JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Bad Iburg Georgsmarienhütte rondwandeling

Bad Iburg - Am Urberg - Achter de Welt - Baumannsknollen - Lammersbrink - Varusturm - Bardenburg - Reremberg - Dörenberg - Hermannsturm - Sunder Bach - Bad Iburg - Kammweg Urberg - Am Urberg

starstarstarstarstar_border 17 Km 706 Hm 5:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: juni 2022 Ronnie R.)


In het gebied tussen Bad Iburg en Georgsmarienhütte liggen de hoogste toppen van het Tecklenburgerland. Het is dan ook de perfecte omgeving om eens lekker veel hoogtemeters te maken, al dan niet als training voor een Alpenvakantie. Daarbij is het ook nog eens een ontzettend mooie omgeving en is het vanuit de grensstreek snel te bereiken voor een lekker dagje wandelen.

Deze rondwandeling hebben we in 2020 herzien waarbij de startplaats Georgsmarienhütte is gewijzigd in Am Urberg Bad Iburg, en ook het verloop van de route is hier en daar aangepast en nog aantrekkelijker gemaakt.

routekaart rondwandeling Bad Iburg

Op de verschillende bergtoppen zijn er prachtige vergezichten over het Teutoburgerwald, en dat wordt nog mooier als we ook de twee uitzichttorens beklimmen die er op de hoogste punten staan. Maar ook tussendoor zijn er tijdens deze rondwandeling prachtige uitzichtpunten en leuke doorkijkjes op de berghellingen en in de dalen.

De paden bestaan uit slechts een klein stukje asfalt, het zijn vooral brede bospaden en enkele smalle paadjes waar we over gaan lopen. Veelal door de bossen, dus voldoende schaduw op een warme dag. Ook is er een heuse Kammweg in de route opgenomen, een heel verrassend stukje. Horeca is onderweg te vinden in Am Urberg, bij het Forsthaus onder de Bardenburg en in Bad Iburg.

hoogteprofiel rondwandeling Bad Iburg

Auto navigatiesystemen wijken af in de meest logische route vanaf het knooppunt A30/A1 Oldenzaal/Osnabrück. Het gaat met een boog langs Osnabrück en daarna afslag 18 via Georgsmarienhütte naar Bad Iburg, of al op de A1 bij afslag 12 Tecklenburg eraf en dan binnendoor via Ledde-Leeden-Hagen am Teutoburgerwald. In de reistijd zit geen verschil, maar de eerste is veel langer.

Navigatie: Iburger Strasse 45, Bad Iburg/Hagen am Teutoburgerwald.

Wanderparkplatz Urberg

Tip: Er is een nog veel mooiere route mogelijk, voor wie de omgeving nog niet kent een echt aanrader! Via de A1 richting Osnabrück. Neem afslag 12 Tecklenburg/Laggenbeck. Door het dorp Ledde, en dan naar Leeden. In Leeden rechtsaf, voor de kerk langs en de weg volgen het dorp uit. Bij de laatste woningen linksaf/links aanhouden. Dit is de Am Ritterkamp. Deze uitrijden tot L555 Osnabrücker Strasse. Op de L555 rechtsaf, en na 1,2 Km linksaf Scholbrucher Strasse. Nu begin het echt mooi te worden. Dit weggetje helemaal volgen tot Holperdorp. De straat heet verderop ook Holperdorp. Na Holperdorp navigatie instellen op ‘Am Urberg’ Bad Iburg. Bij Am Urberg naar de Iburger Strasse, je komt bij deze hoofdweg uit precies bij de Wanderparkplatz.

Na de schitterende rit over Holperdorp parkeren we de auto en trekken de wandelschoenen aan voor een mooie zonnige wandeldag in juli. De laatste keer hebben we dit in de winter met een laagje sneeuw gelopen, ook erg leuk, we zijn benieuwd hoe we het nu aantreffen.

We beginnen aan de wandeltocht door vanaf de parkeerplaats naar de hoofdweg te lopen en deze recht over te steken. Een asfaltweggetje het bos in richting de Karlsplatz. Vooraan links is een nieuwe kapel gebouwd, deze was er bij ons vorig bezoek nog niet.

een nieuw gebouwde kapel

De weg is vooralsnog vlak, en bij de eerste zijweg naar links lopen we rechtdoor. Als de weg naar rechts loopt en begint te stijgen is er in de bocht een tweede afslag naar links. Hier wordt op een grote steen en op het gele bordje de Hermann-Wesseler-Weg aangegeven. We slaan linksaf het halfverharde pad in.

boven op de Kamm aangekomen

Gelijk gaat het al lekker omhoog door het dichte bos, we gaan nu in een stuk door naar de Kamm op 290m! Weinig kans om eerst rustig warm te lopen vandaag, we moeten gelijk aan de bak. De weg buigt naar rechts en na weer een recht stuk komen we bij een splitsing met een vaag pad rechtdoor. We houden de hoofdweg naar links aan.

Nog hoger op de helling buigt de weg weer scherp naar rechts. We kunnen hier ook rechtdoor een afkorting nemen, maar daar staat het gras te hoog. We hebben geen zin om teken op te lopen en houden de weg naar rechts aan tot deze eindigt bij een T-splitsing met routeborden. We zijn dan op het hoogste punt op de bergrug aangekomen.

Nu gaan we linksaf richting de wandelparkeerplaats Achter de Welt, een leuke zandweg door het bos over deze bergrug. Net voor het pad dadelijk af lijkt te gaan dalen is er een splitsing naar rechts waar route 'O' op een boom is aangegeven.

Hier kunnen we rechtdoor blijven gaan, leuker is het om de 'O' naar rechts iets omlaag te volgen en dit smallere pad te kiezen tijdens de volgende afdaling naar Achter de Welt.

mooi zandpad over de berhellingen

Rechts tussen de bomen door zien we al iets van het vlakke landschap naar het noorden, maar daarna komen we bij een open stukje waar het uitzicht nog veel beter is. Bij helder weer kunnen we er tientallen kilometers ver over het Tecklenburger- en Teutoburgerwald uitkijken.

het eerste uitzichtpunt

Daarna wordt het bos weer dichter en loopt het pad soms even wat vlakker, maar ook dalen we steeds verder af. Het kronkelt een beetje omlaag langs de berghelling, soms dicht langs het andere pad dat we gelopen zouden hebben als we niet de 'O' rechtsaf hadden gekozen.

afdaling naar Achter de Welt
weer beneden in het dal

Uiteindelijk komen we bij een T-splitsing in een donker stuk bos. We gaan er naar links en volgen dit tot we de bosrand bereiken. Daar komt van links het andere pad er ook weer bij. Hier gaat het rechtsaf langs de bosrand en lopen we op een woning af.

Bij het huis aangekomen bereiken we een asfaltweggetje. Deze heet 'Achter de Welt'. Het gaat nu rechtsaf en na nog een woning links en daarna rechts, vinden we de Wanderparkplatz Achter de Welt. En natuurlijk daarbij een informatiebord met een kaart van de omgeving zoals overal bij deze wandelstartpunten in het Teutoburgerwald.

Het pad naar links kunnen we negeren, we lopen er rechtdoor het bos weer in en al snel gaat het weer geleidelijk omhoog. We gaan de 245m hoge Baumans Knollen beklimmen.

Het bos is een afwisseling van loofhout en naaldbomen, en er zijn wat leuke open plekjes. Op een van die plekjes staat rechts een rustbankje in het bos, wij weten echter dat we bovenaan een mooie schuilhut gaan tegenkomen en maken bij voorkeur eerst de klim af voor we pauzeren.

omhoog naar de Baumanns Knollen

De enkele zijwegen kunnen we negeren, alsmaar de bosweg blijven vervolgen die steeds meer naar rechts draait tot we na een vlakker gedeelte bij een splitsing komen bij de gezochte Schutzhütte. Tijd voor de koffiepauze.

We zijn hier nagenoeg op de top van de Baumans Knollen, maar nog niet helemaal. Dadelijk gaan we rechtdoor, maar wie de top nog wil aanvallen kan op de splitsing linksaf slaan en na enkele meters het smalle paadje rechts omhoog kiezen. Dat gaat naar het echte topje. In de winter is dat prachtig en is er een fraai uitzicht, in de zomer kan het paadje wat overwoekert zijn.

bij de Schutzhütte Baumanns Knollen

Als we weer doorlopen gaan we op de splitsing rechtdoor en beginnen er aan de afdaling naar Georgsmarienhütte. Hier kunnen we de markeringen van de Ahornweg aanhouden die zojuist bij de Hütte van links is gekomen, een wit ahornblad op een zwarte achtergrond.

schitterend wandelpad Georgsmarienhütte
even een stukje door de woonwijk

Bij de splitsing met een pad naar links houden we rechts omlaag aan over het karrenspoor. Achter de bomen zien we dan de eerste huizen van Georgsmarienhütte al. Het blijft geleidelijk afdalen over een hier erg mooi stukje wandelpad, daarna lopen we even een dichter bosje in.

Het laatste stukje gaat korte tijd behoorlijk steil omlaag tot we bij een asfaltweggetje komen met aan de overzijde een woonhuis. Op het asfalt slaan we linksaf en lopen dan de woonwijk in.

Na enkele meters is er weer een splitsing, daar gaan we rechts omhoog op de Lammertsbrink. Deze weg tussen de huizen door blijven we aanhouden tot het bij de laatste woning rechtdoor het bos in gaat. Het asfalt wordt een brede sintelweg.

Nog steeds de Ahornweg aanhoudend blijven we deze weg alsmaar volgen. Heel geleidelijk omhoog tot er van links een wandelpad bij komt en het daarna weer veel steiler wordt.

brede sintelweg naar de Varusturm

Dan is het nog maar een kort stukje tot we op het hoogste punt aankomen met net ervoor nog een naar rechts afsplitsende weg die we negeren. Enkele meters verderop staan we dan aan de voet van de uitzichttoren 'Varusturm'.

Deze 21m hoge Varusturm steekt ver boven de bomen uit en kan dus worden beklommen voor een schitterend uitzicht over Georgsmarienhütte en de wijde omgeving. Het Tecklenburgerland in het noorden, en het Munsterland in zuidelijke richting.

(Wij hebben vandaag pech, we treffen zowel de Varusturm als later vandaag de Hermannsturm ingepakt aan. De torens worden vernieuwd en zijn nu niet toegankelijk. Medio september 2020 zijn ze weer open. De geplaatste foto's zijn voorlopig aangevuld met plaatjes van ons vorige bezoek in de winter).

  • bij de Varusturm
  • bij de Varusturm
  • bij de Varusturm
afdalen via de trap

Na het bezoek aan de toren moeten we enkele meters terug, daar gaat een betonnen trap de berghelling omlaag. We dalen af en komen weer op een brede Forstweg uit die we naar links gaan volgen. Het is een vlakke weg langs de berghelling achter Georgsmarienhütte langs. Rechts zijn er dan nog enkele openingen met uitzicht op het dal en de tegenoverliggende bergtoppen.

Als we in de verte voor ons de eerste woningen weer zien is er een kruising met daarbij handwijzers. We slaan er rechtsaf, daarmee de Ahorn route weer aanhoudend. Het is een smal paadje de berghelling af tot we in de bosrand bij een kruising uitkomen van bredere wegen.

Rechts om het hoekje staat een mooie ligbank, een goed gekozen plaats want het uitzicht voor ons en in het dal rechts is fantastisch!

Op de kruising steken we recht over, een weg die daarna iets naar links draait en waar we dan weer langs een bosrand lopen.

  • fantastisch uitzicht in het dal
  • fantastisch uitzicht in het dal

Het gaat weer licht omhoog het bos in tot we links weer een open stuk zien met een wit gebouw. Daar vinden we een splitsing waarop we linksaf slaan en zo voor dit gebouw langs lopen. Dit is het Forsthaus met ervoor een terras, een van de horeca gelegenheden aan deze rondwandeling.

langs het Forsthaus
trap op naar de Bardenburg

Na de parkeerplaats rechts kunnen we rechts omhoog de Ahorn aanhouden en daarna bovenaan rechtsaf, dit is echter een zeer steil stukje en slecht toegangkelijk onder natte omstandigheden. Eenvoudiger is het om het asfaltweggetje rechtdoor aan te houden, voorbij een lange parkeerplaats links, en op de volgende splitsing scherp rechtsaf te slaan. Dit gaat geleidelijker omhoog.

Bij de kruising waar de Ahorn er weer bij komt steken we recht over en klimmen verder tot in een bocht naar links. In deze bocht vinden we links traptreden die we omhoog klimmen naar de Bardenburg.

Het smalle paadje komt uit bij een breder bospad, daar gaan we linksaf en gelijk na enkele meters op de volgende splitsing weer rechtsaf. Een nog slechts geleidelijk stijgend graspad.

De volgende zijweg links kunnen we negeren en rechtdoor blijven stappen tot we uiteindelijk een informatiebord bereiken met daarbij wat bankjes. We zijn bij de Bardenburg!

De exacte leeftijd van de Bardenburg hebben ze zelfs na meerdere onderzoeken niet kunnen bepalen, de schatting is dat de eerste fase van de bouw 500 jaar voor Chr. moet zijn geweest. De Burg diende ter bescherming van grote groepen mensen tegen aanvallen en er is gebruik gemaakt van de natuurlijke al aanwezige steile hellingen. Zelfs met de aanwezige bouwschets valt het nog niet mee om de lijnen ter plekke te volgen.

klik op een kleine foto voor een vergroting
rondkijken bij de Bardenburg rondkijken bij de Bardenburg
rondkijken bij de Bardenburg
T-splitsing op de Reremberg

We vervolgen het pad tot aan de iets verderop gelegen kruising. Daar wordt de Ahornweg naar rechts aangegeven en gaan we deze verlaten. We steken er recht over en beginnen aan de klim naar de top van de Reremberg, nog eens naar 243m hoogte, en in het eerst deel nog stevige klim.

Onderweg zien we dan alsnog weer Ahorn markeringen en enkele X25 bordjes. De Ahornweg heeft hier ooit ook langs gelopen en dit zijn oude achtergebleven markeringen.

De route omhoog is leuk maar als we bijna boven zijn en het vlakker wordt is het vooral nog dicht bos om ons heen. We blijven alsmaar rechtdoor gaan tot we een T-splitsing bereiken, daar gaat het rechtsaf en beginnen we weer geleidelijk af te dalen.

De weg omlaag is weer schitterend via het golvende pad, maar al snel komen we weer op het brede pad uit bij een Y-splitsing. We houden er links aan.

We hoeven maar een klein eindje naar links of we zien voor ons al een mooie overdekte picknicktafel staan. We zijn er net rond de middag en hebben hier ook een beetje op gelopen, want het is een ontzettend leuke lunchplek met achter de kleine hut een open landschap met uitzicht over een prachtig dal. Een Almwiese met op de achtergrond de bijna 300m hoge bergtoppen.

klik op een kleine foto voor een vergroting
de perfecte lunchplek de perfecte lunchplek
de perfecte lunchplek
een gemoedelijke afdaling

De picknickhut is vrij, dus nemen we deze maar in gebruik. Er komen wel andere wandelaars langs die ook een plekje zoeken om een broodje te eten, maar het is nog Corona tijdperk dus niemand schuift bij ons aan tafel aan. Ze nemen plaats op een bankje verderop.

Om de rondwandeling weer op te pakken moeten we enkele meters terug lopen naar de splitsing, daar gaan we vanaf de Hütte gezien rechtsaf waar de X25 en de lokale routes A8 en A9 staan aangegeven.

Na een lange geleidelijke afdaling wordt het pad halfverhard en zien we daarna rechts tussen de bomen door weer een prachtig weidelandschap met aan de bosrand een Fachwerkhaus.

We blijven verder afdalen tot we bij een bosrand op een T-splitsing uitkomen. Hier volgen we de bosrand naar rechts waar ook de X25 weer is aangegeven.

weer een fraaie weidelandschap
omlaag tot onder in het dal

Weer in het bos aangekomen lopen we dan recht op het Fachwerkhuis af, ook al zien we deze dan nog niet. We gaan er ook niet echt naar toe want net als we de woning zien staan gaat er een bospad linksaf omlaag waar we nu in moeten.

Links tussen de bomen door is te zien dat we nu echt onder in het dal zijn aangekomen Ook weer een heel mooi stukje wandelroute.

Op het allerlaagste punt ligt een brede dam over een nu droge greppel. Net voor deze dam gaat een pad scherp rechtsaf die we nu gaan aanhouden. Rechts om het hoekje in het bos staat een bankje, en op de bomen is hier de lokale route A7 gemarkeerd.

Dit wordt het zwaarste deel van vandaag, we gaan nu in een keer omhoog naar de 331m hoge top van de Dörenberg. Het pad loopt bijna helemaal door een schitterend bebost dal waarbij steeds rechts van het diepste punt van het dal blijven waar een watertje stroomt. Nu, in de zomer, is er nauwelijks water, soms kan het ook een erg leuk beekje zijn.

de A7 naar de Dörenberg

Al snel komen we bij een splitsing aan waar een brede weg van rechts erbij komt. We blijven rechtdoor gaan op het nu bredere pad. Na een lekker stuk stappen is er een afsplitsing naar rechts tamelijk steil de berg op, deze moeten we negeren, net als bij de splitsingen waar paden naar links de greppel oversteken en dan aan de overzijde verdergaan.

We blijven rechts van het diepste punt aanhouden door het mooie bos. Pas bij een Y-splitsing gaan we rechtsaf, de A7 is in die richting weer aangegeven op een boom rechts van het pad.

de Y-splitsing, nu rechtsaf
een zware klim naar 331m

Bij een bredere open strook met rechts een bijzonder mooie berghelling komt er nog eens een pad van rechts, ook daar lopen we aan voorbij, waarna het pad dan smaller begint te worden en later bijna een graspad wordt met veel puin.

Daar wordt het bos ook weer dichter en het pad steiler. Dan gaat het pad haaks linksaf en wordt het nog zwaarder klimmen over een karrenspoor, en zodra het een stukje vlak wordt is er weer een splitsing.

Nu slaan we rechtsaf en klimmen het laatste stukje omhoog tot we op een splitsing bij een brede bosweg uitkomen.

Voor ons ligt dan de top van de Dörenberg, te bereiken via een smal paadje omhoog aan de overzijde. Wij gaan echter pas later omhoog en hier eerst linksaf op de brede weg om dadelijk van de meest fantastische uitzichten te kunnen genieten.

Deze weg loopt even lekker vlak en hoog langs de berghelling van de Dörenberg. Al na een paar minuten lopen zijn er links de eerste open gedeelten en kunnen we tijdens het wandelen genieten van de mooie vergezichten naar het noorden. Na een flauwe bocht naar rechts wordt het daarna nog fraaier.

zicht op Georgsmarienhütte

We blijven de weg alsmaar volgen tot we bij een opvallende kruising komen. Rechtdoor gaat het pad iets naar links en steil de berghelling af, er is nog een pad haaks naar rechts richting het Gasthof Herrenrest, en een derde pad heel scherp rechts de berg op. Deze laatste moeten we nu hebben.

nog een keer omhoog

Het zijn de laatste zware meters naar de bergrug, waar we weer bij een splitsing komen. We zijn dan op 331m hoogte! Op deze splitsing gaan we linksaf en lopen even later recht op de volgende uitzichttoren af. De Hermannsturm, met rechts bij de toren een schuilhut.

Ook deze Hermannsturm is 21m hoog, als we die nog beklimmen staan we dus op 352m boven NAP! Vanaf deze Turm is vooral het uitzicht naar het oosten en zuiden indrukwekkend, daar ligt het Munsterland met op de voorgrond in de diepte Bad Iburg.

klik op een kleine foto voor een vergroting
rond de Hermannsturm rond de Hermannsturm rond de Hermannsturm
rond de Hermannsturm rond de Hermannsturm
op weg naar Bad Iburg

(Net als de Varusturm wordt er nu gebouwd en kunnen we vandaag niet omhoog, maar voorbij de toren links naar het bankje lopend is er alsnog een heerlijk uitzicht. Straks tijdens de afdaling krijgen we nog wel fantastische vergezichten naar de andere zijden).

We vervolgen de wandeltocht door langs de toren rechtdoor te stappen, de weg vervolgend die dadelijk geleidelijk begint af te dalen. Al snel volgt een splitsing waar de A7 linksaf terug naar Georgsmarienhütte gaat, wij stappen over op de A4 en de met een K aangeduide route door de haarspeldbocht rechtsaf omlaag te kiezen.

Iets verderop is er dan het eerste bijzonder mooie uitzicht naar het oosten. En wat verder lopend zien we tussen de bomen ook Bad Iburg al onder in het dal liggen met als meest opvallende het Schloss- en Benedictijnerabdij Iburg.

fantastisch uitzicht naar het oosten

Bij het eerste pad naar links staan geen routeborden, daar blijven we rechtdoor omlaag gaan tot we bij de volgende splitsing wel een woud aan handwijzers zien staan. Nu slaan we scherp linksaf en dalen verder af.

Even later zien we al dat we verderop bij een bocht naar links een geweldig mooi uitzicht gaan krijgen. In deze bocht staan geen bomen en struiken zodat we volop kunnen genieten van wat we daar in het dal zien; Bad Iburg met daar achter het veel vlakkere landschap van het Munsterland. Hier kun je nog eens ver kijken!

  • zicht op Bad Iburg en Munsterland
  • zicht op Bad Iburg en Munsterland

Wat een heerlijke afdaling is dit, zeker met zulke uitzichten. Zijwegen zijn er voorlopig ook niet terwijl we alsmaar geleidelijk omlaag blijven gaan over de berghelling van de Dörenberg. Verderop neemt de begroeiing weer toe en is het voorlopig weer gedaan met de vergezichten.

Bijna beneden aangekomen zijn er op 100m van elkaar twee zijwegen naar rechts. Beide zijn een optie, maar wij kiezen voor de eerste scherp rechtsaf waarmee we voorlopig nog iets hoger op de berghelling blijven.

afdalen van de Dörenberg

Dit gaat vooralsnog mooi vlak, een breed karrenspoor door dichte bossen met alleen links tussen de bomen door wat zicht op een lagergelegen open natuurgebied. (Via de tweede afslag zouden we parallel van dit pad daar in de zon aan langs zijn gelopen).

nog een open plek in het bos

Verderop buigt het pad naar rechts en dan weer met een wijde boog naar links. Dan begint het weer behoorlijk af te dalen en komen we bij een T-splitsing waar van links de tweede optie ook uitkomt.

Het gaat rechtsaf, eerst nog een recht stuk, en dan met een bocht naar links waar er van rechts een ander pad bij aansluit. We blijven rechtdoor gaan en dalen verder af tot we de hoofdweg Hagener Strasse bereiken.

Langs de straatweg gaan we linksaf, daar loopt een wandel- en fietspad. Verderop steken we de brug over de Sunderbach over en lopen dan Bad Iburg in. Maar we blijven aan de rand van de stad. Gelijk na de brug zien we rechts een bushalte waar we de weg oversteken en rechts het asfaltweggetje Robert Hülsemann Strasse ingaan en dan gelijk weer rechtsaf de Am Urberg in.

Het gaat weer behoorlijk steil omhoog over het asfalt, maar na de bocht naar links wordt het eenvoudiger en lopen we de weg verder omhoog tot aan een kruising met links een wandelpad waar een handwijzer bij staat met rode letters. Dat gaat onder andere naar het Kurzentrum. Daar lopen nog eens 20m rechtdoor tot we achter het bosje een wandelpad met traptreden schuin rechts omhoog zien gaan. Die moeten we hebben, het is de toegang tot de Kammweg Urberg.

op zoek naar de Kammweg Urberg

Het is een smal pad tussen twee woningen met diepe tuinen door, en het is er nog eens behoorlijk klauteren naar de Kamm. Na de laatste zware meters gaat het linksaf pal achter de tuinen langs en krijgen we rechts al snel weer een prachtig uitzicht over een dal.

klik op een kleine foto voor een vergroting
de verrassende Kammweg Urberg de verrassende Kammweg Urberg de verrassende Kammweg Urberg
de verrassende Kammweg Urberg de verrassende Kammweg Urberg

Het heerlijke wandelpaadje gaat wat op en neer met eerst rechts en daarna af en toe ook links wat open stukjes, tot we in een bosje bij een ligbank aankomen. Dat is voor ons een bekend plekje, de laatste mogelijkheid om nog eens naar Schloss Iburg te kijken terwijl we er een peertje eten. We zijn dan al bijna aan het einde van de tocht dus nemen we het er nog even van.

pas gekapte bomen
een kloof doorsnijd de bergkam

Als we het paadje verder vervolgen blijft het wat op en neer lopen en wisselen open en beboste delen elkaar af. Sinds ons laatste bezoek zijn er heel veel bomen gekapt waar het nog mooier van is geworden.

We blijven de enkele vage links en rechts afdalende paadjes negeren en stappen verder tot we het einde van de bergrug bereiken. De bergkam gaat aan de andere overkant verder, dit lijkt een soort kloofje die deze Bergkamm doorsnijd. Bij de routeborden dalen we af, houden even rechts aan naar de weide afrastering, en gaan dan gelijk links weer omhoog. Terug naar de bergrug.

En weer volgen we de Kammweg Urberg, tot we in een kommetje afdalen en er weer uit klimmen om een hele dikke boom heen. Daarna daalt het nog wat af en komen we bij een splitsing met een handwijzer.

Hier slaan we rechtsaf en lopen het bos uit waar rechts langs de bosrand nog een bankje staat met uitzicht over het fraaie dal.

en weer een schitterend dal

Vanuit het bos komend lopen we rechtdoor op de woningen af door het gras. Bij de huizen aangekomen is er een asfaltweg waarop we dan linksaf slaan en deze weg blijven volgen tot aan een knooppunt van asfaltwegen met links het restaurant Zum Urberg.

Op de kruising gaan we scherp rechts, deze asfaltweg gaat weer het bos in en komt daarna uit bij de wandelparkeerplaats Urberg Grafensundern waar we onze wagen terugvinden.

door het hoge gras naar de asfaltweg

Als er nog tijd is dan is een bezoekje aan de binnenstad en het kasteel van Bad Iburg vanaf hier een mooie optie, anders rijden we terug over de bijzondere route via Holperdorp-Leeden. Als we later zijn dan rijden we terug via Hagen am Teutoburgerwald en zijn dan een uur later weer thuis in Ter Apel.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.