JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Borgholzhausen Oldendorf rondwandeling

Oldendorf - Ruïne Ravensberg - Clever Schlucht - Hesseltal - Grosse Egge - Barenberg - Oldendorf

starstarstarstar_borderstar_border 15 Km 540 Hm 5:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: 07-2016 Hans ten B.)


Deze rondwandeling tussen Borgholzhausen en Halle bij Oldendorf bevat veel culturele bezienswaardigheden, van de ruïne Burg Ravensberg tot allerlei vormen van oeroude Bergbau, maar ook de natuurwaarde is er hoog. De wandeling gaat over goed begaanbare smalle tot brede onverharde paden, en met slechts hier en daar een enkel stukje asfalt.

Routekaart rondwandeling Oldendorf tussen Borgholzhausen en Halle

De route gaat steeds van een pad hoog over een bergkam met mooie uitzichten weer omlaag naar een diep dal, om daarna weer omhoog te klimmen naar de volgende Kammweg. Dat maakt dat deze wandeltocht relatief veel hoogtemeters bevat. Een mooie route dus voor wandelaars die zich voorbereiden op een vakantie in de Alpen of Pyreneeën.

hoogteprofiel rondwandeling Oldendorf tussen Borgholzhausen en Halle

Startpunt van de rondwandeling is een wandelparkeerplaats vlak onder de Burg Ravensberg. (Navigatie instellen op Oldendorf-Borgholzhausen kruising Unter der Burg/Barenbergweg). Om daar te komen rijden we via de A30 tot voorbij Osnabrück en gaan dan rechtsaf de A33 op richting Bielefeld. Deze Autobahn is nog niet afgebouwd en eindigt net voor Oldendorf. We blijven daar de borden naar Borgholzhausen/Bielefeld volgen, steken in Oldendorf het spoor over, en slaan bij de volgende stoplichten rechtsaf naar Halle/Bielefeld.

Vanaf de parkeerplaats pakken we de Hermannsweg op

Dit is wegnummer 68, 'An der Bundesstrasse' geheten, die we volgen tot aan de eerstvolgende splitsing links met de 'Unter der Burg'. Deze slaan we in en rijden door tot de volgende weg naar rechts. Dit is de Barenbergweg met gelijk rechts een wandelparkeerplaats bij de toerit naar een stortplaats.

Hoewel we voor het eerst sinds weken de zon te zien krijgen, in Nederland zou het vandaag weer de hele dag grijs blijven, is het hier toch nog tamelijk koud. Er liggen tot onze verrassing op deze hoogte zelfs nog sneeuwresten. Snel wordt dan ook de warme wandelkleding aangetrokken en stappen we in de wandelschoenen, om aan een mooie wandeldag te gaan beginnen.

Achter de parkeerplaats pakken we de goed met een 'H' gemarkeerde Hermannsweg op, via een smal pad rechts van de woning langs. Deze 'H' zullen we in de eerste helft van de route blijven volgen.

Op de splitsing achter het huis beginnen we rechts over het bredere pad naar het bos te lopen en klimmen dan de Kammweg omhoog in de richting van Burg Ravensberg.

In het bos volgt een bocht naar links, daarna gaat het verder bergop tot de grote Turm van de Burg in beeld komt. Voor we de ruïne bereiken is er nog een pad links omlaag, daar gaan we straks na ons bezoek aan Burg Ravensberg afdalen. Eerst lopen we door tot aan de prachtige toren en verkennen daarna de rest van het complex.

Deze Burg is in de 11e eeuw gebouwd voor bewoning en als militair verdedigingswerk. Nu is het ondergebracht bij een stichting die Burg Ravensberg stukje bij beetje in oude glorie terug wil brengen. De toren is nu een uitzichttoren, maar helaas zijn wij te vroeg in het seizoen en is deze nog gesloten. Ook het oude Fachwerkhaus is helaas dicht, hier is nu een Gaststätte in gevestigd. Een ander nog gesloten bezienswaardigheid is het oude Brunnenhaus. Als deze draait is er te zien hoe de Burg van water wordt voorzien vanuit een 104m diepe put. Het is de op een na diepste nog in werking zijnde bergbron van Duitsland. De prachtige vergezichten vanaf de burchtmuren zijn echter niet gesloten, ook het kleine Amfitheater met ervoor het schavot zijn het hele jaar door te bekijken.

Burg Ravensberg bij Oldendorf Burg Ravensberg bij Oldendorf Burg Ravensberg bij Oldendorf Burg Ravensberg bij Oldendorf Burg Ravensberg bij Oldendorf
Burg Ravensberg bij Oldendorf Burg Ravensberg bij Oldendorf Burg Ravensberg bij Oldendorf Burg Ravensberg bij Oldendorf
klik op een kleine foto voor een vergroting

Nadat we een rondje over het terrein hebben gemaakt verlaten we de Burg via dezelfde weg en slaan buiten de muren gelijk linksaf. Daar loopt een pad helemaal om Burg Ravensberg heen wat ons de mogelijkheid geeft om de hoge vestingmuren van onderaf te bekijken. Andere paden zijn er niet, en als we helemaal rond de Burg zijn gelopen sluit het pad aan bij de kruising van paden waar we op weg omhoog aan langs zijn gekomen.

de eerste blik in de Clever Schlucht

We gaan nu rechtsaf omlaag en pakken de 'H' markeringen weer op. Langs de flank van de berg daalt het nu af en kronkelt het verderop eerst rechts en daarna weer iets links langs de weilanden.

Links voor ons zien we enkele daken van woningen in een leuk dal, dit is de mooie Clever Schlucht. Al snel dalen we zelf ook af tot onder in deze Schlucht bij een kruispunt met een asfaltweg.

We lopen er recht tegen een wit Fachwerkhaus aan. De 'H' gaat er rechts en gelijk weer links om dit huis heen.

Links krijgen we dan een beboste berghelling, rechts is er steeds meer uitzicht terwijl we weer aan hoogte gaan winnen.

We blijven dit brede pad alsmaar volgen terwijl het verderop het bos in gaat en we het uitzicht achter ons laten. De enkele zijwegen laten we voor wat ze zijn.

Met een boog naar links gaat het door het bos omhoog tot we bijna boven op een splitsing aankomen met een andere brede Forstweg. Duidelijke borden laten ons weten dat de Hermannsweg hier rechtsaf verder loopt.

de markeringen en wegwijzers zijn overal zeer duidelijk en goed onderhouden

Met het winnen aan hoogte komen we steeds meer in de sneeuw terecht. Het lijkt erop dat de sneeuwgrens hier in de omgeving vandaag op ongeveer 150m ligt, dat betekent dat we met het op en neer gaan steeds opnieuw deze grens zullen passeren. Dan weer in het groene landschap, dan weer over besneeuwde paden hoger in de bergen.

in de verte de Grosse Egge waar we nog overheen zullen gaan

We blijven op deze mooie bosweg die net onder de bergkam links van ons langsloopt tot aan een kruispunt met een schuilhut. Daar steken we recht over en begint het weldra af te dalen in het Hesseltal. Bij een opening in het bos zien we in de verte voor ons uit een nog hogere berg, dat is de Grosse Egge waar straks overheen zullen trekken.

Halverwege komen we een smal paadje naar rechts tegen. Dit lopen we even in omdat we daar een lichting in het bos zien bij een Hochsitz. Vanaf deze jachthut kunnen we genieten van een prachtig uitzicht over de berghellingen met in de verte een steengroeve op de achtergrond.

we zijn onderin het Hesseltal aangekomen
aan de bosrand staat een bankje in de zon op ons te wachten voor de lunch

Het is vanaf het kruispunt een lange heel geleidelijke afdaling tot we bij de asfaltweg aankomen die onder door het Hesseltal loopt.

De 'H' is nog steeds onze gids en steekt er recht over. Onder in dit dal loopt het beekje de Hessel, dit watertje steken we dan ook al snel over waar het water van de beek links en rechts wordt opgevangen in een aantal vijvers.

Na de oversteek gaan we rechts en lopen dan hoog boven een serie van die vijvers langs bergop.

Op de volgende Y-splitsing gaan we scherp linksaf verder omhoog, daarna bij de bosrand nog eens links aanhoudend bij het bankje.

Voor we verdergaan besluiten we dit bankje te gebruiken voor onze lunchpauze, we zitten er net uit de wind en de zon laat zich er al aangenaam warm voelen op deze februaridag. Heerlijk.

Daarna trekken we verder, negeren het eerste pad rechts, en gaan dan verderop bij de Y-splitsing rechts omhoog het bos in.

een boerderij in het Hesseltal
het gaat maar langzaam vooruit over de bevroren Kammweg

Al na enkele meters volgt een tweede Y-splitsing waar we nog eens rechts omhoog gaan. (Op de terugweg zullen we hier van links weer aan komen lopen.)

Nu gaat het omhoog naar de Kammweg en het hoogste punt van vandaag, en dat begint met een stevig stukje klimwerk. Er volgt nog een Y-splitsing waar we rechts omhoog aanhouden, door daarna op de T-splitsing links af te slaan hebben we de Kammweg te pakken.

We passeren nog eens de sneeuwgrens en volgen de 'H' alsmaar hoger de berg op. Het tempo ligt nu behoorlijk lager, de hartbevroren en besneeuwde ondergrond maken het niet eenvoudiger maar wel leuk.

Bijna bovenop de berg staat op de wandelkaart een elektriciteitshuisje ingetekend, na een lang recht stuk omhoog komen we deze ook tegen. Er achter staat een grote mast.

De hele bergrug is dichtbebost en helaas krijgen we nergens een mooi uitzichtpunt zoals we hadden verwacht. In de zomer zal dit het voordeel hebben dat je dan lekker in de schaduw loopt, maar van ons had het best wat opener mogen zijn.

op de top van de Grosse Egge, maar helaas weinig uitzicht

Als we het huisje voorbij zijn staat er links langs het pad een bankje. In een boom boven deze zitplaats hangt een bordje waarop te lezen staat dat we het hoogste punt hebben gehaald. De top van de Grosse Egge op 312m.

de lokale A5 gaat naar links

Dat betekent natuurlijk ook dat we dadelijk weer gaan afdalen. Verderop buigt het pad sterk naar links voor een diep gat langs. Het ziet er uit als de overblijfselen van een oude steengroeve, maar de kaart geeft er geen duidelijkheid over.

Nog steeds houden we de 'H' markering aan, tot we voldoende zijn afgedaald en bij een T-splitsing met een breed bospad staan.

De Hermannsweg gaat er rechtsaf, maar wij gaan deze route nu verlaten door linksaf te slaan en de lokale A5 te gaan volgen.

Om ons heen op de berghellingen zijn hier overal gaten in de grond te vinden. Het lijken wel bomkraters, maar in feite zijn het 'Pingen und Pütts' volgens een bord langs het wandelpad. Deze gaten zijn ooit handmatig door boeren uit de omgeving gegraven om naar bodemschatten te zoeken. Een oude vorm van Bergbau waarmee hier ondermeer steenkool werd gewonnen.

Op de volgende Y-splitsing gaat de A5 links aanhoudend verder, iets verderop daarna op de splitsing weer rechtsaf. We volgen de weg nu tot een groter kruispunt terwijl we rechts steeds meer mooie uitzichten krijgen. We lopen hier boven een golfbaan langs aan de rand van het bos.

boven de golfbaan hebben we weer mooi uitzicht

Op de kruising gaan we rechtsaf op de huizen af en over het asfalt dwars door de golfbaan. Al na enkele meters, nog voor we de eerste woning bereiken, slaan we al weer linksaf het asfaltpaadje op dat er onder de eerste hole langs loopt. Ook deze keer maar voor een kort eindje, want al na enkele meters moeten we weer haaks rechtsaf een prachtig recht pad omlaag met links een houten hek ter afscheiding van de golfbaan. Het uitzicht is er geweldig mooi.

de Reitweg met nog veel meer mooie vergezichten

Dit is een wandelpad/Reitweg, het zal ons om de golfbaan heen brengen terug naar het bos. Beneden buigt het iets naar links om daarna met een scherpe bocht linksaf onder de golvende grasvelden door in de richting van een grote vijver in de verte te lopen.

nog een uitzichtbankje voor we het donkere bos in gaan

Na het rechte gedeelte komen we bij een T-splitsing met de Niederfeldstrasse. We lopen er enkele meters naar rechts in de richting van de vijver, tot aan de splitsing met een smal asfaltweggetje. Op het asfalt gaan we scherp linksaf, ook dit heet de Niederfeldstrasse.

Deze weg gaat weldra weer een beetje bergop in de richting van een tweetal huizen aan de bosrand. Na het passeren van de huizen lopen we op het bos af waar we aan de rand ervan weer een splitsing vinden met erbij een rustbankje.

Hier gaan we nu rechtsaf het donkere bos in en zien aan de markeringen op de bomen dat we de A5 terug hebben gevonden.

Wanneer de bosweg naar links begint te draaien komen we bij de splitsing waar we na de lunch de Kammweg omhoog zijn gegaan.

We volgen nu de zelfde route terug, langs onze lunchplek, dan scherp rechtsaf boven de vijvers en de Hessel langs, en terug naar de asfaltweg door het Hesseltal.

Deze keer steken we niet recht over maar volgen het asfalt een stukje naar rechts, om dan links/rechtdoor aan te houden op het zandpad het bos in. Na enkele meters over de zandweg slaan we haaks linksaf, een karrenspoor recht de berg omhoog.

een lange rechte klim over een karrenspoor de Barenberg op

Deze berghelling doet een groot beroep op de klimspieren, het is een lange helling omhoog tot bovenop de Barenberg. 269m boven N.A.P. Na het eerste steile gedeelte wordt het wat vlakker en beginnen de uitzichten achter ons imposanter te worden. Daarna komen we op een grote kruising van boswegen met erbij weer een keurige richtingaanwijzer.

We steken hier schuin rechts over om daar verder omhoog te klimmen naar de top via een pad dat zo dadelijk smaller gaat worden en door een prachtig stukje natuur loopt. Bij de volgende T-splitsing moeten we rechtsaf, maar eerst gaan we een stukje links om daar op het hoogste topje van deze berg nog even van het uitzicht te genieten.

  • op het topje van de Barenberg
  • op het topje van de Barenberg
  • op het topje van de Barenberg
de fraaie Kammweg Barenberg

Dan keren we terug naar de splitsing en gaan er dan rechtdoor om aan een lichte afdaling door het bos te beginnen.

Al snel komen we weer bij een groot kruispunt in een kom in het bos. Hier steken we recht over om dan nog eens omhoog te gaan waarmee we op de Kammweg van de Barenberg zijn aangekomen.

Deze prachtige Kammweg kunnen we nu alsmaar blijven volgen terwijl we het ene mooie uitzichtpunt na de andere passeren. Verderop zien we zelfs op de bergrug ter linkerzijde de gebouwen en toren terug van Burg Ravensberg.

Op verschillende plaatsen staan hier ook bankjes voor de wandelaars die nog een pauze willen houden terwijl ze het uitzicht op Borgholzhausen kunnen bewonderen. In de bergen achter dit stadje hebben we ook al eens een prachtige rondwandeling gemaakt.

We negeren de enkele zijwegen en paden, tot het weer dichter bos in gaat. Daar komen we bij een gedeelte waar links in het bos een afrastering loopt, achter het draadhek ligt een diep gat: Weer een 'Ehemalige Steinbruch'.

de fraaie Kammweg Barenberg

Waar de steengroeve ophoud staat rechts langs het pad een huisje, en erna volgt gelijk een splitsing. Op deze splitsing gaan we scherp linksaf waarmee we om de groeve heen lopen.

weer op asfalt bij het Forsthaus Rummel

We blijven dit pad volgen, maar de liefhebbers kunnen nog een afsteker maken in de Clever Schlucht Erlebniswald bij het bordje links van de weg. Hier gaat het de oude groeve in die verderop aansluit bij de Clever Schlucht. Het pad staat echter niet op onze kaarten ingetekend zodat we niet in kunnen schatten in hoeverre dit een omweg gaat betekenen. Gezien het tijdstip laten we dit aan ons voorbijgaan.

Na enkele bochten daalt het pad heel geleidelijk verder af tot aan een kruising bij het Forsthaus Rummel. We steken er recht over, houden het Forsthaus rechts, en dalen verder af op wat nu asfalt wordt en met een bocht naar rechts gaat.

We lopen hier de Clever Schlucht weer in, maar niet ver. Gelijk om de bocht slaan we rechtsaf het onverharde pad in tussen het Forsthaus rechts en een prachtige Fachwerk boerderij links.

Dit karrenspoor gaat eerst golvend door de velden, maar al snel weer een stukje bos in. Als we weer in de bewoonde wereld aankomen gaat het over in asfalt. We hoeven nu alleen deze asfaltweg nog maar rechtdoor te blijven volgen om vanzelf weer bij de Wanderparkplatz uit te komen waar we onze wagen terugvinden.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.