JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Egger Alm - Poludnig top 1999m

Dellacher Alm - Poludniger Alm - Poludnig top - Poludniger Alm - Dellacher Alm

starstarstar_borderstar_borderstar_border 4,5 Km 310 Hm 2:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


De Poludnig is een schitterende bergtop om naar toe te wandelen, zowel via deze kortere rondwandeling, als via de lange route die ik heb beschreven bij Egger Alm - Poludnig I. Deze wandelroute is wel korter, maar de autorit veel langer om bij de startplaats te komen. Een autoritje wat ook de moeite waard is als je eens niet wilt wandelen, maar wel Oostenrijk op zijn mooist wilt zien. De wandelroute gaat behoudens de eerste 100m geheel over bergpaadjes.

Vanaf de rotonde in het centrum van Hermagor in westelijke richting rijden, richting Kötschach/Nassfeld. Dan 200 meter na de rotonde in de scherpe bocht naar rechts, links afslaan door een woonwijk van Hermagor.

Wandelkaart Poludnig

Er staat een bordje richting de Garnitzenklamm dat je kunt volgen. Voorbij de woonwijk rijd je omhoog het bos in, waar je iets later de ingang van de Klamm passeert. Daar scherp naar links de berg verder op.

Er volgt een mooi verhard weggetje van 8 km lang omhoog met veel haarspeldbochten tot aan de Egger Alm op 1422m. Passeren van tegenliggers is er soms lastig; denk aan de voorrangsregels bergop/bergaf! Gelukkig gaat het meeste verkeer 's morgens vooral omhoog en in de middag alles weer omlaag. Veel tegenliggers kun je dus niet verwachten.

(Net voor de Egger Alm ligt rechts een ruime parkeerplaats. Hier start de langere route die ik bij 'Egger Alm - Poludnig I' heb beschreven).

Nu rijden we langzaam verder door het vakantiedorpje Egger Alm heen, waar achter de huizen een asfaltweggetje verder gaat door een overweldigend mooi natuurgebied tot aan het volgende kleine dorpje. De Dellacher Alm. De rit kan regelmatig worden verstoord door de vele koeien en paarden die er vrij rondlopen, maar dat levert dan soms wel weer mooie plaatjes op (zie foto geheel onder).

Een stenig pad langs de rand met enorm uitzicht
Op weg naar de Poludniger Alm

Bij de slagboom, vooraan bij de Dellacher Alm, gaan we op de wegsplitsing rechtsaf. De weg op die boven het dorp langsloopt. Voorbij het dorp gaat deze stevig klimmend het bos in. In 2004 was het nog een volledige sintelweg die wij toen omlaag hebben gelopen. In 2007 waren de steilste delen en de haarspeldbochten geasfalteerd. De rest is nog steeds sintelpad maar zeer goed onderhouden.

We volgen deze weg helemaal omhoog tot weer een vakantiedorpje, de Poludniger Alm op 1708m. Was het vanaf Hermagor tot de Egger Alm al 8Km, van Egger Alm tot hierboven is zeker nog eens minimaal 10km stapvoets in de 1e rijden.

De Egger Alm See onder ons

Natuurlijk wél met heerlijke uitzichten en mooie stopplaatsjes onderweg. In de laatste bocht naar links voor we op de Poludnig Alm aankomen, is in de bocht rechts een nieuwe parkeerplaats aangelegd. Omgeven met hekwerk, waardoor het loslopende vee niet bij de auto's kan komen.

Vanaf de parkeerplaats start onze wandeling. Eerst de 100m asfalt omlaag naar het dorpje en dan het mooie natuurgebied in. Direct vooraan in het dorp is links het bergpad te vinden richting de Poludnig top. Het pad begint vlak en volgt de ronding van de berg. Zodra we in een bebost stukje komen, is er een eerste klim, maar slechts over korte afstand.

Uit het bosje komend wordt het pad steniger, met soms kleinere stenen, dan weer grotere rotsblokken die de weg vormen. Het gaat een beetje op en neer langs de flank van de berg, maar nergens steil. Prima voor een lekker wandelingetje, zeker met het heerlijke uitzicht aan de rechterzijde op de Egger Alm en de Egger Alm See.

Poseren met de Pressegger See op de achtergrond

Dit pad loopt helemaal langs de berghelling door tot terug bij de Egger Alm. Om boven op de berg te kunnen komen is halverwege linksaf een pad te vinden. Op rotsblokken geven zwart geschilderde pijlen aan waar de route omhoog loopt.

Nu moeten de klimspieren echt in actie komen. Zigzag gaat het tussen de vele rotsblokken nu in één stuk door omhoog, tot op de top van deze 1999m hoge berg.

Het spreekt vanzelf dat ook het uitzicht steeds ruimer wordt. Al snel is niet alleen de mooie Egger Alm met de vakantiedorpjes te zien, maar kunnen we ook over de toppen aan de overzijde heen kijken tot onderin het Gailtal met de opvallend blauwe Pressegger See in de diepte.

Topkruis van de Poludnig op 1999m

We onderbreken hier dan ook even kort om dit op de gevoelige plaat vast te leggen voor we de klim omhoog hervatten.

De meeste hoogtemeters zijn vandaag met de auto gemaakt, dus zijn we al snel op de top bij het topkruis. En met het bereiken van de top is er ook het uitzicht op de Italiaanse bergketens bijgekomen. Zeer imponerend.

Het mooiste uitzicht op de Poludnig ligt toch aan de Oostenrijkse kant (zie foto hieronder).

Heel mooi zien we hoe onder ons achtereenvolgens de Poludniger Alm liggen, daaronder de Dellacher Alm en nog lager het Gailtal met de Presseger See bij Hermagor. Genieten!

Leuk om even bij stil te staan: vanaf het op de foto zichtbare dorpje Dellacher Alm, tot aan de daarboven zichtbare Poludniger Alm, was het bijna 10Km met de auto omhoog om er te komen. En ze liggen vlak boven elkaar! Via wandelroute 483 vanuit Dellacher Alm omhoog lopen gaat wellicht sneller dan met de wagen..

Drie dorpen boven elkaar in één blik!
De terugweg gaat over een leuke bergkam

Terug naar de Poludniger Alm gaan we langs de andere zijde van de berg omlaag, via een heel leuk pad over een bergkammetje. Het pad is voldoende breed om veilig te kunnen lopen en de vergezichten zijn er naar alle richtingen enorm.

Waar de daling inzet, zijn het opnieuw overwegend rotsblokken die het pad verder omlaag vormen. Goed zichtbaar en dus prima te volgen, zonder dat het al te steil wordt.

Het kronkelpad komt weer uit op een alpenwei waar we, hoe kan het anders, weer enkele grazende koeien aantreffen.

Een heerlijke afdaling

Na het oversteken van de alpenweide is er nog eens een korte afdaling tussen en over rotsblokken, tot we bovenaan een grashelling staan met uitzicht op de parkeerplaats. We lopen het laatste stukje tot de auto, waarna dan nog de lange rit weer omlaag volgt.

En dan zien we de hooggelegen parkeerplaats weer onder ons verschijnen
Reni heeft weer een leuk plekje gevonden

We lopen dit op een zondagmiddag, bij uitstek geschikt om op de terugweg te stoppen bij de Egger Alm. Sterker nog, we hebben deze bestemming op deze dag er speciaal voor uitgezocht. De meeste zondagen is het bij de Egger Alm gezellig druk op de terrasjes. Vaak ook wordt er flink gemusiceerd en meegezongen met de Oostenrijkse accordeonklanken. Een mooie afsluiting voor een rustige vakantiedag.

Op de terugweg zien we nog dit plaatje

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.