JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

De Wolfsklamm bij Stans

Via de 354 treden en vele vlonders door de 800m lange kloof

GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


routekaart Wolfsklamm Stans

Aan de A12, tussen de Duitse grens en Innsbruck ligt Stans, een dorpje in de buurt van Schwaz. Stans is niet alleen bekend om de schitterende Wolfsklamm, maar ook om het Felsenkloster St. Georgenberg net boven de Klamm.

Na een lange wandelroute de dag ervoor, willen wij het deze dag wat rustiger aandoen. In de morgen eerst wat boodschappen doen en de was, dan een leuke bestemming zoeken met wat koelte op deze warme dag.

Dat denken we te vinden in deze smalle kloof met wild stromend, koud water. Vanuit Wörgl rijden we over de 171 door het Inntal tot aan Schwaz, waar we aan de andere kant van de A12 Stans vinden.

(In 2009 heb ik bericht ontvangen van Steve Belis dat ook voor deze Klamm nu moet worden betaald. Voor het parkeren was hij € 3,- kwijt en daarnaast een entree van € 3,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen. Dit zou te betalen zijn aan het einde van de kloof. Dank je voor de aanvulling Steve).

(Augustus 2014 heb ik de GPS-track ontvangen van Roland H. waarvoor dank. Deze is aan de site toegevoegd.)

We zijn welkom in de Wolfsklamm

Aan de hoofdweg door Stans staan borden die de weg naar de Klamm aanwijzen, maar we rijden er een paar keer voorbij voor we ze ook 'zien'.

Er staan zo veel bordjes langs de weg, dat we in het drukke verkeer de door ons gezochte bordjes eerst niet kunnen vinden. Wanneer we uiteindelijk omkeren en dezelfde route terugrijden vallen ze ons wel op.

Via leuke smalle straatjes gaat het naar achter in het dorp. Daar is een parkeerplaats bij de Klamm, maar die is niet al te groot en duidelijk al vol.

Iets verderop vinden we een plekje voor de auto in één van de éénrichtingsverkeerstraatjes.

De wandelschoenen gaan aan en we lopen langs de parkeerplaats naar de ingang.

Daar blijkt de toegang tot de kloof verderop in het bos te liggen en dat we eerst nog een stukje asfalt verder door het dorp moeten lopen. Daarna volgt een mooi bospad tot aan de eigenlijke ingang.

bruggen en trappen in de Wolfsklamm
bruggen en trappen in de Wolfsklamm

Tot aan deze ingang is het ongeveer 25 minuten lopen. Waar het pad rechts het bos ingaat met erboven een bord dat ons welkom heet, zien we dat er linksaf een brede Forstweg een stukje omlaag loopt tot aan het water van de Stansenbach. Het water lokt ons om daar even te kijken en we maken er onze armen, benen en gezicht even nat. Het is immers warm vandaag.

Dan moet toch de kloof worden aangevallen. Het leuke bospaadje slingert nog een tijdje door het bos langs mooie rotsformaties, maar dan komen we aan bij de eerste lange houten trap (foto boven).

Op internet leer ik nu achteraf dat er 354 treden zijn. Dat lijkt veel, maar het is geen zware wandeling. De kloof is zo mooi dat we regelmatig even stilstaan om al het schoons te bewonderen en al die treden worden dus niet in één ruk door gelopen.

En als we zelf niet naar iets moois staan te kijken moeten we op de smalle trappen wel wachten op andere toeristen die blijven staan voor een foto.

Elkaar passeren betekent hier vaak dat één van de wandelaars zich klein moet maken tegen de rotswand om de ander langs te kunnen laten. Het gaat dus maar langzaam omhoog maar dat is helemaal niet erg. Er is voldoende om rustig van te genieten en als verwacht... het is er lekker koel.

bruggen en trappen in de Wolfsklamm
bruggen en trappen in de Wolfsklamm

De kloof is maar 800m lang, dus zijn we ondanks dat we het langzaamaan doen toch al sneller er weer uit dan we zouden willen.

Overal in de Wolfsklamm zijn watervallen en stroomversnellingen en het daarbij horende oorverdovende lawaai van vallend water zorgt ervoor dat conversatie alleen schreeuwend mogelijk is. Het is er heerlijk.

De vele bruggen, vlonders en trappen zijn goed onderhouden en ook voor kinderen veilig te lopen.

Er zijn overal stevige leuningen en aan de rotszijde is een staaldraad voor een extra steuntje als dat nodig mocht zijn. Kinderen zullen deze kloof geweldig vinden!

bruggen en trappen in de Wolfsklamm
bruggen en trappen in de Wolfsklamm

Bovenaan de kloof komen we bij de Klauze, een soort gemetselde muur als een soort stuwdam. Boven deze muur is de beek dan ook heel breed en ondiep. Een ideale plaats om in het water te spelen en dammen te bouwen. Wie broodjes meeneemt vindt hier de perfecte picknickplek in de voldoende aanwezige schaduw.

bruggen en trappen in de Wolfsklamm

We zoeken een schaduwgevende boom en maken het ons gemakkelijk. Al snel zijn de wandelschoenen en sokken uit zodat we lekker kunnen pootjebaden. Op een hete dag voelt het water extra koud aan en lang volhouden is er dan ook niet bij.

de Klauze boven in de kloof

Wie nog wat verder wil lopen kan er voor kiezen om de bordjes te volgen naar het Felsenkloster St. Georgenberg. Het is niet ver meer en zeker de moeite waard.

de voeten afkoelen in de koude beek

Alleen al de brug voor de ingang van dit klooster op de rand van de berg is schitterend.

Vanaf het klooster loopt een breed bospad, de Wallfahrtsweg, via de Maria Tax weer omlaag naar Stans. Maar wel met grote stukken wandelpad in de brandende zon. Bij goed wandelweer (niet te warm) is er een Höhenweg naar Schloss Tratzberg.

Een prachtig slot vlakbij Innsbruck dat vanaf de A12 zichtbaar is. Het is hoog tegen de berg boven het Inntal gebouwd.

Wij hebben op de heenweg zo genoten van de koelte in de kloof, dat we besluiten dezelfde route terug te nemen. De optie heen en terug naar het slot, inclusief de Wolfsklamm, is een dagwandeling.

Vlak bij de parkeerplaats is links een Gasthof met een prachtig schaduwrijk terras, waar we nog even nagenieten van deze rustig doorgebrachte dag. We zijn weer bijgetankt en klaar voor de zware route die we morgen willen lopen.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.