JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling vanuit Nordenau Schmallenberg over de Kahler Asten

Nordenau - Hubertusstein - Ohlenbach - Hoher Knochen - Hinterste Hoher Knochen - Jagdhütten - Kahler Asten - Sahnehang - Altastenberg - Nordenauer Wald - Nesselbach - Nordenau

starstarstarstar_borderstar_border 14,5 Km 735 Hm 5:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: februari 2022 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Onze rondwandeling vanuit Nordenau tussen Schmallenberg en Winterberg is het perfecte voorbeeld van hoe veelzijdig het Sauerland is voor wie van mooie wandeltochten houdt. Wij liepen dit eind februari met prachtig zonnig weer nadat het de hele nacht had gesneeuwd, maar ook in de andere seizoenen is het een schitterend wandelgebied.

Deze route bevat mooie dalen en hoge bergtoppen, bossen en open gebieden met fraaie vergezichten, een heideveld boven op de Kahler Asten en een veelheid aan bezienswaardigheden. En natuurlijk zijn er de nodige beekjes en riviertjes te vinden in dit berglandschap. Onderweg zijn er veel schuilhutten voor de pauzes onderweg en we doen een aantal leuke dorpjes aan met voldoende horeca mogelijkheden.

routekaart rondwandeling Nordenau Sauerland

In en rond de dorpjes zijn er stukjes over asfalt af te leggen, verder lopen we hoofdzakelijk over bredere boswegen en paden met af en toe wat smalle avontuurlijke en soms drassige paadjes onder in de dalen. Onder erg natte omstandigheden zijn deze delen eenvoudig te vermijden.

De zwaarte van de route zit vooral in de vele hoogtemeters die we gaan maken als we vanuit de diepe dalen de Hoher Knochen en zelfs de 831m hoge Kahler Asten gaan beklimmen. Hele steile stukken zijn er niet, het gaat vooral heel geleidelijk omhoog en omlaag.

hoogteprofiel rondwandeling Nordenau Sauerland
naar de kerk van Nordenau

Parkeren in Nordenau zelf is lastig, daar zijn weinig opties behalve soms een plekje in een zijstraatje. Gemakkelijker is de ruime parkeerhaven aan de rand van het stadje langs de hoofdweg Altastenstrasse.

Komende vanuit Oberkirchen de berg op rijdend naar Nordenau ligt de parkeerplaats gelijk na een scherpe bocht naar rechts net voor de eerste woningen. Dit is 70m voor Altastenstrasse nummer 7. Vanuit het noorden via het dorpje Altastenberg rij je Nordenau helemaal door en ligt de parkeerplaats gelijk links.

Navigatie: 70m voor of na Altastenstrasse 7, Nordenau Schmallenberg.

We beginnen aan onze wandelroute door de Am Hagen op te zoeken, vanaf de parkeerplaats na 80m in de bocht naar links. Gelijk na het hotel pension het smalle en donkere asfaltweggetje rechtsaf. Vanuit het centrum het voetpad langs de hoofdweg aanhouden en voorbij de kerk afdalen tot aan de bocht naar rechts. Daar dan linksaf. Vooraan in de Am Hagen is de regionale route X27 aangegeven die we voorlopig gaan volgen.

Tip: Ga voor de start of aan het einde van de wandeling nog even bij de kerk kijken, en vanaf daar naar de vierkante toren achter de kerk. Deze is te beklimmen en biedt een ontzettend mooi uitzicht over Nordenau en de wijde omgeving.

afslag Am Hagen via de X27

De Am Hagen gaat nog even omhoog langs het hotel en begint dan af te dalen. Op de eerste Y-splitsing houden we rechts aan, links gaat naar een woning, en op de volgende Y-splitsing wordt de X27 naar links aangegeven en is het een onverhard wandelpad geworden. We dalen met een boog naar links af achter de kerk langs naar het dal van de Nesselbach.

afdaling in het Nesselbachtal
we steken de Nesselbach over

Hier op de beboste berghelling boven het park rond de Nesselbach lopen meerdere wandelpaden, we blijven het pad rechtdoor aanhouden omlaag naar de beek. Op de Y-splitsing lopen we rechtdoor verder omlaag tot we bijna beneden bij de vijver zijn.

Daar gaan we scherp rechts, de X27 is op een boom aangegeven, en zoeken het pad op rechts van de vijver langs waar verderop al een brug over de Nesselbach te zien is die we er over gaan steken. Rechts is dan nog een Wassertrettbad en aan de overzijde van het dal een schuilhut waar we op af lopen.

Als we rechts van de schuilhut langs weer omhoog klimmen komen we bij een kruising met een brede bosweg, hier steken we recht over en volgen dit pad met een bocht naar rechts. Al snel staan we bij een splitsing en gaat het linksaf verder. Slecht een kort stukje, want na 50m moeten we weer rechtsaf slaan, een smal pad de berg op. Door wat omgevallen bomen is de route markering hier wat lastig te vinden, deze zitten nog wel aan een boom rechts op de berghelling.

het eerste uitzicht op een kruising
via een smal paadje de berg op

Het leuke smalle paadje gaat weer flink bergop en draait naar rechts. Dit lopen we uit tot we na een laatste klimmetje weer bij een brede bosweg staan met links een handwijzer. Deze weg steken we schuin naar rechts over, daar gaat een smal paadje verder de berg op. Na enkele meters op dit pad staan rechts op een boom de X (nu zonder het getal 27) en de A6 aangegeven.

We blijven maar stijgen tot we weer een brede weg bereiken. Hierop slaan we linksaf, negeren de afslag naar links en volgen de weg daarna met een bocht naar rechts tot we bijna boven op de bergrug staan. Net ervoor houden we over een kort stukje links aan en zijn dan bij een groot knooppunt op de bergrug met aan de overzijde een fantastisch mooi uitzicht.

Hier lopen we iets rechts op de grote handwijzer af met rechts daarvan een staande steen. Dit is de Hubertusstein.

Recht aan de overzijde van het dal zien we hier de top van de Hoher Knochen en links daarvan de Vorderster en Hinterste Hoher Knochen die we dadelijk gaan beklimmen. En nog meer links de hoge toppen richting Winterberg. Daar zit ook de Kahler Asten tussen waar we vanmiddag overheen zullen gaan.

bij het knooppunt Hubertusstein

Op dit knooppunt gaan we de brede halfverharde weg omlaag langs de Hubertusstein die daarna naar rechts buigt waarmee we volgens de handwijzer richting de Kahler Asten gaan via nog altijd de X27. Na 170m is er weer een splitsing met een handwijzer bij een grote boom en een bankje. Nu slaan we linksaf, maar niet op het pad scherp naar links. We moeten er haaks links het weiland in en door het gras tamelijk steil afdalen naar het huis dat er beneden te zien is.

Eenmaal beneden aangekomen na deze avontuurlijke afdaling staan we voor een boerderij, tevens koffiehuis, op een smal asfaltweggetje. Deze volgen we 20m naar rechts en slaan dan scherp linksaf zodat we om deze boerderij heen lopen. Net voor we het terras aan de achterzijde opstappen is rechts een hekje te zien waar achter een heel smal paadje omlaag gaat. Deze moeten we nu hebben.

  • afdaling door het grasland naar Ohlenbach
  • afdaling door het grasland naar Ohlenbach

Hier volgt dadelijk het meest avontuurlijke stukje van deze rondwandeling. Bij zeer natte omstandigheden is het beter om het asfaltweggetje aan te blijven houden tot aan een grote schuilhut met BBQ en speeltuin links van de weg.

Het smalle paadje gaat even steil omlaag met haarspeldbochten, daarna wordt het vlakker en volgen we het paadje langs de bosrand waar ook een watertje stoomt. Dan gaat het haaks rechtsaf en steken we via boomstammen het modderstroompje over, en na enkele meters is er nog eens een oversteek. Deze keer wat breder, met meer water en minder boomstammen. Het lukt om met droge voeten de overzijde te halen waarna we weer omhoog klimmen.

klik op een kleine foto voor een vergroting
een avontuurlijk paadje bij Ohlenbach een avontuurlijk paadje bij Ohlenbach een avontuurlijk paadje bij Ohlenbach
een avontuurlijk paadje bij Ohlenbach een avontuurlijk paadje bij Ohlenbach een avontuurlijk paadje bij Ohlenbach

Het pad komt daarna uit op een grote speelweide met links een Wassertrettbad en bankjes, waar we ons een weg naar rechts zoeken waar een grote schuilhut met BBQ-plaats staat en ervoor een speeltuin. Daar loopt een wandelpad omhoog die ons weer naar de asfaltweg brengt bij een handwijzer.

mooie weg door het besneeuwde dal

Op het asfalt gaan we linksaf.

(Wandelaars die het smalle paadje hebben overgeslagen komen er hier van rechts weer bij).

We volgen het weggetje met rechts een prachtige berghelling en lopen daarna het bos in. Na een kort stukje staat er rechts in de bosrand weer een routebord, daar gaat een smal paadje rechts de berghelling op die we gaan volgen. Het kronkelt steeds verder omhoog door het dichte bos en volgt daarbij in grote lijnen het asfaltweggetje beneden.

Waar we op een breder pad aankomen gaat het daarop rechtsaf en na enkele meters weer linksaf een smal paadje omlaag. En na weer enkele meters is er nog eens een splitsing waar de X27, A2 en W1 staan aangegeven. Hier lopen we linksaf en beginnen aan de afdaling naar Ohlenbach.

Na een stukje rechte afdaling volgt een bocht scherp naar rechts en volgen we dit tot het bos wijkt en we de eerste daken van Ohlenbach zien.

het dorpje Ohlenbach in zicht

Net voor we de laatste meters naar dit dorpje af gaan dalen staat rechts in de bosrand een schuilhut met een bijzonder mooi uitzicht over Ohlenbach en de Hinterste Hoher Knochen. Wat een mooi plekje, tijd voor een koffiepauze!

Ondanks de sneeuw die gisteren is gevallen toen we hier aankwamen en een eerste korte wandeling maakten, is het hier in de zon zeer aangenaam. Het bergklimaat van het Sauerland is duidelijk merkbaar, zodat zelfs de jassen even worden opengeritst bij een temperatuur van rond het vriespunt.

  • koffiepauze met uitzicht
  • koffiepauze met uitzicht

Na de onderbreking dalen we verder af, draait het pad naar rechts, en kunnen we gelijk daarna achter het kleine kerkje scherp linksaf om bij een asfaltweggetje uit te komen. Hier slaan we rechtsaf en lopen door naar de hoofdweg waar we dan rechtsaf stappen naar het kerkje.

kerkje in Ohlenbach

Op het bankje onder de overkapping van dit kerkje hebben we al eens zitten lunchen toen we hier een andere route hebben gelopen onder barre omstandigheden. We herkennen het gelijk terug. Die route van toen hebben we nooit beschreven, het weer was toen zo slecht dat we maar weinig hebben gezien en al zeker geen foto's hebben kunnen maken.

Voorbij het kerkje gaan we linksaf omlaag naar een Fachwerkhaus en steken daar de brug over het riviertje Schwarzes Siepen over. Daar begint de lange klim omhoog naar de Hoher Knochen door het asfaltweggetje naar rechts te volgen en bij de volgende splitsing langs de kapel rechtdoor het bos in te gaan.

Na een tijdje klimmen is er een splitsing met aan de overzijde een handwijzer, hier volgen we de weg scherp links verder omhoog. Daar wordt het bos steeds opener en krijgen we al de eerste mooie vergezichten tussen de bosjes door. Eenmaal op hoogte is er de volgende splitsing. Nu slaan we rechtsaf waar het dan wat minder steil omhoog gaat.

beklimming van de Hoher Knochen

Deze weg helemaal uitlopend brengt ons bij een kruising met links het grote Berghotel Hoher Knochen. Hier zijn we op de 642m hoge Hoher Knochen aangekomen. We lopen er linksaf in de richting van de parkeerplaats. Net voor het hotel is links nog een klein parkje met picknickbanken en een informatiebord, daar houden we schuin links over het asfalt aan naar het hotel.

Twee gebouwen zijn daar verbonden met een loopbrug waar we onderdoor gaan en dan tussen de appartementen en vakantiewoningen lopen behorende bij het hotel.

bij het Berghotel Hoher Knochen

Tussen de gebouwen door zijn er mooie doorkijkjes, maar straks wordt het nog fraaier. We lopen langs een kerkje, dan is er rechts nog een schuilhut, waarna het pad weer halfverhard wordt en we de bebouwing verlaten. Het zwaardere klimwerk hebben we voorlopig even gehad zodat we nu lekker op deze brede bosweg door kunnen stappen terwijl we van het uitzicht naar links genieten.

  • uitzichten vanaf de Hoher Knochen
  • uitzichten vanaf de Hoher Knochen

Waar het pad weer iets meer gaat stijgen staat rechts een handwijzer bij een smal paadje de berghelling op. Daar slaan we rechtsaf om dit leuke paadje door het bos te volgen tot aan Jagdhütten. Overigens kan de brede weg ook worden aangehouden, daar komen we net voor Jagdhütten weer op uit.

we gaan het bergpaadje op
aankomst in Jagdhütten

Het smalle paadje kronkelt na een korte stijging vlak langs de berghelling en aan het einde gaat het weer omlaag om daar op de brede weg uit te komen met daarbij een handwijzer. Rechts tussen de bomen door zien we de houten hutten van Jagdhütten dan al staan.

We lopen op de huisjes af, langs het kruisbeeld met bankje links, en gaan rechtdoor op de eerste Y-splitsing om na enkele meters bij een groot knooppunt te komen met de volgende handwijzer. Hier gaat het rechtsaf waar de handwijzer naar de Lenneplätze 1,8Km en Kahler Asten 2,2Km wijst via de E1 en X2.

Het wandelpad buigt naar links, wordt dan een holle weg, en begint aan een geleidelijke afdaling.

Beneden aangekomen is er een T-splitsing voor een open stuk in het bos. Daar slaan we linksaf volgen het mooie wandelpad langs het open dalletje en daarna weer het bos in.

knooppunt bij Jagdhütten

Na 800m komen we weer bij een splitsing. Hier voor ons is een drassig gebied met vijvers, we hebben het mooie riviertje de Lenne gevonden die je overal in het Sauerland tegenkomt. We gaan er links aanhouden en een klein stukje daarna weer naar rechts afslaan waarmee we om de vijvers heen lopen. (De vijvers zijn echter nauwelijks te zien in het dichte bos). De X2 die we volgen wordt er weer aangegeven.

open stuk in het dal
een lang gedeelte door de bossen

Dit gedeelte van de rondwandeling gaat het vooral door het bos. We komen dan na een korte afdaling op een kleine open plek met een kruising. Aan de overzijde rechts staan een bankje en een handwijzer.

Hier steken we recht over en gaan weer het bos in via een nu veel smaller wandelpad. Dit begint weer met een lichte stijging, maar in het laatste deel gaat het behoorlijk pittig omhoog. Na een laatste stukje klimmen wordt het bos voor ons weer opener en komen we bij een splitsing met een brede zandweg.

Ook hier staan aan de overzijde een handwijzer en een bankje. We gaan er rechtsaf en lopen het laatste stukje alsmaar rechtdoor tot we bij een knooppunt in het open veld zijn.

Dit is een wandelknooppunt en parkeerplaats met meerdere bankjes en aan de overzijde links een schuilhut. Naar rechts kunnen we uitkijken over een skigebied met daar achter het restaurant Haus Astenberg. De schuilhut lijkt ons een prima plekje om met uitzicht op de skiërs een lunchpauze te beleggen.

wandelknooppunt Astenberg

Dan wordt het tijd om de Kahler Asten op te gaan zoeken, dat doen we door scherp linksaf te slaan en net links van de schuilhut langs te lopen. De Kahler Asten wordt aangegeven als 1Km, maar eerst zoeken we de Lenne Quelle op en dat is nog 800m volgens de handwijzer.

we gaan de Rothaarsteig volgen

Hier is het eenvoudigst om de aangegeven route van de Rothaarsteig aan te houden, de op zijn rug liggende 'R' op een rode ondergrond. Bij de volgende splitsing gaat het linksaf en gaat het weer geleidelijk omhoog over een vandaag spiegelglad pad.

Waar we het bos uitkomen en voor het heideveld staan gaan we op de splitsing rechts en gelijk weer linksaf langs de bankjes. Daarmee volgen we een pad over de heide met toenemende uitzichten naar alle zijden. Soms is meer rechts al de Astenturm met restaurant op het hoogste topje te zien.

We negeren alle zijpaden en blijven rechtdoor gaan over de Rothaarsteig tot aan een splitsing waar deze rechtsaf gaat en we enkele meters verderop bij de bron van de Lenne rivier zijn aangekomen. Nadat we dit hebben bekeken lopen we langs de Quelle nog een klein stukje verder tot aan de brede weg over de heide waar weer een grote handwijzer bij staat.

Voor het vervolg van de wandeltocht gaan we op het brede pad linksaf. Wie nog voldoende tijd heeft kan hier nog rechtsaf gaan om ook het allerhoogste topje van 841m te bezoeken bij de toren en het restaurant met informatiecentrum Kahler Asten om daarna hier terug te keren.

klik op een kleine foto voor een vergroting
op de top van de Kahler Asten op de top van de Kahler Asten op de top van de Kahler Asten
op de top van de Kahler Asten op de top van de Kahler Asten op de top van de Kahler Asten

Hier linksaf slaand gaat het richting Altastenberg, verder over de heide met een warboel van allerlei wandelpaden hier boven op de Kahler Asten. We houden ons hier aan de aanlooproute van de Rothaarsteig vanuit Altastenberg, deze aanlooproutes hebben geen rode maar een gele achtergrond. Dit is tevens de X14 route.

Na 100m steken we de volgende kruising recht over en na weer 100m gaat het op de kruising schuin rechtsaf. Een recht pad richting het bos. Nu kunnen we alsmaar rechtdoor blijven lopen tot we na een stukje bos rechts de skilift installatie van de Sahnehang zien staan. Daar lopen we aan voorbij om dan rechts aan te houden tot we bovenaan de skihelling staan. De gele Rothaarsteig aanlooproute wordt er duidelijk aangegeven op een paal van de sleeplift.

vergezicht vanaf de Kahler Asten

De wandeling gaat nu links van de skihelling omlaag via het brede rechte pad. Dit is een prima te belopen helling, maar met de aangestampte sneeuw die we vandaag hebben valt het niet mee om op de benen te blijven. Gelukkig hebben we onze wandelstokken om daarbij te ondersteunen.

Wij zijn zelf geen skiërs, maar om die drukte rond de liften en op het overvolle terras beneden al wandelend eens mee te maken is toch wel erg leuk. Ook hier valt het op dat de droge lucht van het bergklimaat op grote hoogte een heel andere gevoelstemperatuur kent dan bij ons in Nederland. Het is er ondanks de vorst ontzettend aangenaam en op het terras zitten mensen zonder jassen aan met hun bierpullen in de zon te genieten.

klik op een kleine foto voor een vergroting
de Sahnehang bij Altastenberg de Sahnehang bij Altastenberg de Sahnehang bij Altastenberg
de Sahnehang bij Altastenberg de Sahnehang bij Altastenberg de Sahnehang bij Altastenberg
oversteek van de hoofdweg naar Altastenberg

Beneden aangekomen houden we links langs de gebouwen aan en lopen er rechtdoor naar de erachter liggende parkeerplaats. Ook op de parkeerplaats blijven we links lopen op zoek naar een voetpad vanaf de parkeerplaats naar de daarnaast gelegen asfaltweg.

Bij de handwijzer steken we deze weg over en volgen aan de overkant het wandelpad schuin rechts dat daar naar de hoofdweg richting Altastenberg loopt. Daar steken we de hoofdweg schuin over langs het bushaltebord naar het bospad wat iets omhoog naar een bosje gaat.

Dit pad draait verderop naar links en loopt dan recht op Altastenberg af. De verschillende zijwegen kunnen we negeren.

Altastenberg is een van de vele skigebieden in het Sauerland. Links voor het stadje zien we ook overal skiërs bezig op de hellingen. Het diepe dal dat we daar zien is het Nesselbachtal waarin ook Nordenau ligt en waar we straks gaan afdalen nadat we een rondje door Altastenberg hebben gemaakt.

links ligt het Nesselbachtal

Bij de eerste woningen van Altastenberg aangekomen blijven we het pad rechtdoor aanhouden waarmee we achter het stadje langs lopen. Dit houden we aan tot we links van het pad een schuilhut zien staan met daarnaast een uitzichtheuvel. Daar ligt een parkeerplaats naast met rechts ervan een bankje en informatiebord met een kaart van de omgeving van Altastenberg. Ook zien we er een leuk park liggen met wandelpaden er omheen.

korte pauze achter het stadje

Rond het bankje is het gewoon warm ondanks de sneeuw en besluiten we hier nog even te pauzeren en er even rustig rond te kijken voor we dadelijk het stadje ingaan en daarna aan de lange afdaling beginnen.

Na de uitzichtheuvel gaat het linksaf over de parkeerplaats en houden we bij de splitsing gelijk erna rechtdoor aan tot we de T-splitsing met de hoofdweg Renauweg bereiken.

We kunnen nu op verschillende manieren door Altastenberg gaan lopen om bij het skicentrums aan de andere zijde te komen waar we dadelijk aan langs willen. We zoeken gewoon lukraak een route uit waarbij we een indruk op kunnen doen van het stadje. Achteraf gezien hadden we evengoed de kortste weg kunnen nemen, want het stelt allemaal niet veel voor behalve de vele horeca, Skihütten en skiverhuur bedrijfjes aan de rand van het dal waar we toch al aan langs gaan komen.

Op de Renauweg gaan we rechtsaf, negeren de eerste weg links Am Dorfgarten, en slaan bij de tweede linksaf. Dit is de Am Kamp. We steken op de kruising rechtdoor over en lopen dan recht op de kerk van Altastenberg af. Daar lopen we dan rechts aan langs tot we aan de andere zijde van het stadje de hoofdweg Astenstrasse aan de rand van het dal bereiken.

langs de kerk van Altastenberg

Hier gaat het linksaf langs de soms fraaie huizen die allemaal uitzicht hebben op het Nesselbachtal en de skihellingen. Dit kunnen we aanhouden tot aan de afslag naar rechts naar de parkeerplaats tussen de vele skihutten waar het nu ontzettend druk is.

De weg over de parkeerplaats gaan we nu langere tijd volgen, het draagt de naam Historischer Pfad. (Hier waren vroeger springschansen die nog op onze wandelkaart zijn aangegeven als 'Alte Schanzen'). Al snel is er een Y-splitsing naar links die we negeren en rechtdoor blijven gaan tussen alle drukte rond het parkeerterrein en de skiërs.

klik op een kleine foto voor een vergroting
skigebied onder Altastenberg skigebied onder Altastenberg skigebied onder Altastenberg
skigebied onder Altastenberg skigebied onder Altastenberg skigebied onder Altastenberg

Voorbij de parkeerplaats wordt het een onverhard pad dat voorlopig heel vlak over de lange bergrug loopt voor we aan de eigenlijke afdaling gaan beginnen. We lopen langs de leuke Kreuzkapelle links van het pad en dan wordt het tijd om ook even achterom te kijken naar hoe mooi Altastenberg daar bovenop de berghelling ligt!

we gaan weer het bos in

Na de kapel is er een afslag naar links voor wie nog even bij de Schweden Hütte langs wil gaan, maar wij blijven rechtdoor stappen. Als we even later het bos in lopen, het Nordenauer Wald, is er weer een Y-splitsing waarop het rechtdoor gaat, ook de andere zijwegen kunnen we blijven negeren, waarna er rechts in het bos een groot waterreservoir te zien is.

Hier begint het af en toe al iets omlaag te lopen maar nog steeds heel geleidelijk. Dan is er weer een splitsing met een bosweg naar links, daar staat weer een handwijzer bij, en opnieuw blijven we er rechtdoor gaan door het dichte bos.

Als het bos rechts dunner wordt is er een pad scherp rechts, ook weer voorzien van een handwijzer, en ook hier stappen we rechtdoor richting Nordenau via de A2 waarna het al wat steiler omlaag begint te lopen naar het dal voor ons.

Er volgt weer een lange bosweg tot we na 700m bij een T-splitsing zijn met voor ons een vrij uitzicht over het Nesselbachtal. En naar links zien we zelfs Nordenau al liggen op de steile hellingen boven het hier smalle dal.

splitsing voor het Nesselbachtal

Rechts op de splitsing vinden we nog een picknickbank voor wie nog even van dit mooie uitzicht wil genieten met een korte pauze. We moeten nu rechtsaf weer het bos in, maar na 50m in het bos alweer linksaf naar een omlaag lopend hol pad. Ook hier staat een handwijzer waarop Nordenau is aangegeven.

picknickplaats met zicht op Nordenau

In februari 2022 lukte het ons niet om hier linksaf te slaan, het pad was helemaal verspert nadat tijdens de februari stormen hier over een groot gedeelte van het bos alle bomen om waren gegaan. Mocht het pad nog steeds niet goed toegankelijk zijn, ga dan terug naar de splitsing en ga daar rechts langs de bosrand naar het houten schuurtje dat daar te zien is. Ga voor het schuurtje haaks rechtsaf het bos in en blijf daar een stukje rechtdoor stappen tot je tegen het holle pad aan loopt. Dit is niet te missen.

Het pad daalt lekker af en al snel verlaten we het bos en zien het fraaie dal weer voor ons liggen. We lopen rechtdoor omlaag langs de bosrand tot we bij een kruising met een asfaltweggetje komen. Hier steken we schuin rechts over en gaan daar verder op het omlaag lopende karrenspoor.

afdaling naar Nordenau
onderin het dal bij Nordenau

We zijn dan al bijna beneden in het dal bij het park onder Nordenau, en even later komen we bij de eerste woningen aan. Het pad gaat links langs een Feriënwohnung waar het dan asfalt wordt en voor dit huis aansluit bij een splitsing met een asfaltweggetje.

Nu slaan we rechtsaf en na enkele meters gelijk weer links aanhoudend waar een asfaltweg naar links loopt en verder langs de berghelling af blijft dalen.

Op deze splitsing rechts aanhouden is ook een optie, dat gaat door het dal langs een hotel en aan de overzijde weer omhoog tot aan de hoofdweg Altastenstrasse. Maar dan moet je wel een heel stuk naar links langs de drukke weg wat niet onze voorkeur heeft.

Nog een klein stukje en dan zijn we onder in het prachtige dal bij de eerste van een serie vijvers. Links ligt de plaatselijke skihelling, daar houden we op de splitsing rechtdoor aan om zo naar de andere zijde van het dal te komen waar het al snel weer gaat stijgen.

langs een skihelling en enkele vijvers

De rechte weg omhoog volgend kunnen we links het sportpark zien liggen met daar achter nog meer vijvers, een BBQ-plaats en de speeltuin waar we vanmorgen doorheen zijn gekomen. Bij de eerste woningen gaat het steeds steiler omhoog tot we uiteindelijk de hoofdweg bereiken na een laatste zware klim.

door het Nesselbachtal park weer omhoog
terug in Nordenau!

Hier linksaf langs de hoofdweg brengt ons naar de kerk met daarna de bocht naar rechts waar de parkeerplaats teruggevonden kan worden voor wie daar vanmorgen is gestart.

Natuurlijk nog wel even bij de kerk omhoog lopen en daar het paadje rechts om de kerk opzoeken om bij de mooie toren uit te komen voor wie dit vanmorgen nog niet heeft gedaan. Nordenau is heel toeristisch, voor een afsluiting van de wandeldag zijn er volop horeca gelegenheden en terrasjes te vinden.

Wij hebben het vandaag nog eenvoudiger, we zitten in een appartement op de berghelling tegenover waar we de hoofdstraat bereiken en hoeven alleen nog maar over te steken en daar omhoog te klimmen voor we terug zijn. Terug met weer een heerlijke winterse wandeltocht in de benen en een hele serie foto's van deze prachtige omgeving.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.