JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Kirchrarbach, Schmallenberg

Kirchrarbach - Auf'm Brauke - Vogelstange Grillplatz - Kreuzberg Kapelle - Auf dem Köpfe - Mönekind - Elmecke - Sögtrop - Kirchrarbach

starstarstar_borderstar_borderstar_border 11,7 Km 505 Hm 3:15 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: februari 2017 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Onze rondwandeling bij Kirchrarbach, een dorpje tussen Winterberg en Schmallenberg in het Sauerland, is een korte maar zeer mooie tocht over de bergtoppen rond dit leuke plaatsje. Vanuit het dal gaat het over de bergtoppen met wonderschone vergezichten naar het gehucht Mönekind en door een schitterend dal weer terug naar de startplaats.

routekaart rondwandeling Kirchrarbach Schmallenberg

De wandeling gaat deels over asfalt weggetjes en onverharde boswegen en paden, deze route is voor iedereen eenvoudig te lopen als de te maken hoogtemeters geen bezwaar zijn. De hoogtemeters worden alleen gemaakt over geleidelijk omhoog lopende wegen en paden, er zijn geen steile stukken.

We volgen hier de overal goed gemarkeerde lokale route K5. Onze routebeschrijving zal alleen nodig zijn als er onverhoeds toch markeringen mochten ontbreken of als er wijzigingen in de K5 zijn/worden aangebracht.

hoogteprofiel rondwandeling Kirchrarbach Schmallenberg

Starpunt van de rondwandeling is de parkeerplaats tussen Gasthof Zur Post en de kerk in Kirchrarbach. Kirchrarbach ligt 17Km ten noorden van het bekende Schmallenberg en 25Km westelijk van Winterberg.

parkeerplaats Gasthof Zur Post

Navigatie: Am Rarbach 7, Kirchrarbach Schmallenberg.

Voor de kerk en naast het Gasthof is een kleine verhoogde parkeerplaats met informatieborden waar we gratis kunnen parkeren. Mocht het er vol zijn dan zijn er verderop in het dorp overal voldoende parkeerplaatsen te vinden langs de hoofdweg.

Wij hebben deze route voor het eerst in februari 2017 gelopen toen we voor het carnaval weekend onze woonplaats zijn ontvlucht en verbleven in Gasthof Zur Post. Wij troffen nog sneeuwresten aan en liepen met een ijskoude harde wind, maar zowel het Gasthof als de omgeving zijn ons zo goed bevallen dat we in 2018 hier opnieuw hebben geboekt om het carnaval gedreun thuis te ontlopen.

de kerk in Kirchrarbach
hoofdweg Am Rarbach

Komend vanuit het Gasthaus, waar we een prachtig appartement hebben, lopen we de parkeerplaats over en daarna voor de kerk langs verder het dorp in. We gaan links van de hoofdweg 'Am Rarbach' lopen, daar hebben het beste zicht op de Rarbach die door het hele dorp stroomt.

De eerste zijweg links is de Vikariweg, die gaan we voorbij, evenals daarna de Am Steinel. Wel lopen we even de bruggen op om naar het vele water te kijken dat er in februari door de beek gaat.

Net voor de hoofdweg naar rechts buigt komen we bij de afslag Auf'm Brauke, daar gaan we linksaf in en volgen deze weg daarna naar rechts. Gelijk na de bocht steken we de kruising rechtdoor over en lopen dan tussen de laatste huizen van Kirchrarbach door.

Het wordt dan een onverharde bosweg en de eerste hoogtemeters dienen zich aan tot we bij een splitsing komen. Dit is de 'Platz an der Vogelstange', een Grillplatz met informatiebord, picknickbanken en een Wassertrettbad.

Grillplatz Vogelstange

Op deze splitsing gaan we scherp linksaf en genieten van het eerste uitzicht over Kirchrarbach. Op de volgende Y-splitsing houden we rechts aan en klimmen dan geleidelijk verder omhoog het bos in. Even later buigt de weg naar links en na de lange bocht verlaten we het bos en wordt het uitzicht alsmaar beter. Links in de diepte het dorp, rechts dan mooie groene berghellingen.

zicht op Kirchrarbach

Al snel zien we dan rechts boven op de top al de Kreuzberg Kapelle staan. Het pad gaat er eerst onderlangs, en gaat dan met een bocht naar rechts verder omhoog. In de bocht komt er van links een pad bij die we negeren en dan doorlopen tot we, net voor het hoogste punt, rechts een smal paadje naar de Kapelle kunnen nemen. Daar gaan we dan in.

onderweg naar de Kreuzberg Kapelle onderweg naar de Kreuzberg Kapelle onderweg naar de Kreuzberg Kapelle
onderweg naar de Kreuzberg Kapelle onderweg naar de Kreuzberg Kapelle onderweg naar de Kreuzberg Kapelle
klik op een kleine foto voor een vergroting

We lopen om het mooie gebouw heen en zien dan dat we aan de andere zijde bij de asfaltweg een nog veel mooier vergezicht hebben over de bergen en dalen van dit Hoch-Sauerland voorland. Een schitterend uitzicht waarvan we er vandaag nog veel meer te zien gaan krijgen.

uitzicht achter de Kapelle
uitzicht achter de Kapelle

Er staat een koude harde wind hier boven op de berg, we trekken de ritsen tot aan de kin omhoog en gaan dan verder op de asfaltweg over de bergrug.

Deze weg komt uit op het erf van een boerderij; Haus Steimel. Daar lopen we langs het gebouw en volgen de weg naar rechts. Al na een kort stukje is er een splitsing waarop we scherp links gaan en daarmee aan de volgende klim beginnen.

Het gaat met een bocht naar rechts omhoog om dan bij een splitsing uit te komen waarop we rechtsaf gaan. Dit is weer een plekje met verrassende uitzichten over de omgeving. We volgen het pad dat daarna links van een bos doorloopt.

Vooraan bij de bosrand zien we een bankje staan en omdat we er even beschermd zijn tegen de koude wind, besluiten we hier maar even koffie te gaan drinken voor we straks weer in het open gebied aankomen. Lang blijven we niet zitten, al snel zijn we weer op pad en gaan op de volgende splitsing linksaf.

  • Auf dem Köpfe
  • Auf dem Köpfe
  • Auf dem Köpfe

Aan het einde van deze weg gaan we op de splitsing weer linksaf, dit is weer een asfaltweggetje hoog over de bergrug. Deze weg gaan we over een lange afstand volgen waarbij het alsmaar licht op en neer gaat en elk nieuw uitzicht nog fraaier is dan de vorige. 'Auf dem Köpfe' wordt dit genoemd. Prachtige berghellingen waar we ook kijken, met af toe een solitaire boom op een bijzonder plekje en hier en daar een stukje bos. Echt een fotogeniek gebied.

onderweg naar Mönekind

Regelmatig zijn er zijwegen en paden, maar de route is hier eenvoudig omdat deze weg in een keer door gaat naar Mönekind. Een hooggelegen dorpje dat we aan willen doen. Net voor we het dorp bereiken hebben we rechts van het pad een prachtig diep dal met beneden een kronkelend watertje, dan buigt de weg naar links en gaat het langs een bosje omlaag tot we Mönekind even later bereiken.

uitzicht voor Mönekind

Net voor we de kruising in het dorp bereiken staat rechts een kleine witte kerk uit 1673, verder bestaat het dorp uit slechts een handvol woningen en boerderijen. We dalen af tot aan de voorrangsweg, gaan er linksaf en daarna gelijk voor de volgende boerderij weer rechtsaf. Daar staat een hele bijzondere handwijzer in het centrum van Mönekind om ons de weg te wijzen.

In het dorp komen we enkele bewoners tegen in carnaval kostuum, ze zijn gelijk in voor een gesprekje terwijl de kippen en de ganzen van het dorp om ons heen scharrelen. Een gemoedelijk gehucht ver van alle drukte en hectiek.

het gehucht Mönekind het gehucht Mönekind het gehucht Mönekind het gehucht Mönekind
het gehucht Mönekind het gehucht Mönekind het gehucht Mönekind het gehucht Mönekind
klik op een kleine foto voor een vergroting

We lopen tussen de gebouwen door en volgen dan de weg linksaf achter de boerderij langs. Het asfalt wordt weer een onverharde Forstweg. Iets verderop gaan we op de Y-splitsing rechts omhoog en dan, na een laatste blik achteruit op Mönekind, lopen we het bos in. Er volgt een haarspeldbocht naar rechts en kort daarna verlaten we het bos ook al weer.

  • de klim vanuit het dorp
  • de klim vanuit het dorp

De ondergrond wordt deels weer asfalt, rechts lage begroeiing en links een schitterende groene berghelling. We volgen de weg hier met een boog naar links langs dit grasland. Dit is het hoogste punt van vandaag en het uitzicht is dan ook om van te genieten.

uitzichtweide boven Mönekind
kruising op het hoogste punt

Omdat het grasland links nog net iets hoger ligt dan ons pad, lopen we het gras nog even over om daar op het allerhoogste puntje nog net iets verder weg te kunnen kijken.

Langs de weg staat ook een bankje. Wat een geweldig plekje om even te pauzeren als we niet die ijzige wind zouden hebben. We blijven vandaag liever wat in beweging en slenteren maar wat over het grasland waarbij we de richting van het pad een beetje aanhouden.

De weg komt aan de achterzijde van het grasland uit bij een kruising voor een bosrand. Op deze kruising slaan we linksaf en lopen daarmee om de groene bergtop heen waarbij we het bos rechts houden.

Dan gaat de weg rechtdoor het bos in en is het gedaan met het uitzicht. Tijd om weer wat tempo te maken, lekker doorstappen en weer warm worden in deze meer beschutte omgeving.

nog een laatste vergezicht

We blijven de bosweg alsmaar rechtdoor aanhouden tot we weer bij een splitsing komen aan de rand van het bos. Aan de overzijde van deze splitsing is een afrastering geplaatst. Daar achter gaat het tamelijk steil omlaag en andermaal worden we verrast met een mooi uitzicht over de omgeving.

Hier slaan we scherp linksaf en na enkele meters weer rechtsaf. Dit is het begin van de lange afdaling terug naar de Rarbach onder in het dal.

einde van het bospad
langs de mooie Schwormecke

Tijdens het eerste deel van de afdaling houden we dit pad aan en steken op de volgende kruising recht over om daarna verder af te dalen tot net voor het diepste punt.

Daar komen we op een splitsing uit bij de bosrand met net onder ons een waterloopje. De Schwormecke. Op de splitsing gaan we links en even later draait het pad naar rechts om dan aan de overzijde van het watertje verder af te dalen.

Dit is een prachtig stil dal met een afwisseling van bossen en open landschappen. En het is er heerlijk lopen. Het gaat heel geleidelijk omlaag en vandaag zijn we hier ook nog eens beschut tegen de waterkoude wind.

Op de volgende splitsing houden we links aan waarna de weg naar links draait en we verder afdalen tot we uiteindelijk bij een splitsing uitkomen onder in het Rarbach Tal, waar de Schwormecke in de Rarbach uitmond. We volgen hier de zandweg naar links en houden de Rarbach aan de rechter zijde.

Iets verderop ligt een brug over de Rarbach die we over moeten steken en dan lopen we naar de hoofdweg van het dal bij het dorpje Sögtrop. Aan de overzijde van deze drukke weg staat een woning, we moeten nu voor deze woning rechtsaf even een stukje langs de asfaltweg om daarna gelijk weer linksaf te slaan.

bouwval boven Sögtrop
over de Elmecke

Dit is weer een onverharde bosweg, deze loopt dan achter de woning langs. De zijwegen negeren we en lopen rechtdoor het bos in.

Het wordt weer even klimmen, maar al snel zien we rechts aan de bosrand de restanten van een schuur met daarna een splitsing. Op deze splitsing slaan we linksaf waarmee we de Elmecke oversteken en het weer is gedaan met het klimwerk.

De Forstweg waarop we nu lopen gaat langs de berghelling zonder veel extra hoogtemeters. Deels lopen we door het bos maar er zijn ook weer mooie open gedeelten met uitzicht over het dal.

Na het ronden van de berghelling is er links zicht op Sögtrop dat daar mooi onder in het dal ligt. Niet veel later zien we voor ons uit in de verte al weer de kerktoren van Kirchrarbach.

uitzicht op het centrum van Sögtrop

We negeren de zijwegen en lopen door tot vlak boven Kirchrarbach. Daar volgt weer een splitsing waarop we linksaf gaan en daarmee aan de laatste afdaling naar de hoofdweg Am Rarbach beginnen. Op de hoofdweg aangekomen slaan we rechtsaf en volgen deze het laatste stukje terug naar de parkeerplaats bij Gasthof Zur Post.

Kirchrarbach komt weer in zicht

Ons wandelweekend zit er hiermee helaas weer op. Bij de wagen verwisselen we de wandelkleding voor wat gemakkelijks voor in de auto, en vertrekken vanuit Kirchrarbach naar huis. Hopelijk is daar nu het carnaval lawaai tot een eind gekomen.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Sauerland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.