JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Egger Alm - Poludnig

Egger Alm - Schlosshütten - Poludnig - Poludniger Alm - Dellacher Alm - Egger Alm

starstarstarstarstar_border 17 Km 650 Hm 7 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Wandelkaart route Egger Alm

Voor deze route kun je dus de hele dag inplannen en.... dat wordt een mooie dag!

De route heeft in het begin een lange zware klim, maar de rest van de dag zul je meer vermoeit raken door de afstand. Je kunt schitterende uitzichten verwachten, leuke vakantiedorpjes en voldoende bewirtschafteter Hütten. Eten en drinken zijn dus voldoende verkrijgbaar.

Vanaf de rotonde in het centrum van Hermagor in westelijke richting rijden, richting Kötschach en Nassfeld. Dan 200 meter na de rotonde in de scherpe bocht naar rechts, links afslaan door een woonwijk van Hermagor. Er staat een bordje Garnitzenklamm wat je kunt volgen.

Voorbij de woonwijk rijd je omhoog het bos in, waar je iets later de ingang van de Klamm passeert. Daar scherp naar links de berg op.

we naderen het vakantiedorp Eggeralm

Er volgt een mooi verhard weggetje van 8 km lang omhoog met heel veel haarspeldbochten. Passeren is moeilijk; denk aan de voorrangsregels bergop/bergaf! Op 1422m kom je aan op de Eggeralm.

Net voor dit vakantiedorp vind je rechts een ruime parkeerplaats, een startpunt voor veel wandelroutes door dit prachtige hooggelegen dal.

Vanaf de parkeerplaats lopen we over het asfalt naar het dorp met de mooie houten zomerhuisjes. Vooraan in het dorp gaat een sintelweg naar rechts die we ingaan om zo langzaam weer het dorp te verlaten.

Links krijgen we een mooi uitzicht over het dal met op de voorgrond een meertje.

tussen paarden en koeien door
romantisch meertje, drinkplaats voor het vee
het steilste deel hebben we gehad

Verderop laten we de ruïne van de Schlosshütten rechts liggen en gaan even later de Italiaanse grens over. Net over de grens splitst het pad zich waar we linksaf gaan.

Nog een klein stukje bos en dan begint de klim. Het smalle koeienpad gaat zigzag 350m omhoog tot de volgende splitsing in een lastige zware hellinghoek. Een pittig stukje.

Uit het bos komend gaat de route verder over alpenweiden waar we zowel koeien, geiten als schapen tegenkomen. Links splits zich een bergpad af wat rond de berg loopt en vlak blijft. Een mooi rotsachtig paadje, net boven de boomgrens met prachtig uitzicht op het dal.

Deze gaat rechtstreeks naar de Poludniger Alm, het volgende vakantiedorp. Om naar de top van de Poludnig te komen moet je dus rechts houden.

boven de bomengrens, we naderen de eerste top
het topkruis op 1999m

Deze route wordt ook aangegeven als route 408/483. Het blijft klimmen, maar veel minder steil dan het eerste deel.

Het laatste deel van de klim gaat verder over alpenweiden, afgewisseld met de typische mooie begroeiing van die hoogte, en tussen veel rotsblokken door.

Op 1999m wordt de top bereikt, mooi op tijd voor een lunchpauze met uitzicht op de Italiaanse Karnische- en Gailtaler Alpen.

Een mooi plaatje is ook het uitzicht op de lagergelegen Poludniger Alm, met daar weer onder duidelijk zichtbaar de Dellacher Alm en vervolgens nog lager de Pressegger See diep onder in het dal.

Vanaf de top kunnen we het linker steile pad omlaag nemen of het rechter, over een bergrug. Ze komen beide weer samen bij de volgende Alm. Wij kiezen links.

de Eggeralm is onder ons zichtbaar

Onderweg omlaag over het smalle kronkelende bergpaadje naar het dorp op de Poludniger Alm, krijgen we links steeds meer uitzicht op het Gailtal met 1500m onder ons de Pressegger See.

een schitterend natuurgebied
heerlijk paadje langs een steile helling

Het gaat links van ons erg steil naar beneden. Bij zonnig weer heeft de See een volblauwe kleur en we genieten volop van het madurodam gezicht beneden.

Op de Poludniger Alm is een kleine Hütte te vinden voor wie nog wat wil nuttigen. Op de foto onder is rechts de brede weg te zien die we daarna gaan volgen.

Eerst loopt het nog een klein stukje omhoog, daarna gaat het alleen nog maar geleidelijk omlaag.

Bij een haarspeldbocht naar rechts is op de wandelkaart vaag een pad naar links te zien rechtstreeks naar de Dellacher Alm. Wij hebben het niet kunnen vinden en zijn de langere route maar gaan lopen (rechts aanhouden dus).. Het gaat kilometers lang omlaag met bijzondere uitzichten op de Italiaanse bergen.

(Note: in 2007 hebben we het pad rechtstreeks omlaag wél ontdekt. Wie hier wil afkorten moet in het dorpje tussen de huizen door lopen tot aan de kant waar de berg sterk omlaag loopt. Daar is een pad omlaag te vinden, de 483.)

aankomst op de Poludniger Alm
de Dellacher Alm

De weg is niet moeilijk te volgen. Bij elke zijweg links aanhouden dan blijf je op de goede route. Later gaat het weer het bos in waar we heerlijk in de schaduw lopen tot aan de Dellacher Alm. Al met al een flink stuk wandelen.

Ingrid is niet helemaal fit en zit er nu aardig doorheen. Zij blijft met Janny en Reni achter bij de Hütte van de Dellachter Alm. (2e huis van rechts met roze parasol).

Sabina en ik lopen in een stevig tempo de asfaltweg af naar Egger Alm om de auto te halen, waar we nog eens 50 minuten over doen.

Als we met de wagen terugkomen, zit Ingrid aan de Keizerschmarren, maar er is gelukkig nog een klein stukje van deze lekkernij voor ons over.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.