heeft ook net geregend en dat zal mede de oorzaak zijn.
We beginnen aan de klim omhoog en na enkele hoogtemeters wordt het pad veel beter begaanbaar en zichtbaar. We krijgen er vertrouwen in dat het verder begaanbaar zal blijven.
De hellingshoek wordt nu snel steiler, terwijl we het schaduwrijke bos ingaan. Soms is het een stenige ondergrond, maar grotendeels bestaat het uit boomwortels. Deze zijn eenvoudig te gebruiken als 'traptreetjes' wat de klim vereenvoudigt.
Het is hier een vrij dichtbegroeid bosgebied, maar af en toe is er toch een mogelijkheid het Stubaital in te kijken. Op de foto hiernaast bijvoorbeeld zien we onze camping in de verte liggen.
Het steile gedeelte wisselt steeds af met een stukje vlakker pad.
We komen aan op een stukje open grasland waar overal ruifen staan opgesteld. Hier worden waarschijnlijk in het winterseizoen dieren bijgevoerd. Nu staan de ruifen leeg en is er geen dier te bekennen.
We steken het grasveld over en gaan weer een smal pad omhoog. Nog meer boomwortels en hoogtemeters te overwinnen tot weer een open stuk.
Deze keer is het een brede 'Forstweg' waar we op terechtkomen. Gelijk aan de overkant gaat het weer verder.
Opnieuw stijgen over een smal pad het donkere bos in. Enkele meters verderop is aan een boom een tekstbordje bevestigd (foto rechtsonder). Het handschrift is voor ons niet eenvoudig leesbaar, maar we komen tot een tekst waardoor we in de lach schieten. Wij lezen: 'Hier Rauchanger Wald. Es wird heller und die Bank kommt bald'. Wij vertalen het vrij als: 'Het bos wordt minder dicht en er volgt straks een rustbank'. Nog even doorzetten dus.
Na nog een stukje klimmen komen we andermaal op een brede 'Forstweg' uit en wordt het inderdaad lichter! Sterker nog, verderop staat een bankje. Dus de informatievoorziening was helemaal correct. Het bankje stelt niet veel voor... maar toch was het aardig om het ons in het vooruitzicht te stellen.
Vanaf dit bordje houdt het niet meer op. Op regelmatige afstanden zijn nog veel meer bordjes met grappige spreuken of opmerkingen neergehangen. Sommigen zijn tamelijk verweerd en slecht te ontcijferen, anderen lijken wel gisteren opgehangen. De teksten variëren van 'wijsheden' tot grappige dichtwerkjes. Een ding bereiken de bordjes in ieder geval; je gaat vanzelf uitzien of er al weer een leuke spreuk aan zit te komen. Het is een leuk extraatje tijdens deze wandeling.
De brede sintelweg gaan we rechtsaf een heel klein stukje volgen. Gelijk voorbij het bankje komen we bij een brede beek, de Rotgisse.
Het water stroomt over het pad zodat we er doorheen moeten waden om verder te kunnen. Het is net te diep om de voeten droog te kunnen houden, maar gelukkig zijn er wel enkele grote stapstenen in het water neergelegd om daarbij te helpen. Die zijn wel glad, dus een kans op natte voeten blijft bestaan.
Na de oversteek gaat het met een bocht wat naar links. Om het hoekje gaat linksaf ook weer een smal pad de berg op, enigszins terug richting de beek en heel steil over de eerste meters. Het gras staat er hoog en het pad is niet al te goed zichtbaar, maar we vinden de toegang en gaan dan opnieuw de klim aan, weg van de brede 'Forstweg'.
Het stukje met het hoge gras is al snel overwonnen. Dan is het weer een bospad en slingeren we verder over de vele boomwortels. Maar nu ook met af en toe een open stuk Alpenwei met wat leuke uitzichtspunten en .... geiten!
Daar komen we bij een volgend tekstbordje langs waarvan de tekst ons doet vermoeden dat de Bacherwandalm snel in zicht moet komen. Zonder nu alle teksten al te verklappen om het ook voor jullie leuk te houden, mocht je dit gaan lopen, zal ik deze laatste nog als voorbeeld geven. 'Wer trägt ein Stück Holz zur Hitt, kriagt einen Schnaps oder nitt!'. (Overigens komen we ook bij de afdaling aan de andere zijde nog meer 'spreukbordjes' tegen).
Verderop gaat het pad na een scherpe bocht naar rechts verder als een lang recht pad omhoog. Pittig omhoog. Een mooi breed pad tot aan een bocht naar links hogerop de helling. Om de bocht een korte maar steile afdaling, makkelijker gemaakt door grote stenen in het pad die als traptreden kunnen dienen. Er is ook een staalkabel bevestigd voor wat extra steun.
Nu is het nog slechts een kort stukje tot aan het hek om de Bacherwandalm.
De Bacherwandalm is een vrij kleine Alm. Een kleine Hütte in een groen weiland boven een steile rotswand. De indrukwekkende rotswand zullen we echter pas zien als we later aan de andere kant verder lopen.
Na het passeren van het hek staan we aan de achterzijde van de Hütte. We lopen er omheen - dat kan linksom of rechtsom - en zien dan het knusse terras vanwaar er een prachtig uitzicht is in het Stubaital en op de Stubaier gletsjers achter in het dal.
Iets boven het terras komen een paar paden bij elkaar. Daar staat ook een wegwijzer naast een houten hutje waar een kabel uitkomt van de goederen kabelbaan.
Van hieraf willen we verder naar de Doadleralm bij Falbeson. We kunnen nu de aangegeven 'rode route' naar Falbeson kiezen, of een 'zwart traject'. We kiezen de laatste.
Wie liever geen zwarte routes loopt of deze niet aandurft, kan de rode kant kiezen omlaag tot aan de Ruetz bij Falbeson. Daar is de routebeschrijving dan weer op te pakken. (Als rode lijn aangegeven op het kaartje boven).
Deze zwart gemarkeerde route is overigens niet heel erg zwaar. De 'indicatie zwart' is er vooral aan gegeven omdat er een heel steil stuk afdaling in zit, maar dat gaat door dicht bos met veel boomwortels die als 'treden' kunnen dienen. Bij nat weer lastig, bij droog weer voor de meeste wandelaars geen probleem. Zeker met een wandelstok in gebruik. In het laatste deel gaat het smalle pad wel deels langs een tamelijk steile afgrond, maar ook weer door zeer dicht bos, waardoor het niet eng lijkt. Mocht je doorgaans valangst hebben, hier zeker niet. Je zou niet eens 'kunnen vallen'. Er staan te veel bomen in de weg.
Rechtsaf stijgen we nu een stukje boven de Alm uit en komen weer bij een afrastering terecht. Deze keer schermt het gaas een diepe kloof af, net achter de Alm gelegen.
Voor het hekwerk gaat het links en omhoog verder. We klauteren over nog enkele boomwortels en dan wordt het opnieuw verrassend mooi.
Het pad gaat namelijk wat dalen deze kloof in, richting een tweetal serieuze watervallen. Dieper in de kloof komen deze twee stromen samen als de 'Bergesgisse', die uiteindelijk uitmondt in de Ruetz.
Via primitieve bruggetjes van gestapelde stenen en enkele planken kunnen we droog oversteken om dan weer de kloof uit te klimmen.
Boven om de hoek opnieuw een splitsing. Wij gaan er rechtsaf omlaag naar de Doadleralm.
Linksaf, om dan via de Falbesoner Nockalm (1613m) naar Falbeson af te dalen is ook mogelijk, maar alleen voor de echte waaghalzen. Ook dat is een zwarte route, maar bij de splitsing staan extra waarschuwingsborden voor dat traject. 'Absolut trittsicher en schwindelfrei erforderlich' is voor ons voldoende afschrikwekkend. (Deze route heb ik groen ingetekend op het kaartje boven).
Vergeet vanaf deze hoogte niet even terug te kijken in de richting van de Bacherwandalm. Nu is pas te zien hoe mooi deze Hütte boven een steile rotswand is gebouwd.
Het gemakkelijkst is nu om de weg omlaag te vinden. Er is maar een route omlaag en het pad is goed belopen en herkenbaar.
Moeilijker zijn enkele afdalingen over zeer steile stukken bosgrond. Maar met enige voorzichtigheid en hulp van de wandelstokken is het eigenlijk heel goed te doen.
Het is zeker een heel leuk pad omlaag. Zeer afwisselend, grotendeels in de schaduw met af en toe een leuk uitzicht.
Ook het pad zelf is gevarieerd. Mooie stukjes rotspad, soms diep uitgesleten, dan weer bosgrond en regelmatig een beekje oversteken. Daar zitten een paar hele leuke watertjes tussen.
Ook enkele bordjes met grappige spreuken ontbreken hier niet. De teksten zijn er vaak op gericht om steigers moed in te spreken. Met afdalers als wij is geen rekening gehouden.
Het laatste deel van het traject loopt het paadje boven een steile helling vol bomen langs.
Wanneer het breder wordt, is er een eerste kijkje op Falbeson en de Doadleralm daar beneden.
Nog een laatste beek oversteken en dan gaat het rechtstreeks omlaag naar deze Alm, waar we achter in de tuin uit komen.
We lopen om het gebouw heen en kiezen dan het brede bospad rechtsaf door de groene Alpenweiden.
Een gemakkelijk stukje lopen hier tussen de weilanden, waarbij we ver blijven van de hoofdweg meer links in het dal.
Het kronkelt wat heuvelop en heuvelaf door een prachtig landschap, tot we even later langs de oever van de schitterende Ruetz lopen. Van rechts komt het water van de Bergesgisse omlaag om zich bij de Ruetz aan te sluiten en dat moeten we nog eens oversteken.
De Ruetz is hier over een groot stuk heel breed. Daar zijn allerlei zaken ingericht voor dagrecreatie als ligweiden, een leuk meertje is er aangelegd en een 'klimpark', waarbij het klimmen wordt beoefend door een parcours hoog in de bomen af te leggen.
We zoeken ons een leuk plekje op in het gras bij de beek voor een laatste pauze alvorens het laatste stuk af te leggen tot aan het startpunt: de camping (foto's onder).
Wanneer we klaar zijn voor de resterende meters, gaan we verder op dezelfde weg rechts langs de beek. Al snel komt deze uit bij een parkeerplaats, nadat een hek is gepasseerd, vlak tegen de autoweg aan.
Nu moeten we links omhoog het asfalt van de hoofdweg op. We steken de brug over de Ruetz over.
Voorbij de brug verlaten we de hoofdweg door rechtsaf het smalle asfaltweggetje te kiezen.
Nu gaat het links van de beek verder, opnieuw een heerlijk wandelgebied in.
Dit asfaltpaadje eindigt na 1.5km bij de camping waar wij kamperen. (En waar jullie de wagen hebben staan?)
Mocht je tijdens dit laatste stuk een hoop 'waterlawaai' horen waar de berm rechts breed is en begroeit met lage dennen, loop dan eens tussen de dennen door naar de Ruetz toe. Daar bevindt zich een geweldig mooie en lange cascade.
Vlak voor de Alpenwei waar achter de camping ligt, is rechts ook een heel mooi stukje beek waar je eenvoudig aan de oever bij het water kan komen. Er loopt een klein stukje grindweg omlaag tot aan het water. Ook een mooi plaatsje voor een laatste pauze.
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.