JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Van Wertschach naar Emmersdorf

Wertschach - Kreublach - Michelhofen - Emmersdorf - Wertschach

starstarstar_borderstar_borderstar_border 10 Km 250 Hm 3:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Een lekker middagje wandelen door een prachtig stukje natuur, afgewisseld met leuke kleine dorpjes. Door de geringe hoogteverschillen is het geen zware route om te lopen. De hoogtemeters zitten vooral in een paar klimmetjes halverwege en aan het eind van de wandeling.

Wandelkaart Wertschach.

Het kronkelende weggetje van Nötsch naar Kerschdorf brengt je langs het gehucht Wertschach. Als je Wertschach weer verlaat is er links een bordje te vinden wat linksaf wijst naar camping Alpenfreude II en de tennisbaan. De camping zie je ook links onder je liggen.

Je gaat deze weg in en net voorbij de campingingang vindt je rechts de parkeerplaats voor de tennisbaan met voldoende parkeerruimte aan de bosrand.

Vanaf de parkeerplaats houden we het bos aan onze rechterhand. Waar gelijk rechts een pad omhoog het bos in loopt, steken we recht over. Een boerenweg in tussen een huis en het bos. Het pad gaat terug richting Wertschach.

Gelijk wordt het mooi. Rechts nog even wat bos en daarna een omhooglopende alpenweide, en zodra het bos wijkt, kun je rechts de alpenweide omhoog lopen.

in de verte ligt Italië
afdaling tot aan het buurtschap Poglandschach

Net over het hoogste punt is er een prachtig uitzicht over het Gailtal en de indrukwekkende bergketen op de grens met Italië. Hier vind je ook een zeer heldere "echo" tegen de bosrand. Ons hondje Reni vindt het prachtig als ze antwoord krijgt op haar blaffen.

We gaan weer omlaag en lopen het boerenweggetje verder af tot we op een asfaltweg in Wertschach uitkomen. Hier gaat het rechtsaf omlaag de Kuhweg af en na een bocht naar rechts laten we het dorp achter ons.

We lopen tussen de alpenweiden door steeds rechtuit. In het buurtschap Poglandschach, bestaande uit enkele boerderijen, blijven we de weg volgen. De asfaltweg verandert in een sintelpad.

Vlak voor het dorpje Kreublach gaan we plotseling bij een vervallen huis sterk omlaag een beekdalletje in. Over de beek gaan we gelijk weer links aanhoudend omhoog.

forellenvijver in het bos

Aan de overzijde van de beek dan links het bospad in die er langs de oever van de beek loopt. Het pad wordt steeds smaller en kronkelt even later over een bergkammetje hoog het bos in. Een prachtig bergpad.

Na een tijdje begint het sterk te dalen. Het pad ligt hier vol keien en komt uit bij een tuin achter een woning. Rechts langs dit huis komen we op een breed bospad.

De bewoners van dit huisje zien weinig mensen en komen gelijk enthousiast aanlopen om een praatje te maken (pas op: voor je het weet zit je op een tuinstoel met een Schnapps in de hand!

We nemen het brede pad rechtsaf en komen weldra langs een forellenvijver waarin de vissen goed te zien zijn in het heldere water. Helaas is het privébezit dus forelletjes vangen is voor ons niet toegestaan.

De weg blijft onder in het dal lopen tot we na ongeveer 1 km, links, een smal pad tegenkomen die steil omhoog loopt, terug in de richting waaruit we kwamen. Hier gaan we omhoog en komen boven weer bij een bredere boerenweg uit waar we opnieuw linksaf gaan.

het karrenspoor is nauwlijks zichtbaar door het hoge gras op de alpenweide

Een stukje verderop is er een bocht naar rechts en wijkt het bos. Omlaag lopend zien we even later de daken van Michelhofen voor ons uit in beeld verschijnen. We komen eerst langs het leuke kapelletje boven aan de rand van dit dorp. Een bankje met uitzicht over het dorp nodigt uit om hier even te pauzeren.

korte pauze bij het kapelletje waar ik tussen de tralies door nog net een binnenopname kan maken
treinstation Emmersdorf

Het pittoreske dorpje inlopend komen we op een kruispunt met aan de overkant een grote boerderij. We zijn van plan linksaf door het bos naar Emmersdorf te lopen, maar willen eerst ergens gaan vragen of dit pad begaanbaar is. De weg is op de wandelkaart slecht aangegeven zodat we het niet helemaal vertrouwen.

Gelukkig vinden we een oma met haar kleinzoon buiten voor de boerderij in de tuin bezig.

Kleinzoon vertelt dat het te doen moet zijn, maar oma bemoeit zich er mee en zegt: "Wilt u mij een plezier doen? Ga beneden langs het spoor. Dan weet ik zeker dat jullie goed aankomen." Oma vertrouwend gaan we dus rechtsaf omlaag naar de hoofdweg.

Op de hoofdweg gaan we linksaf. Na 200m komen we bij het stationnetje van Michelhoven waar we over het perron lopen zoals oma heeft uitgelegd. Voorbij dit station ligt een spoorwegovergang waar we het spoor kunnen oversteken en dan gelijk weer links aanhouden. Dit asfaltweggetje ligt parallel aan de spoorbaan naar Emmersdorf en we lopen er recht op de prachtige Dobratsch af, de huisberg van Villach.

.... en dan lopen we recht op de Dobratsch

Bij Emmersdorf vinden we de beloofde tunnel onder het spoor, en lopen erdoor Emmersdorf in. In de rechtertunnelwand komen we langs een trap omhoog. Deze eindigt boven bij het spoor en de hoofdweg in de berm. 'In the middle of noware'. Leuk, maar welk doel het dient blijft onopgelost......

tunnel Emmersdorf met een trap die 'nergens' naar toe gaat

In Emmersdorf lopen we recht tegen een gasthof aan, net over de beek. (Ze verkopen er heerlijke ijsjes). We gaan hier rechts en kort erna weer links en omhoog richting het kerkje van het dorp. Het ommuurde kerkje is de moeite waard om wat langer naar te kijken.

de kerk boven Emmersdorf is nog net zichtbaar. We gaan er links om heen

Links om de kerk gaat een pad het bos weer in. Het brede bospad loopt eerst nog redelijk vlak maar gaat al snel tamelijk steil omhoog.

Net voor het steil wordt is er rechts een smal pad omhoog. Beide komen uit op hetzelfde punt. Aan de voet van de alm onder Wertschach.

Het smalle pad was in 2003 prima te belopen, maar in 2006 stond het onkruid zo hoog dat we er vanaf hebben gezien en het brede pad hebben genomen.

Op de alm aankomend kan de weg linksaf worden gevolgd. Deze slingert tussen de mooie weiden door richting Wertschach.

Wij zijn recht overgestoken over de Alm, door het hoge gras met de 60 soorten alpenbloemen. (Foto onder) Ook dan komen we eenvoudig weer op het pad wat we steeds links voor ons zien liggen.

Het pad door de alpenwei eindigt op de Kühweg-asfaltweg. Hier gaan we rechtsaf en lopen Wertschach weer binnen.

terug gaan we dwars door de schitterende alpenweiden zonder ons aan gebaande paden te storen

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.