JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Kelchsau Höhenbrand Alm

Kelchsau - Höhenbrand Alm - (Kranl Alm) - Haag Alm - Kelchsau

starstarstarstar_borderstar_border 8 - 15 Km 650 Hm 3 - 6 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)


Wandelkaart Kelchsau.

Een schitterend dal om te wandelen is deze bij Kelchsau. De wandelroute bestaat uit een smal en deels steil klauterpaadje door het dichte bos omhoog, dan weer een breed pad over alpenweiden en pistes. Kortom, een heerlijk dagje uit.

Onze planning was om de blauw aangegeven route omhoog te gaan en vervolgens via de gele met een grote boog weer terug te lopen. Janny had niet haar dag en haar benen gaven het na 650 meter klimmen op, zodat we een gemakkelijker route terug hebben genomen, de groene. Ook dit bleek achteraf heel mooi om te lopen.

De blauwe en groene heb ik dan ook beschreven, de gele ziet er veelbelovend uit maar mag je lekker zelf verder uitzoeken.

Vanaf Hopfgarten loopt een dal pal zuid, dat zich later splitst in de doodlopende dalen Langergrund en Kurzergrund. Net voor de splitsing ligt het dorpje Kelchsau, onze startplaats. Ergens halverwege het langgerekte dorp is er rechts een bushalte. Net na deze halte nemen we het eerste weggetje rechts. Dat brengt ons een stukje boven het dorp op een alpenwei. We rijden door tot de weg wordt versperd door een slagboom, net aan de rand van het bos.

parkeren in de Alpenwei

Een groot houten informatiebord ter plekke wekt de suggestie dat we nog wat tips meekrijgen of dat we misschien te weten komen welke Hütten wel/niet open zijn. Het enige wat we er uiteindelijk van opsteken is dat we op een parkeerplaats zijn aangekomen. Nu.... dat wisten we al.

Kruip-door-sluip-door.

Het dal waar we hebben geparkeerd is schitterend en doodstil. In de verte zien we de berg waar we later vandaag langs hopen te komen.

Wandelschoenen aan, rugzak op, en we gaan voorbij de slagboom omhoog het bos in.

We lopen niet ver voor we rechts een smal bospaadje tegenkomen. De Höhenbrand Alm wordt er aangegeven, dus gaan we rechts.

Waar de brede Forstweg langzaam omhoog slingert, is dit smalle pad een afkorting tussen de grote lussen van deze brede weg omhoog.

Dit pad is deels erg steil en komt steeds weer uit op het brede pad, dat dan weer kan worden overgestoken.

Steeds weer het brede pad oversteken.

Het bergpad gaat afwisselend een stukje vlak door het bos en dan weer stevig stijgend zodat de benen al snel verzuren.

Af en toe zijn er ook wat hindernissen door omgevallen bomen maar daar laten wij ons niet door afschrikken. Het is een erg warme dag, maar het pad gaat steeds door het dichte bos zodat we heerlijk in de schaduw blijven lopen.

De watervoorraad wordt al flink aangesproken zodat we boven bij de Hütte moeten zien bij te vullen. Een stroompje komen we onderweg niet tegen.

Na een laatste stevige klim wijkt het bos en staan we in een alpenwei vlak naast een stoeltjeslift. In de schaduw van de bosrand, naast de lift, besluiten we onze boterhammen te nuttigen. Daarna moeten we nog klein stukje helling naar de Höhenbrand Almhütte die we van hieruit al zien liggen.

Het pad eindigd bij een skilift

Na de lunch geeft Janny aan dat haar benen vollopen en dat het heel moeilijk gaat. We spreken af het nog een klein stukje te proberen en anders om te keren. De Hütte is open en heeft een heel groot, maar verder verlaten terras. Wel kunnen we onze watervoorraad er aanvullen.

de nagenoeg verlaten Höhenbrand Almhütte

Ook hier kiezen we niet de brede weg, maar nemen we linksaf het smalle bergpad omhoog richting de Trockenbach Alm. Een creatief iemand heeft bij de hut een soort parkje aangelegd vol met in elkaar gelaste kunstwerken. We lopen er tussendoor weer het bos in.

...dan weer een steile klim tussen 'kunstwerken' door

Zelfs midden in het bos staan de 'kunstwerken' verspreid, de meeste van onbehandeld ijzer in de bekende rood/bruine roestkleur. Het is wederom erg steil, maar het duurt niet al te lang. Als we weer op de brede Forstweg staan, gaan we linksaf.

Het blijkt met Janny nu niet verder meer te lukken zodat we er bij gaan zitten en de plannen wijzigen. De kaart wordt tevoorschijn gehaald om te zoeken naar een eenvoudiger alternatief terug.

Linksaf gaat naar de Trockenbach alm

We wilden dit brede pad verder vervolgen via de Trockenbach Alm naar de Baumgart Alm op 1503 meter. Dan door tot 1550 meter waar het omlaag moet gaan om later, linksaf een pad te zoeken naar de Alpmeshau Alm.

Vanaf deze laatste Alm is dan weer Oetz te bereiken aan de hoofdweg vlak bij onze startplaats Kelchsau. Op de kaart dus de gele route.

Het gekozen alternatief wordt echter rechtsaf (de groene route). Langzaam dalend naar de Haag Alm worden de klimspieren ontlast.

We lopen op de Haag Alm toe
We nemen een afkorting door het gras

Bij de Haag Alm gaan we scherp rechtsaf en zijn we even later weer terug bij het verlaten terras van de Höhenbrand Alm. We gaan deze keer wel op het terras zitten en drinken er wat. Tevens kan Janny er wat rusten voor we aan de lange afdaling beginnen.

De weg is niet meer moeilijk te volgen. We blijven op het brede pad waardoor de afstand omlaag wel veel langer wordt, maar de hellinghoek minder steil is.

Sommige haarspeldbochten zijn wel heel erg ruim en die kunnen we afkorten door binnendoor over het gras te lopen. Na een rustige wandeling omlaag komen we vroeg in de middag weer bij de parkeerplaats terug.

...de parkeerplaats komt weer in zicht...

arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.