Een verrekijker mee op de wandeltocht
Een kleine verrekijker dragen we al altijd standaard in de rugzak mee, maar wat hebben we spijt dat we daar uit onwetendheid niet eerder een veel betere keuze in hebben gemaakt!
Deze verrekijker gebruiken we voor allerlei zaken. Natuurlijk om tijdens een rustpauze naar een bijzonder vogeltje te kijken, in de Alpen om een murmeltier van dichtbij te observeren, tot het kijken naar de rode eekhoorn in Schotland die daar net een brug overstak.
Daarnaast komt de kijker van pas als we onze positie willen bepalen om beter naar veraf gelegen punten te kunnen zoeken om een kompaspeiling op te maken. Dat kan een kerkje in een dal zijn, een bijzondere boom, bergtop of kruispunt die op de wandelkaart is aangegeven. Punten die met het blote oog (nog) niet goed te zien zijn. Maar het is natuurlijk ook gewoon leuk om er zittend op een uitzichtpunt eens mee rond te kijken naar een hooggelegen gletsjer of dat leuke dorpje diep in het dal.
Meestal is het kijken dan toch een teleurstelling. Zwarte randen in beeld, het moeilijke scherpstellen, gehannes met de bril, en als je pech hebt tijdens een wandeling onder koude of natte omstandigheden, dan beslaan ook nog de lenzen precies op het moment dat je eindelijk eens een vos door het veld ziet lopen. Jammer, hadden we het maar eerder geweten.
Onlangs zijn we benadert door Knifes en Tools uit Apeldoorn om hun Eden serie verrekijkers eens te testen op een wandelvakantie. Nu krijgen we regelmatig allerlei aanbiedingen via onze website en gaan daar normaal nooit op in, deze keer werden er argumenten aangedragen waar we ons toch door hebben laten verleiden.
Wij kozen ervoor het kleinste model te testen vanwege het gewicht en de afmetingen in de rugzak, de Eden HD 8x25. Net voor onze wandelvakantie naar het Thüringer Wald in het voormalige Oost-Duitsland was de kijker in huis. Inclusief tas, klaar om eens in de praktijk te testen tijdens de geplande bergwandelingen.
We hebben de Eden HD 8x25 flink gebruikt onder warme en natte omstandigheden en vonden vooral deze punten erg positief:
- De breedteafstelling gaat zo soepel dat we de kijker heel snel op de juiste oogafstand kunnen instellen en dus geen zwarte randen zien.
- Daarna moet er worden scherp gesteld en ook dat gaat bijzonder eenvoudig. De scherpstelknop heeft precies de juiste weerstand om heel nauwkeurig
in te kunnen stellen.
- De verrekijker beschikt over uitdraaibare ringen voor wel of geen (zonne-) bril gebruik. Voor ons als brildragers een uitkomst!
- Sterk is ook dat de kijker waterdicht is. Handig om zelfs nog naar peilpunten te kunnen zoeken onder natte weersomstandigheden.
- De Eden is gevuld met stikstof waardoor de lenzen niet beslaan bij mist, regen, of bij vrieskou en dus goed bruikbaar blijft. Perfect, want wij
maken ook in de winter graag mooie dagtochten.
- Vergeleken bij onze oude kijker en, wat we ook vaak gebruiken, onze Olympus E-M10 camera met 40-150mm zoomlens, heeft deze verrekijker met 8x
vergroting een veel groter bereik. Ook de breedte van het gezichtsveld van de kijker is veel groter dan van onze oude kijker of van de telelens.
De Eden haalt volgens opgave 96 meter breedte op een afstand van 1000 meter, wat erg goed is voor een kleine verrekijker als deze.
- En natuurlijk de prijs. Goede verrekijkers kunnen behoorlijk duur zijn, deze Eden bleek echter heel betaalbaar.
De conclusie zal duidelijk zijn: Deze gaat niet terug naar Apeldoorn!
Nog een tip: Voor elke verrekijker geldt dat deze goed afgesteld moet worden. Heb je een verrekijker en wil je weten hoe je dit eenvoudig kan doen, kijk dan eens naar 'afstellen van verrekijkers'.