JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Wandelroute van Kurort Rathen naar Stadt Wehlen (of Pirna) (Malerweg 8)

Kurort Rathen - Oberrathen - Rauenstein - Pötzscha - Stadt Wehlen - (Naundorf - Obervogelsang - Pirna)

starstarstarstar_borderstar_border 4,8 - 14 Km 240 Hm 2,5 - 4,5 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: september 2021 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Deze korte wandelroute van Kurort Rathen naar Stadt Wehlen in de Sächsische Schweiz is echt fantastisch. Vanuit het Elbtal gaan we over de unieke Rauenstein, een traject dat je niet mág missen tijdens een vakantie rond de Elbe! Nadat we de Rauenstein over zijn gestoken dalen we terug af in het Elbtal naar Pötzscha bij Stadt Wehlen.

Deze wandeltocht is eenvoudig te verlengen tot Obervogelsang of zelfs naar Pirna via de Malerweg etappe 8 waarmee de route 14Km wordt. Dat gaat voornamelijk over asfalt op het fiets- en wandelpad pal langs de Elbe.

routekaart wandeltocht Kurort Rathen Stadt Wehlen

In de stadjes lopen we even over asfalt, de beklimming naar de Rauenstein bestaat uit onverharde paden evenals de afdaling terug naar het rivierdal. Op de Rauenstein bestaat de ondergrond uit rotsen waar een prachtig wandelpad is aangelegd over de smalle bergrug. Overal voorzien van relingen en een groot aantal trappen. De route, een belangrijke toeristische attractie, is voor iedereen eenvoudig en veilig af te leggen.

Onze wandelroute van Kurort Rathen naar Stadt Wehlen is gebaseerd op de achtste etappe van de Lange Afstand Wandelroute (LAW) Malerweg, maar kan als zelfstandige route worden gelopen. In dit laatste Malerweg traject hebben wij veel aangepast. Bij de start van de eerste etappe is het niet leuk om de aanlooproute van Pirna naar Liebethal te lopen, op deze laatste etappe geldt hetzelfde voor het gedeelte van Pötzscha terug naar Pirna. De Rauenstein wilden we zeker niet overslaan, maar de lange oeverweg terug naar Pirna vonden wij niet aantrekkelijk en hebben het bij deze korte versie gehouden om ons Malerweg avontuur mee af te sluiten.

hoogteprofiel wandeltocht Kurort Rathen Stadt Wehlen

Het officiële startpunt van deze etappe begint in Weissig waar de vorige etappe eindigde. Dat betekent dat we vanuit het Elbetal dezelfde route omhoog moeten lopen of voor een korte rit per bus moeten gaan. We kennen echter een veel mooiere optie omhoog vanuit het dal wat we al eens hebben gelopen als onderdeel van onze route 'rondwandeling over de Bastei en de Rauenstein', toen we dat onder winterse omstandigheden hebben afgelegd en graag nog eens willen doen als aanloop voor de wandeltocht van vandaag.

Deze wandelroute gaat van 'A naar B' en is dus geen rondwandeling zoals nagenoeg alle routes op onze site. In de Sächsische Schweiz is het openbaar vervoer zo dicht en goed geregeld dat we daar optimaal gebruik van hebben gemaakt en de auto de hele vakantie hebben kunnen laten staan. Dit maakt het aantrekkelijk om een wandeling te combineren met het OV. En het is ook nog eens sneller, en gratis voor alle gasten van deze gemeente.

route omhoog vanuit Kurort Rathen

Voor uitgebreide informatie over de Sächsische Schweiz als bestemming voor een wandelvakantie, de gratis openbaar vervoer mogelijkheden, en waarom wij de Malerweg etappes deels hebben aangepast, zie deze informatie pagina.

De etappes zoals deze die ten westen van de Elbe lopen maakt het reizen met het openbaar vervoer nog eenvoudiger, want ook alle S-Bahn stations liggen aan deze zijde van de rivier. Vanaf elk stadje langs de Elbe kan de trein worden genomen naar Kurort Rathen, de reis duurt nooit langer dan enkele minuten.

Op het perron in Kurort Rathen hangen we de rugzakken om en lopen het perron af naar de oversteekplaats. Komende vanuit Königstein moeten we de spoorweg oversteken, met een trein vanuit Pirna gaat het rechtsaf de asfaltweg omhoog. Op de splitsing volgen we de Pötzschaerweg naar rechts en blijven nog ruim 100m klimmen tot aan een grote horeca gelegenheid links en met rechts van de weg een parkeerplaats.

Hier slaan we linksaf en dan gelijk weer links het smalle paadje in. De Rauenstein staat er al aangegeven via de rode balk route. Na het mooie gebouw rechts gaat het scherp rechtsaf en wordt het een smal beklinkerd wandelpad waarop het stevig omhoog gaat achter de bebouwing langs. Rechts krijgen we de eerste mooie uitzichten op de Bastei tussen de gebouwen door.

  • wandelpad met uitzicht op de Bastei
  • wandelpad met uitzicht op de Bastei

Eenmaal in het bos blijft het geleidelijk stijgen en bij de volgende splitsing houden we de rode balk route naar rechts aan tot we daarna bij een open veld links van het pad komen. We zijn dan bij Oberrathen. Hier gaat het linksaf over een brede zandweg met rechts enkele woningen en links een vrij uitzicht over de berghelling.

het open veld bij Oberrathen
een bospad naar de Rauenstein

Na de afrastering rechts slaan we rechtsaf het bos in en wordt de route vlakker. Dit zandpad houden we aan tot de volgende splitsing waar de rode balk route op een boomstam weer naar links is aangegeven.

Dit leuke pad kunnen we nu aan blijven houden waar het tamelijk vlak door het bos loopt. Dan gaat het iets naar rechts en dalen we af in een klein dalletje en aan de andere zijde weer omhoog. We blijven het pad schuin rechts aanhouden tot we bijna bij de bosrand zijn. Daarmee sluiten we ook weer aan op de officiële Malerweg.

Door net voor de bosrand weer rechts aan te houden, het staat er weer aangegeven, staan we plots aan de voet van de Rauenstein waar links een brede weg eindigt in een parkeerplaats en we een goederen kabelbaan de berg op zien gaan.

Rechts van deze kabelbaan gaat een trap de berg op die we nu moeten hebben en ons naar de bergrug van de Rauenstein zal brengen. Eenmaal boven aangekomen staan we bij een splitsing met een trap naar links waarheen de Gaststätte Rauenstein wordt aangegeven.

  • eerste trap de Rauenstein op
  • eerste trap de Rauenstein op

Straks gaan we hier rechtdoor, maar eerst links omhoog om naar de 'Fels Rauenstein Berg Gaststätte'. Niet alleen vanwege het mooie terras daar, maar gelijk achter deze horeca gelegenheid kan via een korte afdaling nog een prachtig uitzichtpunt worden opgezocht.

We zijn nog wat vroeg en de Gaststätte is nog niet geopend, maar het uitzichtpunt bezoeken loont de moeite. Vanaf hier is de tafelberg Lilienstein die we eerder al over zijn getrokken heel mooi te zien, maar ook de wat verder weggelegen bergwereld van het Nationaal Park Sächsische Schweiz is er ansichtkaart waardig.

klik op een kleine foto voor een vergroting
Fels Rauenstein Berg Gaststätte Fels Rauenstein Berg Gaststätte Fels Rauenstein Berg Gaststätte Fels Rauenstein Berg Gaststätte
Fels Rauenstein Berg Gaststätte Fels Rauenstein Berg Gaststätte Fels Rauenstein Berg Gaststätte
afdaling in een kommetje

Als we van het uitzichtpunt teruglopen zijn ze net bezig om het terras te openen, maar daar gaan we niet op wachten en lopen dezelfde route weer terug. Na het afdalen van de laatste trap staan we weer op de splitsing met de Malerweg en slaan er linksaf.

Het is maar een kort stukje tot we bovenaan een trap staan die we af gaan dalen naar een kommetje tussen deze rotswand en een nog veel hogere en steilere rotswand van de Rauenstein aan de overzijde.

We volgen het pad een stukje waar deze naar links draait en staan dan bij een metalen trap rechts de berg op. Deze trap is pas te zien als je er voor staat, het is tijdens de vorige afdaling van de trap nog verborgen achter de bomen. En wat we dan zien is toch wel erg indrukwekkend.

Een hele lange trap tussen de rotswanden door, en als je denkt dat je er bijna bent is er een afstapje naar links en gelijk weer een nog langere trap omhoog!

  • trappen omhoog op de Rauenstein
  • trappen omhoog op de Rauenstein
  • trappen omhoog op de Rauenstein

Eenmaal boven op de Rauenstein aangekomen staan we op een prachtig groot rotsplateau met nog meer fraaie uitzichtmogelijkheden naar alle zijden. De perfecte plek voor een korte pauze en er even een kop koffie te zetten.

Een routebeschrijving van het traject over de Rauenstein is overbodig, er is slecht een wandelpad over de bergrug tot aan de afdaling. Onderweg op het rotspaadje zijn er diverse uitzichtpunten, heel veel kortere trappen op en neer, een afdaling door een zeer smalle kloof, en bijzonder zijn ook de stalen steigers waarmee van elkaar vrij staande rotsen zijn verbonden. Dit is met recht een uniek stukje Malerweg.

klik op een kleine foto voor een vergroting
unieke route over de Rauenstein unieke route over de Rauenstein unieke route over de Rauenstein unieke route over de Rauenstein
unieke route over de Rauenstein unieke route over de Rauenstein unieke route over de Rauenstein unieke route over de Rauenstein
geleidelijke afdaling door het bos

Omdat we vandaag maar een kort traject lopen nemen we de tijd hier boven op de fraaie bergrug om alles goed te kunnen bekijken. En tijdens de tocht blijven we ons er maar over verwonderen hoe we dit hebben kunnen volbrengen bij ons laatste bezoek toen de rotsen en trappen bedekt waren met een ijs en sneeuw en we ook nog eens in een hevige sneeuwbui op moesten boksen tegen een harde wind. Vandaag is het allemaal wat gemoedelijker en kunnen we optimaal genieten.

Uiteindelijk gaat het rotspaadje steeds meer afdalen en bereiken we een bosrand. Daar gaat het als bospaadje verder geleidelijk omlaag en volgt even later een splitsing. De malerweg staat er rechtdoor aangegeven en op de volgende splitsing rechtsaf. Daar wordt het een breder wandelpad door het bos alsmaar geleidelijk omlaag.

Dit blijven we over bijna 1Km aanhouden tot we vlak boven de woningen van Pötzscha zijn en er een splitsing met een halfverharde weg is. Daar gaat het linksaf en lopen we het bos uit tussen de huizen door.

aankomst in Pötzscha Stadt Wehlen
op zoek naar het S-Bahn station

Bij het volgende knooppunt volgen we de asfaltweg naar rechts, omlaag naar de Elbe tot we bij de spoorweg uitkomen. Hier gaat het linksaf parallel aan het treinspoor verder waar we even later een spoorwegovergang vinden die we over kunnen steken.

Aan de overzijde linksaf brengt ons naar het centrum van Pötzscha en het S-Bahn station dat we nog herkennen van het bezoek tijdens de eerste etappe.

Wandelaars die nog verder willen op de Malerweg naar Pirna kunnen vanaf hier de Malerweg routeborden blijven volgen die rond het vervolgtraject langs de Elbe goed zijn aangegeven. Dit gaat eerst iets omhoog naar Naundorf en dan weer omlaag naar Obervogelsang parallel aan de spoorweg. Ook Obervogelsang heeft een S-Bahn station waar de route kan worden beëindigd. Vanaf Vogelsang volgt de Malerweg de Elbe Rad- en Wanderweg tot aan het station in Pirna.

Hiermee sluiten wij onze wandelvakantie op de Malerweg af en nemen de trein terug naar Königstein waar we de rest van de middag door kunnen brengen in de zon op het terras van onze vakantiewoning.

Vanaf het station Pötzscha is het ook mogelijk om nog even het leuke Stadt Wehlen te bezoeken door voor het station rechtsaf te slaan en af te dalen naar de Elbe oever. Daar kan van het gratis pontje gebruik worden gemaakt om het stadje aan de overzijde te op te zoeken.

laatste blik op de Elbe en Stadt Wehlen

Helaas is het al weer de laatste dag van deze bijzonder geslaagde vakantie in de Sächsische Schweiz met elke dag nieuwe verrassingen. We zijn het er snel over eens dat dit niet ons laatste bezoek aan deze unieke omgeving zal zijn!

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.