Gemakkelijke wandeling door de goed toegankelijke Klamm
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(De Kundl Klamm is van 2007 tot mei 2009 gesloten geweest na een dodelijk ongeval. Er zijn nieuwe beveiligingen aangebracht tegen omlaagvallende stenen en nu dus weer toegankelijk. In 2010 is de Klamm omgebouwd tot 'Erlebnisklamm', deze verandering hebben wij nog niet bekeken.)
Van al die schitterende kloven in Oostenrijk, is dit de meest gemakkelijk te lopen Klamm die wij tot heden zijn tegengekomen. Ook voor mensen die wat moeilijker lopen of gebonden zijn aan bijvoorbeeld een rolstoel, is een wandelingetje hier goed te doen.
Aan de secundaire weg tussen Wörgl en Innsbruck is het dorp Kundl al snel gevonden, vlakbij de afslag Wörgl-west aan wegnummer 171.
In het dorp is de Klamm goed aangegeven en bij de ingang vinden we een ruime parkeerplaats. De wandelschoenen kunnen aan.
De weg in de kloof is halfverhard, breed en goed onderhouden. Het gaat slechts heel licht stijgend omhoog en is daarmee voor iedereen toegankelijk.
De eigenlijke ingang is een fraai overdekte brug over de beek (foto). Vanaf de brug is er een mooi 'uitkijkje' in de kloof, met op de linkeroever het mooi aangelegde wandelpad. Een brede waterval maakt het beeld compleet.
Aan het begin van de dag of later in de middag ligt het pad grotendeels in de schaduw. Dus een prima bestemming bij zeer warm weer. Rond de middag is er ook regelmatig een stuk pad te lopen in de zon. Dat wil zeggen, alleen de 2km lengte van de kloof. Daarna is het alpenweiden en dus vol in de zon.
De kloof is in het eerste deel nog breed. Wel gaan de wanden aan beide zijden al recht omhoog. Al snel zien we dan ook boven ons allerlei betonnen constructies om vallend gesteente tegen te gaan.
Verderop komen twee stromen bij elkaar en zijn er allerlei sluisachtige constructies aangelegd waar het water tussendoor kolkt. De hoge kademuur biedt geen mogelijkheden om bij het water te komen. Het zou hier best ook eens gevaarlijk kunnen zijn aan het water, indien de sluis wordt geopend.
Wij hebben al eens nare ervaringen gehad in een gelijksoortig geval bij Braz, waar we ons zelf nog net hebben kunnen redden, maar een deel van de bagage inmiddels wel in de Noordzee zal zijn aangekomen. Boven de sluis zijn er wel mogelijkheden de voeten te verkoelen.
Waar de kloof steeds smaller wordt en er geen ruimte is om het pad breed te houden, is de weg dwars door de rotsen gekapt zodat een tunnel is ontstaan. We lopen erdoor en zien dat de kloof al weer breder wordt.
Nu zijn er wel verschillende plaatsen waar we even aan het water kunnen zitten en dat doen we dan ook graag op deze zeer warme dag.
De Kundl Klamm is zeker een mooie kloof, maar voor ons doen heeft het achteraf niet voldoende uitdaging. De route tot het eindpunt is 7KM, de eigenlijke kloof slechts 2km. Het brede en vlakke pad is voor meer ervaren lopers wel erg eenvoudig.
Wie het wat avontuurlijker zoekt, zou beter de niet ver hiervandaan liggende Wolfsklamm kunnen proberen.
Wij besluiten de kloof uit te lopen en dan door te gaan richting het Mühltal, om zo onze wandelmiddag wat te verlengen.
Aan het einde vinden we een gepleisterd huisje en een groot bord waarop staat 'Bummelzug Station Mühltal'. Een toeristisch treintje brengt hier toeristen vanuit het Mühltal naar toe om in de kloof te lopen. Voor gasten uit dit dal zeer begrijpelijk.
Om vanaf daar naar de ingang van de kloof in Kundl te komen, betekent een flinke autorit. Het treintje wordt dan ook goed benut.
Net als wij arriveren, is er ook een grote groep Duitsers afgeleverd. Na een praatje leren we dat het allemaal 65+ers zijn, die een gezamenlijke reis ondernemen en allerlei wandelingen maken.
Ze maken een grote kring en doen eerst verschillende rek- en strek oefeningen, voor ze de aanval op de kloof inzetten.
Extra versterking is er in de vorm van Schnapps dat de kring rondgaat. De oudjes zijn flink rumoerig en hebben het schijnbaar prima naar de zin. Wij bekijken het tafereeltje van een afstand.
Dan verlaten we de kloof en komen al snel op een smalle asfaltweg richting het Mühltal.
Het heerlijke weggetje slingert tussen prachtige alpenweiden door, maar wel vol in de brandende zon. Het asfalt is dan ook tamelijk heet aan de voeten. Vooral voor onze hond Reni met haar buik op slechts tien centimeter van het hete asfalt is het al snel te veel. We laten haar zo veel mogelijk door de berm lopen en voorzien het beestje regelmatig van wat extra water.
Zodra we Mühltal zien, keren we op onze schreden terug. Weer via de kloof, die nu veel meer schaduw voor ons in petto heeft.
We zouden verder kunnen gaan van Mühltal naar Oberau, om dan via Zauberwinkel terug naar Kundl te lopen, maar tot aan Zauberwinkel is het alleen maar asfalt. Bij Zauberwinkel is dan weer een bospad naar Wörgl te vinden. Al dat hete asfalt gaat Reni vandaag niet volhouden.
Conclusie: De Kundl Klamm is mooi, maar het vlakke wandelpad is alleen geschikt om er even rustig te kuieren. Kinderen zullen deze wandeling saai vinden. Die hebben vaak meer belangstelling voor smalle paadjes en wat klauterwerk.
Wie iets meer uitdaging zoekt, kan dan ook beter kiezen voor de Wolfsklamm bij Stams of een andere prachtige route die we hebben gelopen vanaf Zauberwinkel.
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.