JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Wandelen boven de Weissensee

Naggler Alm - Geissrücken - Jadersdorfer Ochsen Alm - Kohlröslhütte - (Golz) - Naggler Alm

starstarstar_borderstar_borderstar_border 8 - 14 Km 300-700 Hm 1 - 5 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Aan de zuidkant van de Weissensee zijn ongelofelijk veel wandelmogelijkheden. Het is er niet erg hoog, maar het is wel zeer toegankelijk mede door de stoeltjeslift naar de Naggler Alm. Natuurlijk is het er in het hoogseizoen ook tamelijk druk, maar eenmaal voorbij de eerste Alm lost dit al snel op.

wandelroutekaart Weissensee

Met deze beschrijving geeft ik een aantal mogelijkheden om er een route te gaan lopen, de bewegwijzering is daar boven zo goed dat er eenvoudig naar behoefte en omstandigheden aangepast kan worden.

De Weissensee is bij ons Nederlanders vooral bekend om de alternatieve stedentocht die er wordt geschaatst als het in Fryslân weer eens niet lukt voldoende ijsdikte in de kanalen te krijgen. Het meer ligt op 930m hoogte en is dan ook al vroeg in het seizoen met ijs bedekt, mede daar het water van de See met een maximale diepte van 97m doorgaans toch al tamelijk koud is.

De Weissensee is te bereiken vanuit Greifenburg in het Drautal, of vanaf Hermagor in het Gailtal via Weissbriach. Vanuit het Spittal kan men ook naar de Weissensee omhoog, maar dat gaat naar de oostkant van de See van waaraf geen verbinding mogelijk is naar de westzijde. Tenzij lopend, zwemmend of per boot.

drukte bij de stoeltjeslift

Wij komen vanaf Weissbriach de bergpas omhoog, vroeger een leuke klim over een smalle asfaltweg met veel haarspeldbochten. Maar helaas nu een brede en zeer toegankelijke weg.

Eenmaal boven slaan we rechtsaf naar de Weissensee en volgen daar de weg langs de linker oever door de leuke toeristische dorpjes.

Bij Techendorf vinden we de brug over de See en steken deze over, daarna wordt links aanhoudend de kabelbaan aangegeven waar we mee omhoog willen gaan.

Bij het dalstation lijkt het tamelijk druk, maar met de wachttijd voor de stoeltjeslift valt het gelukkig mee zodat we al snel onderweg naar boven zijn.

We weten al bij vertrek dat het wel eens moeilijk zou kunnen worden om de Golz te bereiken, afgelopen nacht hebben we heftig onweer gehad en ook de voorspellingen voor vandaag liegen er niet om.

Er zijn bij vertrek wel mooie stukjes blauwe lucht zichtbaar, maar ook veel lage bewolking rond de bergtoppen, We besluiten het er maar op te wagen, want er zijn zo veel Almhütten hier boven dat we altijd snel een schuilplaats zullen kunnen vinden mocht dit nodig zijn.

van bovenaf zien we pas hoe lang de Weissensee is
de meeste wandelaars buigen bij de Naggler Alm af naar het terras of de speeltuin

Op 1336m mogen we weer uitstappen en kunnen we aan de wandeling beginnen. Eerst maar eens naar de Naggler Alm, een Almhütte op slechts tien minuten lopen vanaf het bergstation, en daar al goed aangegeven.

Dit eerste deel lopen we bijna in file omlaag vanaf het station en dat blijft ook zo als we het laatste stuk naar de Alm weer een beetje omhoog klimmen.

Het grootste deel van de wandelaars buigt daar echter gelijk af richting het mooie terras of naar de speeltuin, dus wordt het voorbij deze Hütte snel rustiger.

We gaan rechts van de Alm langs en steken de weg er achter recht over om daar aan de klim via wandelpad 25 richting de Kohlröslhütte te beginnen.

Een pittige helling maar al snel zijn we boven en kunnen er genieten van het mooie uitzicht op de Alm achter ons en de bergomgeving rond de Weissensee.

Bovenop staat ook een vreemd bouwwerkje wat bij nader inzien het 'Drachsel Bildstöckl' blijkt te zijn. Onder het dakje zijn aan vier zijden prachtige schilderijen te zien, maar zonder verduidelijkende reisgids kunnen we alleen maar gissen naar de betekenis.

Vanaf de Alm begint de eerste serieuse klim

Verderop lopen we dan een bosje in en wordt het een smaller pad langs een helling, tot deze weer uitkomt op een brede Forstweg langs de bosrand. Op dat moment dalen de laaghangende wolken ook even op ons neer, maar wanneer het dan weer opklaart zien we links boven op een topje enkele hoge houten palen omhoog steken. Dat is het EU-monument 'Wegweiser für Morgen'. Vanaf de brede weg loopt er een paadje naar toe voor wie er een kijkje wil nemen.

de wolken dalen op ons neer
de andere zijde van de kilometers lange Weissensee

We blijven de wegwijzers naar de Kohlröslhütte rechtsaf volgen en dalen dan licht af tot aan een uitzichtpunt links met een rustbankje. Vanaf het hoekje bij de bank is voor het eerst de Weissensee beneden zichtbaar en valt vooral op hoe enorm lang dit meer eigenlijk wel is.

Daarna gaat het wat steiler omlaag tot aan een splitsing met een andere brede Forstweg die van boven af al zichtbaar is.

Deze weg lopen we dan een klein stukje naar links om dan voor een bocht naar rechts, rechtsaf te slaan. Een smal paadje omhoog die daar het bos in loopt.

Op een boom bij deze splitsing wordt de Kohlröslhütte zowel rechtdoor als rechtsaf aangegeven. De eerste via de brede weg omhoog, maar die willen wij voor de terugweg bewaren, het smalle pad gaat over de Geissrücken. Een smalle bergrug of een Grat zoals dat hier wordt genoemd.

modder en gladde boomwortels onderweg naar de Geissrücken
we zijn boven op de bergrug, de Grat, aangekomen

Het paadje loopt grotendeels door het bos en de ondergrond bestaat vooral uit modder na de regen van vannacht en boomwortels die spiegelglad zijn. Dit zijn van die stukken waar je extra blij bent met de wandelstokken om je op te vangen. Ze helpen wel degelijk om je in zulke omstandigheden zekerder te laten voortstappen.

De route is duidelijk gemarkeerd en behoeft nauwelijks enige omschrijving, behalve dat het pad steeds de brede Forstweg kruist en dat we daar wel het smalle pad moeten blijven aanhouden om verderop de Grat niet te missen.

Het is soms een tamelijk steil pad maar geen lange klim, daarna daalt het weer iets en wanneer we dan op de volgende splitsing weer rechts op de Geissrücken aanhouden, lopen we even later ook over deze bergrug heen.

Eerst nog een stukje bos met soms de mogelijkheid om iets naar links of rechts een uitzichtpunt te vinden op de Weissensee of het Gitschtal aan de andere zijde, daarna wordt het pad meer rotsachtig.

Wanneer de ondergrond een grote rots wordt, dan volgt het smalste gedeelte van de Geissrücken. Zo smal, dat er voor de veiligheid een brug overheen is gebouwd om deze hindernis eenvoudig te kunnen nemen.

Geissrücken Geissrücken Geissrücken Geissrücken
Geissrücken Geissrücken Geissrücken
klik op een kleine foto voor een vergroting

Dit is een prachtig stukje natuurlijk, deze smalle Grat en het daarbij behorende uitzicht. Bijna jammer dat het geen langere Grat is. Daarna dalen we weer licht en gaat het pad weer door het bos verder, steeds maar langs de berghelling.

smal pad vanaf de Geissrücken
op de Alm aangekomen

Het blijft nu overal smal en met veel rotsblokken en boomwortels om overheen te klauteren, maar allemaal prima te doen.

Waar nodig zijn langs de steile hellingen relingen geplaatst zodat het ook voor onervaren bergwandelaars een veilige route is.

Uiteindelijk komt de open Alpenweide weer in zicht en sluit het bergpaadje aan op een brede Forstweg. Nu is het nog maar een klein stukje rechtsaf over deze weg om bij de Jadersdorfer Ochsen Alm uit te komen.

Vanaf deze Alm is het ook nog slechts enkele minuten lopen via dezelfde weg tot aan de Alm met de Kohlröslhütte.

Helaas wordt voor ons hier de rust verstoord door gerommel in de verte, en hier, op de open weiden, zien we het overal om ons heen ook weer dicht trekken.

Doorgaan naar de Golz is dus niet haalbaar, met onweer is het zaak zo snel mogelijk af te dalen danwel onderdak te zoeken, en zeker niet verder bergop te gaan. Wie wel de kans krijgt om verder te lopen kan vanaf hier gewoon de 25 blijven volgen tot boven op de 2004m hoge top. Daar zitten dan nog wel veel hoogtemeters in, want deze Kohlröslhütte ligt op maar 1533m.

de Jadersdorfer Ochsen Alm

Een andere optie voor een langere tocht boven de Weissensee is om van hieraf terug te gaan tot aan het EU-monument. Net er voor gaat wandelpad 29 naar beneden tot Naggl. Daarna kan route 27 genomen worden, het oeverpad langs de See helemaal terug tot aan de parkeerplaats. Vanaf het monument is die route nog 9Km, vooral bergaf.

Een kortere afdaling is ook mogelijk, dan moeten we terug tot aan de Naggler Alm en daar rechtsaf de 28 omlaag naar Rauna nemen. Ook dan kan linksaf de oeverweg 27 naar het dalstation worden genomen. Vanaf de Alm is deze optie 4,5Km.

terug bij de Naggler Alm

Wij besluiten eerst naar de Naggler Alm terug te keren, maar niet weer via de Grat voor het geval het onweer te snel op komt. We kiezen vanaf de Jadersdorfer Ochsen Alm de brede Forstweg terug omlaag, een gemakkelijke wandeling waarbij we flink tempo kunnen maken.

Jausenplatte bij de Naggler Alm

Net voor het EU-monument moeten we nog wel weer even omhoog klimmen op de route die we eerder afdaalden, maar daarna is het nog maar een klein stukje door het bos en over de weide terug naar de Naggler Alm.

Daar aangekomen lijken we nog even tijd te hebben voor een drankje en een Jausenplatte, voor we het laatste stukje terug naar de stoeltjeslift afleggen.

Terwijl de donkere wolken en het bijbehorende gerommel het dal in beginnen te komen, zakken we af tot aan de parkeerplaats. We hebben nog net tijd om de wandelschoenen te wisselen voor normaal schoeisel en in de auto te springen voor de regen losbarst.

Wandelen boven de Weissensee is zeer de moeite waard en met veel mogelijkheden de wandeldag leuk in te vullen, maar vandaag was het voor ons helaas slechts een kort bezoekje. Een mooie reden om hier nog eens terug te keren onder betere omstandigheden.

  • omlaag terwijl het onweer op ons af komt
  • omlaag terwijl het onweer op ons af komt
  • omlaag terwijl het onweer op ons af komt

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.