JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Nasses Dreieck, Riesenbeck Rheine

Nasses Dreieck - Hermannsweg - Uitzichtpunten - Schinkensteinhútte - Postdamm - Ehrenfriedhof - Grotten - Riesenbeck - Bevergern - Nasses Dreieck

starstarstar_borderstar_borderstar_border 14 Km 255 Hm 3:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: December 2019 - Bert en Janny S. Ter Apel)


Onze rondwandeling bij Riesenbeck is de afgelopen 8 jaren heel veel nagelopen en leverde veel leuke reacties op. We hebben de route nu nog aantrekkelijker kunnen maken en deze nieuwe versie uitgebracht.

Deze prachtige wandelroute op slechts 30 autominuten van Oldenzaal is in 3,5 uur te lopen. Maar plan wel voldoende extra tijd om rustig te kunnen genieten bij de prachtige uitzichtpunten, de grotten, de haven en het monument 'Nasses Dreieck'.

routekaart rondwandeling Riesenbeck

Deze rondwandeling heeft heel veel afwisseling te bieden. Het begint met een gedeelte boven over de bergkam door het bos en langs drie uitzichtpunten. Onderweg zijn er verschillende bezienswaardigheden tot zelfs grotten, maar het gaat ook door het open veld, door Riesenbeck, en langs het water van het Dortmund-Ems-Kanal. De wandeltocht eindigt bij een sluizencomplex met een schitterende brug en verrassend monument.

hoogteprofiel rondwandeling Riesenbeck

Vanaf Oldenzaal over de A30 richting Osnabrück, zijn we in 30 minuten bij afslag 10 Hörstel waar we de snelweg verlaten. Onderaan gaan we rechtsaf om nog geen kilometer verder, na een bocht naar links, het Mittellandkanaal over te steken. Aan de overzijde van de brug komen we op een voorrangsweg die we recht oversteken. Aan de overkant is een ruime 'wandelparkeerplaats'.

parkeerplaats Nasses Dreieck

(Navigatie: Kruising Bergeshöverder Strasse en Mittelbergweg bij Riesenbeck Hörstel).

Op deze parkeerplaats bij het 'Nasses Dreieck', waarvan we later meer zullen zien, staan we aan de voet van een uitloper van de uitgestrekte bergketen Teutoburger Wald. Een officieel natuurpark, waarvan dit deel behoort tot het Tecklenburger Land.

Nog even een blik op de aanwezige informatieborden, de wandelschoenen aan, en dan van start voor een heerlijke wandeltocht. We lopen vanaf de parkeerplaats terug naar het asfaltweggetje en gaan rechtsaf naar het bos.

De eerste helft van onze rondwandeling volgen we veel van de Hermannsweg, een 156Km lange afstand wandelroute over de bergkam van Rheine naar de rotsen van Velmerstot bij Detmold. De Hermannsweg is duidelijk gemarkeerd met een witte 'H' op zwarte achtergrond.

begin van de Hermannsweg

Op het bordje achter de parkeerplaats staat de eerste Hermannsweg ('H') markering, een kort stukje over het asfalt, en in de volgende bocht naar links gaat het dan rechtsaf via het muurtje/trapje het bospad op.

Licht stijgend door het bos met fraaie herfstkleuren, we lopen dit midden november, gaat het uiteindelijk omhoog tot 138m.

herfskleuren op de bergkamm

Het brede bospad stijgt zo geleidelijk, dat dit nauwelijks merkbaar is. Pas als we in open stukken in het bos meer uitzicht krijgen, is het duidelijk dat we toch al met al wel wat aan hoogte hebben gewonnen.

We blijven de 'H' rechtdoor volgen en komen dan langs een herinneringspaal met daarbij een bankje. (Vanaf deze plek heeft iemand in 1928 voor het eerst een zweefvlucht gemaakt van 100Km). Bij de volgende splitsing met een pad naar rechts, bij een bankje, blijven we ook rechtdoor lopen over de bergrug.

herfskleuren op de bergkamm

Dan komen we bij een kruising waar linksaf de 'H' verdergaat, er ook een breed pad rechtdoor gaat, en een smal paadje rechtsaf. We moeten hier naar links, maar omdat we vol ongeduld wachten op een mooi uitzicht en het paadje naar rechts het gewenste uitzicht lijkt te kunnen bieden, gaan we even het paadje rechts in. Dit daalt al snel af naar een bosrand met daarachter een heerlijk uitzicht naar het zuiden over Riesenbeck en het Münsterland.

uitzichtpunt 1 Riesenbeck

We maken enkele foto's en keren dan op de schreden terug naar het brede pad boven, om de Hermannsweg verder te gaan volgen naar hopelijk nog meer van dit soort heerlijke uitzichten.

splitsing op de bergrug

Het gaat weer rustig verder door nog meer dichte bossen in mooie kleuren. Deze veelbelopen weg wordt zeer goed onderhouden en op regelmatige afstand vinden we leuke zitjes. Maar niet alleen wandelaars, ook joggers en mountainbikers kennen deze route waardoor het bij mooi weer soms druk kan zijn.

Bij een volgende splitsing gaan we tijdelijk de Hermannsweg verlaten door er scherp rechtsaf te slaan. Schöne Aussicht en Teutohang geeft het bordje bij de splitsing aan.

Daarna houden we de route Teutoschleife Waldauenweg aan door op de splitsing links en op de volgende T-splitsing weer links te gaan.

Nu dalen we af langs de berghelling tot we rechts van het pad het beloofde uitzichtpunt bereiken bij een bankje en een mooie ligstoel. Ook hier is het uitzicht over het Münsterland prachtig, maar het mooist vroeg op de dag omdat we naar het zuiden kijken en later op de dag de zon tegen hebben.

  • uitzichtpunt 2 Riesenbeck
  • uitzichtpunt 2 Riesenbeck
  • uitzichtpunt 2 Riesenbeck

Na het uitzichtpunt blijven we licht dalen tot we even later tegen een diepe kloof aanlopen bij een volgend bankje. Er gaat een smal paadje steil omlaag, maar wij kiezen voor het verder volgen van de Teutoschleife door het brede pad rechts omlaag te kiezen.

Bijna beneden aangekomen gaat het scherp linksaf, daarna volgen we het pad verder omlaag tot we in Riesenbeck op een asfaltweg staan. Op de stoep aan de overzijde gaan we naar links, een kort stukje, tot we links aan de bosrand een 'Wanderparkplatz' passeren.

Gelijk na deze parkeerplaats gaan we linksaf het bos in via de 'Himmelsleiter'. Dit is een stenen trap van 256 treden, omhoog naar een geweldig mooi uitzichtpunt. De trap is niet alleen mooi, ook de Kapel halverwege in het bos is verrassend.

de 256 treden tellende Himmelsleiter

De trap kronkelt omhoog met onderweg overal rustbankjes en in het laatste deel zien we rechts al de kantelen van het uitzichtpunt. Aan het einde gaan we rechtsaf om daar, na het nemen van nog een paar treden, naar het 'Schöne Aussichtpunkt' te kunnen lopen.

Het uitzichtpunt is schitterend aangelegd met kantelen, natuurlijke steensoorten en vanzelfsprekend ook hier bankjes en een picknicktafel. De laatste lijkt ons prima om er een broodje aan te eten, maar dan wel met de capuchon op want de wind hier boven is vandaag guur. De thermos met heet water komt op tafel en even later genieten we in de koude wind van onze broodjes met een warme kop instantsoep.

Uitzichtpunt 3 Schöne Aussicht Uitzichtpunt 3 Schöne Aussicht Uitzichtpunt 3 Schöne Aussicht Uitzichtpunt 3 Schöne Aussicht Uitzichtpunt 3 Schöne Aussicht
Uitzichtpunt 3 Schöne Aussicht Uitzichtpunt 3 Schöne Aussicht Uitzichtpunt 3 Schöne Aussicht Uitzichtpunt 3 Schöne Aussicht
klik op een kleine foto voor een vergroting
een van de leuke sitjes onderweg

Bij het rechter pad achter het uitzichtpunt staat opnieuw de Hermannsweg aangegeven, dus lopen we dat in om weer uit te komen op het brede bospad over de bergrug. Rechtsaf gaat het verder.

Vanaf hier gaat het eerst weer vooral door het bos, maar verderop ook soms een meer open gedeelte en dus meer doorkijkjes links in het dal. En natuurlijk steeds weer bankjes of zelfs leuke zitjes langs deze drukke wandelroute.

Daarna daalt het pad een beetje om een bij kruising uit te komen met een grote molensteen als picknicktafel. Rechts om het hoekje staat een schuilhut, dit is de Schinkensteinhütte, maar we hebben pas pauze gehad en droog is het ook, zodat de hut niet aan ons is besteed vandaag.

We steken recht over en blijven daarmee de Hermannsweg volgen. Vanaf hier zal het wat meer op en neer lopen worden, wat wij natuurlijk prachtig vinden.

kruispunt bij de Schinkensteinhütte

Het is een lang en recht stuk pad tot aan de volgende T-splitsing, maar zowel pad als bos worden steeds ruiger en het is schitterend om doorheen te wandelen. Het eindigt bij een T-splitsing met rechts een veel smaller bospad. Daar wijst de 'H' ons in en ook hier volgen we dat advies op.

door een prachtig stukje natuur naar Postdamm

Het smalle en donkere pad loopt door een bijzonder stukje natuur en brengt ons al snel tot aan een asfaltweg die hier over de bergrug loopt en daarmee Riesenbeck met Ibbenbüren verbind. Links ligt de wandelparkeerplaats 'Postdamm'.

wandelpad bij Postdamm

Aan de overkant van de weg gaat het verder, rechts aanhoudend. En serieus verder. Een leuke helling omlaag over een zandpad. Het lijkt of we in een kom afdalen tussen twee berghellingen die, naarmate we verder dalen, steeds hoger links en rechts boven ons uit steken. Wat een mooi stukje natuur is het hier. De steeds somberder wordende weersomstandigheden zijn snel vergeten.

begin van de afdaling
molensteentafel langs de route

Waar het pad weer breder wordt draait het naar rechts langs een berghelling en dan dalen we het laatste stukje af tot onder in het dal bij een splitsing.

Links onder ons zien we weer een molensteentafel met bankjes, door op de splitsing scherp linksaf te slaan lopen we daar even later aan langs.

Vanaf hier loopt de Hermannsweg tussen de twee berghellingen door onderin het dal. Het gaat wat op en neer, met lange rechte gedeelten steeds dieper het bosgebied in.

De enkele zijwegen blijven we negeren, we houden alsmaar de 'H' aan tot het pad weer echt omhoog gaat en uiteindelijk bij een kruising van paden boven op de bergkam is uitgekomen. Op de kruising staan weer een aantal bankjes.

een recht pad door het dal

Hier zijn we op het verste punt van deze rondwandeling aangekomen en gaan nu definitief de Hermannsweg verlaten om via een mooie lus terug te keren. We slaan rechtsaf.

Onze wandelkaart geeft aan dat er bij deze kruising een Ehrenfriedhof moet liggen, maar wij hebben die niet gezien. Mogelijk dat het net voorbij de kruising ligt, daar hebben we niet gekeken.

kruising met bankjes op de bergrug

Het pad naar rechts splitst zich al snel weer in twee smalle paadjes. Wij kiezen voor de linker die boven over de bergrug door de heide loopt. Deze paadjes komen echter verderop weer bij elkaar.

Waar de paden weer aansluiten wordt het iets breder, daarna blijft het over de bergrug kronkelen.

Net voor we aan de afdaling beginnen gaat een smal paadje naar links naar een mooie rotsformatie. Nadat we dit hebben bekeken gaan we terug naar het pad en beginnen geleidelijk af te dalen.

Waar het pad naar links buigt komt er van rechts een smal paadje bij, gelijk daarna is er weer een kruising met een bankje. Op deze kruising gaat er rechts een heel smal paadje het bos in, deze moeten we nu hebben. Na enkele meters lijkt het paadje te eindigen boven op een rotsblok.

Beneden loopt een breed bospad en vanaf de rots zien we daar een bankje met water er achter. Daar moeten we naar toe. We kunnen rechts of links omlaag, wij gaan links, een steil stukje, en even later staan we aan de voet van steile rotswand.

rotsen en grotten bij Reisenbeck rotsen en grotten bij Reisenbeck rotsen en grotten bij Reisenbeck rotsen en grotten bij Reisenbeck
rotsen en grotten bij Reisenbeck rotsen en grotten bij Reisenbeck rotsen en grotten bij Reisenbeck
klik op een kleine foto voor een vergroting
een serie vijvers in het bos

We moeten het brede pad naar links volgen, maar lopen eerst even naar rechts om deze mooie rotswand te bekijken. Dan zien we dat daar zelfs een tweetal grotten in de rotswand zitten!

Met het water rechts en de rotswand links volgen we het mooie bospad dat langs enkele waterplassen loopt tot we bovenaan een serie forellen vijvers staan.

Daar houden we rechts aan en gelijk weer links, afdalend met de vijvers aan de linker zijde naar een asfaltweg bij de bosrand.

Op het asfalt slaan we rechtsaf. Hier, beneden in het dal, is het gedaan met de bossen. Links kunnen we nu uitkijken over het golvende landschap terwijl we tussen verspreid staande huizen doorlopen.

een schitterend herfstig bos

De asfaltweg kronkelt een beetje en we passeren een Wanderparkplatz rechts van de weg, dan is het niet ver meer tot we recht op een bosstrook aflopen waarvoor de weg haaks naar rechts buigt.

vergezichten in het open veld

In deze bocht naar rechts verlaten we het asfalt en gaan er links om het bosje heen een karrenspoor op. Dit pad loopt recht op een grote boerderij af maar gaat er links aan voorbij.

door de heuvels naar Riesenbeck

Bij de boerderij wordt het weer asfalt en daarna blijven we deze asfaltweg volgen met een bocht naar links en daarna weer rechtsaf een heuvel op.

Bijna op het hoogste punt aangekomen zien we de kerktoren van Riesenbeck boven het maaiveld uitsteken en links zien we dan ook de groene brug over het Dortmund-Ems-Kanal. Buiten deze groene brug liggen er verderop in Riesenbeck nog een blauwe en rode brug over dit kanaal die we ook aan gaan doen.

mooie hellingen en vergezichten

De weg eindigt bij een splitsing met de hoofdweg tussen Riesenbeck en de groene brug. Hier steken we over en kiezen voor het fietspad. Rechtsaf. Bij de volgende splitsing gaan we weer links en lopen even later Riesenbeck in. Langs het sportpark van Riesenbeck. Voetbalvelden, tennisbanen en daarna staat er rechts een sporthal.

Voorbij de sporthal blijven we rechtdoor gaan over de wandelstrook achter de bomen langs en komen dan bij de eerste huizen van het stadje op een kruising. We steken recht over en lopen het dorp in, daarna blijven we rechtdoor gaan tot de leuke witte kerk links van de weg.

witte kerk bij de blauwe brug in Riesenbeck

Voor de kerk is weer een kruising met links achter de kerk de blauwe brug van Riesenbeck. We gaan linksaf, steken gelijk over, en dalen de trap af naar het kanaal rechts van de brug. Nu gaan we het mooie oeverpad naar rechts volgen tot aan de volgende brug. De rode.

Eenmaal bij de rode brug lopen we er onderdoor en gaan dan rechts de trap omhoog. Dan steken we deze brug over en gaan aan de andere zijde rechts de trap weer omlaag naar de waterkant.

Langs het Dortmund-Ems-Kanal naar Bevergern Langs het Dortmund-Ems-Kanal naar Bevergern Langs het Dortmund-Ems-Kanal naar Bevergern Langs het Dortmund-Ems-Kanal naar Bevergern
Langs het Dortmund-Ems-Kanal naar Bevergern Langs het Dortmund-Ems-Kanal naar Bevergern Langs het Dortmund-Ems-Kanal naar Bevergern
klik op een kleine foto voor een vergroting

Daar komen we weer op een asfaltweg, deze loopt parallel aan de asfaltweg langs de waterkant. Deze laatste moeten we hebben, zodat we de berm tussen deze wegen oversteken om daarna pal langs het water linksaf verder te lopen.

We blijven nu op het oeverpad, langs de afgemeerde schepen, tot het pad zich splitst voor het politiebureau met daar achter de haven van Bevergern. Rechts word als doodlopend aangegeven, we gaan dan ook linksaf om een route om de haven heen te zoeken.

de X-25 het bos in volgend

We blijven de asfaltweg volgen tot deze aansluit bij de hoofdweg. Op de hoofdweg gaan we rechtsaf het bos in. We blijven op deze weg tot we links enkele woningen zien staan, en rechts in de bosrand een bushalte.

Precies bij het bushalte bordje gaat een rechts een paadje het bos in, dit is onderdeel van de LAW 25, (Lange Afstand Wandelroute), gemarkeerd met X25. Hier verlaten we de asfaltweg en volgen de 'X'

Verderop splits het pad zich en houden we rechts aan, we blijven tot het sluizencomplex de X25 volgen. We komen achter de haven van Bevergern uit bij een asfaltweg naar een industrieel complex. Daar steken we schuin links over, bij de rood/witte draaihekken langs het bos in.

Na enkele meters zien we dan de schitterende loopbrug van Bevergern voor ons liggen. Door links aan te houden kunnen we omhoog naar deze brug en dan oversteken naar de 'Schleusen Insel'. (Links van de brug is ook de eerste horeca gelegenheid, de Gaststätte Hagel-Jansen, maar vandaag gesloten).

de wandelbrug bij het Nasses Dreieck

De brug overspant het kanaal tot aan de sluis aan de andere zijde. Daar steken we straks verder over, maar eerst gaat het rechtsaf naar het bijzondere uitzichtpunt Nasses Dreieck.

Deze bijzonder vormgegeven uitzichtpunt in een parkachtige omgeving biedt zicht op het knooppunt van waterwegen waar het Mittellandkanaal en het Dortmund-Ems-Kanal bij elkaar komen. Over het project Botschaftgarten Nasses Dreieck uit 2004 is informatie te vinden op een bordje bij de brug en op de panelen in de wandelkooi naar het opvallende rode uitzichtpunt.

bij het Nasses Dreieck Bevergern bij het Nasses Dreieck Bevergern bij het Nasses Dreieck Bevergern bij het Nasses Dreieck Bevergern
bij het Nasses Dreieck Bevergern bij het Nasses Dreieck Bevergern bij het Nasses Dreieck Bevergern
klik op een kleine foto voor een vergroting

Na het bezoek aan het uitzichtpunt en een rondje door de 'Garten', verlaten we het sluizen eiland via de brug naar de andere oever. We gaan gelijk de eerste weg rechtsaf en blijven daarmee het water volgen.

Hier staat aan de linkerzijde het Cafe-restaurant Am Nassen Dreieck, deze is wel open op de zondag.

uitkijken over het Mittellandkanal

Na deze horeca gelegenheid buigt de weg naar links en is er om de bocht weer een splitsing. Hier kunnen we de X-13 links omhoog volgen en dan op de asfaltweg rechtsaf naar de volgende brug lopen, of, als het niet te nat is, kunnen we het oeverpad aan blijven houden om daarna bij de brug de trap links omhoog te nemen.

een laatste blik over het water

Over deze brug zijn we vanmorgen met de auto aangekomen. We steken de brug weer over, daarna de drukke voorrangsweg oversteken, en aan de overzijde ligt dan weer de parkeerplaats van waaraf we aan deze rondwandeling zijn begonnen.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.