Hüntel - Dortmund-Ems-Kanal - Holthausen - Borkener Paradies - Oude Eems - Versen - Abbemühlen - Eems sluizen - Hüntel
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Laatste melding route OK: februari 2019 - Justus P.)
Deze rondwandeling bij Hüntel, net over de Nederlandse grens tussen het Duitse Haren en Meppen, gaat door het schitterende stroomgebied van de Eems. We lopen vooral over smalle asfaltwegen, stukken halfverharde veldwegen en zandpaden. Daarmee is het een lichte wandeling. Bezienswaardigheden, natuurschoon en natuurlijk het vele water maken deze tocht boeiend. Maar ook de rijke geschiedenis van de Ems rivier, de Alte Ems, en het Dortmund-Ems-Kanal waar we tussendoor lopen. Het Emsland op zijn mooist.
Hüntel is eenvoudig te vinden vanaf de autoweg A31 die in het noorden langs de grens loopt. Afslag 20 naar Wesuwe en vandaar naar Hüntel is het eenvoudigst. Vanuit het zuiden kan ook afslag 21 Meppen-Nord worden genomen. Via de 402 dan richting Meppen en linksaf de afslag Wesuwe.
Vanuit het noorden stuurde het navigatiesysteem ons al bij Haren afslag 19 omlaag, daarna in een bocht achter Haren linksaf en via een prachtige hobbelig weggetje rechtstreeks naar Hüntel. Een erg mooie route.
In Hüntel ligt een smalle brug, slechts een auto breed, over het Dortmund-Ems-Kanal. Vanuit het dorp steken we deze over en parkeren aan de andere zijde rechts in het zijweggetje. Gelijk rechts tussen de bomen is parkeerruimte.
Navigatie: Hüntelerstrasse 1, Hüntel Meppen
Als de wandelschoenen zijn aangetrokken lopen we terug naar de brug en dalen de trap links van de brug af naar de oeverweg van het Dortmund-Ems-Kanal. We volgen het asfalt fietspad langs het kanaal naar links, dit geeft ons aan het begin van de wandeldag de gelegenheid om even over het soms drukke kanaal uit te kijken waar vrachtschepen, rondvaartboten en plezierjachten om het hardst lijken te varen.
(Het is ook mogelijk om eerst de brug over te steken en aan de andere zijde af te dalen naar de oever, daar loopt een graspad langs het water. Daar eerst nog even de asfaltweg volgen tot deze naar rechts buigt en pas dan naar het gras langs het water is ook mogelijk. Als dit graspad een tijd niet is is gemaaid, is de eerste optie over het fietspad langs het kanaal een betere keuze).
De Ems verbind het Duitse Westfalen met de Waddenzee en de havens in het noorden van Nederland. Deze rivier is altijd al gebruikt voor het transport van goederen van en naar het Duitse achterland. In de Ems zat tussen Haren en Meppen een hele lange lus in de rivier, door daar een nieuwe verbinding te graven is de Ems verlegd. De oorspronkelijke lus is blijven bestaan, deze extra lus wordt nu de Alte Ems genoemd.
Eind 19e eeuw werd de behoefte nog groter om vooral Oost-Duitse steenkool naar een groter afzetgebied te brengen en is in 1889 begonnen met het graven van het Dortmund-Ems-Kanal. Hierin is ook de toen nog ondiepe Ems betrokken door deze deels te kanaliseren en te voorzien van Wehren. (vert: Waterkering, Stuw, Dam). Zo werden de waterstanden in de rivier omhoog gebracht en tevens een aantal grote lussen in de Eems gekanaliseerd.
Vandaag lopen we in het gebied tussen het kanaal en de latere loop van de Eems, maar we gaan ook de nog oudere lus van de Oude Eems bekijken. We komen daarbij langs het oude Wehr bij Versen, wat nu een Naturschutzgebiet is, en over de Neue Schleuse in het Dortmund-Ems Kanal.
We volgen het oeverpad tot aan de volgende brug, dit is een nog smallere brug, alleen geschikt voor fietsers en wandelaars. Vanaf het fietspad kunnen we voor de brug omhoog klimmen of gelijk na de brug via het geleidelijker pad omhoog om dan de brug over te steken.
(Wandelaars die het graspad aan de overzijde hebben gevolgd kunnen voor de brug een trap omhoog en dan rechtsaf slaan).
Aan de overzijde van de brug aangekomen lopen we rechtdoor en dalen af naar de eerste huizen langs de Schulstegstrasse. We zijn in Holthausen aangekomen. We lopen deze weg verder af langs de woningen en daarna het bos in. Voorbij aan de volgende weg naar links, de Tannenstrasse, en verder tot we daarna de Y-splitsing met de hoofdweg tussen Hüntel en Holthausen bereiken.
Net voor deze splitsing staat rechts een schitterend bewerkte Schutzhütte in vakwerk stijl in een klein parkje. Onder de overkapping staan fraaie houten picknickbanken klaar voor fietsers en wandelaars, maar het is nog wat vroeg om nu al te pauzeren. Enkele meters voorbij de schuilhut zien we een oorlogsmonument compleet met klokkentoren wat de aandacht trekt.
Op de splitsing houden we dan links/rechtdoor aan en lopen daarmee Holthausen verder in tot we in het centrum van het dorpje aankomen.
Dat centrum bestaat uit een driesprong met in het midden weer een parkje. Ook hier weer bankjes voor vermoeide fietsers en wandelaars, naast een waterelement van zwerfkeien. Rechts voor de boerderij staat een mooie kapel en een prachtige Fachwerk bushaltehuisje, links van de driesprong een informatiebord.
Op deze driesprong houden we links aan waarbij we na enkele meters Holthausen weer achter ons laten en het open veld in lopen.
Bij de volgende zijweg slaan we rechtsaf, een nog smallere asfaltweg. Deze gaan we in en lopen dan omhoog tussen de akkers door en zoeken naar een pad naar links. Dit is ook snel gevonden waarna we linksaf slaan, een hobbelig asfaltweggetje, en richting een bos lopen dat in de verte al zichtbaar is. Het is hier een glooiend gebied zodat we soms een mooi uitzicht hebben, maar soms ook helemaal niet als het mais weer eens heel hoog staat.
Eenmaal wat hoger aangekomen wordt dan links de opvallende toren van het Funpark-Meppen zichtbaar. Een oude koeltoren van een energiecentrale, nu een attractiepark met vooral motorsport activiteiten. De hoge toren, beschildert met een wereldkaart, doet nu dienst als klimtoren voor bergbeklimmers. Deze dominant in het landschap aanwezige toren zullen we vandaag nog veel vaker te zien krijgen.
Voor we bij het bos aankomen verlaten we het asfalt en gaat het verder als zandweg. Nog steeds rechtdoor, tot dit pad langs de bosrand naar rechts afbuigt. We blijven gewoon de bosrand volgen met links akkerland. Dan begint het af te dalen en komen we weer op asfalt uit.
Hier gaan we rechtdoor en lopen even later recht op een brug over de Eems af. Net voor de brug kunnen we rechts omlaag, daar staat aan de oever van de Eems een picknicktafel voor wie aan een pauze toe is met uitzicht over de rivier.
Deze brug over de Ems ligt precies in het gedeelte waarmee het nog oudere verloop van de Ems is afgesneden, we steken hier dus de huidige Eems rivier over. Vanaf de brug naar links over het water kijkend ligt in de verte de aansluiting met het Dortmund-Ems-Kanaal en dichterbij rechts is een andere watergang zichtbaar. Daar zien we nog net een stukje van het oudere deel wat nu officieel 'Alte Ems' wordt genoemd. Vanaf de brug naar rechts kijkend is in de verte de stuwdam te zien, dit is de Wehr Versen. De hier ondiepe rivier is maar nauwelijks bevaarbaar, enkel een passerend pleziervaartuigje of roeiboot is er soms te zien.
We steken de brug over en volgen daarna de lange rechte weg een stukje tot aan het eerste bosje links. We moeten de weg rechtdoor vervolgen, maar het is leuk om hier even naar links te lopen langs de bosrand naar een hele mooie picknickplek. Daar staan een aantal bankjes en tafels pal aan de oever van de Alte Ems bij een bocht in deze nog smallere en ondiepere rivier.
Na het korte uitstapje keren we terug naar de asfaltweg even lopen deze verder af. Verderop lopen we onder het viaduct van de 402 door, daarna blijven we rechtdoor gaan over het asfalt tot het verder gaat als een zandweg met twee verharde rijstroken. Bestaande uit vreemd gevormde betontegels.
Rechts is er dan weer een mooi uitzicht over de velden naar de Eems en we zien enkele leuke bosjes met soms opvallende bomen. Het pad buigt steeds verder naar rechts tot we weer een bosgebied naderen. De zijwegen vlak voor het bos kunnen we negeren.
Wanneer het bos begint zijn we in het bijzondere 'Naturschutzgebiet Borkener Paradies' aangekomen. Links staan er bankjes aan de bosrand en daar kunnen we rechtsaf de zandweg verlaten door via een klaphek het eigenlijke natuurgebied in te lopen.
Er is een mogelijkheid om dit natuurgebied te mijden, volg dan het zandpad door het prachtige bos met honderden jaren oude bomen tot aan een informatiebord over het Borkener Paradies. Daar kan de beschrijving weer worden opgepakt.
Dit schitterende gebied bestaande uit bossen, duinen, heide en zand, en wordt begraasd door koeien en paarden. Aan deze zijde vormt het hek de afrastering en aan de andere zijde de 'Alte Ems'. Honden zijn er toegestaan maar dan wel aangelijnd. Let bij het doorkruisen van het natuurpark vooral ook op de vele bijzondere bomen waar het Borkener Paradies bekent om staat. Eeuwenoude eiken zijn er te vinden van enorme omvang en met de meest prachtige vertakkingen.
Eenmaal in het weiland volgen we de daar door het natuurgebied uitgezette wandelroute. De route is gemarkeerd door palen met een witte kop, hoewel de witte verf al jaren nauwelijks meer te zien is op veel van die palen. De palen op zich zijn echter duidelijk genoeg. Vooral in het eerste deel is er niet echt sprake van een pad, we zoeken gewoon een route van paal naar paal over het gras en verderop tussen de bosjes door.
Dichterbij de Ems gekomen buigt het naar links en wordt het al wat heuvelig, daarna gaat de route een tijdje parallel aan de rivier verder. Onze tip: Verlaat de route hier en loop eens een paar meter naar rechts naar de waterkant. Op twee plaatsen zijn zandduinen langs de oever te vinden met een prachtig uitzicht over de rivier. Ook dit zijn weer heerlijke plekjes om te pauzeren.
Daarna gaat de route verder midden over een breed stuk grasland. Daar is het spoor wel weer goed te volgen. Na een tijdje lopen zien we links fraaie heuvels en wijken we nog eens van de route af om deze nog even te beklimmen. Daar boven ligt een mooi heidegebied en zien we nog meer van die prachtige oude bomen staan.
Terug op de route zien we de groene grasstrook smaller worden en volgen deze tot het pad de heuvels in gaat en we nog eens omhoog klimmen langs een opvallende eik. De stukjes stuifzand lopen lastig, maar dat zijn slechts korte stukjes, waarna we opnieuw uitzicht krijgen over het heuvelige heidelandschap. De benaming 'Paradies' is goed gekozen.
Het pad gaat dichter langs de afrastering rechts en dan, helaas, gaan we het natuurgebied al weer verlaten. Rechtsaf naar het klaphekje en dan voor de rivier linksaf het rechte pad langs een sloot volgend. Het graspad komt uit bij de brede zandweg die we eerder hebben verlaten.
Hier gaan we rechtsaf het pad weer volgen, maar niet voordat we even linksaf zijn gelopen naar het daar zichtbare overdekte informatiebord. Onder de overkapping van het met groen overwoekerde informatiepunt kunnen we de kaart van het Borkener Paradies bekijken en alles lezen over het gebied en de bijzondere bomen die we hebben zien staan.
Terug op de route is er na een kort stukje lopen een haakse bocht naar links, daar recht voor ons kunnen we van achter een hek nog eens uitkijken over de oude lus van de Eems. Het pad gaat daarna weer naar rechts en brengt ons naar een brug over de rivier bij weer een bijzonder mooi punt.
Hier is de Alte Ems versmalt, het is de oude Wehre, en er stroomt water door een heuse stroomversnelling als overloop tussen de twee armen van de Ems. Bij de brug is een uitzichttoren geplaatst en er zijn picknickbanken beschikbaar. Zelfs aan fietsrekken is gedacht.
Eenmaal over de brug houden we rechts aan, daarna loopt het zandpad naar links tot het pad een T-splitsing vormt met een volgende asfaltweg. Aan de overzijde staan veel informatie- en routeborden.
Rechtsaf richting Versen gaat het nu verder, de eerste huizen van dit dorp zijn rechts al zichtbaar. Bij binnenkomst in Versen volgt gelijk een driesprong waarop we rechts aanhouden. Langs enkele boerderijen buigt het dan naar links en lopen we even later richting de hoofdweg door het dorp. Vlak voor we die hoofdweg bereiken slaan we echter een zijweg naar rechts in. 'Zum Emsblick' heet dat straatje. (In Versen zijn ook enkele horeca gelegenheden waar de moe geworden wandelaars even rust kunnen zoeken, deze liggen net voorbij deze afslag links).
Zum Emsblick klinkt interessant, maar van de Eems krijgen we maar weinig te zien tijdens de wandeling langs de rand van het dorp. Achter de weilanden rechts is wel de dijk langs de waterrand te zien, maar water helaas niet. (Tenzij het een wintermaand is waarin de begroeiing op de dijk minimaal is).
Deze asfaltweg lopen we helemaal af tot ook deze bij de hoofdweg uit komt. Aan de overzijde van de hoofdweg staat een mooi prieel achterin een parkje, dit blijkt het dorpspark te zijn. Tevens de Festplatz. Enkele meters voor de hoofdweg slaan we rechtsaf de halfverharde zandweg in waarlangs we van grote afstand al heel veel informatiepanelen zien staan. Het is een Lehrpfad met overal picknickbankjes en informatieborden over de flora en fauna in dit Eemsgebied. (Veel van deze panelen waren vernielt, in 2018 is dit echter weer helemaal opgeknapt).
Alsmaar rechtdoor blijven we brede pad langs de vele infopanelen en zitjes volgen. Rechts achter het weiland is de dijk langs de Eems zichtbaar. Pas als de weg naar rechts buigt, vlak voor de viaduct van de hoofdweg 402, is er een pad naar links die we nu moeten hebben. Dit is nog steeds onderdeel van het Lehrpfad.
De route brengt ons onder het viaduct door en wordt daarna een karrenspoor. Dit gaat licht omhoog tot aan een kruising bij het laatste informatiebord. We staan er weer aan de rand van een prachtig natuurgebied. Rechtdoor loopt een weg met een duidelijk bord erboven dat dit het domein is van Sportangelverein Versen, wij gaan er scherp rechtsaf de lange rechte zandweg volgend.
Vanaf het kruispunt kan de route eenvoudig met 2Km worden ingekort. Ga hier dan linksaf omhoog tot aan het asfaltweggetje. Daar staat rechts een grote schuilhut. Volg deze weg 580m naar rechts tot de splitsing met een asfaltweg van rechts voor een boerderij, daar komen we met de hoofdroute vandaan lopen en gaan dan rechtsaf voor deze boerderijen langs. Voor de afkorting is het dus rechtdoor gaan.
De zandweg gaat dieper het mooie natuurgebied rond de Eems in. De eerste weg naar links kunnen we negeren, daarna is er nog een afslag naar links vlak voor ons pad naar rechts buigt waar we ook aan voorbij lopen. We volgen het pad naar rechts en daarna met een haakse bocht naar links vlak voor de 402.
Het is een afwisseling van bossen en mooie open weide landschappen, daarna wordt het bos wat dichter en gaat het pad weer haaks linksaf. In deze bocht loopt ook een modderig pad rechtdoor het bos in, dit loopt door tot aan de oever van de Eems precies daar waar de Alte Ems en Ems weer samenkomen. Iets naar rechts ligt daar ook het Wehr Versen waar nog even gekeken kan worden om daarna naar het zandpad terug te keren.
De zandweg waarop we nu lopen gaan we helemaal volgen, een stuk van 1Km parallel aan de rivier. De zijwegen naar links kunnen we negeren, een enkel pad naar rechts loopt weer naar de Eems voor wie dat leuk vindt.
Eerst is het weer vooral bos, daarna volgen meer open gedeelten en tenslotte verlaten we het bos helemaal tot het pad uiteindelijk iets omhoog gaat en het weer asfalt gaat worden. Het draait dan ook gelijk naar links.
In deze bocht staat weer een informatiepaneel en via de naar rechts lopende dijk kunnen we voor een laatste keer nog eens de rivier opzoeken.
De asfaltweg volgend komen we uit bij een T-splitsing links van een grote boerderij. Hier gaan we rechtsaf voor enkele boerderijen langs. (De wandelaars op de afkorting komen hier van links).
Zo lopen we recht op het dorpje Abbemühlen af waar we in het centrum bij een houten brug over een snelstromend beekje komen. We steken de brug over en volgen de weg naar links en blijven op deze asfaltweg tot we bij een Y-splitsing aankomen.
Op deze splitsing gaan we rechts en lopen dan aan de laatste huizen van Abbemühlen voorbij.
Bij de volgende T-splitsing slaan we weer rechtsaf in de richting van de drie mestsilo's en recht voor ons in de verte de klimtoren van het attractiepark. We volgen de asfaltweg tot we tegen een groen metalen hek aanlopen. Achter het hekwerk ligt een verwerkingsfabriek waar biogas wordt gewonnen.
De weg gaat voor het hek haaks linksaf en dan volgt het saaiste gedeelte van deze rondwandeling. Ruim een kilometer rechtdoor tussen de akkers door.
We stappen dan ook in een flink tempo door, langs grote schuren links en daarna voorbij aan een zandweg rechts naar een vijver, tot we bij een brug over de Wesuwer Schloot komen. We steken deze beek over en gaan aan de overzijde rechtsaf. Een graspad langs de beek waarin iets verderop een kleine stroomversnelling ligt.
Dit eindigt bij een sluis met vistrap voor een kruising waarop we linksaf slaan.
Het hier bredere pad volgen we tot de volgende kruising met asfaltwegen, aan de overzijde staat er weer een bankje. Nu gaat het rechtsaf over het asfalt weer richting de Eems.
We houden de asfaltweg aan tot we even later bij een brug over een beek met rechts een langwerpige vijver komen. Dit water stroomt weer naar de Eems. Ook nu gaan we rechtdoor, maar is het gedaan met het asfalt en wordt het een brede sintelweg.
Even later zien we voor ons de dijk van de Ems weer liggen en wanneer we daar dichterbij komen buigt de weg naar links parallel aan de rivier die er achter de weilanden langs stroomt. Na de bocht is er rechts een geel draaihekje, via het weiland kan nog eens de Eems worden bezocht. Wanneer dit sintelpad naar rechts gaat en daarna met een lange bocht weer naar links, is het nog maar een klein stukje tot we op de hoofdweg naar Hüntel aanbelanden. Nadat we deze drukke weg zijn overgestoken lopen we over het fietspad rechtsaf richting de brug over de Ems.
Net voor de brug steken we dan nogmaals over naar een nieuw gebouwde schuilhut voor een volgende pauze. In de hut zijn weer allerlei informatiepanelen aangebracht. We drinken wat water en eten een koekje, dan steken we de oude brug over die rechts van de nieuw brug voor het snelverkeer ligt. Nog even kunnen we genieten van het uitzicht over de rivier, daarna volgen we het stukje asfalt aan de overzijde van de brug tot dit weer op de hoofdweg aansluit. Andermaal moeten we oversteken, rechtsaf, en het fietspad links van de hoofdweg gaan volgen richting Hüntel.
Voorbij de lange bocht loopt het iets omhoog, daar ligt links en rechts een dijk met de mogelijkheid om de weg met een sluisdeur af te sluiten bij hoog water. Links nog enkele boerderijen waar we aan voorbij lopen, dan komen we bij een woonhuis met een grote als boomgaard ingerichte tuin. Wie hier in het najaar komt kan hier zakken met appels en peren langs de kant van de weg tegenkomen met daarbij een bordje dat we gratis toe mogen tasten.
Het fietspad blijven we volgen tot we linksaf kunnen naar 'Die Schleuse'. Aangegeven op een bord rechts van de weg met de melding 'Gasthaus Zur Schleuse 300m'. Dus gaan we linksaf en laten snel de huizen achter ons. Vooraan in het bos verlaten we de asfaltweg door in de bocht naar links het zandpad naar rechts omhoog te kiezen.
Het loopt omhoog naar het oeverpad langs het Dortmund-Ems Kanal die we dan linksaf volgen tot we verderop naar rechts de dubbele sluis over kunnen steken. Daar is het vaak een drukte van belang. De sluizen zijn een knooppunt van fiets- en wandelpaden en duidelijk erg in trek. Natuurlijk is het ook leuk om de schepen en vooral rondvaartboten in de sluizen te bekijken. Vanaf het uitzichtpunt midden links midden tussen de sluizen is verderop links het punt te zien waar de Eems weer op het kanaal aansluit.
De twee gezellige terrasjes aan de overzijde van de sluis zijn vaak druk bezet. 'Zur Schleuse' adverteert met menu's vanaf 6,95, en op het terras rechts lijkt men zich meer te richten op koffie met Waffeln, een gezellig drankje of ijsje.
Nadat we het sluiscomplex hebben bekeken gaan we rechtsaf het oeverpad op en volgen dit langs het kanaal tot aan de brug bij Hüntel die we in de verte al zien liggen. Tot voor kort was dit nog een halverhard pad, maar nu is het een asfalt fietspad langs het kanaal geworden.
Justus P. laat febr. 2019 weten dat het ook mogelijk is om aan de andere zijde van het kanaal het graspad langs de oever te kiezen en bij Hüntel weer een trap naar de brug op te klimmen.
Net voor we bij de brug in Hüntel aankomen is er links nog het prachtige Landhaus Hubertushof dat in 2018 nog wordt verbouwd, maar straks zal dit weer een geweldig mooie locatie zijn voor nog een laatste pauze op het terras. We blijven het oeverpad volgen, lopen onder de brug door en klimmen dan links de trap omhoog terug naar de parkeerplaats. Twintig minuten later zijn we weer thuis na een heerlijke wandeling, zo dicht bij huis maar toch met het gevoel even op een korte buitenland vakantie te zijn geweest.
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.