JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Kreuzjoch - Starkenburger Hütte Fulpmes

Panoramarast - Kreuzjoch - Senn joch Hütte - Starkenburger Hütte - Hoher Burgstall

starstarstarstar_borderstar_border 8 Km 525 Hm 5:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Tirol Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


routekaart Schlick 2000

We hebben een prachtige wandelroute uitgewerkt en ik zal de tocht hier ook beschrijven, alleen hebben wij hem maar deels kunnen lopen. De meeste paden waren 'gesperrt' wegens heftige sneeuwval. De route ziet er echter zo veelbelovend uit dat ik het hier toch maar plaats.

De beschrijving is dus deels gebaseerd op 'kaartlezen', zoals wij altijd onze routes voorbereiden en lopen. De afstand en hoogtemeters zouden accuraat moeten zijn, de looptijd is een reële schatting.

Wij zijn met deze wandeling begonnen op een zondag midden juli, een verwachte middagtemperatuur van 23 graden, en toenemende blauwe luchten. Perfect dus.

De zaterdag ervoor was het 's morgens om 10.00 slechts 2 graden en hadden we natte sneeuw op onze 1130m hoog liggende camping. Een hele dag en nacht heeft het gesneeuwd waarbij de sneeuwgrens rond de 1300m lag!

De dag erna zouden we deze tocht doen maar de sneeuw lag nog vanaf 1800m zodat lang niet alle bergpaden toegankelijk waren.

Helaas dus geen lange wandeldag, maar wintersport in de zomer is ook wel eens leuk toch? Wij hebben de in blauw aangegeven route gelopen. Naar de Kreuzjoch top en de panoramaweg rond deze bergtop. Daarna hebben we door de sneeuw lopen baggeren op enkele stukjes van de andere paden. De in rood getekende route was het oorspronkelijke plan.

Juli 2009....het lijkt wel een wintersport vakantie

Het startpunt van de wandeling bij de 'Panoramarast' ligt op 2100m hoogte. Vanuit Fulpmes in het Stubaital gaat de kabelbaan 'Schlick 2000' omhoog naar dit restaurant.

uitzicht achter de Panoramarast

Als we boven aankomen zijn we verrast dat de laag sneeuw hier nog zo dik is. We zien ook overal waarschuwingsborden dat veel paden nog niet weer begaanbaar zijn.

We waren van plan rond lunchtijd bij de Starkenburger Hütte te zijn, en een groot informatiebord laat weten dat het daar naar toe een 'bequemer' wandeling van 1.5 uur is. Maar ook in deze sneeuw....?

We besluiten in ieder geval naar de top van de Kreuzjoch te gaan, dat pad is zeker toegankelijk. Daarna zien we dan wel verder.

Achter het terras van de 'Panoramarast' gaat een pad omhoog naar de daar al zichtbare bergtop. De Kreuzjoch is slechts 2210m hoog, dus een korte klim.

Het eerste stuk omhoog gaat door een 'Alpengarten' en overal staan keurige bordjes met een toelichting over de daar groeiende Alpenbloemen. Hele mooie bordjes, maar we zien geen enkele plant zijn takken of bloemen door de sneeuwdeken steken. We zullen er dus nog eens terug moeten komen.

  • geen bloemen in de 'Alpenblumengarten'
  • geen bloemen in de 'Alpenblumengarten'

Boven op een kleine Sattel staan we voor een steile afgrond met links een bankje. Dat staat daar heel goed opgesteld want het uitzicht is er enorm! Een heel groot deel van het Stubaital is vanaf die plaats zichtbaar. Links Fulpmes met op de achtergrond Schönberg en de toegang tot het Wipptal waar de Brenner moet liggen, en aan de andere zijde Neustift met de Stubaitaler gletsjers op de achtergrond.

We maken er enkele foto's en gaan dan rechtsaf het zigzag pad omhoog richting het topkruis.

De aangestampte en half gesmolten sneeuw maken het niet eenvoudig om het pad te belopen. Ook de beste wandelschoenen hebben hier weinig grip.

Al snel staan we toch boven op het topje en schrijven er een paar woorden in het 'Gipfelbuch'.

bij het topkruis van de Kreuzjoch

Na het bezoek aan de top keren we terug omlaag tot bij de splitsing waar het dan rechtsaf richting de Starkenburger Hütte gaat. De Hütte is ook hier goed aangegeven via wandelpad '4' en gaat via de Senn joch Hütte.

veel paden zijn gesloten vanwege de sneeuwval

Ook de panoramaweg rond de Kreuzjoch valt hier mee samen tot deze verderop rechtsaf om de berg teruggaat naar de Panoramarast.

zelfs met de beste wandelschoenen valt het niet mee op de been te blijven

Wij kunnen ook niet verder. De route '4' naar de Starkenburger Hütte is verderop 'gesperrt'. Wij nemen geen onnodige risico's en keren maar terug naar het startpunt.

Wie hier bij betere weersomstandigheden wel de route af wil maken, kan eenvoudig route '4' blijven volgen. Je komt dan langs de Senn joch Hütte en daarna onderlangs de top van de Niederer-Burgstall.

Het hele stuk verloopt nagenoeg vlak en is dus een lichte wandeling.

Voor meer uitdaging kan vanaf de Starkenburger Hütte wegnummer 115 terug worden genomen.

Deze gaat over de top van de Hoher-Burgstall op 2611m. Daar zitten de meeste van de 525 hoogtemeters van deze route in.

De 115 gaat daarna omlaag tot aan een T-splitsing waar je rechtsaf richting de Zirnachalm op 1936m gaat. Dan nog eenmaal rechts aanhouden en via een lichte klim weer naar het startpunt. De Panoramarast op 2100m.

Meer informatie over de route kan ik hier dus niet geven, maar een paar foto's om een indruk van de omgeving en wandelmogelijkheden te geven plaats ik nog wel.

met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch
met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch
klik op een kleine foto voor een vergroting

Voor ons zat er niets anders op dan het verkennen van kleine stukjes van de overige paden. Zo zijn we onder andere naar de 'Krinnenköple' gelopen, (1e rij foto's) en hebben ons verder prima vermaakt op het terras rond de Panoramarast. (2e serie foto's) Het is zeker een bestemming om nog eens naar terug te keren als de sneeuw gesmolten is.

met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch
met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch
klik op een kleine foto voor een vergroting
met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch
met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch
klik op een kleine foto voor een vergroting

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Tirol Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.