JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling naar Eisstein uitzichtpunt

Zauberwinkel - Zaubersteig - Hennersberg - Eisstein Kopf - Sonnberg - Niederau - Zauberwinkel

starstarstarstar_borderstar_border 10 Km 580 Hm 4:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Tirol Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


De Eisstein Kopf ligt recht boven het stadje Wörgl, maar dan 600 meter hoger. Het uitzicht over Wörgl in het brede dal waardoor de rivier de Inn richting Kúfstein stroomt, is heel erg mooi. De route gaat over steile asfaltwegen, brede Forstwegen en smalle bergpaadjes langs rotswanden en kloven.

Wandelkaart Zauberwinkel Eisstein

Soms gaat het pad door een dicht bos, soms langs alpenweiden met een romantisch vergezicht in de dalen van het Wildschönau gebied. De totale lengte is 10 km (blauw), maar een kortere route is mogelijk van 7 (geel) of 8,5 km (groen).

De startplaats Zauberwinkel bij het dorpje Niederau is te bereiken vanuit Wörgl of Hopfgarten. Vanaf beide plaatsen loopt de weg heerlijk kronkelend door het bos en over de glooiingen naar Niederau. Het is de moeite waard om heen en terug de verschillende toegangswegen te nemen.

Vanuit het centrum van Niederau richting Afflach komt de weg langs enkele huizen die zich Oberau noemen. Daar is een weg rechtsaf dat na een paar honderd meter bij een driesprong eindigt; Zauberwinkel. Een groot bord met informatie over het Wildschönaugebied staat bij de parkeerplaats Zauberwinkel waar we een plaatsje zoeken voor de wagen.

We starten met een weg door een alpenwei

Achter het informatiebord nemen we het rechtse bospad waar we iets verderop aan de rechterzijde een huis zien staan. Dit pad blijven we volgen over een alpenweide (foto).

Voorbij de boerenschuur op deze foto gaat het rechtdoor een dicht bos in. Eerst nog een breed pad, tot we voor een kloof staan en er een keuze tussen rechts en links gemaakt moet worden. Links lijkt op de kaart nergens heen te gaan, dus nemen we daar rechts.

Vanaf hier is het een smal bergpad dat langs de rand van de kloof loopt. Het slingert zich verder door het bos op en neer, soms een watertje overstekend, soms met en soms zonder een brug of plank. Bij steile afgronden zijn hekken langs de kant aangebracht, maar deze waren in 2005 niet goed onderhouden. Dit gedeelte wordt de Zaubersteig genoemd.

Als we na een scherpe bocht naar rechts een volgende kloof inlopen zien we iets verderop een pad naar links sterk naar de bodem van de kloof afdalen waar weer een beekje doorheen stroomt. Volgens onze kaart moeten wij rechtdoor omhoog naar de Eisstein Kopf. Dit pad is echter niet meer te volgen door een omlaaggekomen grindlawine. Deze blijkt te gevaarlijk om over te steken. We kiezen een alternatieve route en nemen het pad over de beek die daarna weer linksaf omhoog gaat. Nog een stukje verder loopt het pad langs de rotswand en gaat het later over in een bospad omlaag. Ook hier moeten we volgens de kaart meerdere wandelpaden kruisen, .... wij zien ze niet.

We komen uit bij een brede Forstweg die we rechtsaf naar boven nemen. Dit is het zwaarste gedeelte van deze route. Op de kaart lijkt dit niet zo ver, maar het gaat met heel veel haarspeldbochten steeds verder omhoog in een lastige hellinghoek om te lopen. We zijn dan ook blij als het eindelijk vlakker wordt en we een stuk langs de westelijke zijde van de Eisstein rond lopen.

Heerlijk uitzicht op Wörgl

Op het eerste kruispunt zien we links om de bocht een bordje dat naar de Eisstein verwijst. Het betreft weer een smal bergpad dat stijgt en al snel bij een mooi uitzichtpunt uitkomt. We vinden er zowel een bankje als een jachthut op palen. We besluiten hier even te pauzeren.

bij helder weer is er heel ver het Inntal in te kijken
Het gastenboek Eisstein wordt beschreven

Als we weer verder trekken komen we uit bij een hoge rotswand. Het pad slingert tussen de rotsblokken door langs de wand omhoog, soms voorzien van traptreden.

Het pad eindigt in een klein dalletje tussen twee toppen, slechts 10 meter hoger links en recht van ons. Een informatiebord geeft aan dat we op de Eisstein zijn.

Dit is tevens een stempelplaats en er is een gastenboek aanwezig waar Sabina op 06-08-2005 een stukje in schrijft.

Enkele meters naar links is het daadwerkelijke uitzichtpunt, weer voorzien van enkele bankjes. 600 meter bijna recht naar beneden ligt Wörgl, een prachtig uitzicht.

Weer een mooi stukje alpenwei

Onder ons ligt het drukke stadje waar we van boven in alle stilte op neerkijken. We hebben helder weer en kunnen de kronkelende Inn tot ver in het dal volgen.

Bij de stempelpost gaan we verder het pad omlaag, tegenover het pad waar we omhoog kwamen. Het slingert goed zichtbaar door het bos omlaag, het laatste stukje zeer steil.

Het eindigt op een alpenweide net achter een boerenschuur (foto). Verderop verdwijnt het weer in het bos, maar slechts een kort stukje tot we op een brede weg uitkomen.

(Rechtsaf is de terugweg via de gele route. Dit pad wordt steeds smaller en gaat geheel door het bos terug naar Zauberwinkel, dat ook staat aangegeven).

We gaan dus linksaf, het brede pad door het bos. Het verloopt vrij vlak door het bos en later tussen weilanden door. Het komt uit bij een boerderij (foto onder) waar we een hek passeren en gelijk linksaf gaan.

Bij de verderop gelegen boerderij linksaf

Vanaf hier is het asfalt onder de wandelschoenen. Langzaam daalt de asfaltweg terwijl we links een heerlijk uitzicht in het dal naast ons hebben.

Als we bij een bocht naar rechts langs huizen komen, slaan we linksaf, verder omlaag. (Rechts omhoog is de groene route terug. Deze is iets korter, maar begint weer met een klim van 100 meter hoogte.)

Links een schitterend groen dal

Het gaat nu flink omlaag via enkele haarspeldbochten. Het laatste stuk tot aan Niederau is een lang recht stuk omlaag vanwaar we het dorp al mooi kunnen overzien.

... voor ons beneden het dorpje Niederau

We blijven de weg volgen tot we in het centrum van Niederau tegen de Wörgler Bach aanlopen. Hier gaan we een stukje naar rechts, dan de Bach over, en zijn we terug op de hoofdweg waar we eerder met de auto langskwamen.

We hoeven niet ver langs de hoofdweg te lopen, maar kunnen iets verderop weer terug over de beek tussen twee huizen door. Deze Auenweg volgen we omhoog tot aan een kruis. Vanaf daar zien we Zauberwinkel weer voor ons liggen.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Tirol Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.