JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling vesting Königstein bij Königstein Sächsische Schweiz

Station Königstein - Centrum Königstein - Steig - Palmschänke - Festung Königstein - Alte Festungsstrasse - Königstein Elbe

starstarstar_borderstar_borderstar_border 6,2 Km 320 Hm 4,5 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: september 2021 - Janny en Bert S. Ter Apel)


De Festung Königstein is de grootste toeristische trekpleister in de Sächsische Schweiz. In dit enorme complex valt zo veel te zien en te beleven, dat mag je niet missen tijdens je verblijf in het Elbtal. Deze vesting is per auto bereikbaar, maar wij gaan natuurlijk voor een korte maar erg leuke wandeltocht vanuit het stadje Königstein aan de Elbe.

Deze rondwandeling vanuit Königstein naar de Festung is ook goed te combineren met onze korte maar spectaculaire rondwandeling over de Lilienstein aan de overzijde van de Elbe. De Lilienstein is de enige tafelberg ten oosten van de Elbe en is de huisberg van Halbestadt Königstein.

routekaart rondwandeling Festung Königstein

De route omhoog vanuit het centrum van Königstein gaat via een leuke Steig door het bos met enkele mooie uitzichtpunten voor we op de Patrouillenweg uitkomen die helemaal rond deze vesting loopt. Een wandelpaadje met regelmatig traptreden en leuke steile stukjes. De terugweg leggen we af langs de andere zijde waar een oude met keitjes bestraatte bevoorradingsweg de vesting met de Elbe verbindt.

In de Festung Königstein kunnen we zoveel tijd doorbrengen als we willen, een rondje hoog over de vestingmuren rond het complex is zeer leuk, maar er zijn ook allerlei musea te bezoeken en een grote verscheidenheid aan horeca mogelijkheden met soms leuke terrasjes. De vesting is eigenlijk een dorpje op zich.

hoogteprofiel rondwandeling Festung Königstein

Voor wandelaars van de Lange Afstand Wandeling (LAW) Malerweg wordt een bezoek aan de Festung Königstein als extra optie aangeboden op etappe 7 van de Malerweg, evenals de extra optionele lus over de Lilienstein. Deze etappe is echter op zich al een lang en pittig traject, om daar deze extra uitstapjes nog bij te doen maakt het wel heel erg zwaar en het doet ook geen recht aan deze bestemmingen waar je eigenlijk meer tijd voor zou moeten inruimen.

busstation centrum Königstein

We lopen deze rondwandeling vanaf het S-Bahn station Königstein, dit is vanuit het hele Elbtal per trein in enkele minuten bereikbaar. Het vervoer met het OV in de Sächsische Schweiz is voor alle vakantiegasten gratis, dit geldt voor de trein, bussen en pontjes. Voor wie met de auto komt zijn er parkeer mogelijkheden rond het centrum, maar deze zijn beperkt en het is betaald parkeren. Doorgaans € 8,- per dag.

bij het marktplein in het centrum

Voor uitgebreide informatie over de Sächsische Schweiz als bestemming voor een wandelvakantie, de gratis openbaar vervoer mogelijkheden, en waarom wij de Malerweg etappes deels hebben aangepast, zie deze informatie pagina.

Vanaf het treinstation kunnen we een stukje langs de hoofdweg lopen tot aan een grote rotonde in het centrum van Königstein over het smalle voetpad, of we gaan vanaf het perron de trappen omlaag naar de Elbe om daar dan linksaf het oeverpad aan te houden. Voorbij het pontje dan een van de boogvormige tunnels onder de spoorbaan door brengt ons schuin rechts houdend ook bij die rotonde.

De rotonde steken we recht over naar het daar achter gelegen busstation en gaan daar linksaf het plein op waar een aantal terrasjes te vinden zijn. Hier gaan we rechts van bakkerij en Kaffeehaus Zimmerman langs de Hainstrasse in en volgen deze tot aan de splitsing met de Pirnaer Strasse.

Daarbij komen we langs het grote marktplein links van de weg met een opvallend groot gebouw. Dit is het oude postkantoor van Königstein en herbergt ook het Touristinformation Königstein.

trappen langs de kerk van Königstein

Op de Pirnaer Strasse gaan we links en gelijk weer rechtsaf, waarmee we naar de Sankt Marien Kirche lopen. Daar gaan we de trappen links van de kerk omhoog en aan de achterzijde op de Mühlgasse weer rechts. Bij het huis links tegenover het kerkportaal zien we een trap langs de gevel omhoog gaan. Daar moeten we omhoog en dan het wandelpad linksaf om deze woning heen in. Bovenaan de trap staat een handwijzer waarop de Malerweg richting de vesting is aangegeven.

we komen snel boven het stadje uit

Het gaat lekker omhoog en al snel zijn we boven het stadje uitgeklommen. Als het pad even vlak wordt is er een splitsing waar we al een prachtig uitzicht over de Elbe krijgen. Hier gaat het linksaf weer omhoog. Eerst nog geleidelijk, maar eenmaal in het bos wordt het een stevig stukje klimmen over een boomwortelpad met soms traptreden.

Dan gaat het naar links en lopen we even later op een bosrand af. Daar gaan we rechtsaf langs het open stuk naar de verderop staande gebouwen, dit is de B&B Palmschänke.

We lopen pal langs de Palmschänke en gaan dan rechtdoor het bos weer in waarbij we ons houden aan de daar geplaatste handwijzer. Na 200m op de splitsing houden we links aan, dan nog eens 300m verderop volgt een Y-splitsing waarop we rechts gaan. Even later komen we het bos uit op de grote parkeerplaats bij de vesting. Dit is tevens de Patrouillenweg die helemaal om het complex heen te volgen is.

Om bij de ingang van de vesting te komen moeten we de parkeerplaats naar links langs de vestingmuur volgen, voorbij de lift, en dan naar het voetpad dat daarna naar rechts voor het complex langs gaat tot we de hoofdingang bereiken.

  • hoofdingang Festung Königstein
  • hoofdingang Festung Königstein

De ingang van de vesting is al indrukwekkend en dat wordt dadelijk nog mooier. Op het eerste binnenplein kopen we bij de kassa onze kaartjes, dan gaat het met een lange steile loopbrug naar de tweede ingang waar we een lange met keien bestraatte tunnel omhoog moeten naar het centrale plein boven op de vesting. De tunnel is prachtig maar gaat ook steil omhoog.

de imposante toegang naar het complex

In de Festung Königstein is ontzettend veel te zien en te onderzoeken, op het plein trekken we eerst maar eens ons plan hoe we dit aan gaan pakken. Helaas is vandaag ook lang niet alles open om te bezichtigen in verband met de Corona regels. Aangezien het meest interessante hier rond de binnenplaats en links langs de vestingmuur te vinden is, lijkt het ons handig om eerst maar eens naar rechts de prachtige wandelpromenade rond de vesting op te zoeken en deze helemaal rond te lopen. Dat zal ons een goede indruk geven van wat er te vinden is en we komen dan vanzelf langs alle hoogtepunten en uiteindelijk hier weer terug om dan nog wat extra bezienswaardigheden op te zoeken.

klik op een kleine foto voor een vergroting
het 2Km rondje over de vesting het 2Km rondje over de vesting het 2Km rondje over de vesting het 2Km rondje over de vesting
het 2Km rondje over de vesting het 2Km rondje over de vesting het 2Km rondje over de vesting het 2Km rondje over de vesting

In 1233 was hier al sprake van een Burg Königstein boven op het rotsplateau. Later is er een klooster aan toegevoegd tot de Sächsische Kurfürst in 1589 opdracht heeft gegeven voor de uitbouw tot een volledig verdedigingswerk. Een vesting. In de honderden opvolgende jaren is het steeds verder uitgebouwd, en met succes, want Festung Königstein is nooit veroverd geweest.

De wandeling van 2Km rond de muren van de vesting is een aanrader, niet alleen krijgen we een mooie indruk van de omvang en alle gebouwen op het rotsplateau, maar ook de uitzichten vanaf dit verdedigingswerk zijn indrukwekkend. Vooral aan de achterzijde waar we over de Elbe uit kunnen kijken met aan onze voeten het stadje Königstein en aan de overzijde de prachtige tafelberg Lilienstein.

Vanaf het verste punt terug lopend aan de Elbe zijde komen we langs diverse horeca gelegenheden zoals de Napoleonküche, leuke terrasjes, maar ook enkele van de unieke bouwwerken zoals Friedrichsburg en de Hungerturm. Overal zijn informatieborden geplaatst met uitleg over de vele bezienswaardigheden.

uitzicht in het Elbtal met Königstein en Lilienstein

Door het vele uitbouwen door de eeuwen heen zijn er op het rotsplateau nu meer dan 30 bouwwerken te vinden in allerlei bouwstijlen over die tijd. Gotisch, renaissance, barok periode, en zelfs 19e eeuw bouwstijlen zijn er terug te vinden.

Heel veel vorsten en koningen hebben hier in de loop van de tijd hun toevlucht gezocht achter de dikke muren, de vesting is zelfs gebruikt om kunstschatten en de Staatsschat van Sachsen te bewaren. Dit is nog terug te vinden in het Schatzhaus aan het centrale plein. Er zijn verschillende musea te vinden, diverse gebouwen kunnen worden bezocht, maar helaas tijdens Corona maar zeer beperkt open. De leuke afdaling in de diepe provisiekelder onder de Magdalenenburg aan het plein voor de kerk was wel toegankelijk, evenals het gebouw er boven. Het imposante voorraad magazijn zelf.

klik op een kleine foto voor een vergroting
veel musea en andere bezienswaardigheden veel musea en andere bezienswaardigheden veel musea en andere bezienswaardigheden veel musea en andere bezienswaardigheden
veel musea en andere bezienswaardigheden veel musea en andere bezienswaardigheden veel musea en andere bezienswaardigheden veel musea en andere bezienswaardigheden
wandelpad onderlangs de vesting

Na een leuke middag in en rond de Festung Königstein te hebben doorgebracht pakken we nog een terrasje mee, binnen mag niet maar de terrassen zijn wel open, en maken we ons klaar om de rest van de route af te leggen terug naar Königstein.

Voor de ingang lopen we linksaf, terug naar de parkeerplaats, maar dan gelijk vooraan op de parkeerplaats slaan we rechtsaf en nemen daar de trap omlaag waar 'Parkhaus en Stadt Königstein' staan aangegeven.

Een eindje verderop is er een splitsing waar het links/rechtdoor naar de parkeerplaats gaat en rechts richting Königstein via een mooi breed wandelpad door een grasveld onderlangs de muren van de vesting. Wij gaan er rechts en volgen het pad tot we het bos in lopen.

Op de splitsing bij de bosrand gaan we rechtdoor, rechts is de Patrouillenweg om de vesting heen, en beginnen aan het vervolg van de afdaling in het Elbtal. Dit is deels een bospad, maar vooral een met stenen geplaveid wandelpad met enkele traptreden door het bos.

omlaag naar het Elbtal
aansluiting met de hoofdweg door Königstein

Halverwege de berghelling volgt een T-splitsing en komen we aan op de Alte Festungsstrasse, hier slaan we rechtsaf en volgen deze oude verbindingsweg tussen de vesting en de Elbe oever omlaag. Het is een lange rechte weg geleidelijk omlaag, maar het is een lastige weg om op te lopen omdat het wegdek bestaat uit stenen die vaak rond en glad zijn.

We lopen deze weg helemaal uit tot we het bos uit komen bij de eerste woningen van Königstein en het dan aansluit bij de hoofdweg Dresdner Strasse tegenover de Edeka supermarkt.

Langs de hoofdweg gaan we rechtsaf tot aan de iets verderop gelegen kruising. Hier kunnen we beslissen wat we verder willen gaan doen.

Hier rechtsaf en een van de volgende wegen weer links brengt ons naar het centrum van Königstein, de andere optie is om hier linksaf te slaan en het mooie Elbe oeverpad te volgen tot aan het treinstation. Door voor het station weer rechts onder de spoorbaan door te steken komen we ook in het centrum van het stadje.

de mooie oeverweg langs de Elbe

Omdat wij hier aan de overzijde van de Elbe verblijven en Königstein inmiddels wel kennen, gaan we voor linksaf en dan om de parkeerplaats heen gelijk rechts onder de spoorbaan door naar de Elbe. Wel doen we gelijk nog even de boodschappen bij de supermarkt nu we er toch aan langs komen, en volgen dan het oeverpad naar rechts tot aan de veerpont die ons weer netjes overzet naar Halbestadt Königstein.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.