JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Drachenschlucht en Schloss Wartburg Eisenach

Hohe Sonne - Drachenschlucht - Marienquelle - Sängerwiese - Schloss Wartburg - Teufelskanzel - Rennsteig - Wilde Sau - Otto Ludwig Stein - Hohe Sonne

starstarstarstarstar_border 14,5 Km 670 Hm 6:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: September 2019 - Trinke N.)


routekaart rondwandeling Eisenach Drachenschlucht en Schloss Wartburg

Onze rondwandeling ten zuiden van Eisenach met hoogtepunten als de adembenemende Drachenschlucht, Schloss Wartburg en het uitzichtpunt Teufelskanzel, is geen lange maar wel een tamelijk zware route.

De zwaarte zit in de vele hoogtemeters, een paar avontuurlijke stukjes pad en de nauwe Schlucht. Het smalste deel van de kloof is 68cm breed en er zijn veel trappen en bruggen.

De overige paden bestaan vooral uit brede geleidelijk op en neer gaande boswegen.

Neem voldoende tijd voor deze tocht, de Klamm is zeer bezienswaardig en de route bevat ook een bezoek aan het schitterende Schloss Wartburg (gratis toegang) waar je gemakkelijk een uur of langer door kunt brengen. Zowel het uitzicht vanaf het slot is geweldig mooi, maar ook de rijke historie van de verzameling gebouwen op de rotspunt. Hier heeft Maarten Luther het Nieuwe Testament in het Duits vertaald waarvan het origineel nog te bezichtigen is.

hoogteprofiel rondwandeling Eisenach Drachenschlucht en Schloss Wartburg

Deze rondwandeling start bij de grote parkeerplaats Hohe Sonne Drachenschlucht aan de B19 van Eisenach naar Bad Salzungen. Vanaf Eisenach gaat het 7Km via een heerlijke bergweg kronkelend door het bos tot aan de parkeerplaats.

op de parkeerplaats Hohe Sonne

De parkeerplaats is goed aangegeven, het is een grote geasfalteerde parkeerplaats op het hoogste punt van de weg bij de Imbiss/Grill Hütte. Dit is tevens een bushalte.

(Navigatie: Hohe Sonne 2, Eisenach Mariental.)

Vanaf onze camping bij Catterfeld is het een flinke rit waarbij we ook een flink stuk door de drukke stad Eisenach moeten rijden voor we de B19 naar het zuiden kunnen nemen.

Even voor tienen komen we aan op de gezochte parkeerplaats. Het is een grijze vochtige start van de dag maar de temperatuur gaat vandaag, midden september, naar zelfs 26 graden.

De Imbiss en het terras zijn vandaag gesloten en we zijn bijna alleen op de enorme parkeerplaats. De wandelschoenen komen uit de kofferbak, evenals de rugzakken, dan zijn we klaar om aan een heerlijke wandeldag te beginnen.

in de verte Schloss Wartburg

We starten met de brede bosweg tussen de Imbiss en de parkeerplaats en lopen daar het bos in. Enkele meters verderop staan rechts informatieborden, en gaat een pad rechts omlaag waarbij de Drachenschlucht is aangegeven.

Achter het informatiebord kunnen we in de verte gelijk al Schloss Wartburg op de 441m hoge rotstop zien staan, daar gaan we vandaag onder andere naar toe.

Het bospad vanaf de parkeerplaats daalt gelijk af, hier nog breed, tot de eigenlijke ingang van de Klamm. Op een bord staat de waarschuwing dat de smalste plek in de kloof slechts 68cm breed is! Janny en ik kijken elkaar even aan en schatten in dat het wel moet lukken. Even later gaan we bij de eerste trappen de spectaculaire kloof in.

eerste deel Drachenschlucht Eisenach eerste deel Drachenschlucht Eisenach eerste deel Drachenschlucht Eisenach eerste deel Drachenschlucht Eisenach
eerste deel Drachenschlucht Eisenach eerste deel Drachenschlucht Eisenach eerste deel Drachenschlucht Eisenach
klik op een kleine foto voor een vergroting

Na het eerste deel met veel vlonders en trappen wordt het inderdaad snel smaller, maar slechts een kort stukje. Dan komen we bij een open ruimte waar we een picknickbank zien staan. Mooi, de rit vanmorgen was lang en dit is een leuk plekje voor de koffiepauze.

de kloof verbreed tot wandelpad

Daarna lopen we langere tijd door een diepe maar breder gedeelte van de Schlucht. We kijken onze ogen uit in deze prachtige vochtige natuur tussen de hoge rotswanden.

weer een erg nauwe doorgang

Veel mooier kan het niet worden zeggen we tegen elkaar, maar daarin vergissen we ons!

De kloof gaat namelijk weer versmallen en even later kruipen we door zeer smalle stukjes tussen enorme rotsblokken door.

Dan volgt weer een lager gedeelte waar de kloof breder is en we via een mooi wandelpad naast het waterloopje de weg vervolgen.

Daar komen we ook een splitsing met een pad naar links tegen, we blijven echter rechtdoor gaan.

Pal daarna komen we in het echte spectaculaire gedeelte van de kloof. Vanaf hier lopen we door een gigantisch labyrint! Prachtig kronkelend tussen hoge steile rotswanden door en na elke bocht een nieuwe verrassing met een gevoel of er geen eind aan komt!.

In de kloof stroomt een watertje, even breed als de kloof zelf. Het wandelpad is aangelegd door kunststof roosters boven het water aan te brengen tussen de wanden links en rechts. Het water stroomt daar onder onze voeten, dat moet een enorme klus zijn geweest!

in het labyrint Drachenschlucht in het labyrint Drachenschlucht in het labyrint Drachenschlucht in het labyrint Drachenschlucht in het labyrint Drachenschlucht
in het labyrint Drachenschlucht in het labyrint Drachenschlucht in het labyrint Drachenschlucht in het labyrint Drachenschlucht
klik op een kleine foto voor een vergroting

Wanneer we heel geleidelijk in de Drachenschlucht 200m aan hoogte hebben verloren, komen we helaas aan het einde van de Klamm bij een vlonderbrug over een stroompje. Links komt daar een waterstroompje omlaag, dit is de Marienquelle.

vanuit de Drachenschlucht bij de Marienquelle

Gelijk na de brug zien we weer een handwijzer staan, hier gaan we schuin links de traptreden omhoog richting de Sängerwiese en verlaten zo de prachtige Drachenschlucht.

we gaan de Klamm uitklimmen
op weg naar de Sängerwiese

Al na enkele meters stevig klimmen is er weer een splitsing, het pad scherp naar links negeren we en blijven er rechtdoor gaan over een mooi wandelpad langs de berghelling.

Het pad gaat daarna vrijwel vlak door en we blijven deze nu aanhouden tot we na een laatste bocht bij splitsing en gelijk rechts daarvan een grote kruising aankomen.

Rond de kruising staan weer veel routeborden en onze volgende bestemming, de Sängerwiese Hütte, staat er duidelijk aangegeven. Het mooie brede pad linksaf.

Dit begint als een rechte weg over de bergrug, daarna gaat het wat kronkelen door het bos tot we via een lange laan recht op een woning aflopen met rechts ervan een groot terras. We zijn dan bij de Sängerwiese aangekomen.

Het terras is uitnodigend, maar we zijn nog aan de vroege kant voor een lunch en besluiten onze geplande route nog een tijdje verder te volgen voor we aan de middagpauze beginnen.

het terras bij de Sängerwiese

Rechts van het terras is een splitsing met daarbij weer een informatiebord, daar gaan we langs het bord rechts het bos in. Het is de Lutherweg richting de Wartburg. Nog even verloopt het vlak, maar dan gaan we behoorlijk klimmen, rechtdoor, tot een volgend infobord.

uitzicht over het Thüringer Wald

Ook op de splitsing bij dit bord gaan we rechtdoor en krijgen dan links een geweldig mooi uitzicht over de omgeving, die nu, in september, zich al in prachtige herfstkleuren laat zien. Er zijn zelfs gedeelten van het pad al volledig bedekt met afgevallen blad op deze hoogte.

wandelpad met herfstkleuren

Het wandelpad blijft lange tijd aan hoogte winnen en buigt dan naar rechts om een bergtop heen. Nadat we de berg hebben gerond zien we een bankje bij een uitzichtpunt met het eerste zicht op Schloss Wartburg.

Nu is het wel langzaamaan tijd geworden voor de boterhammen. Een beter plekje zullen we waarschijnlijk niet meer tegenkomen dus claimen we het bankje voor een half uurtje. We nemen de tijd en spelen tijdens de maaltijd voor het eerst met onze nieuw verworven Eden verrekijker, dit is de perfecte plek om deze eens in alle rust goed te testen.

  • lunchen met uitzicht op Schloss Wartburg
  • lunchen met uitzicht op Schloss Wartburg
  • lunchen met uitzicht op Schloss Wartburg

Na de lunch gaan we verder over het pad langs de berghelling richting Schloss Wartburg, nog niet wetend wat ons daar te wachten staat.

op weg naar het kasteel Wartburg

Op de volgende splitsing blijven we rechtdoor gaan tot we links boven ons de Wartburg zien.

In dit gedeelte lopen we langs een paar mooie sculpturen die in de bomen zijn aangebracht.

Onder het kasteel wordt het pad wat breder, daarna moeten we in een bocht naar links links aanhouden en beginnen we aan de klim omhoog.

Het gaat slingerend de berg op langs enkele steile afgronden, maar daar zijn houten relingen aangebracht zodat het niet gevaarlijk wordt.

Via enkele haarspeldbochten lopen we recht op een steile rotswand af met in de bocht een bankje met een molensteen als tafel. Dan zijn we bijna boven aangekomen en lopen we even later onder de ophaalbrug van de Wartburg door.

aankomst bij Schloss Wartburg

De Wartburg is helemaal opengesteld en we kunnen er rondkijken zonder dat we moeten betalen. (Misschien moet er voor het museum wel worden betaald, daar hebben wij niet naar geïnformeerd) Betalen is op zich geen probleem, vandaag zijn we echter met een wandeling bezig en willen we niet al te veel tijd besteden aan dit bezoek zodat het misschien niet loont als daar kosten aan zijn verbonden.

Wij kiezen er voor om eerst rechts om de Wartburg heen te lopen, een mooi wandelpad onder de gebouwen langs met echt geweldig mooie vergezichten over het Thüringer Wald. Achteraan, bij de toren, gaan we dan links omhoog en door een poort het kasteel in, om daarna binnen de muren rond te kijken en later aan de voorzijde via de ophaalbrug het complex weer te verlaten.

een kijkje in Schloss Wartburg een kijkje in Schloss Wartburg een kijkje in Schloss Wartburg een kijkje in Schloss Wartburg
een kijkje in Schloss Wartburg een kijkje in Schloss Wartburg een kijkje in Schloss Wartburg
klik op een kleine foto voor een vergroting

Dit is een prachtig Schloss met allerlei bouwwerken in verschillende stijlen uit evenveel perioden, maar het gaat hier toch vooral om de roerige historie van het complex en met name het verhaal rond Maarten Luther.

De Wartburg is rond 1070 gesticht en in de 12e eeuw sterk uitgebreid. Daarna ontwikkelde het Thüringer hof zich tot een ontmoetingsplaats van kunstenaars.

In 1207 vond er een legendarische gebeurtenis plaats, een zangtoernooi op de Wartburg wat later de geschiedenis is ingegaan als de Sängerkrieg. (Zijn we eerder niet langs de Sängerwiese gelopen?). Richard Wagner baseerde zijn opera Tannhäuser op dit verhaal, het zangtoernooi is tevens onderwerp van historische schilderingen in het slot.

Het belangrijkste is natuurlijk de rol bij de Reformatie geweest. In 1521 is de monnik Maarten Luther in de rijksban gedaan en is hij incognito als jonker Jörg op de Wartburg gekomen. Hier heeft Luther het Nieuwe Testament in het Duits vertaald waarvan het origineel hier bezichtigd kan worden.

tussen de muren van kasteel Wartburg tussen de muren van kasteel Wartburg tussen de muren van kasteel Wartburg tussen de muren van kasteel Wartburg
uitzichtpunt bij kasteel Wartburg uitzichtpunt bij kasteel Wartburg uitzichtpunt bij kasteel Wartburg
klik op een kleine foto voor een vergroting

Door vanaf de toren via de binnenplaats terug te lopen komen we via de hoofdpoort weer naar buiten. Daar gaan we eerst rechtsaf naar een uitzichtpunt met een schitterend vergezicht over de omgeving.

Vanaf het uitzichtpunt lopen we terug en gaan scherp rechts de klinkerweg omlaag, de toegangsweg tot het kasteel. Voor de volgende bocht splitst zich een wandelpad naar links af richting de parkeerplaatsen, daar houden we links aan en gaan dan via een trap omlaag het bos in.

Waar het dan minder steil wordt gaat het verder als bospad die we blijven volgen tot we weer bij de klinkerweg uitkomen, bij een raar uitziend afdakje. Dit is het Eselstation, maar ezels zien we er vandaag niet.

het verlaten Eselstation

De wandelkaart is hier niet erg duidelijk, wij liepen eerst linksaf richting de parkeerplaats en na een hele lange lus kwamen we daarna weer op dit zelfde Eselstation terug. Gelukkig waren er toen net lokaal bekende mensen die ons verder konden helpen.

afdaling naar Eisenach west

Aan de overzijde van de klinkerweg gaan verschillende paden het bos in. Rechts de Fussweg naar Eisenach, links daarvan een pad dat rechts van de kloof het bos in gaat, maar ook loopt er helemaal links een smal paadje omlaag naar Eisenach west.

Deze laatste hadden we de eerste keer over het hoofd gezien maar moeten we dus hebben.

Het pad gaat geleidelijk door een mooi bosgebied over de berghelling omlaag. Beneden in het dal rechts van ons loopt een asfaltweg met er naast een spoorbaan, we weten dat we uiteindelijk bij het spoor uit moeten komen.

Wanneer we bijna beneden in het dal zijn wordt het pad vlakker en moeten we zoeken naar een afslag naar rechts om de laatste meters naar de spoorlijn af te dalen.

spoorwegtunnel onder in het dal

Het pad naar rechts is er ook wel, maar met het afgevallen blad in de vroege herfst lopen we er bijna aan voorbij.

Niet erg duidelijk soms deze afslag, dus hier even extra opletten. Als het pad weer gaat stijgen weet je dat je al iets te ver bent doorgelopen.

Het laatste deel omlaag gaat zigzag langs de helling en het pad komt uit op een kruising bij de spoorwegtunnel.

We blijven aan deze zijde van het spoor en gaan het brede pad op, rechts langs het spoorbaantalud aanhoudend.

Daar is al snel weer een Y-splitsing waar we rechts omhoog kiezen. We volgen dan de lokale route gemarkeerd met een gele stip weer omhoog de berg op.

het gaat weer bergop

Dit begint nog als een mooie bosweg, maar daarna gaan we rechtdoor en is het een graslaan waarop het gras al een tijdje niet is gemaaid. Alsmaar hoger en hoger, en even later is er zelfs geen sprake meer van een graslaan maar wordt het een smal paadje, verder rechtdoor, en links van een greppeltje langs.

een smal paadje naar het hoogste punt
aankomst bij de Teufelskanzel

Het pad wordt duidelijk vaker belopen, maar een beetje avontuurlijk is het wel. Het onkruid staat soms tamelijk hoog, maar het pad is goed te volgen.

Er zijn geen kruisingen met andere paden, dus blijven we verder klimmen tot we uiteindelijk boven aankomen en zien dat het pad weer breder wordt.

Iets verderop rechts zien we dan ook hekwerk in het bos staan, dit is de afrastering rond een uitzichtpunt. We hebben de Teufelskanzel gevonden!

Na de lange klim lijkt dit ons een mooi plekje om weer eens een pauze te nemen. We zoeken dan ook een leuk plekje op de rotsformatie uit en eten en drinken wat terwijl we van het uitzicht genieten over het in herfstkleuren getooide Thüringer Wald.

pauze op de Teufelskanzel

Na ons bezoek aan de Teufelskanzel gaan we terug naar het pad en gaan deze verder volgen, het pad wordt dan steeds breder en is hier veel meer belopen. Vanaf nu gaan we lange tijd door uitgestrekte bossen verder. Het is ook nog steeds de gele stip route, maar veel van die gele markeringen zijn er niet.

We blijven op het pad tot aan een splitsing waar weer routebordjes op een boom zijn aangebracht. Hier staat de Teufelskanzel waar we vandaan komen goed aangegeven, rechtdoor gaat naar de Sängerwiese, en rechts omlaag wordt onze keuze. Richting de Herrenwiese. Enkele meters verder staat rechts een schuilhut in het bos, maar we hebben net pauze gehad dus lopen we voorbij.

een schuilhut langs de route

Het wordt nu een afwisseling van dalen en klimmen over golvende berghellingen, te beginnen met een lange afdaling voorbij de schuilhut. De brede bosweg blijft afdalen tot het laagste punt van het dal bij een stroompje/greppeltje en een splitsing. We houden hier rechts aan en na weer een stuk wandelen is er een volgende splitsing met een beekje.

Deze keer gaan we scherp linksaf, een mooie bosweg in met weldra de beek links van het pad en tussen enkele leuke rotsformaties door lopend. Het gaat dan weer omhoog, het pad over een zeer lang stuk volgend met geleidelijke stijgingen maar soms zelfs behoorlijk stijgend.

Tot we dan, na wat een eindeloos lange weg lijkt, na een laatste steile klim onverwacht op een splitsing bovenop de berg aankomen.

heel geleidelijk omhoog door het bos

Op deze splitsing komen we de Rennsteig tegen, de lange afstand wandelroute door het Thüringer Wald. De Rennsteig loopt ook langs de parkeerplaats, zodat het vanaf nu gemakkelijk wordt om de route te volgen. De Rennsteig is overal zeer goed gemarkeerd.

We gaan linksaf en houden ons daarna aan de Rennsteig markeringen. De lange afstand route gaat bijna uitsluitend via brede bospaden over de bergtoppen, nog slechts licht op en neer.

wandelend op de Rennsteig LAW

Bij enkele kruisingen of splitsingen zijn er twee opties aangegeven. De Rennsteig splitst zich in een route voor Rennsteig-fietsers via de vlakkere route over brede paden, en een optie voor wandelaars die dan even van de hoofdroute afwijken. Die route hoeft niet langer te zijn, maar gaat dan steeds nog een stukje verder omhoog om leuke topjes aan te doen.

De eerste afwijking van de brede hoofdweg brengt ons via een prachtig glooiend wandelpad naar het topje van de Wilde Sau, compleet met schuilhut, oude grensstenen, picknickbank en informatieborden. Daarna daalt het weer af en sluit aan op de brede weg.

op het topje van de Wilde Sau

Niet veel later is er weer een topje te beklimmen, deze keer naar de Otto-Ludwig-Stein. Vanaf deze bergtop is via een open stuk in het bos in de verte de Wartburg weer te zien en realiseren we ons dat we vanaf daar toch al weer een heel eind hebben afgelegd.

lekker doorstappen op de Rennsteig

Ook na dit topje keren we terug naar het brede pad. Echt hoogtemeters worden dan niet meer gemaakt, nog slecht licht op en neer lopen we de laatste kilometers de Rennsteig markeringen volgend door het bos.

Hier en daar zijn er in het bos nog leuke open stukjes, een enkel uitzichtpunt, en ook op regelmatige afstand zijn er bankjes geplaatst of zelfs een schuilhut. Het is een gemoedelijke wandeltocht tot we na een lang recht stuk weg de parkeerplaats weer terug zien.

laatste rechte stuk naar de parkeerplaats

Het is al met al een behoorlijk zware tocht geworden voor we onze wagen terug zien, maar wel een hele leuke wandeldag. Vandaag was het behoorlijk warm en nog half bewolkt, vanaf morgen gaan we de rest van onze vakantie vooral nog zon zien en een week lang rond de 30 graden halen.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.