JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rond de Hintersteiner See bij Scheffau

Een wandeling rond de See, of gewoon lekker een middagje zwemmen.

GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


Routekaart Hintersteiner See

Tussen Wörgl in het Inntal en St. Johan, ligt halverwege het plaatsje Scheffau in het Wilder Kaiser gebergte. Achter en boven Scheffau ligt de prachtige Hintersteiner See, heerlijk rustig in het groen volgens onze kaart. Daar moeten we dus meer van weten.

Het is onze laatste dag van de vakantie en 's morgens is de voortent al opgeruimd en alles klaargemaakt voor vertrek. Het weer is niet geweldig, grijs en nattig, dus een lichte wandeling is zeer geschikt om deze laatste middag mee door te brengen.

Vanaf de hoofdweg nemen we linksaf de enige afslag naar Scheffau en rijden door dit gezellige dorpje. De vele souvenirwinkels en terrasjes maken het een toeristisch plaatsje.

Ligweiden en Kiosk bij de parkeerplaats

De weg naar de Hintersteiner See is goed aangegeven, maar ook zonder deze wegwijzers hadden we het niet kunnen missen. Veel wegen zijn er hier niet.

Een asfaltweg gaat achter het dorp verder het bos in en slingert door een mooi dicht bosgebied. Op verschillende plaatsen zijn parkeerplaatsen waar allerlei wandelroutes beginnen. Lopen vanaf de Gaisberg, de Steinerhof of Barnstingl Alm zijn slechts enkele van de mogelijkheden.

Wij hebben onze zinnen gezet op de See en rijden deze plekjes dus voorbij. Bij het meer aangekomen is er gelijk links een ruime parkeerplaats, op deze grauwe dag nagenoeg verlaten. Naast de parkeerplaats is een kiosk met terras en grote ligweiden aan het water (foto). Ook deze zijn leeg.

Tussen de bomen door een mooi uitzicht op het meer

Het is vandaag dan wel geen zwemdag, maar voor wie graag bij mooi weer eens een dagje aan het water door wil brengen en zwemmen, is dit een goede bestemming. Het water is relatief warm in deze Badesee en het ziet er zeer uitnodigend uit.

Wij stappen in de wandelschoenen en beginnen aan een rondje om het meer van ongeveer 5km. Mocht het alsnog flink gaan regenen, zijn we in ieder geval snel weer terug of kunnen we op diverse plekken rond het meer schuilplekken vinden in de vorm van een hutje, Jausenstation of Gasthof.

We willen linksom eerst door het bos en de terugweg via de asfaltweg aan de noordoever. Het brede pad vanaf de parkeerplaats gaat al snel vrij steil omhoog. Dit is even pittig, maar het is slechts een kort stukje.

Een omgevallen boom maakt het romantische plaatje compleet
Boerderijen en vakantiehuisjes achter in het dal

Waar het even vlak gaat lopen, is rechtsaf een smaller pad te vinden die boven langs de oever loopt. Een goed te volgen bospad vol boomwortels met hier en daar rotsblokken. De oever is hier zeer steil, zodat we weliswaar aan de rand van het meer lopen, maar hoog erboven.

Dat biedt ons tussen de bomen door op verschillende plekken een prachtig uitzicht over het blauwgroene meer.

Het gaat een beetje op en neer, maar het is geen zware wandeling te noemen. Halverwege komen we bij een kloof die van links omlaag loopt tot aan het water. Daarin moeten we nu afdalen. Waar nodig zijn traptreden aangelegd, zodat ook deze afdaling gemakkelijk te doen is.

Nu kunnen we voor het eerst bij het water komen (foto boven). Enkele rotsen steken als schiereilanden boven het water uit en zijn heel mooi begroeid. Een omgevallen boom maakt het romantische plaatje compleet.

We gaan het asfaltpad omlaag naar het meer

Het water voelt inderdaad niet zo koud aan als je zou verwachten van een bergmeer in Oostenrijk. We kunnen ons gemakkelijk voorstellen dat dit bij de goede weersomstandigheden prima zwemwater is.

Het pad gaat verder langs de oever naar achteren, soms weer wat hoger, dan weer langs de waterkant. Voorbij het meer gaat het pad nog wat door in westelijk richting. Het meer houdt hier op en gaat over in een moerasachtig gedeelte dat we nog voorbij moeten lopen. Ook hier weer een bijzondere begroeiing waaronder veel soorten waterplanten.

Er zijn nu ook zijpaden naar links, maar als we rechts aan blijven houden, komen we vanzelf op de asfaltweg uit bij enkele boerderijen en vakantiewoningen, die al van verre zichtbaar zijn. Wie in deze omgeving wat langer wil lopen, kan hier onder andere de wegwijzers vinden voor een mooie wandeling naar de Waller Alm of nog verder de Kaindl Höhe.

Het Goingstätt-Hof Jausenstation met groot terras

Wij volgen het asfalt heuvelafwaarts richting het meer en komen daarbij langs het Goingstätt-hof Jausenstation. Hier zien we voor het eerst dat we niet de enigen bij de See zijn.

Op het grote terras is het gelukkig redelijk druk, dus nemen we er ook plaats. Helemaal alleen is immers ook niet altijd gezellig, zeker op een zeer grauwe dag op een heel groot terras.

De menukaart ziet er prima uit, met vooral Jausenplatten gevuld met streekgebonden en eigengemaakte producten. Uit ervaring weten we dat dit vaak een zeer goede keuze is en we worden niet teleurgesteld.

Dan gaat het weer verder langs het meer. Op een dergelijke asfaltweg lijkt de af te leggen afstand altijd verder dan via leuke bospaadjes, maar het uitzicht op het meer en de bergen rondom maken alles goed. En vooral.... we hebben het tot nu toe droog gehouden.

De schiereilandjes zijn privébezit

Links voor ons zien we nu het schitterende rotsmassief van de Scheffauer en daarachter de hoogste top, de Ellmauer Halt van 2344m. We lopen tussen de mooie alpenweiden en het meer, dat ook hier enkele schiereilandjes bevat. Blijkbaar allemaal privé bezit, maar wel mooi om te zien.

Als we gespetter in het water horen kijken we omlaag en zien onder ons een ruíne half in het ondiepe water. Met schoorsteen, maar zonder dak en ruime rietkragen eromheen. Er lopen verschillende koeien tussen het riet in het water te spetteren alsof het waterbuffels in Maleisië zijn.

Dan wijkt de weg van het water en lopen we tussen enkele boerderijen en een volgende Gasthof door; De Seestüberl. Uitdrogen hoeft hier dus niet.

We bereiken onze auto en kijken terug op een leuke laatste middag in Tirol, ondanks de bewolking. Op de terugweg begint het pas echt te regenen en zijn we blij dat we al vanmorgen de voortent hebben ingepakt.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.