JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Wandeling Hohe Salve bij Söl

Söl - Hohe Salve - Grundl Alm - Ghf Hochsöll - Söl

starstarstarstarstar_border 8 - 16 Km 1130 Hm 7:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)


Wandelkaart Hohe Salve

Met de cabinelift omhoog en dan omlaag lopen is 8 km, heen en terug dus 16 km. Wij hebben dit de eerste dag van onze vakantie gelopen en dan is 1100 meter klimmen nog te veel. Deze afstand omlaag, zo op de eerste dag, heeft ons ook veel spierpijn opgeleverd.

Maar het is de moeite waard geweest. De Salve is een van de hoogste bergen in de omgeving en biedt schitterende uitzichten. Halverwege, bij Gasthof Hochsöll, is een waterspeelparadijs te vinden die zowel voor ouders als kinderen wat te bieden heeft. Start 's morgens vroeg zodat er voldoende tijd is om van al het moois te kunnen genieten.

Söl is vooral bekend als wintersportplaats. Vanaf Wörgl/Kufstein loopt een weg richting St. Johann. 10 Km vanaf Wörgl komen we langs het dorpje Söl en zien rechts van de weg het kabelbaanstation met een ruime parkeerplaats.

Boven eerst maar even de route bestuderen.

Met de cabinelift gaat het in twee etappes naar 1827 meter hoogte. Ook is het mogelijk om op 1140 meter uit te stappen bij het waterpretpark om daar een leuke middag door te brengen voor wie eens niet wil wandelen.

Wij zijn nog onwetend van al het waterpret en gaan gelijk voor de top om onze eerste dag op hoogte door te brengen, en zo te wennen aan de ijle lucht voor de rest van onze vakantie.

Op de top van de Hohe Salve vinden we een klein wit kerkje. (foto onder) Net na het gebouwtje is het vergezicht vanaf de kale top enorm.

We hebben redelijk helder weer en zien alle grote bergketens tot ver in de omtrek. Zelfs de +3000 meter hoge witte toppen van de Glocknergrüppe zijn in de verte zichtbaar!

fraaie witte kerk boven op de Hohe Salve
...die kant moeten we op...

Achter het kerkje nemen we even de tijd om onze net vanmorgen gekochte wandelkaart van het gebied te bestuderen. We hebben ons nog niet kunnen voorbereiden en zoeken eerst een route uit die we naar beneden zouden kunnen nemen.

We starten op een smal bergpad die om de bergtop heen omlaag loopt. Het gaat in het begin niet erg snel omdat we rondom de berg lopen en van alle zijden mooie vergezichten krijgen. Er wordt regelmatig even stilgestaan.

Al snel komen we op een brede weg uit die rechts omlaag loopt. Deze nemen we en lopen tussen de groene hellingen door naar beneden tot we weer rechts een smal pad tegenkomen. Een bordje geeft aan dat het richting het tussenstation gaat.

Het pad is op plaatsen meer een koeienpad vol gaten en modder, maar er is voldoende ruimte om dan even naast het paadje over het gras te lopen. Iets lager zijn de groene skipistes passé en gaat het verder door een gebied met lage struiken en een enkele kleine naaldboom.

het uitzicht is de hele dag bijzonder mooi

Het pad loopt langs de berghelling en overal is er een groots uitzicht op de omgeving. Soms gaat het pad over van modder naar rotsgrond, dan weer lopen we over gras. Steeds blijven we in de buurt van de cabinebaan. Verdwalen is dus onmogelijk.

afdaling over koeie paden

Halverwege komen we langs een klein stroompje waarbij langs het pad een waterbak is geplaatst. Het is warm dus deze verkoeling is zeer welkom. Daarna komt het pad uit op een brede weg. Ook hier vinden we aan de overkant weer een smal bergpad van het soort dat we doorgaans bij voorkeur lopen.

Het laatste deel van dit pad loopt over de skihelling, onder de kabelbaan door. Als we bij een afrastering komen met een draaihekje, staan er voorbij dit hek bomen die ons eindelijk wat schaduw geven. We gaan er even bij zitten voor een korte pauze. Dan gaat de weg verder omlaag over de piste tot aan weer een brede weg. Hier moeten we nu linksaf. Na een lange bocht staan we plotseling naast een beekje met ernaast een soort vlonder/loopplank.

voetenmassage pad

Het blijkt een 400 meter lange greppel te zijn, waarvan de bodem is geplaveid met diverse soorten ondergronden van platte stenen tot fijn grind. Het koude beekje stroomt er overheen. Het schijnt een "voetenmassage pad" te zijn. Het op blote voeten door het koude water lopen, met al de verschillende soorten stenen, masseert de voeten en voelt heerlijk aan (zo is ons verteld).

Gasthof Hochsoll
tijd om bij te tanken

We komen uit bij een Gasthof met een groot terras: De Gründl Alm. Verderop staat Gasthof Hochsöll. Bij het terras is een speeltuin en een kinderboerderij, erachter een grote forellenvijver.

We nemen even plaats voor wat EHBO-werk. Ingrid heeft ergens onderweg een teek opgedaan die moet worden verwijderd.

Deze had zich gelukkig nog maar net vastgezet en gaat er gemakkelijk uit met de tekentrekker die we altijd bij ons hebben. (Voor meer informatie over tekentrekkers klik hier)

De brede weg omlaag vervolgend, komen we langs nog meer waterspektakel waar veel kinderen dankbaar gebruik van maken met het warme weer. Ook de ouders komen aan hun trekken.

We komen onder andere langs een picknickbank op een terras waarbij al zittend, je blote voeten in het koude beekwater hangen. Het ziet er aangenaam uit. Voeten in het verfrissende water, biertje op tafel.....

grote drukte bij de waterspeeltuin grote drukte bij de waterspeeltuin grote drukte bij de waterspeeltuin grote drukte bij de waterspeeltuin
grote drukte bij de waterspeeltuin grote drukte bij de waterspeeltuin grote drukte bij de waterspeeltuin
klik op een kleine foto voor een vergroting

Van dit speeldorpje naar de parkeerplaats terug is nog steeds een flinke afdaling. De weg wordt goed aangegeven en wordt gemakkelijk gevonden. De terugweg gaat afwisselend tussen alpenweiden en door het bos omlaag.

rest ons nog een mooie afdaling in het dal tot aan de parkeerplaats

In het eerste deel zitten een paar haarspeldbochten, maar nergens is het nog steil. Hier kan dan ook flink tempo worden gemaakt tot we terug bij de auto zijn.


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.