JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Eggeralm - Garnitzenalm

Egger Alm - Kersnitzen Alm - Schüterköfele - Garnitzen Alm

starstarstar_borderstar_borderstar_border 5-18 Km 300 Hm 1-6 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Dit is een mooie suggestie voor de eerste dag om op grotere hoogte te lopen en aan het zuurstofgebrek te wennen, zonder gelijk een zware klim. Naar Garnitzen Alm is het 9km, maar omdat de terugweg dezelfde is kun je zo ver lopen als je wilt. Kort of lang, je komt steeds weer langs verrassende punten.

Je loopt over brede bospaden, afgewisseld met smalle bergpaden langs steile afgronden. Dan weer in Oostenrijk, dan weer in Italië, in een afwisselend en boeiend landschap.

Wandelkaart Egger Alm

Vanaf de rotonde in het centrum van Hermagor in westelijke richting rijden, richting Kötschach/Nassfeld. Dan 200 meter na de rotonde in de scherpe bocht naar rechts, links afslaan door een woonwijk van Hermagor. Er staat een bordje Garnitzenklamm wat je kunt volgen.

Voorbij de woonwijk rijd je omhoog het bos in waar je iets later bij de ingang van de Klamm langskomt. Daar scherp naar links de berg op. Er volgt een mooi verhard weggetje van 8 km lang omhoog met veel haarspeld bochten. Passeren is moeilijk; denk aan de voorrangsregels bergop en bergaf!

Op 1422m kom je aan op de Eggeralm. Net voor dit vakantiedorp vind je rechts een ruime parkeerplaats, een startpunt voor veel wandelroutes door dit prachtige hooggelegen dal.

Het mooie topje van de Moderndörfer Zielkopf

Voldoende water en voedsel meebrengen. Op deze route komen we geen bewirtschafteter Hütte tegen.

Vanaf de parkeerplaats lopen we richting het dorpje op de Eggeralm. Vlak voor het dorp nemen we het brede sintelpad rechtsaf. Over de prachtige alm gaat de weg met een grote boog weer naar rechts en lopen we richting het bos.

Door het bos gaat de weg langzaam stijgend richting de Kersnitzen Alm op de grens met Italië.

Onderweg zijn er meerdere leuke doorkijkjes op het Gailtal en de Gailtaler Alpen. Bij helder weer zien we zelfs in de verte de +3000m toppen in het noorden.

Het pad blijft breed en loopt afwisselend door het bos en over open stukken met een mooi uitzicht. Er zijn geen zijwegen zodat de Kersnitzen Alm eenvoudig gevonden wordt.

poseren bij een hek
De Kersnitzen Alm op de grens met Italië

We zijn nog niet zo lang onderweg, maar zijn 's morgens pas laat gestart zodat het middag is voor we er aankomen. We vinden bij de Alm een heerlijk plekje om de boterhammen te eten.

De weg wordt vervolgd over hetzelfde pad, soms stijgend en soms dalend, zonder dat het zwaar wordt. Volgens onze kaart moeten we straks linksaf de Italiaanse grens oversteken daar, waar we volgens de kaart, een huisje rechts aantreffen.

We vinden wel een duidelijk pad naar links, maar geen huis! Nog 10 meter rechtdoor lopend zie we alsnog het huis. Wel aan de linkerkant, verscholen in dicht bos. We gaan hier dus links.

een smal gedeelte in de route
slingerend omlaag

Het eerste stuk is nog breed en met gras begroeid. Links van ons een steeds breder en dieper wordende kloof.

Even later wordt het pad smal en moeten we in ganzenmars. Het slingert langs een berg met rechts een steile helling en links de kloof. Let hier op met kleine kinderen.

Op een paar punten zijn steenlawines omlaag gekomen met kleine gemakkelijk rollende stenen. Als je gaat.... ga je héél ver naar beneden.

Net voor we Schülterköfele bereiken zijn er nog een paar haarspeldbochten omlaag en zijn we weer in Oostenrijk.

we bijna bij de Alm zijn. Plotseling zien we de Alm 50m onder ons met het heldere meertje en enkele Hütten.

we zijn terug op de Eggeralm

Het pad wordt een smal kronkelpaadje omlaag om op de Alm uit te komen. Voor een langere pauze is dit de ideale plek.

De terugweg is nu gemakkelijk te vinden. Bij aankomst op het eindpunt Egger Alm is het een drukte van belang. We hebben dit op zondag gelopen en dat betekent Sonntagshoppen. De accordeonklanken zijn al van verre te horen. Het is nog heel gezellig geworden.

Sonntagsshoppen op de Egger Alm
Gezelligheid op het terras

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.