JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Wandeling Alm bij Kelchsau

Moderstock Alm - Erlahütte - Grossdost Alm - Siedel Joch - Wasserfall - Moderstock

starstarstarstarstar_border 19 (11) Km 660 Hm 8:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)


Bij de vorige route om Kelchsau gaf ik al aan dat dit een schitterend dal is om in te wandelen. Dat geldt ook voor deze rondwandeling. Het grootste deel gaat over een Forstweg onder door het dal en later de berg op. Halverwege de helling is het zoeken naar paadjes door een wonderschoon landschap van struiken, mini-naaldbomen en zelfs een stukje moeras.

Wandelkaart Kelchsau Moderstock

Het einddoel was een waterval hoog in de bergen die we wel gehoord maar niet gevonden hebben. Dat mocht de pret niet drukken, de wandeling was bijzonder mooi. Trek er wel een groot deel van de dag voor uit.

Vanaf Hopfgarten loopt een dal pal zuid dat zich later splitst in de doodlopende dalen Langergrund en Kurzergrund. Voorbij Kelchsau volgen we de weg rechts tot aan de Mautstelle.

Zoals wel vaker in Tirol moet er voor een bezoek aan een dergelijk dal betaald worden. Slechts 2 of 3 euro en daarom des te hinderlijker. Weer de rugzak uit de kofferbak trekken, portemonnee zoeken.... (waarom nou niet gewoon een beetje extra toeristenbelasting en de wandelaars verder met rust laten).

De halfverharde weg het dal in is goed berijdbaar en voldoende breed om tegenliggers langs te laten. We rijden door tot aan de Moderstock Alm Gasthof.

Daar vinden we voldoende ruimte voor de wagen en maken ons op voor een lange dag in de bergen. De route is te bekorten door 4 km verder te rijden tot aan de Erlahütte en daar te parkeren.

beneden ons ligt de Erlahütte

We beginnen de wandeling door de weg verder het dal in te volgen. Heel langzaam stijgen we 200 meter over een afstand van 4 km tot vlak voor de Erlahütte.

De weg loopt gemakkelijk zodat er tempo gemaakt kan worden. Naast de weg zoekt de Lange Grund Ache klaterend zijn weg omlaag.

Voor het merendeel lopen we door het bos en is er rijkelijk schaduw. Vlak voor de Erlahütte zien we een houten vlonderbrug over de Ache.

Deze brede brug zonder leuningen gaan we over waarna de klim echt begint. Aan de overkant van de beek gaan we verder het dal in en zien de Erlahütte al snel links onder ons liggen. (foto)

Het uitzicht wordt na enkele haarspeldbochten steeds mooier. In de natte zomer van 2005 hadden we de dag ervoor veel regen gehad en was er 's nachts in de bergen sneeuw gevallen. De sneeuwgrens lag op slechts 1600 meter. Wij werden nu getrakteerd op prachtig besneeuwde toppen bij een warme zomerse dag.

geleidelijk gaat het omhoog het bos in Af en toe een korte pauze in de schaduw ...we naderen de bomengrens het wordt alsmaar mooier om ons heen
het wordt alsmaar mooier om ons heen na de regen van vannacht ligt de sneeuwgrens op 1600m onverwacht komen we bij een Hütte
klik op een kleine foto voor een vergroting

Op verschillende punten passeren we wild stromende beken. We komen vandaag in elk geval niet zonder koud drinkwater te zitten. Dan lopend door het bos, daarna weer open ruimtes met het beschreven uitzicht, komen we aan op 1350 meter. Hier hebben we de keuze de brede weg verder te volgen of linksaf een smal bergpad te nemen.

bij de waterbak kunnen we de veldflessen vullen met heerlijk koel water

Voor de heenweg kiezen we het bergpaadjes, de kortere maar steilere route. Op de kaart aangeduid als A36. Nog een stukje bos en dan komen we boven de boomgrens. Het lage struikgewas biedt een mooie aanblik en de vergezichten rondom worden weer beter.

We komen onverwacht bij enkele hutjes op 1645 meter hoogte uit. Ze staan wel op de wandelkaart, ik had ze alleen van te voren niet gezien (zwarte cirkel op de kaart). Vanaf volgend jaar neem ik een loep mee! Een waterbak voor de Hütte voorziet ons van vers drinkwater voor de volgende etappe.

De Forstweg eindigt hier bij de hut en we moeten even zoeken waar het verder gaat. Tussen de woning en de meest rechtse schuur klimmen we omhoog tussen de rotsblokken door en zien even later iets wat op een pad lijkt.

Nog een stukje verder is deze duidelijker herkenbaar en zien we ook rood/wit markeringen op verschillende rotsblokken geschilderd. Vooral het eerste gedeelte is het wat zoekwerk, na het ronden van een helling is er weer een smal maar duidelijk pad.

perfecte plek voor een appeltje en een sms-je

We winnen nog langzaam aan hoogte, maar steil wordt het niet meer. Van de Hütte tot ons hoogste punt van vandaag zijn het nog slechts 35 hoogtemeters. 10 Minuten na het passeren van de hut komen we bij een paar grote rotsblokken waar vandaan het uitzicht bijzonder mooi is. We besluiten hier even te gaan zitten en onze meegebrachte appels te eten.

Als we weer verder trekken stuiten we al snel op een klein stroompje. Iemand heeft er voor gezorgd dat er een drinkmok voor dorstige wandelaars klaar staat (foto onder). Wat een service! Het pad verloopt nu vlak langs de berghelling en de begroeiing wordt steeds mooier. Bijna bij de top gaat het enkele meters omlaag en staan we in een moerasgebied.

bij een watertje is een drinkmok gereed gezet. Dat is pas service....

Via enkele planken kan toch droog worden overgestoken. We vinden zelfs een klein meertje, maar we hadden een natte zomer. Het zou een ander jaar ook wel eens droog kunnen staan. Rond om het moerasstukje is het een zee van kleine naaldbomen. We zien ze veel in de bergen, maar nooit eerder hebben we een dergelijk groot gebied gezien. En het pad kronkelt er tussendoor. Schitterend!

een stukje moeras vertraagt het tempo we lopen door een overweldigend mooi gebied we lopen door een overweldigend mooi gebied we lopen door een overweldigend mooi gebied
we lopen door een overweldigend mooi gebied we lopen door een overweldigend mooi gebied we lopen door een overweldigend mooi gebied
klik op een kleine foto voor een vergroting

Op het hoogste punt staat een wegkruis waarop veel bestemmingen staan aangegeven. Wij steken recht over en dalen een stukje af tot we weer aan een brede weg komen.

een prachtig dal waar we een waterval horen, maar niet kunnen vinden

We kijken nu in een geweldig mooi dal maar kennen hier niet de naam van. Onze kaart eindigt hier. Wel nemen we ons voor eens een route in dit dal te plannen. We horen het water van de gezochte waterval kletteren, dus moet deze wel vlakbij zijn. We vinden wel een diepe kloof rechts van de weg, maar de waterval blijft alleen hoorbaar en we krijgen hem niet te zien.

terug bij de hut op 1645m
het is aangenaam vertoeven op het terras van de Moderstock Alm

Gezien de tijd besluiten we om terug te keren. We komen wel niet tot aan de waterval, maar de route was ook zonder waterval geweldig. We gaan dan ook hetzelfde pad terug.

De terugweg is dezelfde als de heenweg, behalve bij de hut op 1645 meter. Daar kiezen we voor de afdaling de brede weg terug naar het dal (geel op de kaart). Een iets langere route, maar minder steil tijdens de afdaling.

Als we aan het eind van de middag hongerig van het lopen weer bij de Moderstock Alm terug zijn, genieten we nog even na met een bord heerlijke Keizerschmarren en een halflitertje. Wat zullen we vannacht weer lekker slapen.


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.